banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 09:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2012, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
StigoStriko je napisao:
Ako znamo da na mjesecu skoro i nema atmosfere

Na Mjesecu nema atmosfere, odnosno toliko malo da je mozemo zanemariti kao da je nema.

Citiraj:
Raketni motor, gravitacija vuce, potisak mlaza od cega pravi potisak da kapsula uspori kad nema atmosfere?

Raketni motori djeluju i bez atmosfere jer reaguju na principu akcije i reakcije, treceg njutnovog zakona, a ne na principu potiska vazduha. Da je tako kao sto ti pises onda bi se u svemiru koristili propeleri umjesto raketnih motora.
Dakle, spusta se pomocu raketnih motora, a za njih nije potrebna atmosfera i oni se krecu o cijelom svemiru na taj nacin.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ako nije bitan potisak i ako se raketni motor "pali" i bez atmosfere - onda pogledajte sliku i recite mi koliko treba goriva za "tamo i nazad." Kanister jedan?

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
hazoous je napisao:
Ako nije bitan potisak i ako se raketni motor "pali" i bez atmosfere - onda pogledajte sliku i recite mi koliko treba goriva za "tamo i nazad." Kanister jedan?

Što se ne može paliti bez atmosfere???
Pa kisik je ubrizgavan da može sagorijevati.
A da li ste ikada vi čuli za aerodinamiku??? Što je ona važna ljudima ovdje na planeti??? Što se radi na poboljšavanju iste???
Pa jedan od osnovnih razloga je da se što je moguće više smanji otpšor i tako smanji i potrošnja goriva. Dakle gore je se trošilo puno manje goriva nego što ti misliš. Nisam siguran ali mislim da se puno više goriva potroši dok se izađe iz zemljine atmosfere nego na cijelome putu od planete Zemlje do Mjeseca.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stvarno mi nije jasno, neki ljudi komentarisu o teorijama zavjere, a ne znaju gradivo iz osnovne skole, sestog i sedmog razreda ako se dobro sjecam kad se uce Njutnovi zakoni. Princip rada raketnog motora. Ubrizgavaju se gorivo i kisik koje raketa nosi sa sobom i sagorijevaju u komori za sagorijevanje. Produkti sagorijevanja izlaze na zadnji dio u obliku gasova i potiskuju silom reakcije raketu kroz prostor. Dakle ne treba nikakva atmosfera jer sila reakcije radi i u vazdusnom i u bezvazdusnom prostoru. Ovo se uci u osnovnoj skoli. Jedina mogucnost pogona u bezvazdusnom prostoru je reaktivni pogon. Sad silu reakcije mogu izazvati gasovi kao u slucaju rakete, a u novije vrijeme se cak teoretski razmatra daleko jeftinije gorivo u obliku fotonskog pogona, ali to je jos na nivou teoretisanja. Dakle, osnovni princip reakcije je da sagorjeli gasovi idu na jednu stranu, a raketa na drugu stranu. Treci njutnov zakon kaze F1=-F2. Normalno gasovi idu znatno brze jer su laksi, ali se proporcionalno masi i brzini izlaska gasova krece raketa. Dakle po drugom i trecem nz, F1=m1*a1 za gasove i F2=m2*a2 za raketu. Posto je F1=-F2, to je m1*a1=m2*a2. Iz ovoga vidimo da je umnozak mase i ubrzanja gasova koji izlaze iz rakete jednak umnosku mase i ubrzanja rakete. Ako izlaze gasovi kad sagore u raketi, a izlaze jer se vidi plamen, onda se po ovom zakonu mora kretati i raketa. Treci Njutnov zakon. To se uci u osnovnoj skoli. Ne znam cemu tolika nejasnoca o spustanju na Mjesec, jer da ne radi taj zakon rakete nebi mogle ni ici u svemir, niti bi avioni mogli letjeti na visini vecoj od par kilometara jer vec iznad visine od 5 kilometara vazduh je toliko rijedak da nikakvi propeleri ne mogu da pogone avion. Samo mlazni pogon, odnosno raketni. Kod spustanja na Mjesec raketni motori se suprotstavljaju gravitacionoj sili Mjeseca, a to je m*g, gdje je g mjesecevo gravitaciono ubrzanje, a m masa rakete. Otprilike za svaki kilogram korisnog tereta sto ga raketa nosi u svemir potrebno je sagoriti nekoliko tona goriva i kisika.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 23:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
i sad si ti nama objasnio zasto je nemoguce odlet na mjesec i nazad??? 8) :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i sad si ti nama objasnio zasto je nemoguce odlet na mjesec i nazad??? 8) :lol: :lol: :lol:

