banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 23:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
_зока je napisao:
giometar je napisao:
Koji to mi kazemo besa???

Kada misliš na besu,onda ćeš i ti reći "besa" jer mislim da ne postoji adekvatan izraz u srpskom jeziku za to.

On kaze da je Srbe odrzalo ono sto mi zovemo besa.
Kakve veze Srbi imaju sa besom? Besa je siptarska rijec i siptarski obicaj, od bese su Srbi mogli jedino stradati. I opet pitam koji to mi?
A da nemamo rijec za to, imamo! Zakletva, zavjet...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
giometar je napisao:
_зока je napisao:
giometar je napisao:
Koji to mi kazemo besa???

Kada misliš na besu,onda ćeš i ti reći "besa" jer mislim da ne postoji adekvatan izraz u srpskom jeziku za to.

Kakve veze Srbi imaju sa besom? Besa je siptarska rijec i siptarski obicaj, od bese su Srbi mogli jedino stradati. I opet pitam koji to mi?

све човјек објаснио.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne živi tamo narod po definicijama i izrazima u srpskom riječniku.Zoka je prilično dobro dao definiciju bese i dalje mislim da je to ključ opstanka srba na tim prostorima.Oni su dali besu opstanku na tim prostorima a sama besa je po definiciji jača od bilo koje zakletve na svijetu.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
giometar je napisao:
Prilično sam siguran da i Srbi sa KiM koriste isti izraz za istu stvar.
Besa može biti riječ koja vam garantuje život. Zahvaljujući besi komandanata OVK Medenica je skoro uradio intervju sa par njih u sred Prištine i postavio im par vrlo neugodnih pitanja. Zahvaljujući besi jednog od "poglavica" sa teritorije Albanije srpska vojska se kroz Albaniju povukla relativno bezbjedno u prvom sv. ratu....Bilo kako bilo,značenje tog termina nije tema. Nažalost taj zid zbog kojeg je koncert je vjerovatno prijeko potreban. Nažalost,crkva nema dovoljno sluha u svojoj organizaciji da ga digne od svojih sredstava.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
zoka @ pitanje je ima li crkva para za sve zidove sto treba podici ?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Ima. Ne mora svaka nova crkva imati pozlaćeni krov.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2011, 23:57
_зока je napisao:
Nažalost,crkva nema dovoljno sluha u svojoj organizaciji da ga digne od svojih sredstava.

а жалосно је што сигурно имају средства...мислим да је у овом тренутку потребнија храна у енклавама гдје живе Срби него подизање овог зида...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
ColTrane je napisao:
_зока je napisao:
Nažalost,crkva nema dovoljno sluha u svojoj organizaciji da ga digne od svojih sredstava.

а жалосно је што сигурно имају средства...мислим да је у овом тренутку потребнија храна у енклавама гдје живе Срби него подизање овог зида...

тачно тако ;) Част вјери и Богу али један српски живот је доле вриједнији од било какве вјерске богомоље.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Znaci Srbi su dali besu???

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 12:41 
Administrator
Korisnikov avatar

ColTrane je napisao:
_зока je napisao:

Kontam kada bi napravili rasprodaju stvari iz Kačavendinog dvora da bi mogli podići komplet manastir,a ne jedan zid.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2012, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
I ko sve od vas forumasa ide ? *

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 00:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Svaka čast i da ih Bog pogeda sve te ljude koji su se odazvali ovoj akciji, neki će potegnuti čak sa Kosova i žao mi je što baš njima okrećem leđa, ali primjera ima dosta gdje Srbi za velike pare prodaju svoja imanja uz manastirske komplekse, a onda se skupljaju pare da se kupi prije Albanaca.

Iz tog začarnog kruga se mora izaći.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2012, 17:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tek poslije vašeg objašnjenja bese, ja sam ogdledao istoimeni film, koji je fenomenalan. Miki Manojlović je sjajno iznio glumu Albanca i predstavio ga u potpuno drugom svjetlu.

Taj film nisam namjerno gledao prije, jer mi je neko rekao da se radi o ljubavi Srpkinje i Albanca, ali film je ustvari o besi. Ja vjerujem da je film primljen i kod Albanaca odlično.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2012, 16:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2010, 13:34
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xPPJtvxeI9w[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 04:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Баби Папушка je napisao:
Tek poslije vašeg objašnjenja bese, ja sam ogdledao istoimeni film, koji je fenomenalan. Miki Manojlović je sjajno iznio glumu Albanca i predstavio ga u potpuno drugom svjetlu.

Taj film nisam namjerno gledao prije, jer mi je neko rekao da se radi o ljubavi Srpkinje i Albanca, ali film je ustvari o besi. Ja vjerujem da je film primljen i kod Albanaca odlično.

