banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 03:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Najbolja trgovina je?
Comtrade 5%  5%  [ 2 ]
HG Spot 23%  23%  [ 10 ]
Infocom 37%  37%  [ 16 ]
Panex 5%  5%  [ 2 ]
EastCode 26%  26%  [ 11 ]
MediaMarket 2%  2%  [ 1 ]
Biscom 2%  2%  [ 1 ]
TehnoMarket 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 43
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2012, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
zato sto nasi prodavci nabavljaju iz HR i Srb. pa dok uracunaju marze i ostale gluposti...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 13:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
U četvrtak sam uputio upit mailom za nabavku miša prema 3 firme sa gorenavedenog spiska, kao i jednoj firmi u Hrvatskoj. Od hrvata sam dobio odgovor za manje od pola sata, niko se od naših nije javio. Toliko o poslovnosti...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
проблем је што се код нас тим послом баве људи који су до јуче резали дрва.
не сви, али добар дио. људи који знају знање не могу да опстану на тржишту јер ови имају више пара и могу себи дозволити који мјесец и да послују у минусу и држе ниже цијене те да конкуренцију избаце са тржишта.
код нас је тржиште преплављено кинеском робом најнижег квалитета и иде се само на продај што више да буде већи пазар што убрзо доводи до засићења тржишта а народ псује мајку јер се све брзо квари а успут није спреман да плати више за квалитетнију ствар и добијеш један зачарани круг нестручних и јадних фирми са разочараним муштеријама

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Hard and Heavy je napisao:
I još me zanima zašto je u Srbiji (odnosno Beogradu) toliko jeftinije nego kod nas? Imaju manji porez na IT opremu, 8%, u odnosu na naših 17%, ali su stvari uglavnom jeftinije 20% do čak preko 35%. Kako to?

Mislim da je to zato što je u Srbiji za mrvicu niži standard. Plate su nešto manje, pa shodno tome i cijene.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Danny ^_^ je napisao:
I još me zanima zašto je u Srbiji (odnosno Beogradu) toliko jeftinije nego kod nas? Imaju manji porez na IT opremu, 8%, u odnosu na naših 17%, ali su stvari uglavnom jeftinije 20% do čak preko 35%. Kako to?

Mislim da je to zato što je u Srbiji za mrvicu niži standard. Plate su nešto manje, pa shodno tome i cijene.

Ne vjerujem da je zato. I ne vjerujem da imaju niži standard. :D Evo, neko je već odgovorio na to:
goxon je napisao:
zato sto nasi prodavci nabavljaju iz HR i Srb. pa dok uracunaju marze i ostale gluposti...

I cijene u BG su niže nego u drugim SRB gradovima, vjerovatno zato što je to veliki grad, veliki centar i tu je velika potražnja i konkurencija. U BG kupuju ljudovi i iz drugih gradova, pa čak i odavde.

Onda bi uzroci za više cijene kod nas bile: veći porez, trgovačke marže zbog dobavljanja iz SRB i HR i konačno manja potražnja i konkurencija.

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 15:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
I cijene u BG su niže nego u drugim SRB gradovima, vjerovatno zato što je to veliki grad, veliki centar i tu je velika potražnja i konkurencija. U BG kupuju ljudovi i iz drugih gradova, pa čak i odavde.

to uopste nije istina, ostali gradovi su daleko jeftiniji od BG-a

TodoR je napisao:
goxon je napisao:
. malo smo trziste, neke stvari je nemoguce naci kod nas...

@goxon, Ne bih se složio da je BL malo tržište.

ti se mozda ne bi slozio, ali takvo je stanje
citava RS je manje trziste od samog Beograda

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 15:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
to uopste nije istina, ostali gradovi su daleko jeftiniji od BG-a

Je li? Nisam znao... :oops:
BSE je napisao:

Tako je, neuporedivo manje tržište.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 16:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012, 23:02
BSE je napisao:
TodoR je napisao:
goxon je napisao:
. malo smo trziste, neke stvari je nemoguce naci kod nas...

@goxon, Ne bih se složio da je BL malo tržište.

ti se mozda ne bi slozio, ali takvo je stanje

To stoji u poređenju sa Beogradom, ali u tom smislu možeš i Beograd porediti sa Tokijom na primjer. Da li je BL sa ~200k stanovnika malo tržište? Mislim da standard i kupovna moć ljudi više utiču na ponudu nego veličina samog tržišta. Imam rodbinu u Švedskoj i bio sam, prije par godina, u posjeti u Jenčepingu (Jönköping) koji je minimum dva puta manji grad od BL. Izgubio sam se u marketu tehničke opreme gdje se prodaje hardver, najviše zbog cijena koje su bile samo nekih 10% više nego kod nas (neke stvari i jeftinije, evo link za primjer: http://www.webhallen.com/hardvara/datorkomponenter/) a o ponudi u odnosu na BL smiješno je porediti. ''ladno, al standard, jebiga''

Ali ima tu i neka druga caka, zašto je ponuda kod nas siromašnija u odnosu na region, što bi neko ko se bolje razumije u ekonomiju možda mogao objasniti. Neuređenost je u državi, zakon o zaštiti potrošača, ima li ga? Kako reče Aleksandar, preplavljeno je tržište robom najnižeg kvaliteta.

