Strašno me kopkalo to što pišete da su Amerikanci izuzeti od doping kontrole, i tražio sam neku potvrdu te informacije. I nije to baš istina. Na zvaničnoj stranici Američke antidoping agencije stoje uputstva šta je zabranjeno, kako se trebaju ponašati sportisti prilikom kontrole, koja su im prava itd
http://www.usada.org/london2012Postoji doduše jedna caka, koju objašnjava slijedeći post sa drugog sajta:
Citiraj:
Zaintrigirala me je rečenica "Da napomenemo, za one koje možda ne znaju, američki sportisti nisu podložni antidoping kontroli zato što američka vlada garantuje za njih," pa pošto dobro znam novinarsku površnost i šljampavost malo (zaista malo) pročačkah na tu temu.
Sve je po propisu .
A propisi zapravo legalizuju dopingovanje u terapeutske svrhe (sic!). Naime, World Anti-Doping Agency (Wada) ima politiku tolerisanja te vrste dopinga. Svaki sportista (bilo gde u svetu) može da zatraži izuzeće od zabrane upotrebe zabranjenih (doping) sredstava, ako je taj zahtev podržan od njegovog lekara. Odobrenja se uglavnom dobijaju na nivou nacionalnog Olimpijskog komiteta i Wada ih priznaje.
Kada su Ameri u pitanju zahtevi za izuzećem se podnose United States Anti-Doping Agency, koju je američki kongres odredio kao zvaničnu antidoping organizaciju SAD za Olimpijske igre, Pan-Američke igre i Paralimpiks. Po izveštaju agencije za prošlu godinu (pdf fajl) 422 američkih sportista je tražilo izuzeće. Od toga 322 od njih, a 100 od internacionalnih tela. Američka agencija je odobrila 127, a ova druga tela 57. DakleM, za 184 američka reprezentativca od ukupno 530 američka vlada garantuje da se dopinguju, te ih se nema rašta testirati.
Interesantan je skok u broju zahteva (pitam se zašto) u odnosu na 2010. kada je manje od 200 (198) sportista tražilo izuzeće (odobreno je bilo 155 zahteva). Šta je sve odobreno (kopiram i pejstujem): Beta-2 Agonists, Diuretics, Glucocorticosteroids, Hormones, Prohibited Methods, Cannabinoids, Narcotics, Stimulants, Peptide Hormones, Immunoglobulin, Beta-Blockers.