BSE je napisao:
TodoR je napisao:
goxon je napisao:
. malo smo trziste, neke stvari je nemoguce naci kod nas...
@goxon, Ne bih se složio da je BL malo tržište.
ti se mozda ne bi slozio, ali takvo je stanje
citava RS je manje trziste od samog Beograda
To stoji u poređenju sa Beogradom, ali u tom smislu možeš i Beograd porediti sa Tokijom na primjer. Da li je BL sa ~200k stanovnika malo tržište? Mislim da standard i kupovna moć ljudi više utiču na ponudu nego veličina samog tržišta. Imam rodbinu u Švedskoj i bio sam, prije par godina, u posjeti u Jenčepingu (Jönköping) koji je minimum dva puta manji grad od BL. Izgubio sam se u marketu tehničke opreme gdje se prodaje hardver, najviše zbog cijena koje su bile samo nekih 10% više nego kod nas (neke stvari i jeftinije, evo link za primjer:
http://www.webhallen.com/hardvara/datorkomponenter/) a o ponudi u odnosu na BL smiješno je porediti. ''ladno, al standard, jebiga''
Ali ima tu i neka druga caka, zašto je ponuda kod nas siromašnija u odnosu na region, što bi neko ko se bolje razumije u ekonomiju možda mogao objasniti. Neuređenost je u državi, zakon o zaštiti potrošača, ima li ga? Kako reče Aleksandar, preplavljeno je tržište robom najnižeg kvaliteta.
A neke kvalitetnije stvari uopšte se ne mogu nabaviti u BiH, konkretno prije godinu-godinu i po, tražio sam može li se u BL kupiti bežična tastatura Logitech K350 (ista kao wawe model, samo bez šnjure). Firme u HR i SR su ju imale u ponudi. Od većine prodavaca iz BL sam dobio odgovor da se taj model ne može dobaviti u BiH. Moglo se nabaviti u paketu sa mišom, što mi nije odgovaralo, ali ne sama tastatura. Ko sad tu koga?