Banjalučanima se ne dopada novi park u centru
Nedavno uređeni park na Trgu bana Milosavljevića, preko puta Parkića, mnogi nezadovoljni Banjalučani ocijenili su „paradom kiča i odsustva svake mjere za ukus".
Novoizgrađeni park mnogim građanima se ne dopada, a na internet forumima vode se žučne rasprave na temu koliko je koštao park, a postavlja se i pitanje koja je svrha brda.
- Preko noći je „nikao" taj park sa brežuljcima na kojima je posađeno čudno oblikovano ukrasno bilje. I drveće onako orezano sada prilično čudno izgleda - rekla je za Press RS jedna Banjalučanka.
Svoje čuđenje izgledom parka mnogi nisu mogli da sakriju, ali neki komentari na njegov novi izgled su pomalo i morbidni. Tako se jedna Banjalučanka zapitala ko je postavio „grobnice usred grada".
- Park izgleda strašno, a ova brda u njemu liče na grobnice. Sve mi se čini da se neko na ovaj način sjetio rodnog kraja, pa ga „doveo" u Banjaluku, ne znam koji bi drugi razlog mogao da bude - zaključila je ona.
Pitali smo i jednog starijeg Banjalučanina da li mu se sviđa novo ruho popularnog Parkića, na šta nam je šaljivo odgovorio da tiše pričamo jer nas možda snimaju.
- Ne znam da li će ludo zvučati ovo što ću vam sada reći, ali mislim da su unutar ovog brdašca postavljene skrivene kamere da bi se bolje stekao uvid u život nas penzionera. Jer nije mi jasno ko bi drugi iskopao zemlju, stavio je na gomilu, napravio brdo i na to sve očekivao da mu se divimo. Mislim da se sve ovo moglo drugačije napraviti, mnogo ljepše, samo da se zatražilo mišljenje i nas običnih građana. Ovo izgleda ružnije od bine za „Grand paradu" - kazao je ovaj penzioner koji je želio da ostane anoniman, i dodao da je „najgore u svemu ovome činjenica da je posao ponovo prepušten jednoj firmi koja našim sugrađanima nije baš najdraža".
Ekolog Miloš Stojaković smatra da je novi park institucionalizacija neukusa i tipičan primjer kako besmisleno potrošiti novac prikupljen od naroda.
- Ova brda nisu ništa drugo nego vrhunac kiča i neukusa. Ako već plaćamo nešto, onda bi bilo dobro da to nešto ima i svrhu, a ova brda definitivno je nemaju. Parola je očito „nek se radi i neka je novac u igri, a hoće li narod biti zadovoljan, to je druga priča". Moje lično mišljenje je da je bolje da ništa ne rade, nego da prave brda kojima moramo na silu da se divimo - rekao je Stojaković.
On je još dodao da mu nikako nije jasna logika po kojoj su uporedo sa uređenjem parka izmješteni i kiosci koji su se nalazili preko puta Palate predsjednika, pod izgovorom da je to učinjeno iz „bezbjednosnih razloga".
- Nije mi jasna činjenica da se kiosci izmještaju zbog bezbjednosti, a onda se, nekoliko metara od mjesta na kom su se nalazili kiosci, pojavi brdo iza kog možete da se sakrijete i narušite istu tu bezbjednost na kojoj se insistira. Šalu na stranu, ali pitam i sebe i vas kakvi su to „bezbjednosni razlozi" - kaže Miloš Stojaković.
(BLLIVE, foto: Press RS)Izvor:
KLIKKoje je vaše mišljenje?