banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 22:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Sep 2010, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Popokatepetl je napisao:

Besparica je napisao:
Vecina tradicionalnih vjestina je specijalizovala samo jedan segmet borbe, dok je druge zanemarila ili se jako malo bavi njima. U tom smislu misim da su nekompletne.

Ali su te vještine taj segment razvile do savršenstva, i u tome je njihova ljepota i moć. Iako cijenim MMA, njegova upotrebljivost seže samo do određene granice, jer, iako pokriva nekoliko segmenata borenja, čini to površno.

Ne bih se slozio da se to cini povrsno. A i razlicita su nam misljenja sto se tice specijalizacije. Mislim, svaka cast kada neko jedan segment borbe usavrsi. Ali takav borac je jednodimenzionalan.
Evo, mogu sebe da postavim u neku hipoteticku situaciju.
Momak iz Slavije, koji trenira vise godina, se natakeri na mene... E sada ja imam solidan udarac, vjerujem da bih mogao da srusim vecinu ljudi, ali slozicete se da je glupost pesniciti se sa bokserom. Znam i osnove borbe na zemlji, nista posebno, ali sam uvjeren da bih imao ogromnu prednost nad nekim ko nema nikakvog znaja iz te oblasti. I na taj nacin bih sebi znacajno povecao sanse.
Zar ne bi bilo bezze da "ja" pariram liku koji je doveo segment boksanja do "savrsentva"?
Desetak treninga u parteru ne bi znacajno narusilo boksersku vecinu, ali bi mu sigurno povecali sansu da odbrani taj pokusaj rusenja i da me zakuca.
Eto, u ovim teoretskim pricama svako moze natjerati pricu na svoju vodu...

Svejedno, moje misljenje je da ipak treba traziti balans izmedju svih segmenata borbe.
Popokatepetl je napisao:
U istočnjačkim vještinama značajnu ulogu igra tradicija, i to je ono što mi zapadnjaci teško shvatamo. Navikli smo ići linijom manjeg otpora

Meni to ne smeta. Nikada nisam isao linijom manjeg otpora, makar sto se treninga tice.

Daljac je napisao:
Kinesko borenje je specijalizovano za sve vrste borenja. Pa tako i za parter, samo što se on uči dosta kasnije, jer je veoma komplikovan i iscrpljujući.
Pa u tome je i ljepota. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 08:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Dabome. Ali, kuću zidaš od temelja, a ne od krova.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 16:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Okt 2010, 22:05
Ljudi imam jedno pitanje, vidim da je tema o borilackim vjestinama pa me interesuje da li kod nas ovdje u Banja Luci ima negdje da se trenira Tekvan do, ako ima, gdje se odrzavaju casovi treninga, u koilko casova i kojim danom, kolika je clanarina...
Planiram da upisem nesto da treniram, a to mi se cini nekako kao najzanimljivija vjestina.
Mozda ste i spomenuli u toku ove teme, ali nemam bas puno vremena za citanje.
Takodje dali neko moze da mi da informaciju za karate i aikido, (gdje se dorzavaju, kojim danima i u kom terminu)

Unaprijed hvala.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 17:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2009, 20:41
Po meni najefikasnija borilacka vjestina

http://www.youtube.com/watch?v=FjLAPFzlq7Y

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Vidi li iko ovdje sport? http://www.dnevniavaz.ba/sport/ostali-s ... 1-krv.html

Šta ljudi idu gledati :confused3: Oni i jesu za kaveza, samo im ne treba dati da izađu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2012, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cv32BMGLcbs[/youtube]

Meni je inace Keith Cooke najbolji borac u filmovima, ima najcistiiju, najbrzu i "najubjedljiviju" tehniku, djeluje stvarno kao da lomi kosti oponentima.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2012, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
ajkula je napisao:
Ona je jedina smrtonosna ali svaka borilacka vjestina ima svoje prednosti. Boks je jedini koji izaziva K.O.

Nije jedina koja je smrtonosna. U suštini veoma je zanimljiva.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2012, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za ove filmove bolje biti gimnasticar ili neki parkourista, nego majstor borilackih vjestina...

Inace Dzeki Cen kralj. :D

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2012, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa da, npr. Zang Zi ili Mišel Jo se uopšte nisu bavile borilačkim vještinama, već plesom. Koreografija u filmovima treba da je lijepa i da traje, što je sušta suprotnost od stvarne borbe. I onda ljudi "oće budu ko Brusli", pa nakon mjesec dana treniranja odustanu "jer nema veze sa stvarnom borbom koju su vidjeli na filmu".

