banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 00:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 849  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Feb 2012, 15:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Evo kako: preko ljeta vozim polusintetiku 15-40, a zimi 10-40 to te izlazi oko 80 KM godišnje, filter goriva je 5-7 KM i treba ti 10 minuta za zamjenu. Kad bi vidio unutrašnjost filtera dizela poslije mjesec dana znao bi šta mislim....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
ok ti voziš ekonomičan auto za održavanje, a uz to dizel. Ja ću u najboljem slučaju promjeniti ulje i filter (ide 3L) Pošto sam prije godinu mjenjao sve ostale filtere koji nisu nimalo jeftini ovaj put stvarno nema potrebe. Što se tiče filtera goriva opet se postavlja pitanje izmjene istog na 11000 km. BTW ne mogu nikako provaliti gdje mu se nalazi, na nekim 1.4 PSA motorima su u rezervoaru, a na nekim nisu.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Nepokoreni vozi benzinca, i uz to ne baš neke jeftine marke.

Nije to što kaže glupost, ali ipak, ko će to.
Pogotovo što je kod nas uglavnom po sistemu "dok ide, ne diraj".

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nepokoreni vozo BMW....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ja sam jedno vrijeme 3x godisnje mijenjao ulje na P406 TD..2x godisnje kocnice tj plocice..

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Nepokoreni izvini ali više nemoj pisati na forumu o autima, nemaš blage veze, to što pričaš su takve besmislice da prosto ne mogu vjerovati da si ozbiljan.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Šu'de bolan koji dizel :angry4: vozim BMW benzinac! Što se tiče ulja isto ide 3.5 L sa filterom, a cijena što se tiče samo treba znati kako i gdje kupovati i po kojoj specifikaciji. Kad bi kupovao sve strogo By the book i originalno odavno bi išao pješke....e da kočiono ulje svake dvije godine zbog absorpcije vlage istog da ti ne bi zablokirale kočnice negdje na Manjači.
OFM po tebi je ona ne diraj ništa dok ne otpadne jel?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
_зока je napisao:
Nepokoreni vozo BMW....

Mojne lične detalje... :P
old fashion men je napisao:
Nepokoreni izvini ali više nemoj pisati na forumu o autima, nemaš blage veze, to što pričaš su takve besmislice da prosto ne mogu vjerovati da si ozbiljan.
De živ bio, smanji doživljaj...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
OFM po tebi je ona ne diraj ništa dok ne otpadne jel?

Ne, po meni je ona, radi ono što treba, točno onda kada i kako treba.
Krenimo redom:
glupost prva
nepokoreni je napisao:
Remenje mijenjati na 50.000 km, španere na 100.000

Kako ćeš zamjeniti remen, a ostaviti španere, msm možeš ali to je više štete nego koristi i nijedan čestiti servis ti ne bi pristao to uraditi.
glupost druga:
nepokoreni je napisao:
ulje preporučljivo 2x godišnje kao i filter (ljeti gušće a zimi rjeđe ulje)

Da, postoje ulja koja su zimska i ljetna, tzv monogradna ulja ili jednosezonska a ona imaju oznake npr. SEA 30 ili SEA 40, t6a ulja koriste uglavnom vozila koja u toku godine prelaze nenormalno mnogo kilometara, poput kamiona i autobusa. Međutim u osobne automobile najčešće se sipaju multigradna ulja koja imaju oznaku npr. SEA 10W - 40... To što ti pričaš je urbana legenda majstora avlijanera tipa đunđer.

Glupost o vazdušnom filteru na 10000 i filteru goriva svaki mjesec neću ni komentarisati :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 16:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Španeri se po papirima mijenjaju na 100k kilometara tj svaka druga zamjena remenja, slobodno provjeri.
Za ulje zimi de pročitaj malo:http://www.castrol.com/castrol/genericarticle.do?categoryId=9014674&contentId=7041639 15-40 na temperaturi od-10 je bukvalno gusto kao mast dok ne dostigne 20 C pa ti sad vidi kakav je hladan start...al ne gradacije (prvi broj) su izmislile budale da uzmu sirotinji lovu.
Pređi 20k sa novim filterom pa ga skini i vidi kako izgleda, a skini potpuno filter i vozi mjesec dana pa se javi.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
spavac je napisao:
ja sam jedno vrijeme 3x godisnje mijenjao ulje

