banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 20:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2003, 19:05
DEMAGOGIJA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Ју ју.. .која гомила грешака:

1. Не мостоји термин "цркава"... јер, ЈЕДНА је Божја Црква, а остало су - секте.

2. Ту "секту" о којој ти причаш предводио је лично и персонално - Син Божји, а све потоње СЕКТЕ које су отпале од Божје Цркве - обични смртници, људи. Ситна разлика, ха ? :wink:

Итд...

Да се не замлаћујемо превише, гомила погешно постављених теза, што твој текст поставља, најблаже речено, као - неозбиљан и недорастао. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nekad su crkve bile mračne a srca svijetla, sada su crkve svijetle a srca mračna. (Njemačka izreka)

P.S.
grešnik dobrodošao na forum

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 10:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Nije bitna vještina pera, ali jeste čistota srca.
Grešnik, dobrodošao.
Koliko sam u stanju da osjetim, čovjek govori ne nešto u što ga je neko ubjedio, niti neku nabubanu lekciju, nego ono do čega je došao tragajući.
Takve stvari nikada nisu demagogija.
Demagogija je kad neko kićenim frazama govori nešto u što ni sam ne vjeruje, ali ima cilj da drugima manipuliše. To nema veze sa onim što je pisao Grešnik.
Jednom riječju, tekst je odličan. :D
Uz opasku da postoji mnogo vjerskih zajednica sa sopstvenim (obično krutim i ograničenim) učenjem i pravilima, ali da je crkva (barem u onom smislu kako je u Svetom Pismu dano) nešto drugo, i nikada nije ni bila podijeljena, a pripadaju joj poneki iz svih postojećih zajednica ali i mnogi izvan njih.
Svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, речено је да ће љубав многих охладњети... А речено је и да ће изаћи многи лажни пророци и христоси, и да ће многе преварити...

Ево, узмимо за пример лажног пророка Петра из Бања Луке, који наводи своје следбенике на гомилу глупости, окултне радње, а за награду им подели да су "реинкарнације" звучних имена хришћанске прошлости... Има ли краја људским глупостима ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 11:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pozdrav!

Bog je jedan! i nadam se da to vidimo.
i posto je Bog jedan, jedna je i PRAVA vjera.
to je upravo ona vjera koja vodi tom, jednom, Bogu.

A ljudi je mnogo. i to vidimo.
i posto je ljudi mnogo, mnogo je i puteva, kojim vjera njihova, uzdize ljude Bogu.

S toga, je moj zakljucak sljedeci...
PRAVA je vjera samo jedna, a sve druge su krive i nazivamo ih sektama.
a PUTEVA je mnogo i neki vode Bogu a neki covjeka udaljavaju od Boga.

Sekta nije samo kriva vjera, vec je to vjera, koja se iz odredjenih razloga odvojila od PRAVE VJERE.dakle ima svoju osnovu u pravoj vjeri, ali sa primjesama ili nedostatcima, koji ju cine krivom vjerom.

uzmimo primjer Hriscanstva...
JEDAN je Hrist, pa je i jedna PRAVA VJERA u njega.
a svi smo svjedoci, razlicitih vjerovanja u Hrista.vjerovanja koja Hrista gledaju razlicito i razlicito vide i njegovu misiju i njegovo stradanje i njegovo bice.

mnogo je i RELIGIJA kojeg pojam ja, razlikujem od pojma VJERA.
religiju bih nazvao PUTEM.
tih puteva, odnosno religija, ima mnogo i u hriscanstvu.
koji od tih PUTEVA, odnosno religija, covjeka vode Bogu, nebih se usudio reci, jer nisam za to sposoban.
ali sposoban sam reci koja od VJERA covjeka vodi Bogu.

"po plodovima njihovim, poznacete ih"

Mir vam i blagoslov od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 15:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Skupina putnika došla jer do podnožja visoke planine na čijem je vrhu, kako kažu, bilo neprocjenljivo blago. Željni da dođu do njega tražili su put kojim bi se mogli popeti. Brzo su otkrili da postoje mnoge staze prema vrhu. Na početku svake staze domoroci su tvrdili da je baš ta staza najbolja i zapravo jedina kojom se može doći do vrha.

To je putnike zbunilo jer nisu znali kome vjerovati.
Nekoliko odvažnijih ipak je krenulo uzbrdo i uskoro su stigli do visoravni s koje se nazirao vrh. Čuli su kako ih netko doziva s vrha planine. Glas je jedva dopirao do njih ali je bio razgovjetan. Požurili su natrag do svojih drugova i rekli im da ne brinu jer poruka glasi:

"Sve staze vode do vrha."

