banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 22:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jul 2012, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Apr 2008, 22:28
_зока je napisao:
old fashion men je napisao:
odnosno SFRJ za Srbe, srpski nacionalni interes i srpsku državnos bilo pogubnije nego i turska i austrougarska okupacija zajedno,

Za srpski nacionalni interes je pogubna bilo kakva Jugoslavija. Nemoj preskakati kraljevu ulogu u stvaranju iste. Najpogubnija stvar za srpsko ime mogla je biti podjela Kraljevine Jugoslavije na banovine. Da nije planuo rat pitanje da li bi se sada sjećao da si Srbin ili bi svi bili Jugoslaveni.

:)

Ovo je jedno od onih pitanja "da li je bolje biti prvi u selu ili drugi u gradu".

Srbija/Bosna/Hrvatska/itd je "prvi u selu", a Jugoslavija je "drugi u gradu".

Sta je bolje?

:)

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 01:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Silvio Dante je napisao:
Твоја теза има тај проблем што ти усташе и четнике стављаш у исту раван (а са чим се овде неће сложити нико) и приде има тај проблем да хрватски народ у Краљевини Југославији није био ни на један начин угрожен.

Ako hrvatski narod ni na jedan nacin nije bio ugrozen u Kraljevini Jugoslaviji, a potom u ratu ni u NDH, kako to da je onda bio znacajan broj Hrvata Partizana? Naravno ne u tolikom broju koliko i Srba, ali sigurno se nije radilo o stotinama nego o hiljadama partizana hrvata...
Ako vec nisu bili ugrozeni, sta ce u "odmetnicima"?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Jesi li ti ikad čuo za Dalmaciju, italijansku okupacionu zonu i borbu protiv italijanske okupacije? :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Cijela Hrvatska je bila podijeljena na njemačku i talijansku okupacionu zonu. Partizana je bilo i u jednoj i u drugoj. Dakle?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Dakle?

Dakle 95% hrvatskih partizana je iz italijanske okupacione zone, nači uglavnom dalmatinci.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dakle, ne mogu ni da potvrdim niti da osporim tvoju tvrdnju, jer nikada nisam došao do nekog relevantnog podatka o procentualnom učešću Dalmatinaca u ratu. A načitao sam se, bez lažne skromnosti, poprilično.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jos ce ispasti da su se hrvati krvavo borili sa italijanima, a cetnici ih zvali na slave, rodjendane, svadbe i sl...

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 08:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
STRATOKASTEL je napisao:
Dakle?

Dakle 95% hrvatskih partizana je iz italijanske okupacione zone, nači uglavnom dalmatinci.

Vidi, Dalmatinci u partizanima mogu biti jedino komunisti jer je u Dalmaciji prije rata bio jak komunistički radnički pokret. Nema to veze sa tim ko je okupirao koga...

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 08:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nakon kapitulacije Italije, hrvatski partizani, nači Dalmatinci se povlače u Bosnu i tu nastavljaju rat, otud toliko poginulih Hrvata (čitaj Dalmatinaca) u bosanskim ofanzivama, prvenstveno ih je mnogo izginulo na sutjesci. Dok je Italija kontrolisala Dalmaciju, partizani i nisu imali nekih većih problema da borave, organizuju se i djeluju na toj teritorij, međutim nakon kapitulacije Italije i prelaska tog djela teritorije u ruke ustaša i Njemaca, to je za partizane značilo potpuno povlačenje sa tog terena, nači prešli su u bosnu, prvenstveno su se kretali uglavnom po srpskim krajevima jer su tu jedino bili sigurni, pošto su muslimani i Hrvati u Bosni bili ako ne 100% onda 99% u ustašama ili ustašama light tj. tzv. domobranima.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
_зока je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:
Dakle?

Vidi, Dalmatinci u partizanima mogu biti jedino komunisti jer je u Dalmaciji prije rata bio jak komunistički radnički pokret. Nema to veze sa tim ko je okupirao koga...

U Dalmaciji je veoma jaka pred rat i ORJUNA( Organizacija jugoslavenskih nacionalista), i to u hrvatskim krajevima, sta danas izgleda nevjerovatno.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2012, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nakon kapitulacije Italije, hrvatski partizani, nači Dalmatinci se povlače u Bosnu i tu nastavljaju rat, otud toliko poginulih Hrvata (čitaj Dalmatinaca) u bosanskim ofanzivama, prvenstveno ih je mnogo izginulo na sutjesci. Dok je Italija kontrolisala Dalmaciju, partizani i nisu imali nekih većih problema da borave, organizuju se i djeluju na toj teritorij, međutim nakon kapitulacije Italije i prelaska tog djela teritorije u ruke ustaša i Njemaca, to je za partizane značilo potpuno povlačenje sa tog terena, nači prešli su u bosnu, prvenstveno su se kretali uglavnom po srpskim krajevima jer su tu jedino bili sigurni, pošto su muslimani i Hrvati u Bosni bili ako ne 100% onda 99% u ustašama ili ustašama light tj. tzv. domobranima.