Ja citavo vrijeme :D Svakih 10.000km i to je to ;)
Plus jednom godisnje svjecice, filtere i kociono ulje. Ulje u mjenjacu i antifriz svake dvije godine. Ostalo po potrebi - plocice nekad traju jedan dan...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
ja pre neki dan skinuo svoj nakon nekih 12000 km... crn i da budem iskren pojeban :S svem se čini da OFM vozi gNJofa....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Filter vazduha je potrebno češće mijenjati, pogotovo kod vozila koja koriste TNG (nekoliko puta nisam mogao voziti na plin baš zbog filtera jer je bio ekstremno zaprljan od dvomjesečne vožnje po makadamu).
Papirni na svake 2000-2500 pročistiti kompresorom, promijeniti na desetak hiljada ili manje ako se vozi po nekim prašnjavim vukojebinama.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
pišaj ga... zamjenito sve sad...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma jašta, OFM izgleda vozi nešto vanserijsko :roll: kad bi imali dizel i benzin kako Bog veli složio bi se sa njim, al kad mi je prije mjesec dana zablokirao plovak goriva, kad sam ga izvadio i čistio ujedino i rezervoar imalo se šta vidjeti :confused2: bilo je brat bratu pola kile taloga!!! E sad vidi kakav bude filter...
Filter vazduha doprinosi pravilnom sagorijevanju i mješavini, znači čist vazduh duga ljubav. Inače sje8e diznu ili karburator o talogu u bloku motora da ne govorim...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kad već spominjemo GNJofa kolega vozi dvicu TD, i rekao ja njemu da mijenja filter nafte bar jednom mjesečno jer se dosta vozi. Jok, veli njegov stručnjak rekao nema potrebe to je najbolje auto na svijetu i šire on se nikad ne može da se sje8e :roll: i jedan dan poče trzati na gasu i gasiti se, jedva pali kad je hladno...ode on u kršten servis sa mnom i bi sledeće: Vozio na ložu, pun rezervoar i dovod taloga i prljavštine i ulje ko katran! Platio čišćenje svega, kupio filter goriva i ulja i kanticu ulja, a sve je to mogao izbjeći sa troškom od 7 KM mjesečno i 5 minuta posla oko zamjene filtera nafte.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Španeri se po papirima mijenjaju na 100k kilometara tj svaka druga zamjena remenja, slobodno provjeri.
Za ulje zimi de pročitaj malo:http://www.castrol.com/castrol/genericarticle.do?categoryId=9014674&contentId=7041639 15-40 na temperaturi od-10 je bukvalno gusto kao mast dok ne dostigne 20 C pa ti sad vidi kakav je hladan start...al ne gradacije (prvi broj) su izmislile budale da uzmu sirotinji lovu.
Pređi 20k sa novim filterom pa ga skini i vidi kako izgleda, a skini potpuno filter i vozi mjesec dana pa se javi.

Vidi da ti pojasnim to za ulje,
viskozitet ulja predstavlja tečljivost ulja pri određenoj temperaturi, svaki motor zahtijeva određeni viskozitet, znači naspi u HDI motor ulje 15W 40 pa makar u sred ljeta doživjet ćeš havariju, nači proizvođač automobila jasno propisuje specifikaciju koju određeno ulje mora da zadovoljava, tako npr. Ford iako koristi psa motor preventivno zahtijeva 5W 30, a pežo i citroen sa istim motorom 5W 40. U auto je najbolje sipati sintetiku bilo ljeto ili zima i kraj priče.

Španeri se ne mjenjaju po papirima niti postoji neko po papirima univerzalno pravilo, npr HDI motor 1. 4 ili 1.6 propisuje zamjenu zupčastog, španera, klizača i vodene pumpe na 220 000km, znači tada se mjenja sve komplet, neki drugi brendovi i modeli to rade na 130, neki na 90 i tada se to opet sve mijenja komplet, znači ta zamjena se uvijek radi u setu, nikad parcialno, msm možeš ti to uraditi ali to je besmisleno i štetno i može dovesti samo do havarije, jednako kao što ni lamelu ne mjenjaš samo lamelu već cijeli set kvačila.

Što se tiče filtera goriva, sada mi je u autu filter koji nije zamjenjen 5 godina i min 100 000km, a auto ide ko zmaj, nema nikakvih problema i pali ko mina na - 25, inače to nije filter ko u dvice, ovaj filter košta 120 KM i ima više elektronike u sebi nego kompletan gnoj, ali zato i vrijedi.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 17:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
OFM sta vozis? Kakav je to filter?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 18:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
viskozitet ulja predstavlja tečljivost ulja pri određenoj temperaturi, svaki motor zahtijeva određeni viskozitet, znači naspi u HDI motor ulje 15W 40 pa makar u sred ljeta doživjet ćeš havariju

A šta sam ja napisao? Polusintetika to je tip motornog ulja a 15-40 je gustoća. API specifikacija se podrazumijeva za određen tip auta i motora.....ukratko prvo sipanje u svaki moderni motor dok je relativno nov ide 5-30, 5-40 i sl, ali ovdje je riječ o modelima koji imaju godina i kilometraže, što znači moje je auto prešao preko 150000 tako da u njega kad bih sipao full sintetiku 5-40 dosipao bi litar na 1000 pređenih kilometara jer je prerijetko.
Svaki auto sa pređenih 100k i više kilometara naročito gradske vožnje sa vremenom će koristiti gušće ulje, naravno sintetičko.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 18:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

smucek je napisao:
OFM sta vozis? Kakav je to filter?

I mene zanima, izgleda neki NASA nabavio ga u pola cijene kad su rashodovali spejs šatl nedavno :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 849  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]