BISCANIN2 je napisao:
Grigoriji pa ti si puno ozbiljniji, ako te stvarno zanima išta o islamu predlažem ti da sam pročitaš kuran .Ja ne mogu suditi o nekoj vjeri ili o nečem na osnovu rekla kazala .Uzmi koliko muslimana živi in england i koliki broj protestuje protiv engleske .
Grigorij, mislim da ti je Bišćanin dao sjajan odgovor.
Ne sudi ni o čemu na osnovu kojekakvih i koječijih izjava jer često ne znaš šta je neko u stvari mislio nekom izjavom da kaže (ako ga pobliže ne pitaš) kao što ne znaš u kojoj prilici i sa kojim ciljem je izjava data (ni da li je cilj iskren ili je plod nečije manipulacije). Uzmi i čitaj pa vidi sam.
Uostalom, kakve sve mudrosti su u stanju da izjave "hrišćani" navodno na osnovu Svetog Pisma to je nešto nevjerovatno.
Uzmi i čitaj Kuran i to
bez predrasuda, a upoznavši se koliko možeš sa prilikama koje su vladale u to vrijeme na tom mjestu (Arabija).
Ako te zanima, na ovom forumu je pokrenuta tema o Kuranu i muslimanima koju sam započeo baš zato što nisam pripadnik islama, ali priznajem Kuran i Muhammeda i sve pozitivno duhovno što iz islama dolazi.
Ali
uvijek se suprotstvaljam onima koji tvrde: mi smo jedino ispravni, a svi ostali treba ili da se priklone nama ili ... (između redova ili otvoreno). Ko god to bio. Jer ljudi treba da pripadnu Bogu, a ne nekoj ljudskoj sljedbi na Zemlji, a Bog već najbolje zna kako će koga i
kojim putem sebi dovesti.
A mi smo tu da se, ako ćemo se već nadmetati u čemugod, nadmećemo u dobru, a ne da se naduravamo kao nezrela derlad.
U principu razdvajam zvanični islam i njegove predstavnike od Kurana, Muhameda i prapočetaka njihove vjere (jer su oni svojim djelima uglavnom daleko zalutali, bacajući glavno težište na spoljnju i formalnu stranu, a unutrašnju svetlost Božije objave su većina sasvim zanemarili). Zato ih se žestoko upozorava prije svega nesrećama na hadždžu (koje su redovna pojava), lošim stanjem u većini "islamskih" država usprkos trenutnom naftnom monopolu, ali dokada!) i mnogo čime još, i dobro bi bilo da se zamisle o tome.
Uostalom manje-više isto se desilo sa svim zvaničnim vjerskim zajednicama, pogotovo sa najmasovnijim, ali opet u okrilju svih njih je bilo i ima sjajnih duhovnih primjera zahvaljujući čemu su i opstale do danas. A suština svih pozitivnih vjerskih pravaca na Zemlji je ista i dobro bi bilo da
svi do te suštine dođu
i da se na njoj sretnu.
A izopačenostima i iskrivljivanjima nema kraja. Kako u islamu tako i kod svih drugih.
Uzgred, sviđa mi se tvoj avatar.