banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Muzika i duh
PostPoslato: 24 Apr 2004, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da vas cujem??? Koliko utice i sl. ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2004, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Музика има велики утицај на човека и његово душевно стање. Није узалуд цела Божанствена Литургија попраћена духовном музиком, и заправо се цела - пева. :-?

Нажалост, омладина воли да се замалћује са оном другом музиком, која долази од пајаца попут рок групе KISS (kids in satan service). А кад их погледате, и то је истог момента очигледно. Кажем... нажалост... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Muzika itekako utiče na duh. Muzika je sastavljena od frekvencija a frekvencije utiču na sve pa i na duh. I riječi su sastavljene od frekvencija pa i one utiču na materiju i duh. Ne znam da li je neko gledao film "Dina" koji je rađen po Frank Herbertovom istoimenom serijalu, u Dejvid Linčovom filmu se jasno govori da određene riječi (zvukovi) izgovorene na određeni način mogu da ubijaju, lome kosti protivniku, cijepaju mu organe. To je potpuno tačno. U određenim knjigama se mogu pronaći vježbe za izgovor moćnih riječi ili za moćan izgovor običnih riječi.

Isto tako i muzika utiče na svijest čovjeka, može da mu podigne raspoloženje a može da obori raspoloženje. Muzika utiče na čovjeka na način kog on uopšte nije svjestan jer je zbog neduhovnog života izgubio senzitivnost za suptilnije stvari, recimo ne osjeti svoju duhovnu energiju, a da nju osjeti mogao bi tačno osjetiti promjene te energije u skladu sa određenom muzikom. Ovo govorim potpuno iz ličnog iskustva koje ću sada da ispričam. Baveći se malom Reikijem (o Reikiju sam prošle godine otvorio temu na "Ljepota i zdravlje") radio sam određene tehnike-meditacije koje su propraćene osjećanjem svoje energije jer se pojačava senzitivnost na takve stvari, a s obzirom da živim u neposrednoj blizini kafića koji u toplijim dijelovima godine izbaci zvučnike napolje mogao sam primjetiti razliku u osjećanju energije kad ima i kad nema muzike, i to ne da jedan dan osjetim jedno a drugi dan drugo jer bi na to moglo uticati dosta drugih faktora a ne samo muzika (moje trenutno raspoloženje, trenutno duhovno stanje...), već u toku iste meditacije osjetim jasne razlike u osjećanju (kretanju, strujanju) energije kako se muzika mijenja, pojačava, smanjuje. Pri nekoj jasnijoj, glasnijoj muzici tako da je mogu čuti sam intenzivnije osjećao energiju, i ti osjećaji su dosta prijatni, to je kao neka blaga masaža, energetska masaža.
I ono što je još interesantno je da ta muzika uz koju sam se u tim meditacijama prijatnije osjećao (jer sam energiju intenzivnije osjećao) ne spada u muziku koju bih inače rado slušao ali mi je u tim trenucima prijala, prvo energetski ali i uhu. Vjerovatno su se poklopile neke frekvencije koje su bile u skladu između muzike i moje energije.

S te strane ne čudi što neki meditiraju uz neku laganu muziku koju sami puste, samo treba da eksperimentišu i vide koja muzika im odgovara. U prodaji se mogu pronaći razne kasete sa muzikom za meditaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A da li smatrate da razlicite vrste muzike mogu uticati na razvoj i unapredjenje duha?? Uz ogradjivanje od teksta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 15:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Како каже пекар Мухарем Инсанић
Хлеб храни тело, а музика душу

Музика је страшан изум, међу највећима :drinking: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
A da li smatrate da razlicite vrste muzike mogu uticati na razvoj i unapredjenje duha?? Uz ogradjivanje od teksta

Pisalo se već ovde da i muzika spada u duhovnu izgradnju pa je odgovor na tvoje pitanje potvrdan. Muzika je jedan od načina duhovne izgradnje i nadogradnje ali teško da može biti dovoljna kao jedini vid duhovne izgradnje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 17:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
BY3 je napisao:
Како каже пекар Мухарем Инсанић
Хлеб храни тело, а музика душу

Музика је страшан изум, међу највећима :drinking: :angel:

Odavno nisam procitala nesto ovako dobro. Insanic je legenda. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 17:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaboravih reci da za mene je muzika SVE. Kod mene ona bukvalno svira 24h. Radio se ne gasi.

