banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 10:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
Maran Ata je napisao:
Сад се вадиш, а од свих горе твојих навода, само си за Гандија као човека конкретно рекао да си у њему видео Христоликост. А остале изјаве су се строго односиле на те поједине секте. Људски је погрешити, али је још више људски, али и много теже, признати своју грешку. :wink:

tek sad ugledah.

da, spomenuo sam Gandija, a nijednog muslimana...po imenu.
zar bih morao imenovati cvojeka da bih mogao pokazati kako ima hristolikih i medju muslimanima?

muslimani koje ja poznajem, obicni su ljudi, cija imena nemaju znacaj za forum...kao sto nema ni moje.

istina, nedolazi mi u misli ime muslimana koje bi po svojoj hristolikosti ostavilo trag u svijetu, ali dolazi mi u srce osjecanje da medju milionima muslimana u svijetu zive i istinoljubivi i hristoljubivi.zar bi moglo drugacije?

eto, ako nadjoh jednog (Gandija) medju budistima, zar nebismo mogli naci jednog i medju muslimanima?

to sto je danas u svijetu, tako jasno vidljivo zlo poteklo od izvjesnih clanova muslimanske zajednice, nije niti moze biti osuda Islama.
to jedino moze biti osuda muslimana zalutalih u vjeri.

sjetimo se, da i mnogi nehriscani u svijetu, osudjuju hriscanstvo samo zbog zla koja su ucinjeno "u Hristovo ime" od strane katolicke crkve (hriscanski ratovi, pogromi, spaljivanja...).
nedozvolimo sebi da u istu zamku osudjivanja nevinih upadnemo i mi sami. mi hriscani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Видиш пријатељу... Ја лично немам проблема са твојим коментаром, јер у свакој или скоро свакој верској групи, наћи ћеш и понеког доброг човека које ти изједанаваш са - христоликошћу.

Али, ипак постоје разлози зашто се не могу сложити у потпуности са тобом...

Хришћанство нас учи да је "доброта" која не произилази из љубави према Богу, па тек онда из љубави према ближњима - чиста илузија. Не-агресивност појединаца не треба обавезно повезивати са љубављу, нити са христоликошћу.

Хришћанство нас такође учи да према сваком човеку имамо поштовање као према Божјем створењу - боголиком створењу. Сад, други је проблем што се код неких та боголикост не види јер је прекривена грехом... При томе, нисмо обавезни да поштујемо и то у шта тај неки човек верује, ако је у питању инославно учење или паганско учење. Дакле, треба раздвојити и поштовати чистоту онога што је сваки човек добио на дар од Господа својим рођењем, од "уљеза" који се накалемио тој чистоти и делимино или потпуно је сакрио.

Конкретно, када је реч о мухамеданцима, стварност и реалност, као и историјске чињенице нам говоре да нешто није у реду... Константно понашање од њиховог оснивања па до данашњег дана не може се поредити са срамним периодом из историје РКЦ. Наиме, код РКЦ су се десиле ствари које се нису требале десити, али је то превазиђено, а код ових... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:50 
Majstor
Majstor

Maran Ata je napisao:
Конкретно, када је реч о мухамеданцима, стварност и реалност, као и историјске чињенице нам говоре да нешто није у реду... Константно понашање од њиховог оснивања па до данашњег дана не може се поредити са срамним периодом из историје РКЦ. Наиме, код РКЦ су се десиле ствари које се нису требале десити, али је то превазиђено, а код ових... :roll:

...a kod ovih, ako Bog da, preovladace djela ljubavi.

slazem se sa tim sto pises ali nastojim nesuditi religije svijeta, bas zbog toga da nebih povrijedio tu krhku hristolikost i bogolikost, koju vidim u svakom covjeku.
nezelim isto tako ni poistovjetiti svaku vjeru, pa reci sve je dobro.
naravno da nije sve dobro.

ako cemo suditi, sudimo zlu i zlim djelima a hvalimo dobro i dobra djela.
jednostavno.nemojmo dopustiti da cinimo "kolateralnu stetu" trpajuci sa zlim djelima i nevine ljude.

nase nije da odvajamo zito od kukolja.ima ko ce to uciniti, a mi vec kad smo tu, hvalimo onog ko nas je i blagoslovio, i obdario vjerom, nadom i ljubavlju.pa umjesto da se takmicimo u osudama, takmicimo se u....ljubavi.

Mir ti i ljubav od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не требамо осуђивати брата свога. Грех у сваком тренутку треба осудити. Људи често генерализују ствари па почну да се понашају толерантно и према ономе према чему јасно и гласно треба показати свој негативни став. А све то под паролом "не-осуђивања". Велики део у томе има и недовољно познавање вере Православне...

Шта мислиш зашто су настале све оне посланице Св. Павла? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 03:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Maran Ata je napisao:
Грех у сваком тренутку треба осудити.

