banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 19:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Zivot na selu
PostPoslato: 02 Sep 2012, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
Svjedoci smo da se desava sve veca urbanizacija. Mnoga sela ne da su na putu ka nestanku vec su nestala. U stotinama njih zivi samo pokoji starac.

Za par decenija svi ce se nagurati u par gradova i to je to. Rat na nasim prostorima je samo ubrzao proces. Koliko je to dobro kako za drzavu tako i za narod? Vecina teritorije ostaje nenaseljana i neiskoristena.

Radi li se samo o tome "da je tesko zivjeti na selu" ili i o tome da nase drustvo ima izuzetno negativan pogled na selo i na seljaka? Smatramo li seljake "manje vrijednim" ljudima?

Taj fenomen je izrazen i u Srbiji gdje ima veliki priliv stanovnistva ka gradovima. Nekretnine na selima su izgubile svu vrijednost i prodaju se u bescjenje. Cijela imanja se prodaju za 5-6.000 eura. A i to se tesko prodaje.

Imali nade za ozivljavanje ruralne sredine? I bi li ste vi i ako da pod kojim uslovima zivili na selu?

Vrh

Tema posta: Re: Zivot na selu
PostPoslato: 02 Sep 2012, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

Kuće prodaju za manje od 5.000 evra

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=613256

Izvor: Tanjug
Beograd -- Napuštena domaćinstva u selima na teritoriji čačanske opštine prodaju se u bescenje, a za kupovinu se odlučuju raseljena lica, ali i čačanski poslovni ljudi.

Slika

Vlasnik građevinske firme Bilton koja se bavi trovinom nekretninama Tihomir Simeunović rekao je da većina kupaca starih kuća i napuštenih imanja na selu nije izrazila želju da se bavi stočarstvom i zemljoradnjom, već da im je to "privremena stambena baza."

Simeunović je, ukazujući da se seoska domaćinstva veoma teško prodaju i da su godinama na tržištu nekretnina, istakao da su ranijih godina kupci bile porodice sa područja Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine.

Najveći problem predstavlja zapuštena infrastruktura, poput nedostatka vode zbog zatrpanih bunara i ruiniranih seoskih vodovoda, a u mnogim takvim domaćinstvima nema ni struje, jer ne postoji interes da budu promenjene bandere koje su pale pre vise od deset godina.

"Kuća starosti od 40 do 80 godina, kakvih je najviše sa pratećim ekonomskim objektima uz okućnicu sa oko 1,5 hektara kreće se od 200 do 400 evra", rekao je Simeunović.

On je naveo da kompletno seosko domaćinstvo, uz solidnu infrastrukturu, može da se kupi za 7.000 do 12.000 hiljada evra, ali da su u mnogim brdskim selima domaćinstva pronalazila nove vlasnike i za manje od 5.000 evra.

Simeunović je istakao i da se, međutim, u ravničarskim selima pored Zapadne Morave, vlasnici i naslednici ređe odlučuju na prodaju.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 10:46 
Pripravnik
Pripravnik

Prije 15 dana sam gledao na francuskoj TV reportazu o Albaniji i kako se poceo razvijati turizam.
Prikazivali su francuske turiste i s cime se susrecu dole.

Prikazali su i Francuza koji je u jednom brdskom selu (s pogledom na more) kupio oronulu kamenu kucu za 18.000€. Cilj mu je da je obnovi i iznajmljuje francuskim turistima za 350€/sedmicno.

Selo je u brdu, zabaceno i do te njegove kuce se ne moze doci ni autom ali ovaj je uvjeren da ce imati klijentelu. Namjerava da kupi jos jednu oronulu kucu pokraj te.

Prica kako su mu na pocetku lokalni Albanci saplitali. Rusili bi mu ono sto bi on opravio i sve tako dok i oni nisu shvatili da ce imati koristi od tih turista.

No ono sto je meni zapalo za oko je to da su se Albanci iz tog sela vecinom iselili na zapad. 80% ih je otislo na zapad. Niko od njih nije znao iskoristi vrijednosti tog sela(pogled na more, mir, cista priroda itd). Nego je dosao neki Francuz i pokrenuo biznis. Postavlja se pitanje zasto ljudi na Balkanu ne znaju iskoristiti blagodati prirode? Na zapadu od nekog sugavog sela i nekog mutnog potocica naprave turisticki raj dok mi ne znamo iskoristiti ni 10-ti dio onoga sto imamo.

