Po učenju Svetog Pisma seks je po duhovnim zakonima dozvoljen samo u braku. Ali kad nastupa brak? Brak ne nastupa samo kad se ozvaniči pred matičarem ili u crkvi. Koliko je meni poznato muškarac i žena se pred Ocem Nebeskim smatraju da su u braku od kada prvi put imaju seksualni odnos a uz taj uslov ako se ne varam treba i da žive zajedno. Nekakvo ozvaničenje braka pred matičarem ili u crkvi nije neophodno kad je u pitanju gledište Oca Nebeskog na taj brak, jedino je bitno u našem društvo zbog nekih svjetovnih zakonskih regulativa.
Dakle seks, prije braka uspostavljenog pred matičarem ili u crkvi, ali samo sa osobom sa kojom će se stupiti u brak, nije grijeh.
U Svetom Pismu se mnogo spominje riječ "kurvarstvo", u doslovnom ali često i u prenesenom značenju. I naravno, to se navodi kao grijeh. Pitao sam se šta se tačno pred Ocem Nebeskim smatra za kurvartstvo, pa čitajući i pričajući sa duhovnijima od sebe saznao da su pred Ocem Nebeskim u braku one osobe (suprotnog pola, naravno) koje imaju seksualne odnose i žive zajedno (ovoga danas ima dosta). Istupanje iz te veze, ulazak u drugu seksualnu vezu se smatra preljubom (što je: kurvarstvo + varanje). A kad osoba ne živi sa partnerom a sporadično ulazi u seksualne odnose sad sa jednom osobom, kasnije sa drugom, pa trećom...to se smatra za kurvarstvo o kome mnogo piše u Svetom Pismu.
Tako sam ja to shvatio i ovo mi ima itekako mnogo smisla.
Evo malo iz Novog Zavjeta šta je Isus Hrist učio o preljubi i kurvarstvu:
A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini. (Matej 5,32)
Nego ja vama kažem: ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu. (Matej 19,9)
I reče im: Koji pusti ženu i oženi se drugom, čini preljubu na njoj. (Marko 10,11)
I ako žena ostavi muža svog i pođe za drugog, čini preljubu. (Marko 10,12)
Svaki koji pušta ženu svoju i uzima drugu, preljubu čini; i koji se ženi puštenicom, preljubu čini. (Luka 16,18 )
Sve se svodi na to da treba biti veoma pažljiv pri izboru osobe suprotnog pola sa kojom se želi stupiti u emotivno-seksualnu vezu i treba odmah računati na to da ta veza bude trajna i konačna a ne neka prolazna.
Ovo govorim sa strane duhovnog učenja Svetog Pisma.
Ovde među onima koji će ovo pročitati ima onih koji se deklarišu kao pravoslavci i poštuju tu vjeru, slave božić, uskrs i pravoslavne slave, poste ponekad, ponekad odu u crkvu. E pa takvi bi trebali da znaju da pravoslavna crkva drži Sveto Pismo za jedno od temelja svoje vjere i svog učenja i da bi ako žele pravo a ne licemjerno i parcijalno poštovati tu crkvu i vjeru (kojom se često diče) trebali poštovati i učenja Svetog Pisma i velikana hrišćanstva kojima se obavljaju i službe u crkvi.
Ko je bolji i iskreniji vjernik, ko je draži Ocu Nebeskom, onaj koji se samo diči svojom vjerom i crkvom, i obavlja neke godišnje vjerske "dužnosti" a ismijava se Božijim Zakonima vezano za seksualnost, kurvarstvo, preljubu i brak, i krši ih? Ili onaj koji istinski poštuje svoju vjeru u potpunosti što uključuje poštovanje Božijih zakona i ponašanje u skladu sa njima?
Pogledajte sami (kažem pogledajte a ne uperujem prstom na nekog konkretno) po ovome koliko među vama i uopšte ljudima ima licemjera koji će prihvatati ono što im odgovara a odbacivati ono što im ne odgovara. A iz mog iskustva baš mnogi od takvih se busaju u prsa kao neki veliki vjernici i pravoslavci i nešto se kao diče svojom vjerom o kojoj ne znaju ništa i koju krše i ruže na svakom koraku.
Ja bih zaista iskreno volio da pravoslavna crkva povede više računa o tome, da uči narod onome što uči Sveto Pismo, da edukuje narod da se ne mogu smatrati nekim hrišćanima i vjernicima ako slave božić, uskrs i slave (a i to nekad uz opijanje i na druge nedolične načine) a ovamo krše mnoge Božije zakone bez imalo srama i osjećaja da su pogriješili, već se čak i diče time.
Smatram da je opši pad moralnosti i duhovnosti jedan od glavnih razloga zašto nam je opšte stanje u društvu tako loše, sa tendencijom da bude još mnogo gore kao što vjerujem da će u narednom periodu vjerovatno i biti. Vjernici koji su čitali Sveto Pismo bi ovo trebali da znaju, trebali bi da znaju da pojedinci ali i cijeli narod dobija po onome šta je zaslužio, kada odstupi od Boga onda ga snalaze mnoge nevolje na svim planovima. To je posebno naglašeno u Starom Zavjetu i može se lako vidjeti koliko je to pravilo zaista važilo.
Ateisti se mogu ovome ismijavati ako žele. A stanje će biti sve gore dok se nešto ne promijeni na duhovnom planu.
A onima koji koji slave vjerske praznike i pokazuju se kao vjernici i poštovaoci svoje vjere a krše Božije zakone i ismijavaju im se kao "zastarjelim" i "neprimjernim za napredni 21. vijek" bih rekao da su time mlaki, ni vrući ni hladni. A u Svetom Pismu piše da će mlaki najgore proći, gore i od vrućih i od hladnih.
Znam tvoja djela da nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Tako, budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih. Jer govoriš: bogat sam, i obogatio sam se, i ništa ne potrebujem; a ne znaš da si ti nesrećan, i nevoljan, i siromah, i slijep, i go. (Otkrivenje 15-17)
I rečeno je na samom kraju Svetog Pisma:
ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet neka se još sveti (Otkrivenje 22,11)
Dakle ako neko misli da je pravedan i dobar onda treba da se još bolje ponaša, da se sve više čisti, da se sve više posvećuje, da ne griješi. U suprotnom ostaje na nekoj granici, u mlakosti, a vidite par redova iznad šta se kaže za mlake.
|