Evo i ja sam ga sinoć pogledao, film kao film je veoma dobar i kvalitetan, preporučujem da ga pogledate. Ali ima i jedan problem, a to je da je film rađen delimično i u stranoj produkciji uz strano mentorstvo i sa ciljem da se strancima svidi, kako bi mogao konkurisati za Oskara, ali i sa ciljem širenja propagande o tome kako Srbi i Albanci mogu živeti zajedno i kako su Albanci jako dobri, pošteni, časni i poverljivi ljudi, a Srbi kako ko i kako kad, najčešće su loši i nečasni momci. Pa tako ispade Albanac (Arnaut) :D čestit, pošten i ustrajan u svojoj ,,Besi'' do kraja bez obzira na sve. A srpski oficir nečastan, ali ipak na kraju i pozitivan i uz to veoma učtiv, školovan i pametan, aj' bar nešto.

A ima i jedna scena u filmu (predkraj, zadnji susret žene i oficira) u ojoj on kaže da zna da je Albanac dao BESU njenom mužu da će je čuvati, a da joj on ne može dati besu (jer nije Albanac) već jedino časnu oficirsku reč. Tako da totalno otpada priča nekih ovde da je besa naša reč i da je sveta reč za Srbe sa KiM.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 07:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
:D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Film je rađen prema istinitom događaju, a kapetan je po prekomandi došao na Kosovo, čovjek se školovao u Beču, normalno da ćemu besa biti strana kao meni i tebi.

Film je pokazao šta je besa, Albanac Azem je kao pas čuvar pazio na ženu svoga gazde.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Тема је концерт у Борику и помоћ манастиру, не термини из албанског језика и филмаска критика. Држите се теме!

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2012, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pomozimo Kristini Milutinović! .

srijeda, 29 februar 2012 11:35 ..

Share9

Veterani Fudbalskog kluba "Vrbas" iz Banjaluke organizuju akciju prikupljanja pomoći posredstvom humanitarnog telefonskog broja 1415 za liječenje dvanaestogodišnje Kristine Milutinović iz Leposavića na Kosovu i Metohiji.

Od 1. do 31. marta pozivom na humanitarni broj 1415 sa fiksne i mobilne "M:telove" mreže građani Republike Srpske mogu da doniraju jednu marku za Kristinino liječenje, saopšteno je iz ovog kluba.

Kristina boluje od limfno-blastične leukemije i neophodno joj je presađivanje koštane srži. Operacija je zakazana za kraj marta u Rimu, a košta više od 150.000 evra.

Njeni roditelji, ovakvim akcijama u Srbiji i dijaspori, do sad su uspjeli da prikupe gotovo 120.000 evra. Preostali novac potrebno je prikupiti do kraja marta.

"Nakon humanitarnih akcija koje smo više puta uspješno organizovali za pomoć Srbima na Kosmetu, vladika raško-prizrenski Teodosije zamolio je nas i građane Srpske da uz njegov blagoslov pokušamo spasiti jedan tek započeti život", rekao je predsjednik Organizacionog odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov.

On je podsjetio da život porodice Milutinović, kao i svih Srba na Kosovu i Metohiji, nije nimalo lak i da je teško prikupiti toliki novac za izlječenje djeteta.

"Za vrijeme Vaskršnjeg posta pokažimo svoju humanost. Pomozimo im! Pozovimo 1415!", poručio je Arlov.

(Srna)

Umjesto što se skuplja za ciglu bilo bi bolje pokušati spasiti jedan ljudski život sa tog istog Kosova.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2012, 02:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Баби Папушка je napisao:
Citiraj:
Pomozimo Kristini Milutinović! .

srijeda, 29 februar 2012 11:35 ..

Share9

Veterani Fudbalskog kluba "Vrbas" iz Banjaluke organizuju akciju prikupljanja pomoći posredstvom humanitarnog telefonskog broja 1415 za liječenje dvanaestogodišnje Kristine Milutinović iz Leposavića na Kosovu i Metohiji.

Od 1. do 31. marta pozivom na humanitarni broj 1415 sa fiksne i mobilne "M:telove" mreže građani Republike Srpske mogu da doniraju jednu marku za Kristinino liječenje, saopšteno je iz ovog kluba.

Kristina boluje od limfno-blastične leukemije i neophodno joj je presađivanje koštane srži. Operacija je zakazana za kraj marta u Rimu, a košta više od 150.000 evra.

Njeni roditelji, ovakvim akcijama u Srbiji i dijaspori, do sad su uspjeli da prikupe gotovo 120.000 evra. Preostali novac potrebno je prikupiti do kraja marta.

"Nakon humanitarnih akcija koje smo više puta uspješno organizovali za pomoć Srbima na Kosmetu, vladika raško-prizrenski Teodosije zamolio je nas i građane Srpske da uz njegov blagoslov pokušamo spasiti jedan tek započeti život", rekao je predsjednik Organizacionog odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov.

On je podsjetio da život porodice Milutinović, kao i svih Srba na Kosovu i Metohiji, nije nimalo lak i da je teško prikupiti toliki novac za izlječenje djeteta.

"Za vrijeme Vaskršnjeg posta pokažimo svoju humanost. Pomozimo im! Pozovimo 1415!", poručio je Arlov.

(Srna)

Umjesto što se skuplja za ciglu bilo bi bolje pokušati spasiti jedan ljudski život sa tog istog Kosova.

Znači može i sa mobilne telefonije. Dosad su ove akcije bile uglavnom moguće putem fiksne telefonije u R.Srpskoj što je bilo prepreka da išta pošaljem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]