banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Banjalučanin zbog ćirilice izbjegao plaćanje kazne

Citiraj:
U činjenicu da propisi imaju manjkavosti, prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH uvjerio se jedan Banjalučanin koji je, zahvaljujući domišljatosti, sitnoj laži i činjenici da se "služi" ćirilicom, koja je jedno od zvaničnih pisama u BiH, izbjegao plaćanje počinjenog prekršaja.

Ovaj stanovnik grada na Vrbasu odlučio je svoju priču i splet sretnih okolnosti podjeliti i sa našim čitateljima.
Ne želeći da mu pominjemo ime ispričao nam je kako je prije nekoliko dana iz Banje Luke autobusom otišao u Sarajevo.
"Kada smo došli u grad, ušli smo u tramvaj, kupili karte i krenuli prema centru. Karte nismo poništili, ali je negdje na pola puta u tramvaj ušla kontrola", priča naš sagovornik.
On dodaje da su kontrolori ubrzo ustanovili kako, uz njega i prijatelja, još dvoje putnika nije poništilo kupljenu kartu pa su na prvoj stanici izvedeni van tramvaja.
Kontrolori su im tada rekli da su dužni platiti prekršajnu kaznu ili će im ona biti dostavljena na kućnu adresu.
"Čekajući da moj prijatelj i drugo dvoje putnika plate svoje kazne, upitao sam kontrolora da li karta važi za sve državljane BiH. On mi je na to zbunjeno odgovorio – da. Onda sam mu rekao kako je ona napisana latinicom, a da se ja isključivo služim ćirilicom te da ćemo svi zajedno morati pred sud ili u nadležnu instituciju da mi se objasni šta na njoj piše", priča naš sagovornik.
Kontrolori su na to rekli da će mu ovaj put biti oprošteno, jer je to „komplikacija“ i Banjalučanin je bez plaćanja kazne došao do svog odredišta.
On nam je potvrdio da zna latinicu te da se njom služi i bolje nego ćirilicom, ali da je uz malo domišljatosti i sreće uspio „ostaviti novac u džepu“.
"Mislim da su kontrolori, uz koje je bio i jedan policajac, napravili grešku. Ostali su zbunjeni jer sam tvrdio da karta mora biti ispisana latinicom i ćirilicom. Na sreću, nisu provjeravali istinitost mojih podataka, jednostavno su nasjeli i ja sam izbjegao plaćanje kazne", naveo je naš sagovornik.

Izvor: KLIK

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Ćuj bolan, gracku raju izlevatio neki Banjolućanin

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 17:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Aj' što je Banjolućanin, ali on je još i srboćetnik jer zna ćirilicu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LqpVYZcM6qU[/youtube]

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Слична ствар се десила једном другару, само што је њега зауставила саобраћајна полиција у ФБиХ. Исто је било око формулара на латиници и немогућности читања истих. Пустили су га чим је споменуо "малтретирање на националној основи" :)

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U Srbiji je dečko na sudu dobio MUP kada ga je ovaj tužio jer je odbio da plati kaznu koja je bila ispisana latinicom.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hajmo još u zakon uvesti kinesko pismo i da niko nikada ne plati nijednu kaznu. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_зока je napisao:
U Srbiji je dečko na sudu dobio MUP kada ga je ovaj tužio jer je odbio da plati kaznu koja je bila ispisana latinicom.

Je li u SR cirilica iskljucivo sluzbeno pismo, obzirom da vidim da im je novac na cirilici? A sta bi bilo da je bilo obrnuto? Da je bilo napisano samo cirilicom. Bi li onda mogao tuziti da ne zna cirilicu? Odnosno, moze li se kod nas onda reci da ne znas cirilicu?
Mislim da to ne moze, ovaj je tip to iskoristio ali ne moze.
Jer onda bi mogao otici u bilo koju zemlju i raditi sta hoces i reci da ne razumijes.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
:lol:

Ja sam tako izbjegla kaznu u Krakovu. Tražili ljudi ličnu, da pošalju kaznu, a mi im poturili one naše plastike. Znate, morate izaći na sledećoj stanici-taman na onoj na kojoj je i trebalo da izađemo.

Najgore od svega je to što smo mi htjeli kupiti kartu, ali nisamo znali da se služimo onim njihovim automatima na tramvajskim stanicama. Bilo napisano samo na poljskom, bez ikakvih šema i slika. Pokušali platiti karte, vrati novac. I ništa, uđemo u tramvaj, kad ono... hihihihi (A kazna je bila 50 zloća, odnosno oko 25 km.)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
_зока je napisao:

Je li u SR cirilica iskljucivo sluzbeno pismo, obzirom da vidim da im je novac na cirilici? A sta bi bilo da je bilo obrnuto? Da je bilo napisano samo cirilicom. Bi li onda mogao tuziti da ne zna cirilicu? Odnosno, moze li se kod nas onda reci da ne znas cirilicu?
Jer onda bi mogao otici u bilo koju zemlju i raditi sta hoces i reci da ne razumijes.

Нека ме правници исправе и допуне, али мислим да у праву постоји принцип "Непознавање закона није изговор" (за преступ или прекршај). Дакле, не можеш отићи у било коју земљу и правити да не разумијеш, али у БиХ по Уставу имаш право да захтијеваш да у свим званичним документима, формуларима и сл. постоје оба писма.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
"Ne znanje u pravu skodi".