Zasto je tako?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da ti Albanci nisu otperjali na Zapad, taj Francuz nebi imao kome prodavati mir i tisinu. A ni oni :D

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik

The_new_Statesman je napisao:
Da ti Albanci nisu otperjali na Zapad, taj Francuz nebi imao kome prodavati mir i tisinu. A ni oni :D

Moguce :wink: .
No Albanija je slabo naseljana zemlja. Ne znam jesi li upoznat ali je prosle godine bilo vise zivorodenih na Kosovu nego u Albaniji. Albanija danas ima 2.831.000 st. i to je u slobodnom padu. Nakon Envera Hodze i otvaranja Albanije ka svijetu iselilo se 500 do 700.000 Albanaca u roku od 10 godina.

Vecinom su otisli mladi muskarci sto je dovelo do fenomena viska mladi. Tako je ostalo puno neudatih Albanki i slobodnog pada zivorodenih. Mnogi jos uvjek misle da Albanke "stancaju" po 15-ero djece ali to je stvar proslosti u Albaniji. I one su vidjele malo svijete i pocele s emancipacijom. A zbog velih migracija Albanija ima najbrzi pad stanovnistva u Evropi.

Ova francuska emisija je govorila o turizmu u Albaniji i kako i oni pocinju da se razvijaju na tom polju.

No spomenuo sam ovo jer mi je bas zapalo za oko da je dosao covjek iz par hiljada km udaljene Francuske i pokrenuo biznis u nekoj albanskoj zabiti a da je lokalno stanovnostvo uglavnom pobjeglo iz istog.

Inace na donjem linku ima video reportaza. Treba malo sacekati da se pokrene.
Od 23 minute prikazuju ovoga sto je kupio kucu na selu.

http://envoye-special.france2.fr/les-re ... quete-de-l’est-23-aout--2012-4497.html

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sta sad, da ulazemo u Albaniju?

U citavoj Evropi se gase sela. Osim onih blize gradu, u koja bjezi domicilna bijela populacija sa nesto boljim primanjima. Da, oni samo zive na selu, bez da zive od sela.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

Ma kakva Albanija. To sam vise spomenuo kao primjer balkanske nesposobnosti.

Pa i nije bas tacno da nestaju sela na "zapadu".
Zivim u istom i sela definitivno ne nestaju.

Mene zanima zasto narod na Balkanu bjezi iz sela i trpa se u visespratnice?
Uskoro ce pola Srbije biti u Beogradu :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Tako je bilo sa ogromnim brojem naroda. Veliki broj djece, par generacija kasnije emancipacija, žene sve zaposlenije.. Danas kod mene u Švedskoj nije problem vidjeti fakultetski obrazovane Albance sa po 1-2 djece. :) Naravno mislim na one koji su druga generacija imigranata kao i ja (1965-1975 otprilike da su emigrirali).

Rijetki su narodi koji su zadržali visok natalitet kao i njihovi preci i usljed utapanja u novo društvo par generacija poslije. Ali se zato novopristigli Šiptari (1999 pa na ovamo) množe kao ludi i sve to nadoknađuju.. :) A Srbi polako nestaju..

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zivim i ja pa nisam slijep pored ociju. Grade se nove kuce, ali skoro niko (da ne kazem bas niko) novo domacinstvo se ne bavi zemljoradnjom, stocarstvom...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik

The_new_Statesman je napisao:
Zivim i ja pa nisam slijep pored ociju. Grade se nove kuce, ali skoro niko (da ne kazem bas niko) novo domacinstvo se ne bavi zemljoradnjom, stocarstvom...

To da. Ni ja ne kazem da se na selu mora iskljucivo baviti stocarstvom. Zasto ne onim sto radi ovoj Francuz dole u Albaniji?

Uzmimo recimo jednu od najvecih planina u regiji a to je Maglic. Pa prosiri i dalje na Zelengoru, Volujak itd... Tu cak nema niti jedan hotel. Ima par stanovnika ali niko nije sposoban da otvori nesto kao ovaj Francuz.