Javno? Onda rizikujes da naneses vise stete nego koristi.
Ne hrani se beba pasuljem. Ne kazem da nije OK, ali je riskantno.

rio je napisao:
ali nastojim nesuditi religije svijeta, bas zbog toga da nebih povrijedio tu krhku hristolikost i bogolikost, koju vidim u svakom covjeku.

umjesto da se takmicimo u osudama, takmicimo se u....ljubavi.

E, ovo je nesto najbolje sto sam procito na ovim raznim forumima...

Evo da pojacam, pa kud puklo da puklo!

Istinska duhovnost ne lezi tek u toleranciji ili tek u prihvatanju tudje (kakve-takve) vere u Boga. Pa cak ni u gostoprimljivosti. Istinska duhovnost znaci prepoznavanje tudje vere u Boga kao tvoje sopstvene.

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:15 
Majstor
Majstor

Maran Ata je napisao:
Не требамо осуђивати брата свога. Грех у сваком тренутку треба осудити. ...

apsolutno!
neosudjivati "brata svog", vec "greh".jos ako se slozimo da su nam SVI ljudi braca, mozemo uzeti isti stav po ovom pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2004, 02:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Istinska duhovnost znaci prepoznavanje tudje vere u Boga kao tvoje sopstvene.

Жао ми је кад чујем овако погрешну изјаву... Јер, примера ради... сатанисти мисле да је нечастиви - бог, и њему се клањају. Е сад прочитај поново своју изјаву и види колико је апсурдна. Да не спомињем пагане Индије који имају неколико десетина хиљада богова, итд...

Таква изјава је за Православне позив на амалгамацију свиг вера, што већ одавно проповеда смеће звано - Њу Ејџ. Да ли треба напомињати делове Библије у којима је јасно речено - ЈЕДНА вера... или о томе како нико до Оца неће доћи сем кроз Христа... итд... Најкраће рећено - та изјава је тешка хула на Бога и Свето Писмо. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2004, 13:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2004, 09:45
Dobra tema da iskazem svoje misljenje o ovome, "sekta" ko sto vi kazete, postoje ljudi koji veruju u boga Isusa, i sektasi kako vit o zovete veruju u djavola, pa ovako svako ima svoje ja sam da kazem ne protiv Isusa, aj verujem u boga, a ovi ljudi koji se bave citanjem molitvi i vrebaju svakog da uvedu u to stanje, takav je bio primer moje blize rodjake, da s eona veoma lose osecala, i toliko je uveli u to moljenje da sada ne moze bez toga, slusanje duhovne muzike, kao nesto smiruje, ja kad sam slusala mene to uzbudjuje i uopste mi se ne svidja, i kazem ti ljudi te tako uvedu u to da jedva mozes iz toga da se izvuces, ja mislim da je to neka nazovi sekta, ona je isla cak i na predavanjima, druzila se sa takvim ljudim i postala deo toga, mene sve to jako nervira ja kazem jos jednom veurjem u boga, poznajem jos jednu osobu koja se time bavi, drzi takva predavanja i zamislite meni kaze ne: "ne mozes da budes vernik ako ne citas molitve sveto pismo", e onda ljudi na dan mog rodjendana poklopi se nedelja, neki praznik bio i jos neznam sta se slavilo, znaci tri u jedno i ja postaala malo takva kupim "sveto pismo", ali pocnem da citam i ne mogu da citam, nije to za mene, i tako ti ja ostavim sve to i dobro ej sve proslo, a ta osoba je sada malo manje vezana za crkvu, eto vidite da ima i pravoslavnih sektasa i ja njih osudjujem nek ostave druge ljude da zive sto moraju njima da manipulisu kao i to sto se ja ne mesam u tudji zivot.

See me
And if my face becomes sincere
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2004, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То што си ти описала је више понашање неке особе у својој околини. Мада, можемо лако да препознамо стереотипно понашање Православних, суботара, јехића, итд... Твој опис понашања дотичне особе дефинитивно није стереотипно за Православне. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2004, 14:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

jok nego za koje? Ne razumem, veruju u Boga a nisu za pravoslavne,...

Zato ljudi verujte u muziku i ni u sta drugo,...

See me
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2004, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ако би се унутар неке групе људи понашали на потпуно идентичан начин, то онда не би били људи, него - роботи. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2004, 12:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Jul 2004, 20:57
Видим да се жешће закувало против Православља...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2004, 09:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

To ti nije protiv Pravoslavlja nego sam opisala kako ima i pravoslavna sekta.

