V@nja je napisao:
Ja postavi ili / ili pitanje vezano za 2 uredjaja, kako to nije jasno pitanje?
Za tu dijagonalu, koje su prednosti, a koje mane u odnosu na drugi.
Prije nego krenu da lete trajni banovi kao kiša, daj da te preduhitrim i dogovorim ti na ili/ili pitanje.
Dakle, Pro nudi nešto malo više mogućnosti, Air je nepre*ebivo tanak i fensi. Što će reći, ukoliko se ufuravaš da si neki "pro" koji će na Mac-hini da radi samo "pro" stvari, onda je logičan izbor jelte MacBook Pro. Ukoliko pak smatraš da je fensi imati fensi Mac-hinu, a pritom ti lila i pink boje ne smetaju te si imao želju i da skokneš nekidan do ZG i prošetaš Ilicom obojen u dugine boje, onda je MacBook Air definitivno tvoj izbor.
A-A-Aaaali! Pošto mi položaj tvojih ruku za tastaturom govore da imaš želju da nekog banuješ, a ja sam trenutno jedini u blizini, to mi onda daje snage da nastavim.
Dakle, Pro je nešto jeftiniji (bio bar, kad sam posljednji put provjeravao), ima više portova (naravno, s obzirom na razliku u veličini, tj. debljini) i djeluje ozbiljniji (barem meni). Air je stvarno dizajnerski nepre*ebiv, skuplji jeste, ali za one koji žele da imaju nešto takvo, to ih definitivno neće zaustaviti. Performanse su neupitne jer u kombinaciji sa novim Mac OS-om, zaista je nevjerovatno šta te mašine mogu. Naravno, za one koji sline nad zagriženom jabukom, neka vrate pimpek u gaće. Sada su to 100% kompatibilne komponente i sa Win OS-om (dakle "standardne" komponente sa tržišta, a ne nešto vanzemaljsko) s tim što se Apple i dalje drži svoje filozofije koja kaže izaberi najkvalitetnije što imaš u određenom trenutku i upakuj to u jedan proizvod. Nema kompromisa. Poslije toga imaš varijacije na temu crno ili bijelo, ali tu je kraj. Nema fušeranja s komponentama ne bi li izbacili jeftiniju varijantu samo za siromahe jel'te. Naravno, onda to zacijene duplo skuplje nego što vrijedi, van svake pameti, ali jbga, može im se. Kao što rekoh, kompatibilni su i sa Win OS ali bih odvalio u glavu onoga koji bi se našao pametan da sruši Mac OS i podigne Windows. Za takve potrebe imate izuzetno dobar software za virtuelizaciju u sklopu Mac OS-a pa možete podići virtuelnu mašinu za potrebe pograma koji nisu kompatibilni sa "mekom".
Da se vratimo na ili/ili (vidim da V@nja već lagano zamahuje svojim administratorskim prstima) i da kažemo sljedeće:
Kad neko kupi Pro, odmah ga povezuju (ne znam zašto) sa radom u Photoshop-u. Ako ćeš raditi u Adobe paketima na 13" display-u rezolucije 1280 x 800, onda mac-hejteri imaju puno pravo da te pljuju jer si onda snob. Pro ima prednost u većem disku (ali je u pitanju HDD) pa ko misli i planira taložiti slike i filmove na svoga mezimca, Pro mu je jedini izbor. S druge strane Air ima manji disk ali je zato SSD (!!!) u pitanju, a ko je imao prilike raditi na SSD-u, znaće šta mu je kupiti. Naravno, to će onda značiti externi disk kao nužni dodatak u torbi, ali... Rezolucija je bolja, odnosno display je bolji (1440 x 900) pa Air ubi puru i na ovom polju. Pro ima brži procesor što može, ali i ne mora biti prednost. Air je imao problema sa trajanjem baterije, ali u 11" modelima. Baterije kod 13" modela drže maltene isto i na jednoj i na drugoj mašini. Air ima veliki nedostatak portova (jbg, hoće on da bud etanak u p.m.) tako da na to treba obratiti pažnju. Ako si navikao da kačiš svašta nešto na laptop ili da koristiš LAN, a ne samo wi-fi - Air zaboravi. Pro ima sve što laptop treba da ima od portova i to mu je recimo ozbiljna prednost.
Ima toga još, ali da ne solim previše... Ako će ti kapacitet diska predstavljati problem i ne želiš da se zamaraš nosajući eksternjak, a pritom voliš da priključuješ svašta nešto na laptop - Pro je jedini izbor. Ako si već odlučio da bacaš pare pa ne praviš razliku oko toga, ako želiš da nosaš svoga ljubimca svuda sa sobom i da imaš full ugođaj i extra performanse - Air ide ispred Pro-a definitivno.
Da li bi to bio zadovoljavajući odgovor na tvoje ili/ili pitanje?