De ti nama onda objasni otkud Hrvatska onako velikodusno udje u trecu Jugoslaviju? Kad su svi redom bili antikomunisti?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 10:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OFM odavno ima probleme sa brojkama, doduse nije jedini. 1941, je bilo oko 2,7 miliona Hrvata u danasnjoj Hrvatskoj i oko 500 000 u danasnjoj BIH, plus oko 500 ili 600 000 muslimana u danasnjoh BIH. U tzv. NDH bilo je zavisno od faze do faze izmedju 20 000 i 40 000 usrasa, plus oko 100 000 domobrana( nekad i vise) , da bi pred kraj rata Ante Pavelic naredio prebacivanje dijela sastava domobrana u usrase pa im je skocio broj na 60 000. Dakle, o kojih 99% ili 100 % se ovdje prica ? Jel to po onoj babi milo sto se babi snilo ?

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
STRATOKASTEL je napisao:
Dakle, ne mogu ni da potvrdim niti da osporim tvoju tvrdnju, jer nikada nisam došao do nekog relevantnog podatka o procentualnom učešću Dalmatinaca u ratu. A načitao sam se, bez lažne skromnosti, poprilično.

U Makarskoj na gradskom groblju pola spomenika ima petokraku. Ako to nije pokazatelj opredjeljenja e onda ne znam...i tu je bila jaka partizanska mornarica. U tom dijelu Dalmacije Srba tako reći nije bilo.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 21:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Dakle?

Gorski Kotar je većinom bio partizansko uporište isto kao i Žumberak, nisu samo Dalmatinci.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2012, 22:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:

U Makarskoj na gradskom groblju pola spomenika ima petokraku. Ako to nije pokazatelj opredjeljenja e onda ne znam...i tu je bila jaka partizanska mornarica. U tom dijelu Dalmacije Srba tako reći nije bilo.

Znam, bio je i veliki spomenik u Vodicama, ali je srušen (miniran) u toku rata.
Moj post ne umanjuje vrijednost antifašističke borbe Dalmatinaca (niti bilo koga), već je samo pokazatelj činjenice da je nemoguće procentima definisati učešće nekog naroda ( bilo po nacionalnoj ili regionalnoj pripadnosti) u drugom svjetskom ratu. Takve cifre jednostavno ne postoje.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
STRATOKASTEL je napisao:
Znam, bio je i veliki spomenik u Vodicama, ali je srušen (miniran) u toku rata.

u centru vodica ima ogroman spomenik...vec sat vremena trazim kome je posvecen...al nemerem naci...a nemal broj puta sam se slikao pored njega
Slika
Citiraj:
Monument (WW2) in Vodice, Croatia

to je sve sto sam na netu nasao...al zato ako ukucas vodice-spomenik...pogodi sta izbaci :)
Vodice: spomenik žrtvama jugokomunizma na rivi
http://www.slobodnadalmacija.hr/%C4%B9% ... fault.aspx
istorija je kucka prevrtljiva ako ujke pitas :)

a iza ovog spomenika...ogromni bilbordi gotovine :)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 06:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Gorski Kotar je većinom bio partizansko uporište isto kao i Žumberak

Pa u Gorskom kotaru i Lici su nekada većinom živjeli Srbi, a za taj Žumberek niti sam čuo niti znam gdje je.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 07:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na granici sa Slovenijom, doduse i tamo su u jednom dijelu zivjeli Srbi.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 10:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Gorski Kotar je većinom bio partizansko uporište isto kao i Žumberak

Pa u Gorskom kotaru i Lici su nekada većinom živjeli Srbi, a za taj Žumberek niti sam čuo niti znam gdje je.

ŽumberAk :) evo gdje je:http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDumbera%C4%8Dko_gorje Djeca iz logora Jastrebarsko su živi i oslobođeni zahvaljujući žumberačkim partizanima.
Citiraj:
Jedan od najzamršenijih dijelova granice između Hrvatske i Slovenije nalazi se u Žumberku. Činjenicama usprkos u tom se dijelu granice ne spominju bilo kakvi prijepori, s ijedne strane. Razlog su izraziti dobrosusjedski odnosi stanovništva oko granice, koje je tijekom Drugog svjetskog rata intenzivno surađivalo u Narodnooslobodilačkoj borbi. Česte su bile mješovite brigade i partizanski odredi. Poginulim borcima, Slovencima i Hrvatima, sagrađeno je spomen područje i zadnje počivalište u hrvatskome dijelu Žumberka, mjestu Sošice.

Tu Srba nije bilo ni u priči, to je čisto hrvatski kraj, Zagorje...a tu se nalazi i čuvena Jazovka u koje su "jadne" ustaše pobacane.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ima tih spomenika, manjih ili vecih, u srednjoj Dalmaciji jos dosta...
u Zaostrogu na "centralnom trgu" ima jedan sa popisanim svim zrtvama, sve mahom porodice, tj. od nekoliko stotina poginulih, ima mozda desetak razlicitih prezimena, sto upucuje da su muskarci iz sela (sve su to tad bila prakticno sela) imali partizansko opredjeljenje...
eh sad, dobro je poznata i cinjenica da su neki isli u pratizane pocetkom rata, neki sredinom, a neki su bogami vadili dupe pa pred kraj kao krenuli u borbu...
doduse, nikad ne mozes biti siguran kad je kraj rata pa makar i djelovalo tako... kad je npr. potpisan Dejton, sjecam se da nije vladalo posebno odusevljenje, s pocetka mi se cinilo kao da je to samo jos jedno od prekida vatre koje se moze narusiti svakog momenta...

tema partizana je sigurno komplikovana i ljudima koji su profesionalno u istoriji, a kamo li nama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]