banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 12:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Feb 2012, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Izgleda da znamo šta nećemo a ne znamo šta hoćemo.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 17:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Ono što bi mi htjeli još nije izmišljeno.
Čekamo novog druga da nas povede u bolji život. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 21:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Wrangler je napisao:
Autor ljudi i stvari ili ove izreke ? :D

:)

Wrangler je napisao:
Šalu na stranu sav svijet je otišao pogrešnim pravcem zbog kapitalizma, bezrazložno divljanje cijena, ogromni porezi kojima se plaćaju nečiji ratovi, legalno kamatarenje preko svjetskih banaka, ratovi i potčinjavanje slabijeg i još to pravdaju demokratijom. Bilo nam je ljepše bez kapitalizma i demokratije.
И даље сам убјеђен да је све то само одраз нас самих тј. нивоа свијести већине. Када дође до промјене на том плану, системи, идеологије и ауторитети више неће имати никаквог значаја а самим тим ће и све ово што си набројао престати да постоји као такво.

spijo je napisao:
Izgleda da znamo šta nećemo a ne znamo šta hoćemo.
Преузимање властите одговорности. Спремност на дјеловање. Одбацивање окова мистицизма, догми и ауторитета. Одбацивање насиља, деструкције, зла. Повратак основним принципима добра. Слобода...

"Ја сам само један, али ипак ја сам један. Ја не могу учинити све, али ипак могу учинити нешто. Те будући да не могу учинити све ја нећу одбити чинити то нешто што ја могу чинити." (Helen Keller)

"Буди промјена коју желиш видјети у свијету" (Махатма Ганди)

http://youtu.be/JZCjnu-Rax8

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
@BrankoP, u vezi "50 godina stvaranja" i sl...

Profesor nije iznosio nikakve ideoloske koncepte koji bi bili nekavo psiho- sociolosko oruzje. On se u domenu teorija sa kojima barata bavio vise kontekstom politickog opravdavanja kapitalizma, koji je trenutno u neoliberalnom ruhu ali koji realno predstavlja jedini drustveni sistem adekvatan stepenu razvoja covjeka. To onda nespretno moze zvucati kao propagiranje neoliberalizma kao konacne vrijednosti. Kakav ce kapitalizam u kojoj drzavi biti zavisi od mnogo faktora ali bit njegove uspjesnosti odredjuje ljudska priroda. Da bi bilo malo jasnije moras se vratiti do Aristotela i ljudskog poimanja dobra i zla, vrijednosti za koje se ljudi bore, preko pojma prirodnog prava do ljudskih prava..Pa moguci sistemi, socijalizacija, obrazovanje...Teorije... Sva prica zavrsi u jednoj tacki : ljudska priroda ostala je neizmjenjena tokom citave istorije ljudskog roda i ta cinjenica ostavlja ogromne politicke posljedice. Uzimajuci zdravo za gotovo kako kultura i prenosenje znanja, ucenje iz iskustva, uticaj okoline i sociolosko oblikovanje itd. mogu odrediti i usmjeriti covjeka mnogi savremeni teoreticari i ideolozi zanemarili su pomenutu cinjenicu. Ne odbacujuci ni te faktore, niti apriori odredjujuci tu prirodu kao dobru ili zlu, mozemo analiticki razmotriti sve pokusaje u zadnjih 200 godina da se covjek oblikuje i da se stvori bolji i humaniji sistem od kapitalizma. Niti jedan od tih pokusaja nije uspio iz prostog razloga sto kapitalizam i liberalna demokratija predstavljaju jedini sistem koji odgovara ljudskoj prirodi. Na lijevoj i na desnoj strani imao si totalno ignorisanje prirode (marksizam) ili postavljaje prirode u centar (rasizam kroz nacizam). Od 1789. na ovamo bilo je x utopistickih politickih pokreta koji su na razlicite nacine pokusali stvoriti idealan sistem i "raj na zemlji" preoblikovanjem najosnovnijih drustvenih institucija, od porodice. privatne svojine do drzave. Socijalisticki marksisitcki sistem u tvojoj bivsoj drzavi nije bio nista drugaciji.
S tim u vezi "50 godina stvaranja" je ideoloski izlizano isto kao i "nevidljiva ruka trzista i sloboda od svega"

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2012, 23:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Ако је људска природа непромјењена, откуд долазе промјене друштвеног система?