A neke kvalitetnije stvari uopšte se ne mogu nabaviti u BiH, konkretno prije godinu-godinu i po, tražio sam može li se u BL kupiti bežična tastatura Logitech K350 (ista kao wawe model, samo bez šnjure). Firme u HR i SR su ju imale u ponudi. Od većine prodavaca iz BL sam dobio odgovor da se taj model ne može dobaviti u BiH. Moglo se nabaviti u paketu sa mišom, što mi nije odgovaralo, ali ne sama tastatura. Ko sad tu koga? :)

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TodoR je napisao:
Imam rodbinu u Švedskoj i bio sam, prije par godina, u posjeti u Jenčepingu (Jönköping) koji je minimum dva puta manji grad od BL. Izgubio sam se u marketu tehničke opreme gdje se prodaje hardver, najviše zbog cijena koje su bile samo nekih 10% više nego kod nas (neke stvari i jeftinije, evo link za primjer: http://www.webhallen.com/hardvara/datorkomponenter/) a o ponudi u odnosu na BL smiješno je porediti. ''ladno, al standard, jebiga''

Jönköping ti je ovdje univerzitetski centar, jedan od najjačih evropskih IT/ETF univerziteta je ovdje. Ima svačega, ali je Stockholm po tom pitanju još bolji, cijene su tu negdje. U RS je '98 - '99 postojala samo dial up veza, kao i na cijelom Balkanu ustvari, a oni su uveliko počeli postavljati optiku.. :) Sad se testira 10 gb/s mobilna LTE mreža.

Jeste manji od BL ali to je bitno drugačije, ti u SWE imaš gomilu gradova od +20-30 000 stanovnika, gdje imaš bukvalno sve potrebno za život, a nije pretrpano. Od većih gradova, metropola su tu samo Stockholm (tu sam ja), Göteborg, Malmö. A u Srbiji imaš Beograd od 2 miliona stanovnika i još NS i Niš, ovo ostalo je sve više manje pustara..

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i narod je dosta pismeniji(sto se tice racunara), sva se papirologija moze izganjati preko interneta. kod nas narod ne zna ni kako upaliti racunar a kamoli nesto drugo uraditi

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

goxon je napisao:
i narod je dosta pismeniji(sto se tice racunara), sva se papirologija moze izganjati preko interneta. kod nas narod ne zna ni kako upaliti racunar a kamoli nesto drugo uraditi

Gdje?

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tu kod tebe:p

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16

Pa sama računica da Beograd kao grad ima više stanovnika nego čitava RS...

DakleM, naručuje se roba za BiH (jedan kontejner IT opreme)

Naručuje se IT oprema za Srbiju ( jedan kontejner grafikih kartica, Jedan kontejner monitora...)

Pa skontaj ko ima veći rabat a onda i cijenu u maloprodaji plus u Srbiji je još uvjek PDV na IT opremu 8%

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 19:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Moram priznati da me impresionira činjenica koliko dugo je riječ Pentium 4 ostao sinonim za kvalitetan računar.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 20:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Toljaga je napisao:
Moram priznati da me impresionira činjenica koliko dugo je riječ Pentium 4 ostao sinonim za kvalitetan računar.

to su dve reci...

DELLBOY je napisao:
Pa sama računica da Beograd kao grad ima više stanovnika nego čitava RS...

DakleM, naručuje se roba za BiH (jedan kontejner IT opreme)

Naručuje se IT oprema za Srbiju ( jedan kontejner grafikih kartica, Jedan kontejner monitora...)

Pa skontaj ko ima veći rabat a onda i cijenu u maloprodaji plus u Srbiji je još uvjek PDV na IT opremu 8%

a ovde ima"distributera"koji ne narucuju kontejnere vec kupuju robu u prodavnicama u Srbiji/Hrvatskoj,pa onda se ovde na policama nalazi roba koja je prosla kroz ruke nekoliko posrednika...i to je jedan od razloga za vise cene...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2012, 20:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Toljaga je napisao:

:lol: To zaslužuje posebnu temu... :lol:

Primjer 1

Godina 2004.
-Kakav računar imaš?
-Pentium 4... ali slabija četvorka, ''štopa'' mi GTA Vice City

Stvarno stanje:
Sempron 1,4 Ghz (ili Celeron)
128 MB RAM
Integrisana grafika

Primjer 2.

Godina 2008.
-Kakav računar imaš?
-Pentium 4, jaka četvorka...

Stvarno stanje:
Athlon 5200+ (ili Core2 Duo E2160, 1,8 Ghz)
1 GB RAM
Integrisana grafika

A nijedno nije Pentium. :lol: On inače vodi porijeklo od (valjda) grčke riječi ''penta'', što znači 5. To je zato jer je izašao prateći niz procesora prije njega: 286, 386, 486...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 16:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma jok, ja imam Phenom II i ljudi mogu samo svariti to da je riječ o pentium 4.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Prosle godine uzimao externi disk. Nazovem infocom i zaposleno djevojce mi kaze da imaju na stanju. Odem nakon 20 min i ona kaze da nemaju?! Posto su rekli da mogu imati za tri dana ja porucim...javice kad stigne. Nakon 8 dana ponovo ja zovem da bi mi lik rekao da oni taj disk nece vise nabavljati...ccc

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 10:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tim prodavcima se znači ne vjeruje.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
[quote="Toljaga"]Tim prodavcima se znači ne vjeruje.[/quote

prodavac moze biti samo neljubazan ali sto se tice nabave robe,tu nema gotovo nikakvu ulogu,u roku od 2 h mozes dobiti 3 razlicite informacije od istog distributera robe,tako da je to prilicno nezahvalno a naravno,trgovac je tu na frontu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]