Ako je to zakljucak koji si izvukao iz mog posta onda nemam sta komentarisati. Ali volio bih da mi objasnis na osnovu cega se takav zakljucak mogao izvesti iz mog posta, osim ako nije u pitanju zajebancija, a pretpostavljam da jeste :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
To što ne mogu danas 2012. otići na mjesec, dokaz je da nisu mogli ni 1968 i kraj priče, šta se tu ima više raspravljati, da su bili 68' danas im bi to bio pičkin dim, a pojedinci bi već gore imali hotele i kazina.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Slažem se. Ta mi teorija nikad nije "pila vode".

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo jedan primjer zasto smatram da "Talija" i "old fashion man" nisu u pravu.
Pa 1945 su Amerikanci napravili nuklearnu bombu, a sad mnoge zemlje nemaju mogucnost da je naprave iako imaju tehnologiju daleko razvijeniju nego Amerikanci 1945.
Ili drugi primjer. Elektronski mikroskop je pronadjen jos tridesetih godina i ranije, a danas u RS ima svega nekoliko elektronskih mikroskopa iako je danas daleko razvijenija tehnologija nego tada.
Slicno tako i sa drugim skupim stvarima.
Dakle, nije problem da oni ne mogu otici na Mjesec vec je problem cijena. Zasto bacati pare kad ih nemaju dovoljno. Kao sto sam napomenuo za svaki kilogram korisnog tereta koji se nosi u svemir treba nekoliko tona goriva i kisika. Takodje i u povratku treba dosta iako je mjeseceva gravitacija manja. A to je samo gorivo, a treba jos milion drugih stvari koje kostaju i rad hiljada naucnika. A zasto kad su dokazali da mogu na Mjesec.
Ono sto sad treba da dokazu je odlazak na Mars i tu se pare ulazu. Sto bi ponovo trosili na Mjesec. Da je u pitanju izmisljotina, oni bi izmizlili da su bili i na Marsu i na Veneri i svugdje. Dakle problem nije u tehnologiji nego u parama.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:34 
Veteran
Veteran

ako je to tako lako i da su stvarno onda otisli imali bi do sad neku bazu!!! 8) 8)
zar je tolki problem montirat sator na kom pise baza??? :D :D :D
pogotovo ako vec nema atmosfere,,, i nicega,,,, :fadein: :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
A zasto kad su dokazali da mogu na Mjesec.
Ono sto sad treba da dokazu je odlazak na Mars i tu se pare ulazu.

Pa koji su kurac onda još prije deset godina (Buš) najavljivali kako su aktivirali program i da će uspjeti otići na mjesec za nekih 20 godina, a sa druge strane serendaju o Marsu, pa zar mjesec ne bi bila logična proba i priprema ljudi i tehnike za Mars?

Msm da su stvarno bili na mjesecu pa da Albanij daju staru opremu oni bi u roku od 5 godina uradili generalku na toj opremi i otišli :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2012, 23:47 
Veteran
Veteran

ma da je to moguce rusi bi tamo vec imali bazu!!! :D 8) :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 01:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ne vjerujem sta citam...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 11:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zanimljivo je da je baš u momentu spuštanja šatla na mjesec nastao prekid u prenošenju uživo. :)
Šatl se fino prizemljio na mjesec, fino se samolansirao s mjeseca i pao kao baljun (kamenčina) u zemaljsko more. Mogao se prizemljiti i na zemlji al nije. :)

A da se ne bi previše pitali zašto je baš nastao prekid uvalili su onu čuvenu žvaku - javio se neobičan glas na neobičnom jeziku i nakon dešifrovanja "jezika" glas je rekao "Kuda idete smrtnici?!?!" ili tako nešto.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
било је на оним Разоткривачима митова на Дискаверију, радили су тестове са најпопуларнијим теоријама завјере које тврде да људи нису ишли на Мјесец. Могу вам рећи да су имали поприлично логична објашњења на све теорије. Па сам онда гледао и једног младића из Хрватске који је исто побијао те теорије завјере.

Али опет не вјерујем пуно овим Разоткривачима митова јер су они из америке и још су све тестове радили у НАСА-ином постројењу.

