banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 12:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Feb 2004, 10:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Sep 2003, 07:42
Ovaj post sam objavio na par medjunarodnih automotive foruma, i do sada nisam dobio ni najmanji predlog - pa rachunam da jedino shanse imam josh kod nasheg poshtenog naroda - pa makar dobio i potpuno nevezan komentar.

----

Hello.

I'll try to be as short as possible, but I really need some help. Any relevant hint is greatly appreciated. I appologize if I missed the forum topic, hope you'll understand. Now, the story goes about like this:

About two months ago I bought a second-hand Mazda 323F 1.6i 16v 1990, an LX variant (no sunroof, no power windows, no power steering etc), and I'm in love with it. Now, as any other used item, it had certain "bugs" - little things, but annoying - rear bump absorbers, door locks gone to sh*t, air filters done, irregular oil changes, bla bla - the previous owner was really sloppy. Anyway - beside all the obvious problems, I have a mayor one. The fuel is not cheap - we all know that, specialy here. I didn't test it on an open road yet, but in urban enviroment - it wastes 15 liters of unleaded! I know it's almost 14 years old, but damn! 15 liters? Sorry, that's just too much. 11-12 ok...13 fine. But 15?! I know that the fuel pump on is not in a good position on the tank, so it leaks a little if I fill it to the top - but I patched it up well, so now it leaks just a little bit, at full load. I doubt it has any relevance, eventual vapours or anything. Please, if anyone has any idea what can be the cause, I will look in to it. One more thing - it has a diagnosis box under the hood, but there is no qualified mechanic with equipment to read the trouble codes. Maybe it would give some insight, but at the time being - I'm lost.

Thanks for reading.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
A da potrazis kakav servis u CRO ? Mislim da nije samo do pupme jer vishak goriva koji se ne potroshi trebao bi povratnim crijevom da se vraca u rezervoar. Tako da iako pumpa pumpa suvishe goriva, vishak ne bi trebao da odlazi vani rezervoara.
Ne znam sta ta mazda ima, ali mozda karburator ili turbina nisu uredni ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 11:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Auto je staro a servis u Hrvatskoj je skup.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
neo26 je napisao:
Auto je staro a servis u Hrvatskoj je skup.

pa onda da ga gurne u Vrbas ? :)

Vrh

Tema posta: Izem ga...
PostPoslato: 10 Feb 2004, 11:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Eh, bash mi nadje servis u CRO. Ne da bi me pojeli, kako god okrenem. Pazi, nije to nishta u principu strashno. Radi ona ok, kotrlja se samo tako, ali smatram da trosi previse. Racunao sam na 11-12 litara, josh zimi neka je i 13. Ali 15...punoooo brate. Tjesim se samo da nije riknulo neshto u injectoru, jer ovde ajnshpric niko ne mozhe da servisira. Pitam se da nema neki drugi potencijalni problem koji bi mogao da utiche na portoshnju (primjer: blokirane kochnice, prljav air filter, pa on kompenzuje manjak vazduha sa vishe goriva etc.). Kochnice znam da mi i nisu neke, ali bar ne blokiraju. Gume su takodje ok, 175/70 r13 kombinovane...stvarno ne znam vishe na shta da obratim pazhnju.

Uzgred mishkonja, mislim da si me negdje pogreshno skontao: pumpa je ok (valjda) ali izgleda je tu neko neshto dr*ao pa nije sjedila dobro na rezervoaru - pa je bilo kad god naspem do vrha a ona krene da preliva negdje ispod. Ja mislio rupa na rezervoaru kad tamo izgleda je neko nestrucno namjestaso pumpu i nije dobro legla. To sam, kazhem, sanirao, iako i sada ako ga naspem do vrha (nekih 50 litara) krene da curi, ali tek toliko da ostavi par flekica. Sumnjam da bash toliko goriva mozhe da ispari kroz taj prostor.

Sta bre da prchkaaaammm....

Roknuchu se bwe! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 11:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Imam isti auto, pa ti možda pomogne par savjeta. Ja kad sam ga kupio, trošio je 15-tak litara. Razlog za to je bila razbijena usisna grana injektora (ona kutija u kojoj se nalazi zračni filtar). Motor je dobijao previše vazduha, pa je i benzina trošio previše. Nakon što sam promijenio čitavu usisnu granu auto je trošio 8 litara na otvorenom putu (oko 10 u gradu). Takođe provjeri da li je uopšte elektronika na toj usisnoj grani dirana. Ona je sakrivena ispod poklopca, fabrički je podešena i poklopac je zapečaćen kitom. Motor na tvojoj mazdi je nešto jači (16 v), pa bi možda trošio malo više, ali je 15 l svakako previše.
Ja auto servisiram u Toyota Matine servisu u Trnu. Nije previše jeftin, ali sam zadovoljan. Sada ima dosta prodavnica sa dijelovima za japanska vozila, pa ni oni nisu više tako skupi kao što su bili, ali uvijek prvo nazovem auto-otpad Popović u Glamočanima.
Nadam se da će ti u Matine-u moći da kažu zašto ti auto troši toliko.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 12:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zahvaljujem u svakom slucaju, upravo mi je trebao savjet poput toga. Da znam da mogu da se obratim nekome ko ima iskustva i tehnicke mogucnosti da mi dijagnosticira problem i eventualno rijesi, ali da bar znam na cemu sam. Dobro, nisu jeftini, Bozhe moj, ali ako mi rijese problem - u svakom sluchaju se isplati, vjeruj! Ovu portoshnju ne bi mogao da tolerise ni vlasnik benzinske pumpe :)

Istina, tvoj opis potencijalnog problema mi ne mirishe na sitnicu, ali shta je tu je. Volio bih da je sve zlo u tome. :)

Hvala josh jednom na interesantnim postovima i prijedlozima, definitivno ce mi dobro dochi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]