blackrose je napisao:
kuckam sa tel pa necu ulaziti u detalje.
MB je rekao sve.
Datula, ja ne znam izloziti elaborat kao ti ali imam nekog iskustva. Bitno je sta jedes. Bila sam ja na niskokaloricnoj dijeti tj brojala kalorije umjesto da pazim na kvalitet ishrane i shebala zdravlje. Najvecem neprijatelju ne bih pozeljela da prolazi kroz ono kroz sta sam ja.
Onaj ko nije navikao da doruckuje i ne mora se siliti ali ja sam licno navikla svoj organizam da jedem u 9, koliko-toliko, da imam energije da izguram na poslu i da se ne prezderavam u 17h kada mi je sl obrok.
Kafa ubije glad privremeno ali ne smije zamijeniti obrok na duze staze.
Nisam upućen u tvoj slučaj, naprotiv, svi ljudi koje poznajem i koji su se upustili u zdravo mršavljenje smanjenjem kalorija, su imali samo dobre efekte po zdravlje.
Niži unos kalorija će bez ustručavanja preporučiti i svaki doktor opšte prakse, kao i nutricionist, jer to samo po sebi osobi sa viškom kilograma može donijeti samo dobro. Nemoguće je da neko oboli ili dobije poremećaj samo zato što je smanjio pretjeran unos kalorija na normalan nivo. Ako se neko inati i unosi 1000 kalorija dnevno, trebaće mnogo lude sreće da očuva zdravlje. Ukoliko se unosi premalo kalorija, hrana koju slabo podnosimo, nedovoljno proteina, vitamina i minerala, nedvosmisleno će doći do pada imuniteta, što će aktivirati razne slabosti koje smo već imali, a samo su čekale pravi momenat da stupe u akciju. Navedeni doktor je redovno unosio proteinske dodatke i minerale-vitamine u tabletama, ostale dvije trećine kalorija je činila „junk“ hrana.
Nipošto ne spominjem drastične restrikcije kalorija. Uzmimo žensku osobu x, sa svojih 170 cm i 80 kg i životnim stilom koji isključuje vježbanje, ima dnevnu potrebu od oko 1900 kalorija da bi zadržala tu masu. Kilaža koja bi joj bila prikladnija je oko 65 kilograma, što bi značilo nekih 1700 kalorija po danu. Jednostavno je izračunati da bi izbacivanje svega 200 kalorija, kroz duži period dovelo do osjetno manje kilaže. Trebati samo izračunati kolike su nam dnevne potrebe i unos, i krenuti polako u gubljenje kila, onako kako su kile i došle.
Ako ti nije problem zanima me kako si uspjela doći do narušavanja zdravlja, koji je jelovnik u pitanju, koje količine? Možeš mi odgovoriti i na privatno.
Tu je ljudska raznolikost ekstremna, poznati su slučajevi u kojima neki ljudi iz najgore moguće prehrane izvuku sve što im treba i imaju sjajno zdravlje, a neki opet moraju imati u detalje sredjenu prehranu da bi bili normalnog zdravlja.