banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 14:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2012, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Naime, sto god je zemlja siromasnija, to je veci natalitet. Jedan od dokaza je da su ljudi kod nas 1950 godine u prosjeku imali 4 djece, a danas 1 komad u prosjeku iako GDP znatno veci danas. Neki to pripisuju razvoju kontraceptivnih sredstava, iako je ovo djelimicno tacno prilike su da to nije osnovni uzrok jer je i broj seksualnih odnosa porastao u blizoj buducnosti i on iznosi oko 100 miliona dnevno prema podacima WHO, u poredjenju sa proslosti kad je taj broj usljed losih zivotnih uslova znatno bio manji.
Pa sta je onda uzrok? Zar nebi bilo logicnije da se povecanjem standarda povecava broj ljudi? Umjesto toga je obrnuto. Znamo da u siromasnim zemljama kao Indija, ili islamskim gdje je veliko nasilje broj djece je oko 6 u prosjeku po porodici iako vecina stanovnika zivi sa manje od 3 dolara dnevno.
Ili dovoljno je da uporedimo recimo Kosovo i Vojvodinu, dvije pokrajine u istoj zemlji, standard je daleko veci u Vojvodini, a natalitet daleko manji.
Slicno je i sa ostalim krajevima svijeta. Pogledajmo:

Slika

Ili pogledajmo sljedeci spisak i sve vam je jasno:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%82%D0%B0

Iz slike vidimo da se broj rodjene djece povecava u siromasnim porodicama ili zemljama. Da li je u pitanju porast odgovornosti, a ne samo puko razmnozavanje kao sto se praktikuje u nerazvijenim i neobrazovanim oblastima? Ja mislim da je tu uzrok vise u porastu prosvijecenosti i odgovornosti prema djeci, jer ako ima ne mozes obezbijediti uslove zasto ih onda radjas. To ocigledno nedostaje u zaostalijim kulturama gdje ljudi podlijezu cisto nagonima ili religijskim i nacionalnim predrasudama pa se "trude da njihovo pleme ima sto vise mladica za boj". A to su odlike primitivnih drustava. :-?
Sta vi mislite o ovome neobicnom fenomenu?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 18:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Siromašna zemlja=nema televizora,kompjutera,interneta=jedina zabava seks.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
I ja mislim da je to drugo u pitanju. U stvari drugačiji je način života danas i prije 70-100 godina. Tada je bar 90% ljudi bilo na selu, imali su svoje površine i uvijek je bolje da ima par ruku više za rad, tako da nije ni čudo što je bilo po 10-ak djece u porodici. Bili su vezani za to imanje i morali su misliti drugačije.
Danas većinom imaju 1, maksimalno 2 djece, i gledaju kako da im obezbjede sve što god mogu. Međutim i ti roditelji vjerovatno nisu odrasli u bog zna kakvim uslovima, pa ne žele da njihova djeca iskuse neimaštinu, pa je zato manje djece, a više se stvari ulaže zbog njih.

Kod mene su Šveđani još kad su moji došli '70-te imali po 2 djece, to je bio neki prosjek. Danas je hit 1 djete. Na drugoj strani imaš porodice porijekom iz Afrike, sa Kosova, Bliskog istoka i apsolutno svaka porodica koju ja znam (a znam ih dosta) ima preko 5 djece.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
A zašto smo mi onda na dnu liste? Zar smo toliko razvijeni?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 18:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U Africi žena mora roditi desetoro djece da bi troje od njih doživilo da odraste. Isto tako je bilo i kod nas. Priupitajte svoje babe koliko su njihove majke rađale djece,a koliko ih je odraslo...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
DaVinci je napisao:
A zašto smo mi onda na dnu liste? Zar smo toliko razvijeni?

Ako nas poredis sa Afrikom i Azijom jesmo relativno razvijeni, jer kod njih vise od pola stanovnika zivi sa manje od 2$ (3KM) dnevno, a kod nas malo ko da zivi sa 2$ dnevno ukupnih troskova. Evo konkretno, svako od nas samo za telefon i mobilni da 2$ dnevno, a kod njih je to za sve troskove predvidjeno (hrana, odjeca, struja, voda, internet, racuni, put, skolovanje i sve ostalo u ta 2 $).
Naravno, ako se poredimo sa razvijemim zemljama jos smo nerezvijeni, ali u poredjenju sa svijetom, mi smo negdje prosjek.
Ono sto sam htio reci je, da kad je kod nas bilo vece siromastvo bio je veci i natalitet.
Iako se to mijenja i sa kulturom naroda. Mi sad imamo vise evropsku kulturu i matrijalisticko razmisljanje. Recimo dok smo za vrijeme Turaka imali njihov mentalitet (kao dokaz je bilo nosenje fesova kod Srba) tad je i mentaitet po drugim pitanjima bio slican njihovom. Vidimo cak da i u Turskoj danas je znatno manji natalitet nego u drugim islamskim zemljama jer je promijenjen nacin razmisljanja i uvedena je sekularnost. Dakle, to je (natalitet) vise socijalna nego materijalna odrednica.