Тако да ни сам не знам шта да мислим. можда јесу били, можда нису

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Šatl se fino prizemljio na mjesec, fino se samolansirao s mjeseca i pao kao baljun (kamenčina) u zemaljsko more. Mogao se prizemljiti i na zemlji al nije. :)

Nije mogao jer je Zemljina gravitacija prejaka i bilo bi potrebno milione litara goriva da uspori modul koji ulazi u Zemljinu atmosferu ogromnom brzinom (Sto nije slucaj sa Mjesecom). Cak i da su rijesili pitanje goriva, tesko a mislim i nemoguce bi bilo iskontrolisati modul da sleti mirno jer bi mlazni pogon u svakom trenutku mogao naglo da zarotira modul i onda bi sve otislo u 3 lijepe. Rijesenje sa padobranima i prizemljenjem u more je najlogicnije i (ocigledno) efektno rijesenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dobro, ali i dalje postoje neke stvari na koje nema logičnog odgovora, npr. radijacija.

Evo baš nađoh identično na jednom sajtu pa da ne pišem, kopiraću:

Citiraj:
1) najosnovniji dokaz je taj da se na odredjenoj udaljenosti od Zemlje nalazi veliko magnetsko polje u kojem je ogromna radijacija. Biolosko tkivo ne moze proci kroz takvo polje bez trenutnih ostecenja. Da napomenem izlasci u orbitu za popravak satelita su izmedju Zemlje i tog polja.
Amerikanci su navodno napravili 12 misija na mjesec gdje su imali zastitu u skafanderima nalik aluminijskoj foliji za pecnicu. Ironicno zar ne.

2) pri spustanju na mjesec raketni motor od modula koji se privremeno odvoji od glavnog sustava na visini od par km iznad mjeseca je pri slijetanju trebao napraviti takvu smetnju u komunikacijskim sustavima da min dvije minute ne bi bilo kontakta sa Zemljom. Naravno u prijenosu se nije cuo ni najmanji sum.

3) Slika prema modulu na povrsini mjeseca pokazuje kako je ispod modula ravna "pometena" povrsina. Uzevsi u obzir snagu raketnog motora pri kontaktu modula sa mjesecom trebao se stvoriti krater od najmanje pola metra dubine. Takodjer se "folije" koje su oblagale donji dio modula trebale biti pune "pijeska" odnosno materijala sa mjeseceve povrsine. Sve je bilo cisto kao da je izaslo iz autopraone.

4) Na svakoj snimci postavljaju se dodatni crosshairs, odnosno oni krizici koji prikazuju odnose i udaljenosti. Buduci su ti krizici na objektivu i moraju po zakonima optike biti "preko" slike cudno je da je na 10ak fotki jedan ili vishe krizica polovicno nedostaje jer je npr ruka austonauta preko njih. Photoshop, jako prozirno

5) Nakon sto je u prvoj misiji jedan od astronauta zabio zastavu ona se nakon nekoliko minuta zavijorila. Sad slijedi zanimljiviji dio.
Znanstvenici tvrde da se zavijorila zbog iznenadnog pada tlaka u pustinji. Zasto u pustinji?
Zato sto su ruski sateliti uhvatili snimke jednog dijela Area 51 koji je pripremljen da izgleda kao povrsina mjesec. Amerikanci ni danas ne daju prici blize od 50 km cijelom kompleksu. Tamo naime vlada takva strogoca da te vlasti smiju upucati bez upozorenja i bez ikakvih objasnjenja pravosudju.
Ovo zvuci veoma impresivno kad vidite snimke ruskih satelita. Povrsina bijele pustinje je pripremljena s umjetno iskopanim kraterima koje se na vecini snimaka podudaraju sa onim slikama koje su slikane iz modula dok je slijetao na mjesec.

6) u jednoj od misija, ne mogu se sjetiti koje jer ih postoji 12; dogovoren je plan da se prvi dan sleti na jednu poziciju, a drugi dan na poziciju udaljenu 100 km od prve. Kad se play-aju video snimke jedna preko druge od oba dana.. vidi se da astronauti hodaju po istom backgroundu, samo u drugom smjeru
naravno te snimke se ponavljaju i u slijedecim misijama samo u drugacijem rasporedu i kvaliteti.

7) naime specificni hod astronauta je jako poznat i sigurno se sjecate kako hopsaju po podlozi. Ovo je takodjer zanimljivo. Kad se snimka njihovog usporenog hoda ubrza 2/3 sekunde vidite kako astronatui trce radeci malo "vishe" korake. Ja sam riknuo kad sam ovo vidio !!!