@manitu uci da svira,
На основу чега је то капитализам и тзв. либерална демократија (гади ми се док исписујем ову ријеч(и)) ЈЕДИНИ систем који одговара људској природи? Ко је дошао до таквог "епохалног" открића? На основу чега? Посматрања људског понашања кроз историју у условима у које га је сам постављао? И тада су сви ти системи били "једини", "прави" и "одговарајући"...

Али да се вратимо на полазну тврдњу. Значи ли то да требамо прихватити теорију по којој је човјек у својој суштини зао? Биће безврједније од блата, те да, самим тим, живот једног таквог злотвора ништа и не вриједи, јер, како другачије схватити природу бића коме најбоље одговара један такав нечовјечан, окрутан, зао систем? А неко је заиста обавио добар "научно истраживачко експериментални рад" да би утврдио у каквим то околностима може "извући" оно најгоре из човјека па сходо себи, будући зликовац, мјерити и постављати аршине човјечанству.

Ако ћемо по тој линији, најреалнији, и можда најпоштенији (у овоме најпоштенији може бити један од разлога одбацивања), би био феудални или робовласнички систем. Макар би знали "на чему смо". У суштини капитализам, а онда и неолиберална, фризирана, верзија истог, и јесте перфиднија, бруталнија, окрутнија и много опаснија верзија робовласништва. Зашто се онда о робовласништву не говори као о једином друштвеном систему који је адекватан степену развоја човјека? Откуд потреба за "умотавањем" и "ушећеравањем" онога што је очигледно? (С овим у вези налазим занимљива разматрања у књизи "Манипулација свешћу", али о томе више другом приликом и на другој теми)

Двије стотине година покушавају да ОБЛИКУЈУ човјека, добро си то рекао. Лично вјерујем да је период и дужи. Али ријетко ко је покушао да га ослободи а они који јесу, брзо су "склоњени". Још увијек је вријеме ових што покушавају, већ панично, обликовати на своју слику...

Па, видиш, у томе и јесте проблем тог професора, његових налогодаваца и сила које иза њих стоје, што не могу наћи математичку формулу, универзалну дефиницију, одредницу човјека, и никада то неће ни моћи, докле год на свијету постоји и један/на/но који пркоси њиховим "великим" теоријама, проналасцима и закључцима, док год постоји неко ко излази изван параметара њихових менгелеовских покуса.

Због тога им је толико стало да убједе што је могуће више људи у своје лажи, обмане, илузије... које имају за циљ изманипулисати човјека да би се сам, свјесно, одрекао своје праве, Божанске, природе.

Социјалистички марксистички систем је био само један од корака, експеримената, из исте "кухиње" који је имао обавити одређену задаћу. И тада су овакви "професори" држали предавања и уводне говоре...

Може дотични професор (њему слични и њихови налогодавци) да теоретише и да ме убјеђује док не поплави. Ја знам, све оно што јесам говори ми, да та његова (њихова) сатанистичка идеологија и систем, упркос мојим бројним недостацима, грешкама, несавршеностима..., никако није и не може бити нешто што одговара мојој природи и зато моја природа не одговара њима и њиховим циљевима и нека је тако, тако и треба да буде!

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
BrankoP je napisao:
Ако је људска природа непромјењена, откуд долазе промјене друштвеног система?

@manitu uci da svira,
На основу чега је то капитализам и тзв. либерална демократија (гади ми се док исписујем ову ријеч(и)) ЈЕДИНИ систем који одговара људској природи? Ко је дошао до таквог "епохалног" открића? На основу чега? Посматрања људског понашања кроз историју у условима у које га је сам постављао? И тада су сви ти системи били "једини", "прави" и "одговарајући"...

Razmatrajuci druge sisteme dalo se primjetiti kako npr. marksisitcki eksperimenti sa svojinom, usadjivnjem altruizma ili lazne solidarnosti nisu prezivjeli ni dana nakon rusenja represivnog aparata.

Citiraj:
Али да се вратимо на полазну тврдњу. Значи ли то да требамо прихватити теорију по којој је човјек у својој суштини зао? Биће безврједније од блата, те да, самим тим, живот једног таквог злотвора ништа и не вриједи, јер, како другачије схватити природу бића коме најбоље одговара један такав нечовјечан, окрутан, зао систем?

Nisu svi ljudi isti.
Nekome je sjajno, nekome dobro a nekome lose u liberalnoj demokratiji. Nekome u Siriji, Sjevernoj Koreji, Njemackoj ili Saudijskoj Arabiji.