Gdje zivim prolazi manja rijeka, skorom potok. Ljeti se spusti preko 15.000 kajakasa. Spust kosta od 10-15 ili 20€ zavisno od duzine koju izaberes. Rijecica spora i mutna ali narodu je to cool. Dobar marketing i organizacija i okrece se dobra lova oko toga

Nismo poduzetni i to je to. Vjerovatno zaostavistina socijalizma gdje se samo cekalo da se uvali u neko drzavno preduzece ili ustanovu.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 17:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
kuga je napisao:
Postavlja se pitanje zasto ljudi na Balkanu ne znaju iskoristiti blagodati prirode? Na zapadu od nekog sugavog sela i nekog mutnog potocica naprave turisticki raj dok mi ne znamo iskoristiti ni 10-ti dio onoga sto imamo.

Zasto je tako?

ljetos sam prosao svajcarsku uzduz i poprijeko i tamo nije neobicno vidjeti farmu krava i krave koje pasu u centru grada ,ali za nase cobane to je fuj ,drzati krave u gradu,ruralni smo narod,valjda ih to podsjeca na sela iz kojih su pobjegli

ja imam nekih rodjaka tu u okolini banjaluke ,svi mladi uglavnom su pobjegli ,idu u italiju ,tu se jos lako mogu dobit papiri,a zemlja pusta niko je ne obradjuje,samo da zasade neko voce imali bi ogroman prihod,daleko vise nego u italiji gde rade za 1500 eura u prosjeku,ali opet tu je drzava kriva
narod masovno odlazi a moglo bi se ovdje ljepo zivjeti
narod treba edukovati,ljudi na selima su zatucani treba neko da im objasni sta i kako da rade,onda drzava treba da omoguci kredite,daje subvencije

ja uvjek drzim one da nasi cobani ne treba da izmisljaju toplu vodu vec sve treba prepisati od uspjesnih drzava

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Tvoji rođaci su pametno učinili,nagulili odavde glavom bez obzira.A sad ti nama Ozna napravi računicu kako se od plantaže voća može lijepo živjeti i imati ogroman prihod.Mislim kod nas ,naravno.
Većina vas živi u zabludi da su mladi na selu zatucani i neškolovani te da im treba edukacija za seoski biznis.Istina je da većina koja nešto zna i ima mnogo više od elementarnog znanja o poljoprivredi je nagulila odavde ili radi na benziskim pumpama za 450 km mjesečno.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 17:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Zivot na selu je tezak, a posto su nasi ljudi taki kaki su onda bude jos i tezi. Meni su prejake fotke Berna gde u urbanoj zoni pored kulturnog centra nekih 100 ak metara od istog pasu ovce na obali rijeke. Vjerovatno je ta raja tamo opustenija u nekom licnom smislu rade svoj posao i to je to, dok nasi ljudovi vise vode brigu o tudjim zivotima po kafanama, znaci smao tracanje i nerad, meni je tu sve jasno :D

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cekam da se OFM javi sa svojom racunicom :-) Sjecam se kako nas je pre koju godinu ubijedjivao kako se moze dobro zivjeti od nepar kvadarata plastenika :lol:

Mada, ako sada bolje razmislim, mozda i moze. Uz odredjene veze pri organima reda :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 18:12 
Pripravnik
Pripravnik

Evo nekoga ko je pokrenuo nesto pozitivno

video

http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24625531.html

Dok dva posljednja desetljeća većina stanovnika BiH u potrazi za boljim životom sa sela hrli u gradove, sve više je onih rođenih na asfaltu koji svoju sreću traže na selu. Jedni od takvih su Katarina i Dejan Jovanović. Oni su život u gradu zamijenili životom na selu a svoje kancelarijske poslove zamijenili prirodom i vođenjem konjičkog kluba. Autor: Erduan Katana

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 18:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
kuga je napisao:
No ono sto je meni zapalo za oko je to da su se Albanci iz tog sela vecinom iselili na zapad. 80% ih je otislo na zapad. Niko od njih nije znao iskoristi vrijednosti tog sela(pogled na more, mir, cista priroda itd). Nego je dosao neki Francuz i pokrenuo biznis. Postavlja se pitanje zasto ljudi na Balkanu ne znaju iskoristiti blagodati prirode? Na zapadu od nekog sugavog sela i nekog mutnog potocica naprave turisticki raj dok mi ne znamo iskoristiti ni 10-ti dio onoga sto imamo.

Zasto je tako?