8) jedan od velikih americkih poduzetnika koji je 60ih imao jednu od jacih tvrtki za proizvodnju fotokamera dobio je narudbu od NASA-e da proizvede kamere za astronaute. Njegove kamere su se koristile u svih 12 misija. Samo je electronica bila modificirana tijekom godina. Ovdje je zanimljivo da je kamera strsila sa astronautovih prsa, sto znaci da astronaut nije mogao vidjeti kako ce ispasti slika jer nije mogao pogledati prema dolje zbog velike, nazovimo to "kacige". kuzite me right? Covjek koji je bio zaduzen za projekt s kamerama se zalio da nisu funkcionalne, no NASA ih je prihvatila svejedno. Ova prica mi nije bas probavljiva buduci electronica moze savrseno fokusirati fotku, no ipak u 60tima nije bila tako razvijena digitalna fotogafija

9) sad ide jedno od najjebenijih dokaza. Pogledajte na nasinim stranicama fotke s tih misija, bilo koju. No, ima jedna legendarna fotka gdje je snimljen astronaut sprijeda. Ako je budem nasao postam. Ovdje je zanimljivo sto se astonautu na viziru zrcali drugi astronaut koji drzi kameru te iza kojeg se nalazi ogromni reflektor, zapravo izvor svjetla. Ne bih zelio sam zakljucivati da li se radi o reflektoru ali sunce nije definitivno.
Sad pazite ovo, na skoro svakoj fotografiji jedan od objekta, bio to kamen, noga modula, astronaut, znaci skoro svaki objekt ima vise od jedne sjene. Ajde vi meni recite kako je to moguce ako uzmemo u obzir jedno sunce i fiziku? U dokumentarcu lijepo povlace ravnine izmedju sjena te prikazuju kako postoji vise izvora svjetla. Takodjer je interesantno da jedan kamen ima sjenu u jednoj ravnini, a drugi u ravnini pod drugacijim kutem prema prvoj sjeni; i to na istoj fotografiji!
Nesto kao igraci nogometa koji imaju sjenu u 4 ravnine zbog umjetne rasvjete.
NASA naglasava da nije imala nikakav alternativni izvor svijetla na mjesecu, znaci bilo kakve reflektore, svjetiljke itd.

10) Znate li da su svi astronauti koji su sudjelovali u prvoj misiji umrli jako cudnom smrcu. Naime nesto prije nego su trebali sudjelovati na drugoj misiji pokrenuta je istraga u samoj nasi. Zasto, jer su ljudi bili jako skepticni o samom putovanju na mjesec, a pojavile su se neke naznake o prijevari. Na dan lansiranja nakon nekoliko proba, iznenada se zapalio glavni kokpit unutar rakete. Svi astronauti su izgorjeli prije lansiranja. Glavni voditelj istrage je za nekoliko dana umro tajanstvenom smrcu.

znate sta NASA kaze na sve ovo?
"no comments", i tako vec 40 godina

Rusi su bezbroj puta izjavili kako oni nikad nisu ni pomislili da salju covjeka na mjesec jer nisu znali kako proci kroz to magnetsko-radijacijsko polje.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Talija, do sada sam samo tebe i čička zapamtio sa foruma jer ste moje ere. I bila si mi najdraža forumašica. I dalje si! Ali si me sa ovim tekstovima totalno iznenadila. Nemoj se ljutiti ali morao sam ti to reći. To da su ti postovi smješni.

Ali možda ti nas sve ovdje zezaš. I ti i svi koji pišete u prilog teoriji da nisu se spustili. Jer ste stvarno smješni sa objašnjenjima. Ako nas ne zezate onda vas je većina davno završila sa fizikom i niste se od tada sretali sa njom.

Ho Nard Feeling. I dalje si mi naj forumašica!

:D

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jbg, mnoge je iznenadilo da Sadam nije imao oružje za masovno uništenje, mnoge je iznenadilo da u Bosni nije pobijeno 300 000 muslimana..., tako da mnoge istine na kraju i nisu istine.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 16:21 
Veteran
Veteran

a mozda ipak ti nas zezas??? 8)
realno vise naroda vjeruje da je spustanje na mjesec montirano!!! 8) i ona prica da je kjubrik za to dobio opremu koju je kasnije koristio za snimanje odiseje u svemiru nije toliko nevjerovatna pogotovo kad se zna da citav holiwud sluzi propagandi i prikazivanju amerike kao "obecane zemlje" i "supernacije"!

zar ti stvarno mislis da onda ne bi nasnimili i ovih par kadrova ako bi im to donelo poene ispred rusa??? 8)

pogotovo jer je citav space program u stvari paravan za raketni program u slucaju rata sa rusima 8)

no hard filing ali objasnjenja kako su oni i u cemu otisli na mjesec,,, su malo je reci presmjesna!!!! 8) :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]