banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 19:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
E ovako...

Ako ulozis danas 10000, za godinu dana ces imati 10000+kamate... Ali banke su pokvarene, nece ti davati sledeci put kamatu na taj zbir, nego ponovo na 10000, osim ako ti kamatu koju si dobio u prvoj godini ne ulozis ponovo... Tj ponovo se pravi dogovor, i ti ulazes 10000 + kamatu...

Tj kad jednom orocis 10000 na 5 godina, za 5 godina dobijas odredjenu kamatu i tu prestaje... Nema vise... Znaci ako si orocio 5 godina, dobijas kamatu za 5 godina... Ne znam kako da ti drugacije objasnim... Jednostavno, nema drugog obracunavanja kao sto si ti napisao...

Ne vjerujem da ijedna banka daje kamatu na kamatu...

Poslednji put menjao Archangel dana 29 Feb 2012, 01:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:35 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sto se tice ovog drugog, gdje kod mene ispalo 816.2

33600*18(60+1)=15372
2400

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
dobijaces ono sto potpises sa bankom, ako potpises ugovor sa fiksnom kamatnom stopom dobijaces fiksnu kamatu, ako potpises (sto malo banki daju) narodski receno da ti zaracunavaju kamatu na kamatu dobijaces uvecanu kamatu svaki mjesec... Takodje imas i obrnut postupak...

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

33600*18(60+1)=15372
2400

A zasto si isao 2400? I zasto 60+1?

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Archangel je napisao:
E ovako...

Ako ulozis danas 10000, za godinu dana ces imati 10000+kamate... Ali banke su pokvarene, nece ti davati sledeci put kamatu na taj zbir, nego ponovo na 10000, osim ako ti kamatu koju si dobio u prvoj godini ne ulozis ponovo... Tj ponovo se pravi dogovor, i ti ulazes 10000 + kamatu...

Tj kad jednom orocis 10000 na 5 godina, za 5 godina dobijas odredjenu kamatu i tu prestaje... Nema vise... Znaci ako si orocio 5 godina, dobijas kamatu za 5 godina... Ne znam kako da ti drugacije objasnim... Jednostavno, nema drugog obracunavanja kao sto si ti napisao...

Ne vjerujem da ijedna banka daje kamatu na kamatu...

skonto sam to, zato me cudi da li ima neki zakon vezano za bankarstvo da kaze da u slucaju orocenja se ne primjenju princip na glavni dio koji se mjenja iz godine u godinu..da li ste to ucili na ekonomiji?da li je iko pitao profu zasto se ne primjenjuje?eto onako cisto pitam..jel i ovo sto smo racunali za mjesecnu kamatu zavisi od drzave do drzave po kojem principu ce da radi..

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:40 
staromodan
Korisnikov avatar

Archangel je napisao:
spavac je napisao:

33600*18(60+1)=15372
2400

A zasto si isao 2400? I zasto 60+1?

tako uce hrvate valjda, nasao neki pdf vezano za kamate...zbog toga sam pitao, ti koji si u ovdje studirao da isti zadatak izracunas, gdje se da primjetiti razlika po drzavama, po kom principu banke rade..

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:43 
staromodan
Korisnikov avatar

skeva je napisao:
dobijaces ono sto potpises sa bankom, ako potpises ugovor sa fiksnom kamatnom stopom dobijaces fiksnu kamatu, ako potpises (sto malo banki daju) narodski receno da ti zaracunavaju kamatu na kamatu dobijaces uvecanu kamatu svaki mjesec... Takodje imas i obrnut postupak...

razumijem to za fiksnu stopu, nego me interesovalo to kamata na kamatu, da li im je to u praksi da ponude musteriji kad dodje u banku il odmah kazu npr nudimo orocenje na 15 mjeseci 4.5% il na 2 god 4.5%..