Naravno, ako pogledas spisak on se uglavnom uklapa, ne kazem da se bas svaka zemlja uklapa. Na primjer u Sjevernoj Koreji je veliko siromastvo i umiranje od gladi pa je natalitet malen. Dakle, uklapa se opsta slika, nisam rekao da se uklapa svaka zemlja, pa tako ni mi, iako se uklapamo djelimicno i mi. Ali najveci broj zemalja se uklapa u ovu formulu datu u naslovu teme.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Трка за материјалним стварима. Људи су оптерећени стицањем материјалних ствари. И онда кажу себи "прво да обезбједим услове". И тако гања услове читав живот. Живи у страху од неимаштине. А шта значи неимаштина? Данас, ко има кућу, ауто, посао се не сматрају условима. И тако летиш за тим стално. Људи се одлучне на 2 дјеце, то одраде на почетку и кажу ја сам своје завршио. Ушло је то у свијест човјека. Ко има троје, овјде се људи изненаде.
То је један од разлога, по мом мишљењу.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
_зока je napisao:
U Africi žena mora roditi desetoro djece da bi troje od njih doživilo da odraste. Isto tako je bilo i kod nas. Priupitajte svoje babe koliko su njihove majke rađale djece,a koliko ih je odraslo...

Жива истина,додуше једним дијелом је овом свему допринијели и свјетски ратови. Други проблем је и што је схватање заједнице прије 50 година и данас потпуно различито.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
nemz je napisao:
Трка за материјалним стварима. Људи су оптерећени стицањем материјалних ствари. И онда кажу себи "прво да обезбједим услове". И тако гања услове читав живот. Живи у страху од неимаштине. А шта значи неимаштина? Данас, ко има кућу, ауто, посао се не сматрају условима. И тако летиш за тим стално. Људи се одлучне на 2 дјеце, то одраде на почетку и кажу ја сам своје завршио. Ушло је то у свијест човјека. Ко има троје, овјде се људи изненаде.
То је један од разлога, по мом мишљењу.

Ne bih se slozila sa tvojim misljenjem. Danas je sve manje porodicnih zajednica gdje pod jednim krovom zive minimum 2 generacije, pa si samim tim osudjen da sam podizes to dijete, sto nije nimalo jednostavno. Nema to nikakve veze sa strahom od neimastine ili od trke za novcem. Nije stvar samo roditi dijete, to moze svako. Treba to dijete odgojiti, uloziti se u njega do maksimuma. Kako su se odgajala djeca prije a kako sada? Mog oca i majku sigurno nisu ni izbliza tetosili onako kako ja tetosim ovo moje magarence :)

A odgovor na pitanje - zasto je velik natalitet u siromasnim zemljama je sasvim jednostavan. Te zene su neobrazoane, za kontracepciju nisu cule i samim time su osudjene da radjaju jedno za drugim djetetom a cesto na ustrb svoga zdravlja. Juce sam razgovarala sa zenom sa Kosova, koja ima 9 brace i sestara i na moj komentar kako je to lijepo ona mi je ozbiljnim tonom izgovorila - " Nije tu nista lijepo. Bili smo sirotinja. Majka neobrazovana i radjala je jedno za drugim"

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
ajkula je napisao:
A odgovor na pitanje - zasto je velik natalitet u siromasnim zemljama je sasvim jednostavan. Te zene su neobrazoane, za kontracepciju nisu cule i samim time su osudjene da radjaju jedno za drugim djetetom a cesto na ustrb svoga zdravlja.

Није то баш тако једноставно.
Узми те исте жене, дај им посао, какав такав, да раде 8-10 сати дневно, да на основу тих прихода обезбједе себи мало већи комфор него што су раније имале (у случају Африке то би била струја и вода у кући, покоји кућни апарат...) и остави их на истом степену образовања - оне ће рађати мање дјеце. Не зато што сад нешто много више знају, већ зато што сад много више могу.

