a da vidis ovde...
VELIKA PONUDA SUVENIRA IZ RATOVA
Bajonet za 10 maraka!
Reprezentativno mesto na tezgama na banjalučkom buvljaku već godinama zauzima vojna oprema bivših i sadašnjih vojski i država! Vojska RS, „zenge i hosovci“, NATO i sovjeti, kraljeva vojska, pa čak i nemački Vermaht mogli bi da nađu delove svoje opreme na improvizovanim tezgama! Cene zavise od sposobnosti kupca da se cenka.- Tokom letnjih meseci, juna, jula i avgusta, dođe mnogo turista u Banjaluku i od njih uspem da zaradim. Najviše su zainteresovani za vojnička obeležja, prsluke i jakne. Ko će znati zašto je to tako, valjda nostalgija za zemljom. Ali opet, dok je gastarbajtera, biće i posla. Zbog njih i nabavljam ove predmete koji imaju bilo kakve veze sa ratom i vojskom, inače ko bi to od domaćih kupovao?! Nađe se poneki ribar pa kupi prsluk. Problem je što je sa domaćima mnogo teže poslovati. Krene ono standardno cenkanje zbog kog sam uvek ja taj koji je u minusu, ali živeti se mora, mada je ovo više preživljavanje nego život. Prodajem sve i svašta, dobio sam stvari od dece, komšija, poznanika, unuka, ima i mojih stvari, da zaradim makar nešto. Ali vremena su sve teža i mislim da ću uskoro da se povučem. Vidite, ponuda na mom štandu je stvarno velika, a i cene su ispod najnižih i opet se ne kupuje - kaže prodavac neuobičajenog imena Stojić Tamburić.
Cene vojne opreme, kao i svega ostalog, prilično su fleksibilne. Bajonet za pušku M-48, popularnu „tandžaru", košta 30 maraka, ali može se dobiti i za 10. Jakne i prsluci, u zavisnosti od stanja u kome se nalaze, plaćaju se od 10 do 50 maraka, ali za većinu stvari cena se utvrđuje dogovorom, osim za odlično očuvane predmete, oko kojih, kako kažu prodavci, nema cenkanja. Mnogi delovi opreme se „izlažu" na zemlji, među gomilom polomljenih alatki, daljinskih upravljača iz 80-ih, igračaka i uređaja za koje ni prodavci nisu sigurni kako se zovu i čemu služe. Za svaku od tezgi potrebno je mnogo vremena da bi se sagledalo šta sve nudi, pa je oko onih sa najraznovrsnijom ponudom uvek i najveća gužva.

- Sigurno je samo da oko takve robe uvek ima najviše mušterija. Mada, većina samo gleda. Ne dešava se često da prodam nešto od te opreme, mnogo više ljudi kupuju polovan alat, rezervne delove i slično. Dolaze svakakvi ljudi, daju po tri marke za vojni kompas ili opasač sa uprtačima, ili pet maraka za vojnički dvogled sa futrolom. Oni su sigurno previše poverovali u tu priču o cenkanju. Ali desi se da dođe čovek i kupi, recimo, košulju sa grbom RS ili amblemom VRS a da uopšte ne pita koliko košta. Inače, ima stvarno vrednih stvari, pogotovo za lovce i ribare. Jeftinije im je da pazare ovde nego da odu u specijalizovane prodavnice, gde će ih za kineski prsluk olakšati za stotinak maraka. Ranije je ponuda bila mnogo bogatija, ali dosad se uglavnom rasprodalo i pohabalo to što je ostalo od vojski i ratova - kaže nam jedan od prodavaca.
Čizme i gaće - uvek traženi!
Stariji kupci najčešće traže - dugačke SMB gaće i šatorska krila, a na ceni su i čizme, kojih je sve manje, kao i vetrovke i kombinezoni. Čuture za vodu uvek imaju kupce, a od ostalih stvari dobro idu amblemi i kape različitih vojski i jedinica.
- Ovde sam pre nekoliko godina kupio JNA čizme, ne baš najočuvanije. Našao sam svoj broj, odneo kući, dobro namazao i eno ih još cele, nosio sam ih sad kad je bio ovaj sneg. Kupio sam i šatorska krila, to uvek treba za nešto oko kuće. Svejedno jesu maskirna ili zelena. Odeću nisam nikad pazario, pošto dosta toga imam i nosim kada radim oko kuće. Neka priča ko šta hoće, ali to su stvarno kvalitetno izrađene stvari - kaže penzioner Stojan Čuković, koji redovno proverava ponudu na buvljaku.