banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 13:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2012, 09:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
_зока je napisao:
Whotanoob je napisao:
Ja bih ti _zoka savjetovao da iduće godine 'baciš' kreča po povrtnjaku (prije frezanja). Zemlja kod tebe izgleda kao da ima dosta gline.

Ma kontam sad na jesen odnijeti zemlju na analizu, da vidim kakva je i da mi kažu šta sijati, a šta ne ili barem šta da dodam da bi mogao sijati određene kulture.

Zoka gledajući slike što si ih postavio zemlja kod tebe je katastrofa, čudi me da tu išta uspjeva.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2012, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Whotanoob je napisao:
Ja bih ti _zoka savjetovao da iduće godine 'baciš' kreča po povrtnjaku (prije frezanja). Zemlja kod tebe izgleda kao da ima dosta gline.

Zokina glina izgleda kao da u njoj ima nešto i zemlje. I ja sam primijetio al ne htjedoh da žalostim čovjeka. :D Zoki, ta ilovača ne propušta vodu. To bi mogao biti problem za usjeve. Al' ne kloni duhom. Kad bi mogao nasuti zemlju iz ravnice. Kada ljudi koaju temelj za kuću u ravnici, oni moraju negdje sa tom zemljom. Neko je rasporedi po ostatku placa a neko nema tako veliki plac pa mu smeta. E, to bi tebi valjalo. U Laktašima je zemlja uglavnom treće klase, a ovamo u Vrbanji i Česmi je često prve i druge klase. Probaj da se informišeš, pitaj i ovdje na forumu, da li neko odlaže zemlju pa se ponudi da je udomiš. Popola platite prevoz i riješio si se muka vsi vijeki vjekov.

Poslednji put menjao Vjevoricinus dana 02 Jul 2012, 09:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2012, 09:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nije ilovača....Možda zbog podešavanja boja na aparatu tako izgleda ali nije ilovača. Jeste "zbijena" ali ni blizu ilovači. Dodatna otežavajuća okolnost je ta da nije obrađivana dvadeset godina ali već sada se vidi razlika u odnosu na proljetos.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2012, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
_зока je napisao:
...Dodatna otežavajuća okolnost je ta da nije obrađivana dvadeset godina ali već sada se vidi razlika u odnosu na proljetos.

Nije oteževajuća nego naprotiv (jedino što se obrade tiče).
Zemlja koja nije rađena nije "izrabljena" tj. puna je aminokiselina koje su potrebne za rast biljaka a koje biljka godinama crpi, zbog čega je potrebno dodatno oplemenjivanje. Nova zemlja - bogatija zemlja.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2012, 00:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
The_new_Statesman je napisao:
Govorim o pravoj proizvodnji bio produkata.

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2012, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Talija je napisao:
Što ne pitaš Rodoslove, džaba ja tebi slala slike sa lica mjesta :lol:

Zalijevanjem po sistemu kap po kap se uštedi voda a biljka je stalno u kontaktu sa vodom.

Hvala, hvala! :) One slike što si slala su meni više sentimentalni isječci zavičaja :D

Ajte mi sada po koracima, taksativno navedite proceduru, može?

Recimo,
1. U jesen uzorati zemlju
2. ...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2012, 09:14 
Administrator
Korisnikov avatar

osamstotinazena je napisao:
Recimo,
1. U jesen uzorati zemlju (dublje oranje 35-45cm) Zemlja se jesenjim oranjem izlaže vlazi, vazduhu i mrazu te tlo postaje rastresitije i mekše.
2. ...

2. Na proljeće zemlju pođubriti sa sagorjelim stajnjakom (ako je polusagorjeli stajnjak u pitanju onda treba đubriti u jesen)
3. Nakon gnojenja zemlja se brna, drlja ili kako se to već zove sa ciljem da se gnojivo izjednači, pomiješa sa zemljom i dodatno usitni za lakšu sadnju.
4. Sadi se prema rasporedu sadnje.

Tako nekako :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2012, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Ej kad već spominjete kompost da podijelim s vama priču. Na jesen smo povadili osušeno povrće, među njima i paradajz i ubacili ga u kompost. Ove godine kad sam koristio taj kompost, svugdje gdje sam ga nabacio nikla stabljika paradajza :). Najsmješnije je što je i u balkonskom cvijeću bila po koja :). I to ne da je nikao, već i mašala rodio.

Tako da očekuj svašta da ti "izađe" iz komposta :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2012, 18:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
_зока je napisao:
Ma kontam sad na jesen odnijeti zemlju na analizu, da vidim kakva je i da mi kažu šta sijati, a šta ne ili barem šta da dodam da bi mogao sijati određene kulture.

Ovo ti je najpametnije. Da ne lupaš bez osnova. Sve će ti rezultati pokazati. Onda ćeš znati kako strukturu i teksturu popraviti ako trebadne. Znati ćeš kojih ti minerala nedostaje i u kojoj mjeri.