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I van Damme skroz gleda na estetiku, u "No retreat, no surrender", "Kickboxer" i "Blood Sport" je to bas ocigledno, pogotovo u potonja dva, gdje ima dosta slow-motion, znaci vise se gleda estetika nego dinamika borbe, udarci su mu totalno spori u poredjenju sa prosjecnim borilackim filmom. Ali van Damme je pozer tako da mi je OK takva koreografija.
Meni je bezveze kad neki priuceni diletant glumi fajtera, poput Saxona u "Enter the Dragon" ili Dudikoffa u 'Americki Ninja", pa ne vidis nijednu cistu scenu udarca.
I meni je Jacke Chan kralj akcionih filmova, bez daljnjeg.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ljepota i "realnost" scena zavisi od koreografa, ne toliko od glumaca. Pa u Matrixu šora izgleda odlično, iako Kijanu reče da nije imao pojma šta radi, već su mu bukvalno govorili "sad digni nogu ovdje, sad zamahni rukom tamo".

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka

Što se tiče borilačkih vještina meni lično je bitno i da je realna. Taekwondo, karate, i njima slične nisu realne vještine!

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ti, Maksime, lupkaš.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Što se tice borilackih vještina meni licno je bitno i da je realna. Taekwondo, karate, i njima slicne nisu realne vještine!

Mozes pojasniti malo?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka

Popokatepetl je napisao:

Šta lupam? Taekwondo nije realna vještina. Takođe monotona je. Trenirao sam je. Znam! Uostalom kakva je to vještina gdje se udarci zadaju isključivo nogama! Ruke, šake, laktove uopšte ne koriste. Takođe nema ni udaraca koljenom, nema poluga.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za tebe je ninjutsu ko stvoren :D

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Šta lupam? Taekwondo nije realna vještina. Takođe monotona je. Trenirao sam je. Znam! Uostalom kakva je to vještina gdje se udarci zadaju isključivo nogama! Ruke, šake, laktove uopšte ne koriste. Takođe nema ni udaraca koljenom, nema poluga.

Evo ti zanimljiv članak koji govori o tome. Tekvondo ni ne treba da bude realan, kao niti aikido i sl. jer im to nije cilj.

Realna borba se uči kroz realnu borbu. Može se simulirati do određene granice, ali je to i dalje simulacija, a rat je rat (tj. bilo koji sukob), sa specifičnim i često neponovljivim uslovima.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka

Hristov je napisao:
Za tebe je ninjutsu ko stvoren :D

Draži mi je ipak muay thai.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2012, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bilo je dosta diskusije na ovoj temi povodom toga da li se neke vjestine mogu uporedjivati, i kako da se uporedjuju. Uvijek se mora naci neki zajednicki nazivnik da bi poredjenje bilo moguce. Osim toga, mnoge vjestine se dosta razilaze kad je u pitanju njihova svrha i cilj. Neke vjestine razvijaju samo borilacku komponentu, neke i duhovnu. Tai-Chi se takodje smatra borilackom vjestinom sto bi mnogima zvucalo kao potpuna besmislica jer izgleda totalno nerealno, ali zato je zovu "unutrasnjom" borilackom vjestinom, znaci vise se fokusira na mentalno-duhovnu komponentu.

Ako je jedini kriterij realnost vjestine, onda se treba utvrditi sta je to "realno". Meni licno je realnost koristenje pepeljara i stolica i svih mogucih predmeta oko mene. U tom pogledu meni najrealnija vjestina je ninjutsu. Realno znaci da se pokrivaju svi moguci scenariji u kojima se mozemo zateci, ali to podrazumijeva istovremeno nemogucnost da odredjenu stvar dovedes do perfekcije. Taekwondo forsira najvise noge, istina, ali ako pogledas onaj dokumentarac koji sam postavio na ovoj temi, vidjeces da TKD ima najbrzi i najfatalniji udarac nogoom. Ako pogledas malo meceve izmedju boksera i kickboxera i taekwondoka ili karatista, obicno boxeri bolje prolaze. Znaci posvecenost iskljucivo usavrsavanju jedne stvari moze da te ucini nepobjedivim (naravno sve ovo uslovno govorim). Znam jednog Turcina, potrazicu kasnije video, tip je legenda u K1 a bivsi je taekwondoka i koristi najvise noge.

Osim toga, TKD je full-contact sport, ITF je ajde da kazemo realniji nego WTF jer koristi i ruke, ali je manje realan od one vjestine gdje se koriste i zubi i glava itd.. Sve je stvar ukusa, ne moze se reci da je nesto generalno lose, moze se reci da nesto ne odgovara necijem ukusu, a da je neko htio da odredjena vjestina bude 100% realna, imali bi samo jednu vjestinu u kojoj se samo fajta, a cilj jedne vjestine nije samo to.

Cak i kad bih ja tebe sad ubjedio da ninjutsu jeste najrealnija vjestina, ti ces opet trenirati Muay-Thai, zato sto ti se svidja, a nema nista ljepse od cinjenice da imamo toliko razlicitih vjestina da zadovolje toliko razlicitih ukusa :)

Malo sam nabacao ali valjda je razumljivo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]