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa realno, ne mjenja se iznos... Ti orocis 10k na 5 godina, za 5 godina dobijes odredjenu kamatu... Znaci nema nekakvog mjenjanja... Ali kao sto kaze skeva, moguce je da neke banke nude sa slozenim kapitalisanjem, ali ja ne znam za takve... Nisam isao bankarski smjer, niti sam bio bas toliko dobar iz finansijske matematike da to znam :)

Ovo sto su oni uradili stvarno ne kontam, jedino ako u zadatku nije bilo jos nekih informacija (npr da li se kamata obracunava dekurzivno ili anticipativno, pa zbog toga +1 i 2400)...

Uglavnom, ja uvijek preporucujem Excel jer je u njemu lako racunati...

Ovo su funkcije koje bi ti mogle koristiti:
FV = future valute - buduca vrijednost odredjenog iznosa uz kamatnu stopu i broj perioda
PMT = iznos mjesecne rate
PPMT = iznos otplate
IPMT = iznos mjesecne kamate
PV = present value - sadasnja vrijednost odredjenog iznosa uz kamatnu stopu i broj perioda...

Ako zapnes kod racunanja ovih formula, samo se javi, posto ima cakica (npr, kod PMT, PPMT i IPMT moras stavljati -iznos kredita, ne znam zbog cega... takodje kamatnu stopu djelis sa 12 ako su mjeseci ili sl)...

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo ti primjer VolksBanke:

Citiraj:
Oročena štednja zaključuje se na ugovorni period od jednog mjeseca do 5 godina. Po isteku ugovorenog roka Banka stavlja štediši na raspolaganje oročeni ulog sa pripadajućom kamatom. Isplata kamate u devizama ili konvertibilnim markama vrši se prema uslovima ugovora, aktima Banke i zakonskim propisima. Ukoliko štediša u roku od sedam dana po isteku roka oročenja ne podigne štedni ulog, ugovor o štednji se automatski produžava na isti period i pod uslovima koji važe na dan produženja oročenja.

Citiraj:
Ukoliko klijent Banke želi oročiti novac uz visoku kamatu, a opet njime raspolagati u trenutku potrebe. Volksbank a.d. Banja Luka preporučuje stepenastu štednju. Stepenasta štednja je do sada najprofitabilnija mogućnost oročenja novca u KM i EUR valuti, prilikom čega klijent za svoje oročenje dobija fiksnu kamatnu stopu, koja kontinuirano raste iz godine u godinu. Ugovor se zaključuje na period do 4 godine.

Eto ti ove sto sam ja pricao, i ove sto je skeva spomenuo :)

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 01:57 
staromodan
Korisnikov avatar

Archangel je napisao:
Evo ti primjer VolksBanke:

Citiraj:
Oročena štednja zaključuje se na ugovorni period od jednog mjeseca do 5 godina. Po isteku ugovorenog roka Banka stavlja štediši na raspolaganje oročeni ulog sa pripadajućom kamatom. Isplata kamate u devizama ili konvertibilnim markama vrši se prema uslovima ugovora, aktima Banke i zakonskim propisima. Ukoliko štediša u roku od sedam dana po isteku roka oročenja ne podigne štedni ulog, ugovor o štednji se automatski produžava na isti period i pod uslovima koji važe na dan produženja oročenja.

Citiraj:
Ukoliko klijent Banke želi oročiti novac uz visoku kamatu, a opet njime raspolagati u trenutku potrebe. Volksbank a.d. Banja Luka preporučuje stepenastu štednju. Stepenasta štednja je do sada najprofitabilnija mogućnost oročenja novca u KM i EUR valuti, prilikom čega klijent za svoje oročenje dobija fiksnu kamatnu stopu, koja kontinuirano raste iz godine u godinu. Ugovor se zaključuje na period do 4 godine.

Eto ti ove sto sam ja pricao, i ove sto je skeva spomenuo :)

onda ova stepenasta stednja mu dodje kamata na kamatu, al 4 god nekako mi puno..

sto se tice onog zadatka iz nemam pojma jel ima dekurzivni princip il anticipativni..pogledat cu sutra..

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2012, 03:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Kakva bi tek rasprava bila da se anuitet povećava/smanjuje po aritmetičkoj/geometrijskoj progresiji.
:D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]