Citiraj:
А неко је заиста обавио добар "научно истраживачко експериментални рад" да би утврдио у каквим то околностима може "извући" оно најгоре из човјека па сходо себи, будући зликовац, мјерити и постављати аршине човјечанству.

Nauci jeste tesko biti nepristran, pogotovo drustvenoj. Ipak, nihilizam je seoska zabava

Citiraj:
Ако ћемо по тој линији, најреалнији, и можда најпоштенији (у овоме најпоштенији може бити један од разлога одбацивања), би био феудални или робовласнички систем. Макар би знали "на чему смо". У суштини капитализам, а онда и неолиберална, фризирана, верзија истог, и јесте перфиднија, бруталнија, окрутнија и много опаснија верзија робовласништва. Зашто се онда о робовласништву не говори као о једином друштвеном систему који је адекватан степену развоја човјека? Откуд потреба за "умотавањем" и "ушећеравањем" онога што је очигледно? (С овим у вези налазим занимљива разматрања у књизи "Манипулација свешћу", али о томе више другом приликом и на другој теми)

Kao sto se ti boris za svoje stanoviste tako je i ideoloska borba neoliberalista legitimna. Naravno da je neoliberalizam u ekstremnom obliku pun zla i mana ali covjek jos nije smislio bolje uredjenje od liberalne demokratije. To je ono ogranicenje "prirode" o kojem sam ti govorio. Smisli ti bolji sistem upravljanja i iznesi. Identifikovati liberalnu demokratiju samo kroz najekstremnije postulate neoliberalizma nije neka rasprava sa smislom i svrhom.

Citiraj:
Двије стотине година покушавају да ОБЛИКУЈУ човјека, добро си то рекао. Лично вјерујем да је период и дужи. Али ријетко ко је покушао да га ослободи а они који јесу, брзо су "склоњени". Још увијек је вријеме ових што покушавају, већ панично, обликовати на своју слику...

Radi se o jednoj istorijskoj i civilizacijskoj prekretnici i zato se ugl. govori o 200 i kusur godina. Prije toga horizontalnu svijest je oblikovala religija dok su vlasti bile nadnacionalne. Nakon perioda prosvetiteljstva i raspada starih carstava, te stvaranja prvih modernih drzava, covjecanstvo je uslo u novu epohu. Mnogi tvrde, i to opravdano, da se sistem od tada nije ni promjenio i da su svi pokusaji promjene propali (cinjenice)

Citiraj:
Па, видиш, у томе и јесте проблем тог професора, његових налогодаваца и сила које иза њих стоје, што не могу наћи математичку формулу, универзалну дефиницију, одредницу човјека, и никада то неће ни моћи, докле год на свијету постоји и један/на/но који пркоси њиховим "великим" теоријама, проналасцима и закључцима, док год постоји неко ко излази изван параметара њихових менгелеовских покуса.

Ne bi zelio da me pogresno shvatis ali smo ti ili ja nebitni. Nema nikakvih teorija zavjere niti megalomanskih pokusa. Interes i moc se transparentno bore za svoje.

Citiraj:
Због тога им је толико стало да убједе што је могуће више људи у своје лажи, обмане, илузије... које имају за циљ изманипулисати човјека да би се сам, свјесно, одрекао своје праве, Божанске, природе.

Ovde si me fest razocarao. Djecak koji hoda po vodi je zabava za izgubljene ili zatupljene.

Citiraj:
Социјалистички марксистички систем је био само један од корака, експеримената, из исте "кухиње" који је имао обавити одређену задаћу. И тада су овакви "професори" држали предавања и уводне говоре...

Може дотични професор (њему слични и њихови налогодавци) да теоретише и да ме убјеђује док не поплави. Ја знам, све оно што јесам говори ми, да та његова (њихова) сатанистичка идеологија и систем, упркос мојим бројним недостацима, грешкама, несавршеностима..., никако није и не може бити нешто што одговара мојој природи и зато моја природа не одговара њима и њиховим циљевима и нека је тако, тако и треба да буде!

Buntovnici su oduvjek postojali. Neki i sa svrhom, no zato valja dati mnogo vise guzice od pisanja na forumu ;) I ja bi promjenio politicku scenu u RS i BiH sutra, osmislio bi veoma kvalitetnu opoziconu kritiku, argumentovanu, neoborivu.. no neda mi se odreci nekih stvari u zivotu koje sam postigao + moram misliti i na djecu. Ljudska priroda..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]