pozdrav Jivanu!
u tvom postu ima stvari sa kojima se potpuno slazem ali i nekih koje nebih tako lako prihvatio.
no da krenem...
JivanMukta je napisao:
Citiraj:
kad neki Kralj zaista postaje kralj?
onog trena, kad mu stave krunu!
Kruna ne cini kralja. Niti ime Budha ne cini Budhu.
slazem se.ali ko priznaje kralja bez krune?Onaj ko te krunise, sigurno ne.
Kralju moj, gde ti je Kraljevstvo tvoje?
Citiraj:
Kada bi tako bio kako govori crkva ili drustvo, onda bi bilo sramota nazivati brakom ono sto je od njega ostalo. Sto je danas ocito. Vise ima uspjesnih "brakova" bez zvanicne ceremonije nego onih koji su ozvaniceni.
ovde se slazem s tobom.Brak se sveo na formu dokumenta, bez imalo magicne vrijednosti koja i jeste njegova prava vrijednost.
no, ako imamo oko sebe bezbroj primjera losih brakova, neznaci da mi nemozemo napraviti jedan dobar.
zasto bi nam primjer bilo drustvo u kom zivimo, mi ili neko drugi.imamo mnogo ljepsih primjera.
Citiraj:
Hrista nijedna crkva a ni covjek nije ucinio onim sto jeste, da li je on zbog toga manje od onog sto jeste?
slazem se da punu velicinu covjeka nemoze odrediti nijedan covjek ili ljudska organizacija, ma kako ona bila religijska ili bozanska.
no, covjek zivi odvojeno od Boga i zivi sa svojom palom prirodom.
rjesenje je u uzdizanju i povratku sopstvenoj bogolikosti, a to se nemoze postici samo sopstvenim trudom.potrebno nam je udruzivanje uz naravno boziju pomoc.otuda i religije.
ovo je vrlo vazno pitanje i zasluzuje posebnu temu...
Citiraj:
Citiraj:
...vec upravo obratno.
volja je to Oca Nebeskog, a volja drustva je potpuno drugacija.
Ti to znas sa sigurnoscu?
potpuno sam siguran.kad sam napisao rijec "drustvo" nisam mislio na bilo kakvu religijsku organizaciju, vec na drustvo izvan vjerskog.nadam se da si me tako razumio.
Citiraj:
Citiraj:
tesko mi je da zamislim ejakulaciju bez orgazma.
E to nimalo nije slicno. Ejakulirati mozes bez orgazma a orgazam imati bez ejakulacije.
shvatam to prijatelju...ali cemu?zasto da imam orgazam bez ejakulacije?
kakvo dobro od toga?
Citiraj:
kada bi ejakulacija bila orgazam onda bi sva istocnjacka kao i zapadna seksualna ucenja mogla da se bace u vodu. Sreca pa nije tako.
nigdje se u bibliji, na primjer, ne pominje ni ejakulacija ni orgazam, ali se na mnogo mjesta spominje...RADJANJE!zbog toga se ja usudjujem zakljuciti, da "biblija pada u vodu" tek kad se potire radjanje.
Citiraj:
Orgazam koji traje duze od 3 do 5 minuta moze da covjeka dovede u probudjenje.
nadam se da nisi mislio na duhovno probudjenje ili Bozije blagodatno probudjenje.ako jesi, nebih znao sta da ti napisem, osim da ZNAM da se takvo probudjenje desava ISKLJUCIVO bozijom voljom a ne nekim ljudskim poduhvatom.
Citiraj:
Tantricki pristuo tome jeste da se orgazam produzi, i dozivi se dolina mira.
No, ovdje nije tema o tome.
nemam nikakva iskustva sa Tantrom, ali sa duhovnim probudjenjem imam. znam sta je tome prethodilo i isto tako znam da postoje i drugi putevi.ako je Tantra jedan od njih, trebalo bi joj pokloniti posebnu paznju.
no, to neznam.mozda Jivan zna.
Citiraj:
Problem zapadnog shvacanja seksualnosti jeste u tome sto svi pokusavaju da zadovolje sebe, nimalo se ne davajuci. Zure cak i u tako finom cinu kao sto je seksualno spajanje, kako onda da se prica o necem drugom kada je i to postalo uzurbano hvatanje bolno ugodnog grca od par sekundi.
jadan je taj orgazam ako se temelji na tome.
slazem se i ovde.
kod zapadnog covjeka, cilj je postao orgazam, sam po sebi i mislim da je i to pogresno.(ovo je dodatak)
Citiraj:
Seksualnost je u nama od samog pocetka. negiranje nje bi bilo kao da ste rekli kako se bog zajebao sto nam je to dao.
netreba seksualnost negirati, naravno, vec joj naci pravo mjesto u nasem zivotu.
Citiraj:
Uostalom zasto stavljati boga u ono sto nema potrebe da se on stavlja.
Boga ima svugdje moj Jivane, pa i u seksu.Nista se nedesava bez bozije volje i bozijeg dopustenja.nase je da dokucimo sta to On zeli od nas, posto zivimo odvojeno od njega i nismo u stanju da potpuno razumijemo njegovu volju.
.[/quote]Kao sto neko govori da je bog nesto rekao ili napisao, sto mozda jeste a mozda i nije, isto tako znam da je pisano ljudskom rukom koja na svu nesrecu ima jednu manu, cesto puta pogresi.

[/quote]
ono sto su neki ljudi napisali, napisali su vodjeni "bozijom rukom" a ta ruka nosi bozanstvenost...nepogresivost.sve greske u pisanju, kojih ima, rezultat su ljudskog pisanja a takvo pisanje nosi ljudskost...gresnost.
Citiraj:
Bolje bi bilo ostaviti Boga tamo gdje jeste i napisati svoje misljenje, izaci iza cigli vjerovanja, ubjedjenja i jednostavno iznesti sebe i svoje misljenje, iako zbog toga i glava moze da padne, nego stajati i za necega sto su drugi Saznali i nadvikivati se sa ostaliima koji isto tkao stoje iza svojih zidova. Izaci na otvoreno polje i suociti se sa sobom to je cilj svega. Tako i seksualnosti. Imamo li petlje suociti se sa sobom kroz seksualnost, kroz frustraciju koju ona najcesce donosi, a sve zbog nesposobnosti da se predamo partneru i dozivimo svoje seksualnost kao jedinstveni dar i ostvarimo sebe na jos jednom polju?
ja sam jos iza jednog zida, priznajem, no nepriznajem da ja stojim iza necega sto su drugi saznali a ne ja.sve sto tvrdim JA sam saznao.
ima mnogo stvari koje jos nisam saznao a takve stvari su neuporedivo vece od onih koje jesam saznao.jedan od stvari koje jos nisam saznao je i u ovoj temi.zato sam ju i postavio.da saznam.