Svi su bili oduševljeni i krenuli su podnožjem planine govoreći raznim grupama domorodaca kako svaka staza vodi do vrha, a ne samo njihova. Neki su tu vijest primali s odbojnošću, a neki radosno, no putnici su nastavljali putovati oko planine noseći svima radosnu vijest. No usprkos toj spoznaji nitko se od njih nije pokušao popeti do vrha.

Zapravo oni koji su prenijeli poruku s vrha planine čuli su samo njen prvi dio ("sve staze vode do vrha"), a drugi dio koji su prečuli bio je:

"Popnite se jednom od ovih staza!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Из јеванђеља:

14. Јер су уска врата и тијесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе.

6. Исус му рече: Ја сам пут и истина и живот; нико не долази Оцу осим кроз мене.

5. Један Господ, једна вјера, једно крштење,

ЈЕДАН је Пут, ЈЕДНА је вера... Онај ко прича другачије - није Хришћанин. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 01:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Maran Ata je napisao:
Из јеванђеља:

14. Јер су уска врата и тијесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе.

6. Исус му рече: Ја сам пут и истина и живот; нико не долази Оцу осим кроз мене.

Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje,...
I onda dođe neko i ubaci (kao neprimjetno) JEDAN JE PUT!
Niko ne dolazi Ocu osim kroz Isusa. Jer on je na vrhu i ne može se obići. Ali NIJE jedan put!
Ovo ne pišem zbog Maran Ate već zbog svih koji bi se mogli primiti na tu fanatičku, netolerantnu, glupu, hermetičku spiku.
Da imate vjere koliko je zrno gorušice mogli bi pomjerati planine. Maran Ata -tvoji kamenčići se ne mrdaju ni milimetra. Nema tu ljubavi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 02:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Pozdrav Rio

Citiraj:
"po plodovima njihovim, poznacete ih"

slazem se sa ovim....a mi smo samo grijesni ljudi koji teze za Njim.
Pravi vjernici se poznaju,bez obzira koje vjere bili.Pojedini cak i nisu krivi sto su pogresno upuceni,a ipak cine dobra djela,a po nekad je i mali san dovoljan da se pronadje put do Svevisnjeg.

Puteva je malih i velikih na hiljade,no su svi trnoviti,bolni i puni iskustava i iskusenja,a putokazi do tih puteva su kao nevidljivi,jedni nagadjaju pa pogode,a oni znanjem obdareni ,znaju svoj put,drze se tog puta i ne posustaje,bez obzira ko ih na tom putu susreo i sprecavao.

Uistinu,dobro si rekao,Bog je jedan i nema boga sem Allaha,Milostivog,Samilosnog.
I svi su poslanici,odabranici od Adema(Adama) do Muhammeda a.s. ali ce shvatiti,oni razumom obdareni,a okretati oni sejtanom vodjeni,zato ne budimo nevjernici....

pozdrav i sellam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sleepy je napisao:
Maran Ata je napisao:
Из јеванђеља:

Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje,...
I onda dođe neko i ubaci (kao neprimjetno) JEDAN JE PUT!
Niko ne dolazi Ocu osim kroz Isusa. Jer on je na vrhu i ne može se obići. Ali NIJE jedan put!
Ovo ne pišem zbog Maran Ate već zbog svih koji bi se mogli primiti na tu fanatičku, netolerantnu, glupu, hermetičku spiku.
Da imate vjere koliko je zrno gorušice mogli bi pomjerati planine. Maran Ata -tvoji kamenčići se ne mrdaju ni milimetra. Nema tu ljubavi...

Ево још једног корисника кристалне кугле, који испразном реториком, покушава саговорника да дисквалификује, јер му понестаде аргумената. Пошто је речено:

Исус му рече: Ја сам пут и истина и живот; нико не долази Оцу осим кроз мене.

Јасно је и да је Христос - ЈЕДИНИ Пут. Наравно, да би се то схватило, треба имати барем 2 мождане ћелије. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 09:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Daj prestani sa tim uvaljivanjima kristalnih kugli! idi citaj Harry Pottera!
Ti sam sebe diskvalifikujes iz razgovora jer to sto ti radis je stvarno tesko nazvati razgovorom. Svoje misljenje iznosis kao neprikosnovenu cinjenicu bez i najmanje razumjevanja za sagovornika, cak ismijavas sve druge cim ugrabis priliku. Ono sto ti kazes to su ARGUMENTI sve sto neko drugi kaze su NAKLAPANJA, PAGANSKI PROLUPI, DJAVOLJE RABOTE...
Ono sto ne zelim da dopustim sebi je da se pocnem prepirati ili takmiciti sa tobom na ovom forumu jer koga je uopste briga za to, zivot se broji.
Vidimo se u crkvi! Ja cu biti onaj bez kristalne kugle...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 09:33 
Majstor
Majstor

slazem se da je Hristos...jedini put.