Просто, породица престаје да има икакав значај у економском смислу и као таква бива превазиђена и одбачена. Само и искључиво појединац је вриједност и он је самом себи битан, јер тако су уређени економски односи у друштву. Тамо гдје заједница престаје да буде извор и циљ сваког дјеловања, ту и породица (као основа сваке заједнице) умире. Са једним или два дјетета се рјешава проблем са биолошком потребом за родитељством и... то је то.

Дакле, нема то много везе са (не)образованошћу жена, већ са конкретним кретањима у друштву уопште. Промјена вриједности на којима се друштво заснива води промјени друштва самог. (Својеврсна варијација дијалектичког закона преласка квантитета у квалитет). :)

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 21:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Mislim da je glavni uzrok nerađanja kod nas to što smo prihvatili evropski stil življenja po kome djetetu moraš da obezbijediš sve što mu treba.. U africi ne gledaju snn bbc i disciveri te im nije rečeno da dijete treba imati ajfon i ronaldov dres, oni djecu prave više instiktivno ne pitajući se pri tom kako će ih prehraniti školovati isl...

Sa Kosovom je bila posebna priča - sve socijalističke sfrj države su izdvajale ogromne novce a albanke su imale zadatak samo da rađaju..

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Hercegovac je napisao:
Mislim da je glavni uzrok nerađanja kod nas to što smo prihvatili evropski stil življenja po kome djetetu moraš da obezbijediš sve što mu treba.. U africi ne gledaju snn bbc i disciveri te im nije rečeno da dijete treba imati ajfon i ronaldov dres, oni djecu prave više instiktivno ne pitajući se pri tom kako će ih prehraniti školovati isl....

Da li to znaci da bi trebali prihvatiti Africki nacin zivota?

Ja bih prosirila ovu temu pa upitala vas koji komentarisete, koliko godina imate i koliko djece ili jos konkretnije - koliko vas ima 25 ili vise godina a nema jos ni jedno dijete? I zasto jos niste ostvarili porodicu i dobili barem to prvo dijete?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 22:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2012, 20:56
Tu ima jako puno faktora, finansije(Slovenac iz Ljubljane kaze, imat cu jedno dijete i to ce me kostati 200 eura mjesecno, to mogu podnijeti, dvoje ce me kostati 400 eura, to je vec puno i imat cemo samo jedno dijete, dok Haso iz Dejcica kaze, joj zena mi trudna, ma hajde posijat cemo malo vise krompira, kukuruza, namljeti malo vise zita i to je to, ali cu za 7 godina imati jednog momcica da mi pomogne u radu, to je za njega dobra racunica, isto kao za Slovenca jedno dijete), drugo su religijski razlozi (nadji mi vehabiju koji nema bar 5 djece, ako nemoze sa jednom zenom, on ozeni drugu, jer se vodi logikom, treba potomstva to je naredio poslanik, a Bog nas hrani, tako da za hranu ne brinem, a znamo da je u ruralnim djelovima jaci uticaj religije, nego u gradu), e sad ima tu i do obrazovanja, ljudi ne znaju ni kako se prave djeca, smao slijede svojseksualni nagon. Ovo je bilo moje licno misljenje.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 22:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Зато што су жене нееманциповане што у једну руку није ни лоше јер европљани изумиру баш због те еманципације жена.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2011, 21:02
Glavni uzrok je to sto nemaju love za zastitu,pa onda,da izvines,pune....:)

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Duga noć, a nema struje......

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 22:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2011, 21:02
Bas...:D

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ajmo sad svi minimum troje, da ima sutra ko da gine za Otadzbinu.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 23:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
dovlatheking je napisao:
Glavni uzrok je to sto nemaju love za zastitu,pa onda,da izvines,pune....:)

Nikad mi neće biti jasno kako ljudi nemaju kontrole,rikverca.Čuj pune.Ako nije planirao dijete onda je to skot.Dobro može jednom pogriješiti ali više puta to je za psihijatrije. :oops:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2012, 23:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
ajkula je napisao:
Hercegovac je napisao:
Mislim da je glavni uzrok nerađanja kod nas to što smo prihvatili evropski stil življenja po kome djetetu moraš da obezbijediš sve što mu treba.. U africi ne gledaju snn bbc i disciveri te im nije rečeno da dijete treba imati ajfon i ronaldov dres, oni djecu prave više instiktivno ne pitajući se pri tom kako će ih prehraniti školovati isl....

Da li to znaci da bi trebali prihvatiti Africki nacin zivota?

Ne radi se o tome nego govorim da je taj raskorak u kome smo uhvaćeni uzrok tog srpskog fenomena "siromašna i nerazvijena država, a nizak priraštaj...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]