aharon je napisao:
I znaj da je jedini način da se promijeni ono što tebe tišti (to što smo predani u ruke silnika, nepravednika i spletkara) da dođe do pozitivne duhovne promjene kod nas. Tek onda će se njihove mnoge spletke same od sebe raspasti i slinici među sobom potrti a nsa ostaviti na miru. Očito odbijaš to da shvatiš, ali ipak je najvažnije da radiš na sebi.
o dragi "Aharon".
ovo sto sam citirao dio je i mog misljenja!
i ja znam za mnoga zla i nepravde sto nam se desavaju ali nastojim biti MIRNIJI I UZDRZANIJI!
slicno mislimo, ali za razliku od tebe i Vadera, ubijedjen sam da je STETNO prozivati SPC pa cak i bilo kog pojedinca po imenu! i to ne samo stetno, vec...VEOMA STETNO!
pricao sam ti ranije o svom prijatelju neznabozcu...hitar je i strog u osudi SPC a pun hvale za katolicku crkvu (iako je krsteni pravoslavac). ja kazem krsten, a neznabozac, jer nema u sebi vjere, neide nikad u crkvu, neposti, nemoli boga, jednom rijecju...covjek nevjeruje u Boga (sam mi to kaze). sve vise mi ti i vader licite na njega.
sam si mi rekao da nisi krsten...zasto!?
kad sam ja povjerovao u Boga, imao sam 27 godina i nisam bio krsten.
prvobitni zar me je jedno vrijeme nosio i cinilo mi se da sve mogu i da za mene nema granica.no, onda sam shvatio...."zasto bi mi bilo toliko dato ako se nebi nista od mene trazilo? zar mi je dato samo da uzivam u bogopoznanju!?"
shvatio sam da, biti vjernik i vjerovati u Boga znaci DATI SVOJ ZIVOT NA SLUZBU BOGU! covjekovo je da bude sluga a samo su DVA gospodara!
jedan, koji me je otvaranjem svijesti pozvao da mu sluzim i drugi koji mi neprestano "sapuce".ovaj "saptac" sve cini da me odvoji od Onog ko mi je svijest otvorio i ucinio da za sva vremena vidim drugacije.
i ja sam jedno vrijeme mislio da se i netrebam krstiti, da smo Ja i Bog "sami"....ah, kakva zabluda!
covjeku je lako da bude zaveden ali mu je jako tesko ostati na dobrom putu (jer je put uzak a mi poluslijepi i polugluvi). i najsvetiji ljudi padali su u zablude "saptaca"...
jednom svetom covjeku, pojavio se jednog dana "saptac" preobucen u andjela sa velikim sjajnim kocijama i rece mu..."evo Bog me posla da te vodim u Carstvo Nebesko. podji samnom."
sveti covjek se obradova i krenu da stupi nogom u kociju ali u posljednjem trenutku rece..."Boze neka bude volja tvoja".
i kako to rece, kocija nestade!
covjek je ostao ziv ali oduzet na onu nogu kojom je koraknuo u kociju.
svi oni sveti oci koje ti i vader citirate krsteni su!
i ne samo da su krsteni, vec su sami sebe podvrgavali takvoj sluzbi Bogu da se svi mi ovde trebamo postiditi. naprimjer, vladika Nikolaj i dok je bio episkop, cinio je sve ono sto mu CRKVA KROZ HRISTA nalaze!
moj je prijateljski i dobronamjeran savjet i vama dvojici (aharonu i vaderu) isti kao i mom prijatelju neznabozcu,...UDJITE U CRKVU!
kad je mogao Vladika Nikolaj kroz crkvu postati svecem, mozete i vas dvojica, ako nista, ojacati u vjeri. druga je stvar ako mislite da vam nista netreba i da sve vec imate! pogledajte pazljivu u sebi...sta imate a sta nemate...jer je receno "ko ima, dace mu se i pretecice mu, a ko nema, uzece mu se i ono sto ima"
vjera koju su mnogi osjetili medju nama, samo je POZIV! nije konacan dar, vec poziv da krenemo na jedan put, pun odricanja i napora.
neka vas Bog blagoslovi i da vam duhovne snage za novi poduhvat!