No, ja Hrista vidim i tamo gde ga mnogi neprimjecuju ili nezele primjetiti.

Vidim Ga u Budinom, asketizmu...
Vidim Ga u Gandijevom, mirnom otporu...
Vidim Ga i u Islamu...

Vidim Ga u srcima ljudi, koji za sebe kazu da nisu hriscani i nepoznaju Novi Zavjet.

Bog Istine, je u srcima ljudi.
U srcima ljudi, pozvanim od Boga, na zajednicenje s Bogom.na svojevoljno obozenje.

nemoze se gledati u "nehriscanske" narode i neprimjetiti, prisustvo Boga Istine i u njima. medju pripadnicima tih naroda.

s toga, cvrsto sam uvjeren da spasenje zasluzuju SVI koji....
ZIVE PO HRISTU!

a sta znaci "ZIVJETI PO HRISTU"?
to znaci imati u srcu LJUBAV.
neznaci to postiti tog i tog datuma, pa ni krstiti se ili klanjati se.brijati glavu ili nositi bradu.

imati ljubav u srcu, znaci, nositi zivog Boga u sebi.Boga Istine, spasonosnog i svjetlonosnog.Oni koji nose TO u sebi, lako se poznaju.
poznaju se....PO PLODOVIMA NJIHOVIM POZNACETE IH.

a oni koji nemaju ljubavi u srcu, lako se poznaju.
IZ RIZNICE SRCA SVOG, COVJEK IZNOSI SVOJE BLAGO.
i tako...kad je u srcu mrznja, mrski ce biti i plodovi.mrski Bogu.

da zavrsim rijecima Vladike Nikolaja...
"veci je hriscanin nekrsteni Gandi, nego krsteni Makijaveli"
(iz knige "misionarska pisma" koju Vader strpljivo objavljuje i na forumu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
No, ja Hrista vidim i tamo gde ga mnogi neprimjecuju ili nezele primjetiti.

Vidim Ga u Budinom, asketizmu...
Vidim Ga u Gandijevom, mirnom otporu...
Vidim Ga i u Islamu...

1. Буда је у почетку био строги аскета, а онда је пао... одустао од аскетизма, и почео да проповеда "средњи пут" - умерену количину зла, јер наводно - није успео да постигне просветљење строгим одрицањем и одбацивањем свих телесних страсти. Дакле, ти видиш "христа" у Будином аскетизму које је он сам одбацио ? :roll:

2. Гандијев мирни отпор је за сваку похвалу. Имао је среће да на другој страни није имао мухамеданце. :wink:

3. Дај ми неки пример где Га "видиш" у мухамеданству... баш ме интересује. 8)

Живети по Христу значи поштовати Његов Пут, а он је дефинисан у заповести: "Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа"

Који су од наведених паганских народа крштени ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2004, 09:59 
Majstor
Majstor

Mir Boziji...

Da.
moze se vidjeti hristolikost i tamo gde je formalno nema.
i logicno je, jer je covjek po svojoj odredjenosti, upucen Bogu.covjek je i homo-religiozus.

ako Bozija slika zivi u covjeku, od njegovog postanka i zivi u SVAKOM covjeku, nema razloga za sumnju u to da je i Hrist u SVAKOM covjeku.
i ako je Hrist u covjekovoj osnovi i ako je ta osnova zatamnjena i potisnuta, neznaci to da je nema niti znaci da ona nesvijetli iz covjeka.

svijetli i pokazuje se!

ja sam vidio Hrista u Budinom asketizmu. ako je on kasnije odbacio asketizam neznam zasto bih morao misliti da njegov asketizam nije bio po hristu?
mnogo ih je i premnogo koji su odustajali od hristovog puta.pa i medju krstenima.

ja sam vidio Hrista i u Gandiju.a koga je on imao na drugoj strani jasno je.
imao je tamnu stranu ljudske prirode.svoje sopstvene.i nije odustao.
a mnogo ih je i premnogo koji su odustajali od hristovog puta.pa i medju krstenima.

ja sam vidio Hrista i u Islamu.
klanjaj se Bogu pet puta dnevno, ljubi bliznje, neslazi, neukradi,...
a mnogo ih je i premnogo koji su odustajali od Hristovog puta.pa i medju krstenima.

nemislim ovim reci da je jedna religija ispravna a sve druge krive, niti mislim reci da su sve ispravne i nijedna kriva!
zelim reci da je Bog sveprisutan i ziv u svakom covjeku.na nama je da Boga u sebi nadjemo i otvorimo mu put.