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
jellyfish je napisao:
_зока je napisao:

Da, u Srbiji je isključivo ćirilično pismo zvanično, a valjda nacionalne manjine imaju pravo koristiti svoje pismo i jezik. I niko ne bi ni trebao ni smeo poštovati ni jedan dokument, formular ili bilo šta što nije napisano na ćirilici, jer to je kršenje zakona. Ćiriica = zakon :)
A kod nas su po zakonu sva tri jezika u zvaničnoj uotrebi i oba pisma, po zakonu u celoj BiH, znači dokumenat može biti ispisan na bilo kom pismu, ali mislim da se građanin može pozvati na to da ne poznaje jedno pismo, a da drugo poznaje koje je takođe po zakonu predviđeno za upotrebu. Znači, svi bi se mi mogli izvlačiti na tu priču u FBiH i oni ovde.
A naravno da se ne možeš pozivati na to u nekoj stranoj zemlji, jer to nije po zakonima te zemlje predviđeno da bude ispisano na tvom pismu i jeziku. Npr. U Poljskoj se ne bi mogao žaliti što ne piše na srpskom i ćirilicom, ali bi se mogao žaliti ako bi ti oni dali neki dokumenat koji piše npr. na engleskom ili nemačkom ili ruskom, jer po njihovom zakonu je predviđen samo Poljski, samo oni nisu debili da to rade.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Danny ^_^ je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:notworthy:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Tramvajska karta nije zvanični dokument javne institucije....Ovi momci su "prošli" više na frku i zbunjivanje nego na pravo....

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Чуо сам да у Београду, што се тиче прекршаја у градском превозу тиче, могу да шаљу казне само до 30 или 50 км удаљености. Што значи да се ми тамо можемо возити практично џаба :) За Сарајево нисам сигуран, али кад сам год ишао, Сарајлије су ми говориле да не плаћам карту јер ми у суштини ништа не могу. Шта је истина, немам појма.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2011, 16:55
Danny ^_^ je napisao:

Citiraj:
U činjenicu da propisi imaju manjkavosti, prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH uvjerio se jedan Banjalučanin koji je, zahvaljujući domišljatosti, sitnoj laži i činjenici da se "služi" ćirilicom, koja je jedno od zvaničnih pisama u BiH, izbjegao plaćanje počinjenog prekršaja.

Ovaj stanovnik grada na Vrbasu odlučio je svoju priču i splet sretnih okolnosti podjeliti i sa našim čitateljima.
Ne želeći da mu pominjemo ime ispričao nam je kako je prije nekoliko dana iz Banje Luke autobusom otišao u Sarajevo.
"Kada smo došli u grad, ušli smo u tramvaj, kupili karte i krenuli prema centru. Karte nismo poništili, ali je negdje na pola puta u tramvaj ušla kontrola", priča naš sagovornik.
On dodaje da su kontrolori ubrzo ustanovili kako, uz njega i prijatelja, još dvoje putnika nije poništilo kupljenu kartu pa su na prvoj stanici izvedeni van tramvaja.
Kontrolori su im tada rekli da su dužni platiti prekršajnu kaznu ili će im ona biti dostavljena na kućnu adresu.
"Čekajući da moj prijatelj i drugo dvoje putnika plate svoje kazne, upitao sam kontrolora da li karta važi za sve državljane BiH. On mi je na to zbunjeno odgovorio – da. Onda sam mu rekao kako je ona napisana latinicom, a da se ja isključivo služim ćirilicom te da ćemo svi zajedno morati pred sud ili u nadležnu instituciju da mi se objasni šta na njoj piše", priča naš sagovornik.
Kontrolori su na to rekli da će mu ovaj put biti oprošteno, jer je to „komplikacija“ i Banjalučanin je bez plaćanja kazne došao do svog odredišta.
On nam je potvrdio da zna latinicu te da se njom služi i bolje nego ćirilicom, ali da je uz malo domišljatosti i sreće uspio „ostaviti novac u džepu“.
"Mislim da su kontrolori, uz koje je bio i jedan policajac, napravili grešku. Ostali su zbunjeni jer sam tvrdio da karta mora biti ispisana latinicom i ćirilicom. Na sreću, nisu provjeravali istinitost mojih podataka, jednostavno su nasjeli i ja sam izbjegao plaćanje kazne", naveo je naš sagovornik.

Izvor: KLIK

A možda su kontrolori izmislili kaznu da bi je naplatili i uzeli pare sebi ali ih je dečko očigledno iznenadio svojom dosjetljivošću tako da su oni ostali kratkih rukava. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Popokatepetl je napisao:
Чуо сам да у Београду, што се тиче прекршаја у градском превозу тиче, могу да шаљу казне само до 30 или 50 км удаљености. Што значи да се ми тамо можемо возити практично џаба :) За Сарајево нисам сигуран, али кад сам год ишао, Сарајлије су ми говориле да не плаћам карту јер ми у суштини ништа не могу. Шта је истина, немам појма.

Za BGD mi je pričao jedan drug. Uvijek se vozi bez karte, jer kad te u'vate, traže ličnu, a ne mogu poslati kaznu na kućnu adresu u drugu državu.

Ja: "I šta onda?"
On: "Ništa. Izbace me iz busa na sledećoj stanici. Ja fino sačekam sledeći autobus."

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Kad smo kod Krakova - moj kolega sa faxa imao dvojno drzavljanstvo (rodjen u SAD). Kad god su ga uhvatili bez karte, a nije nikad kupovao, samo pokaze americki pasos. Neka salju ako hoce :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Popokatepetl je napisao:
Чуо сам да у Београду, што се тиче прекршаја у градском превозу тиче, могу да шаљу казне само до 30 или 50 км удаљености. Што значи да се ми тамо можемо возити практично џаба :)

Istina. Pokazes im nasu licnu i oni te tamo uteftere. Najjace kad mi je lik rekao "Ako ne platis kaznu sad neces moci kupiti mesecnu za gsp dok ne izmiris dugovanja" :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]