DaVinci je napisao:
A zašto smo mi onda na dnu liste? Zar smo toliko razvijeni?
Ako nas poredis sa Afrikom i Azijom jesmo relativno razvijeni, jer kod njih vise od pola stanovnika zivi sa manje od 2$ (3KM) dnevno, a kod nas malo ko da zivi sa 2$ dnevno ukupnih troskova. Evo konkretno, svako od nas samo za telefon i mobilni da 2$ dnevno, a kod njih je to za sve troskove predvidjeno (hrana, odjeca, struja, voda, internet, racuni, put, skolovanje i sve ostalo u ta 2 $).
Naravno, ako se poredimo sa razvijemim zemljama jos smo nerezvijeni, ali u poredjenju sa svijetom, mi smo negdje prosjek.
Ono sto sam htio reci je, da kad je kod nas bilo vece siromastvo bio je veci i natalitet.
Iako se to mijenja i sa kulturom naroda. Mi sad imamo vise evropsku kulturu i matrijalisticko razmisljanje. Recimo dok smo za vrijeme Turaka imali njihov mentalitet (kao dokaz je bilo nosenje fesova kod Srba) tad je i mentaitet po drugim pitanjima bio slican njihovom. Vidimo cak da i u Turskoj danas je znatno manji natalitet nego u drugim islamskim zemljama jer je promijenjen nacin razmisljanja i uvedena je sekularnost. Dakle, to je (natalitet) vise socijalna nego materijalna odrednica.
Naravno, ako pogledas spisak on se uglavnom uklapa, ne kazem da se bas svaka zemlja uklapa. Na primjer u Sjevernoj Koreji je veliko siromastvo i umiranje od gladi pa je natalitet malen. Dakle, uklapa se opsta slika, nisam rekao da se uklapa svaka zemlja, pa tako ni mi, iako se uklapamo djelimicno i mi. Ali najveci broj zemalja se uklapa u ovu formulu datu u naslovu teme.