Ko ce to i kako ostvariti, stvar je covjeka i Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2004, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта си на овде рекао ?

1. Да је Буда отпао од Христа, отпавши од свог аскетизма.

2. Да је насупрот Гандија била "тамна страна људске природе". Како би назвао ону страну коју би испољили мухамеданци да се са њима суочио ?

3. Христос у Исламу ? Јел можда овде: http://www.faithfreedom.org/Gallery/4.htm

У чему је твоја грешка ?

Изместио си боголики човечији облик из самог човека који је створен по обличју Божјем, и поставио га у поједине секте, проглашавајући те исте секте да су створене "по обличју Божјем". Да ли си свестан апсурда ?

То што су поједини људи из тих секти показивали знаке боголикости - христоликости, не значи истовремено да су и те секте 'попримиле тај облик. Прва Божја заповест је "љуби Господа". А кога је љубио Буда ? Самог себе. Кога је љубио Ганди ? Неког паганског бога. КОме се моле мухамеданци ? Паганском богу Арапа - алаху. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 10:33 
Majstor
Majstor

Maran Ata je napisao:
У чему је твоја грешка ?

Изместио си боголики човечији облик из самог човека који је створен по обличју Божјем, и поставио га у поједине секте, проглашавајући те исте секте да су створене "по обличју Божјем". Да ли си свестан апсурда ?

ne brate. pogresno si me razumio.
nisam ja izmestio bogoliki covjeciji oblik iz samog covjeka pa ga stavio u neku sektu, vec ti pokazujem taj oblik u SVAKOM covjeku!
ja nehvalim sektu, Boze sacuvaj, vec ljudsku bogolikost i Hrista u SVAKOM covjeku!
nekazem stoga, da je sekta stvorena po oblicju bozijem, vec COVJEK.
i to SVAKI covjek.

nevidimo li to, kako da zovemo SVAKOG covjeka bratom?
nevidimo li to, kako da ljubimo SVE nase neprijatelje?
gde ces naci ljubav za SVAKOG covjeka, nevidis li u njemu Hrista?

Citiraj:
То што су поједини људи из тих секти показивали знаке боголикости - христоликости, не значи истовремено да су и те секте 'попримиле тај облик.

Naravno.
ja ni netvrdim da je svako ucenje "hristoliko", vec da je svaki covjek hristolik!i zato sam smio da kazem, da Hrista ima i medju muhamedancima i medju budistima.
nebudemo li to vidjeli, pascemo u iskusenje da bracu svoju proglasimo za djavole i krenemo u krstaske ratove, vodjeni mislju da se protiv zla moramo boriti i da je zlo u "zlim ljudima" a ne u nama samima.

Citiraj:
Прва Божја заповест је "љуби Господа". А кога је љубио Буда ? Самог себе. Кога је љубио Ганди ? Неког паганског бога. КОме се моле мухамеданци ? Паганском богу Арапа - алаху. :wink:

ko koga ljubi, saznacemo pogledamo li dijela njihova.
ako su covjekova dijela dobra, on ljubi dobro.
jer iz riznice srca svog, covjek blaga svoja iznosi.

znam da ima bezbroj primjera zlih dijela i u muhamedanac i u budista, ali sjeti se brate, da ih ima i u hriscana.
sjeti se jos i Apostola Pavla...

"4. Јер кад говори ко: Ја сам Павлов; а други: Ја сам Аполов; нијесте ли тјелесни?

5. Ко је дакле Павле а ко ли Аполо до само слуге кроз које вјеровасте, као што и свакоме Господ даде?

6. Ја посадих, Аполо зали, а Бог даде те узрасте.

7. Тако нити је онај што који сади, ни онај који заљева, него Бог који даје те расте.

8. А онај који сади и који заљева једнаки су; и сваки ће примити своју плату по својему труду."

niti je sta Pavle niti je sta Apolo, vec Bog koji cini da uzraste.
neprepirimo se, prema tome, da li je pravedan Pavle ili Apolo, vec molimo Boga da "ucini da uzraste".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сад се вадиш, а од свих горе твојих навода, само си за Гандија као човека конкретно рекао да си у њему видео Христоликост. А остале изјаве су се строго односиле на те поједине секте. Људски је погрешити, али је још више људски, али и много теже, признати своју грешку. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
ali je još više ljudski, ali i mnogo teže, priznati svoju grešku

Pa gdje je onda tvoja ljudskost?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Дај пример где сам ја рекао нешто што није тачно... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]