Inače, teško se može voditi računa o plodoredu kada čovjek ima samo jedan mali vrt. Ali zoka, i ostali inače, ako imate više parcela ili jednu dobro veliku, savjetujem vam da vodite računa o plodoredu. Tako će te manje koristiti zaštitna sredstva i biti bliže eko proizvodnji.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2012, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Plodored je veoma bitan bez obzira na velicinu povrtnjaka, ne samo zbog zastite nego i zbog iskoriscavanja zemljista, i jos jedna bitna stvar je paziti koje biljke sadis pored kojih jer sve biljke ne podnose jedne druge... Ne znam jeste li ranije komentarisali i ovome ali evo malo i od mene.
Krastavci će dobro rasti uz mahune, grašak, poriluk, komorač, kupus, kukuruz, salatu, celer i luk. Ako uz krastavce uzgajate bosiljak, plodovi će biti kvalitetniji, dok kopar u blizini krastavaca poboljšava njihov okus. Krastavci ne podnose blizinu krumpira, rajčice i rotkvice.
Cikla dobro uspijeva uz krastavce, kupus, češnjak, luk i salatu. Kopar, kim i korijander popravljaju okus cikle. Cikla ne podnosi blizinu krumpira, mrkve, poriluka i špinata.
Rajčica dobro napreduje uz mahune, kupus, češnjak, poriluk, rotkvice, rotkve, celer i špinat. Ne odgovara joj blizina graška, komorača, krastavaca i krumpira.
Mrkvapodnosi blizinu mahuna, graška, blitve, rotkvice i rotkve. Kopar poboljšava okus mrkve, a luk tjera štetnike koji napadaju mrkvu.
Mahune će dobro rasti uz krastavce, kupus, mrkvu, rotkvice, rotkve, ciklu, salatu, celer, rajčice i kupus. Ne podnose blizinu češnjaka, luka, graška i komorača.
Celer bolje raste uz korabicu, mahune i rajčicu. Slabije uspijeva uz krumpir, kukuruz i salatu.
Rotkvice od susjeda dobro podnose mahune, grašak, kupus, blitvu, mrkvu, peršin, špinat i rajčice. Mrkva daje bolji okus rotkvicama. Ne podnose krastavce i luk.
Kupus u svojoj blizini podnosi mahune, grašak, krastavce, blitvu, mrkvu, poriluk, rotkvice i rotkvu. Celer i rajčica dobro utječu na rast kupusa jer sprječavaju napad štetnika. Kupus ne podnosi gorušicu i luk.
Grašak se slaže s komoračem, krastavcima, mrkvom, korabicom, salatom, kukuruzom, rotkvicama, rotkvom i tikvicama. Kopar će popraviti okus graška. Grašak ne podnosi blizinu poriluka, luka, krumpira i rajčica.
Poriluk dobro uspijeva uz endiviju, kupus, celer, rajčicu i luk. Ne podnosi mahune, grašak i ciklu.
Tikvice dobro podnose kukuruz, mahune, luk i bosiljak.

Pa ako vec zelis da pazis i da sadis povrce kako je najbolje za povrtnjak izanaliziraj ovo.

Takodje, npr. ako imas problema sa krompirovom zlaticom to se rijesava sadnjom jednog reda patlidzana pored, jer ce sve zlatice otici na patlidzan. Slicna stvar je i sa biljnim vasima....

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Gdje si našao ove podatke, neki sajt? Treba mi što više ovakvih podataka.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ako mogu da dodam da sve navedene kulture koje se ne podnose u blizini i plodoredu su podložne istim gljivičnim i bakterijskim oboljenjima.Npr ,crna pjegavost napada kako krompir tako i paradajz odnosno patlidžan.I na kraju da vam dam jedan savjet ako želite lijepe plodove u svom bio-povrtnjaku.Prihrane vršiti isključivo azotofiksatorima tipa Slavol i sl.Slavol se koristi i folijarno i zalijevanjem a nema karencu,odnosno bezopasan je.Uz komposte i stajsko đubrivo koje je sad dostupno i u briketima u zemlju se može pomješati uz kreč i zeolit kojega ima ako se ne varam u okolini B luke.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Špijo, svaka čast, jesi li studirao agronomiju (čisto da te priupitam ponekad ponešto)?
Inače, valjalo bi te imati pri ruci kad je vrijeme sađenja. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2012, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ako ti nesto treba, pitaj...
nisam agronom ali tu sam negdje (inace koliko sam skontao, agronom je jedno od najglupljih zanimanja u nasoj drzavi.. sluze samo da bace potpis seljacima da se zna da imaju agronoma u selu)

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2012, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
fotografisano danas
Spoiler:
Slika

krastavac cca 50 cm
Spoiler:
Slika

cca 900g svaki
Spoiler:
Slika

uskoro i ovi
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2012, 19:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2012, 08:48
Da li ko zna gdje se imaju kupiti u Banja Luci ŠIMŠIRI ili ČEMPRESI oko 1m visine ?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2012, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
фино бране :) мала баштица, али има лијепих плодова. имам и ја неколико сличица, набацићу кад пребацим са телефона. углавном већ одавно користимо плодове башта, највише парадајз, краставце,тиквице и кромпир

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2012, 16:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2012, 16:29
Thom je napisao:
Da li ko zna gdje se imaju kupiti u Banja Luci ŠIMŠIRI ili ČEMPRESI oko 1m visine ?

Pogledaj ovo:

http://www.pik.ba/artikal/1139191/proda ... vu-ogradu/

It's got a back beat, you can't lose it,
Any old time you use it.''

Chuck Berry

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 04:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Warrior of the Light je napisao:
Gdje si našao ove podatke, neki sajt? Treba mi što više ovakvih podataka.

Studira se buraz :D neam pojma, potzrazi po netu, sigurno ima dosta sajtova sa ovim informacijama

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 07:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Ma ima na netu više knjiga o organskom baštovanstvu i permakulturi, a u njima ima dosta tih stvari...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 440 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]