See me
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2004, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Leptirica je napisao:

eeeeee... svasta
ako je sekta onda ne moze biti pravoslavna :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 11:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
E, imam i ja sestru koja se nalozila na pravoslavlje, po citav dan slusa pojanje, izbegava knjige koje bi mogle da je sablazne, non-stop visi oko crkve i tako to. Uzas su te sekte... Par ispravki: Gandhija nije ubio "muhamedinac" vec radikalni hinduista; budizam nije "umereno zlo" kako je neko pretenciozno napisao; islamska kultura je za vreme Srednjeg veka cesto bila ispred hriscanske ako cemo uporedjivati tolerantnost i otvorenost prema razlicitosti, npr. 1) citat Makarija, pravoslavnog patrijarha Antiohije koji uporedjuje rimokatolicke Poljake i stav sultana: "Neka Bog ucini da vecito traje carstvo Turaka! Jer, oni ubiraju namet ne obaziruci se na religiju, bili njihovi podanici hriscani ili nazareni, Jevreji ili Samarjani: dok se medjutim, ti mrski Poljaci nisu zadovoljavali dazbinama i desecima od brace po Hristu, cak i kada su ova bila spremna da im sluze...ti bezbozni nevaljalci su pobili na hiljade mucenika" (Ling, T. Istorija religije Istoka i Zapada, Srpska knjizevna zadruga, Beograd, 1993); 2) primer Spanije u kojoj su se muslimani zabavljali otvaranjem bolnica dok su hriscani svoju prevlast proslavili i nastavili spaljivanjem Jevreja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 11:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
vuk je napisao:
Leptirica je napisao:

eeeeee... svasta
ako je sekta onda ne moze biti pravoslavna :-?

To bi se moglo veoma alko demantovati.
Sta definise sektu?
Ideopoklonstvo, idolopoklonstvo, liderstvo i sl
Sada razmisli i reci ima li tog u pravoslavlju?

Za katolicanstvo je pravoslavlje sekta, isto tako makedonska P.C. je sada sekta.
Izgleda da je za pravoslavce sve sto nije dio njihove indokrinacije sekta.
Steta lai na taj nacin su pokazali da su oni onda vodeca sekta na ovim prostorima kao najomasovljenija grupa.
:wink:

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 13:26 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 13:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da skupe se njih trideset i drze predavanja o bogu, nije li to sekta, onda neznam sta je! Objasnite mi.

See me
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 15:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Da skupe se njih trideset i drze predavanja o bogu, nije li to sekta, onda neznam sta je! Objasnite mi.

Onda bi po tome svako ko odrzi neko predavanje u fazonu duhovnosti ili boga ili nekih slicnih tema bio sektas ili propagirao sektu.
Sam pojam sekte su uvela ortodoksna religiozna ucenja kao nacin diskriminacije ostalih ucenja koja nisu odgovarala njihovom ucenju i propagiranju ideja koje koriste samo njima u svrhu.
Takod a svi oni koji su na bilo koji nacin prodrli u tajne duhovnosti a nisu vezani za ortodoksnu religiju su sektasi.

Svatko ko ima mozak da razmislja izvan krda, on je sektas i samim tim ide u pakao i ko zna gdje.
To me uvijek nasmije. Nedaj boze da se sazna prava istina. :wink:

Ne bi volio biti na njihovom mjestu.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2004, 16:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Sekte nastaju izdvajanjem, cepanjem ili razvijenjem iz originalnog ucenja. U hriscanstvu je ovaj termin uvek povezan sa vrlo negativnim konotacijama, verovatno zbog stroge hijerarhijske strukture i autoritarnosti hriscanske crkve. Budizam npr. se sastoji iz razlicitih sekti koje se uglavnom ne anatemisu medjusobno. Ono sto se meni cini vazno jeste da pored "metafizicke" dimenzije laz/istina oko koje se najcesce sukobljavaju predstavnici zvanicne hijerarhije i "otpadnika", ne treba zanemarivati socijalne, ekonomske, istorijske i sl. uslove nastanka pojedinih sektaskih pravaca, ukoliko se zeli razumeti razvoj sektasenja. Npr. vec pominjana situacija sa makedonskom pravoslavnom crkvom. Sa psiholoske strane pripadnost sekti moze da ima pozitivan uticaj na clanove jer im pruza priliku za intenzivne medjuljudske odnose, kao i osecanje pripadnosti (sto su vrlo trazena osecanja u modernom zapadnom drustvu) sto je moguce posto je uglavnom rec o manjim grupama (Crkva je cesto preglomazna i dehumanizovana).
Jivan Mukta, prepostavljam da nisi mislio nista lose da kazes sa onim "tajne duhovnosti", ali ja instinktivno osecam odbojnost prema potenciranju nekakve tajanstvenosti i ezotericnosti pitanja duhovnosti, previse mi to deluje kao plodno tlo za zastranjivanja svake vrste... Mozak i racionalnost ne moraju imati bilo kakve veze sa bezanjem od pripadnosti krdu - vrlo inteligentni ljudi mogu da smisljaju vrlo sofisticirane razloge za opravdanje postojanja stada i ljudskog ropstva... Cini mi se da pitanje slobode ide dublje od ljudskog razuma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]