Kombinacija par razloga. Ljudi iz pasivnih krajeva ne znaju cijeniti određene prednosti toga jer im je te pasive i borbe za goli život na vr' glave. Nije isto doći na izlet ili ljetovanje i živjeti u pasivnom, ruralnom kraju cijele godine i tako cijeli život. Drugo, vlasnicima te zemlje i nekretnina fali novaca da bi renovirali i sredili te kuće na nivo koji im je potreban za izdavanje i pokretanje vlastitog turističkog posla. Treće....svako želi ono što nema. Seljak stan u gradu, čovjek iz grada mirnu oazu na selu....
Život na selu može biti izuzetno lijep ako ne živiš od ratarstva ili stočarstva, tj od sela. Ako imaš posao u gradu i ne živiš predaleko od istog veoma je fino imati par dunuma zemlje, napraviti si manji voćnjak, povrtnjak i sl. Živa razonoda za posljepodnevne časove. Ako moraš svako jutro ustati u pola pet da namiriš sermiju, obrađuješ zemlju, pripremaš ogrijev i na kraju u deset uveče padaš u krevet mrtav umoran život na selu nije ni malo interesantan. Znam, jer sam iz grada otišao na selo.
spijo je napisao:
Većina vas živi u zabludi da su mladi na selu zatucani i neškolovani te da im treba edukacija za seoski biznis.Istina je da većina koja nešto zna i ima mnogo više od elementarnog znanja o poljoprivredi je nagulila odavde ili radi na benziskim pumpama za 450 km mjesečno.
Zavisi i to od sela do sela...Ovde kod mene omladina, iako sam svega par kilometara od centra grada, uopšte nema želju da si unaprijedi život učenjem ili stvaranjem. Pozavršavalo neke zanate, sjede u kafani cijeli dan i čekaju da dobiju posao u Autoprevozu ili da ih neko poput mene zovne da pomognu u fizikalisanju za poneku dnevnicu....Al' bitno da se piva drži u ruci... :?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stob Zoka rekao... Izgleda previse visim na forumu pa sticem pogresne utiske, ali ima omladinaca od dvadeset i kusur godina koji ne znaju za wi-fi. Recimo.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2012, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
@spijo
moze se fino zivjeti od poljoprivrede, ali da ti pravo kazem ne da mi se sad da ti objasnjavam...
ugl imam omanji vocnjak, ne radim nista oko njega (sve platim) i ostaje mi u prosjeku ~750 km mjesecno...
inace nasi poljoprivrednici, seljaci kako god su stvarno teski i nemoguci...
njegov deda je sijao tako, okretao prema onom, pored ove sume najbolje radja jagoda, sta cu koji k nositi zemlju na analizu citav vijek sadim "kuruz" itd itd...

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 01:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
neka idu te promjene pa cemo vidjeti sta ce na kraju biti

nije fer da mi nekoga kritikujemo ko je odlucio da vodi drugaciji zivot

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2012, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Braneee je napisao:
@spijo
moze se fino zivjeti od poljoprivrede, ali da ti pravo kazem ne da mi se sad da ti objasnjavam...
ugl imam omanji vocnjak, ne radim nista oko njega (sve platim) i ostaje mi u prosjeku ~750 km mjesecno...
inace nasi poljoprivrednici, seljaci kako god su stvarno teski i nemoguci...
njegov deda je sijao tako, okretao prema onom, pored ove sume najbolje radja jagoda, sta cu koji k nositi zemlju na analizu citav vijek sadim "kuruz" itd itd...

Skidam ti kapu,svaka čast.U stvari ti imaš 9000 km godišnje a uz sva ulaganja ,prskanja,đubrenja,navodnjavanja,plaćanja radne snage ta suma ti ostane na čisto.Još je u pitanju omanji voćnjak.
Kako bilo,nije problem u znanju,ako ga nemaš ti ga kupiš u bilo kojoj boljoj apoteci,problem je u neisplativosti same proizvodnje i koja ne može opstati bez pomoći društva i države kroz poticaje koje do duše i dobijaju samo podobni i probrani članovi vladajuće klike.Ja lično radim najviše sa plastenicima bez ičije pomoći i poticaja tako da vam mogu govoriti samo o nekakvim višegodišnjim prosjecima poslovanja,a na osnovu jedne godine je neozbiljno išta govoriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]