Muzika je ta koja mi daje snagu, ljubav, vjeru, inspiraciju - SVE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 20:18 
Pripravnik
Pripravnik

Мада ја мислим да инсанич је дјелимично у праву, наиме душу храни Господ, а и тјело знате,

Има периода кад заиста нон стоп се слуша музика, а им а као мени сад само тишина ми се слуша, као да ми концетрацију слаби па зато, иначе док сам студирао ове друштвене глупости музика је фантастично залијегала ха и ја шњоме, а она ме вољаше, а срце ме бољаше,

Јели ти Спепиш?
Ђе збављаш те ђаконије од смајлија?
Је л то чараш?

ako zelite cuti pravu stvar odite na http://www.vasojevic.com - oj djevojko Milijana prosetaj se planinama - razbija, nikad ne voljeh ali zavoljeh jer oboljeh

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 02:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Музика као и све друго уосталом, може постати предмет обожавања - идолатрије. А то се деси оног момента када човек постане овисник о њој, као што може постати овисник и о алкохолу, дроги, итд... Зато кад прочитам да тамо неко каже како му је музика све... и како је слуша непрестано, питам се да ли дотични није постао идолопоклоник те исте музике, а знамо да је то равно оном клањању Јевреја златном телету. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 09:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Muzika je jedan od instrumenata stvaranja.

Jedan vrlo lijep prikaz toga dao je Tolkin u svojoj mitologiji u nedovršenom djelu Silmarilion (koji opisuje događaje koji su bili mnogo prije onoga što obrađuje Gospodar Prstenova).
Na samom početku, kada je Jedini za svoju prvostvorenu djecu iskomponovao melodije kojim je stvaranje materijalnog svijeta prvo odsvirano, prije nego što je materijalizovano. Vrlo lijepo napisano i očito nadahnuto, jer taj prikaz nije daleko od onog što se zaista dešavalo pri stvaranju ali i održavanju našeg Kosmosa.

Dakle, nimalo slučajno nije to što muzika ima toliko značenje i ulogu u životu ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hmmm, Maran Ata malo si pozurio sa ovim zakljuckom. :-? :wink: 8)
Vader, ok mislim to sam pitao posto sam tipovao na muziku kao sto je elektronika, drum beat, itd. Znaci sinteticka muzika, a ne a cappella, horovi i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 14:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

8)

Poslednji put menjao Bebish dana 26 Apr 2004, 14:41, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Музика као и све друго уосталом, може постати предмет обожавања - идолатрије. А то се деси оног момента када човек постане овисник о њој, као што може постати овисник и о алкохолу, дроги, итд... Зато кад прочитам да тамо неко каже како му је музика све... и како је слуша непрестано, питам се да ли дотични није постао идолопоклоник те исте музике, а знамо да је то равно оном клањању Јевреја златном телету. :roll:

Boze Maran Ata, bas si me uvrijedio, ako ti stvarno tako razmisljas zatvori se u kucu i isplaci dobro. Muzika je nesto sto slavi zivot i dolazi od Boga, a ako ti to ne vidis i ne cujes da onda si i slijep i gluh i niko ti pomoci ne moze. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 17:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bebish je napisao:
Muzika je nesto sto slavi zivot i dolazi od Boga

Otkad ti slaviš ono što dolazi od Boga?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 18:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Oduvijek slavim ono sto dolazi od Boga, samo ne nastojim kao i ti Rio i Marat Ata i kompanija da ubjedjujem i druge u to. :-?

Svako ima pravo na svoje misljenje i da sam izabere svoj put. neki ga vide, a neki ce ga tek naci. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik

E to :D sestro pokazi :mad: im :angel: , mmmuske nak :evil: aze!
:fist:

:drinking: :o

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 21:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bebish je napisao:
Oduvijek slavim ono sto dolazi od Boga

Kad to već kažeš imam jedno pitanje: da li si iskrena prema sebi? Ne moraš odgovoriti meni (ustvari i bolje je da ne odgovoriš jer ovo i nije tema o tome) već odgovori sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 01:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Sufiji poznaju tradiciju duhovnog rada kroz muziku.
Jedan veoma poznat pjesnik a i sufi majstor Nusrat Fateh Ali Khan je radio sa ljudima putem muzike.
Imam par njegovih albuma.
Covjek je svirao oko 20 tak istrumenata i imao glas od 5 oktava.
Veoma ga je zanimljivo slusati. Izmedju ostalog svi tekstovi su bili u slavu Alaha i citati iz Kurana.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 01:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 15 Avg 2006, 00:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]