banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 17:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jan 2012, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
Otpušteni vojnici iz Federacije pomažu kolegama iz RS
Protest pripadnika Oružanih snaga BiH - ilustracija
10.01.2012
Žana Kovačević
Oko hiljadu i dvjesto bivših pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su rat proveli u Armiji BiH, protestima su natjerali vlasti u Federaciji da im počne isplaćivati minimalne penzije od 150 eura mjesečno. Rezultat je to dogovora sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Njihove kolege iz RS ostale su i bez tog minimuma jer ih vlasti u tom entitetu nisu uplanirale u ovogodišnji budžet.

Kada su stigle prve uplate, otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH iz Federacije odlučili su se na neobičan i human gest. Izdvojiće po 10 KM za svoje kolege iz RS kako bi njih oko 300, dobilo makar simboličnu mjesečnu sumu, kaže predsjednik Udruženja otpuštenih vojnika iz Federacije Senad Hubijer.
Senad Hubijer iz Udruženja otpuštenih vojnika iz Federacije: Ne možemo dopustiti da su oni prepušteni ulici.

''Mi smo došli na ideju da se solidarišemo sa njima i da izdvojimo 10 KM po pojedincu, da bi prikupili negdje oko 15 hiljada maraka, da bi oni dobili tu negdje kao i mi, jer ne možemo dopustiti da su oni prepušteni ulici, da nemaju osnovnih sredstava za život, jer ipak to su ljudi koji su se borili za Republiku Srpsku, koji su krv proljevali za Republiku Srpsku, a juče se dan te RS obilježava, a ti ljudi zaboravljeni i prepušteni ulici. Mi, bez obzira što smo bili na suprotnim stranama, mi smo došli na tu ideju i mi ćemo im pomoći u narednom periodu, koliko možemo'', kaže Hubijer.

Tako danas bh. veterani, vojnici koji su se četiri ratne godine borili na različitim stranama i gledali preko nišana, dijele isti hljeb. Ujedinila ih je ista muka i neimaština, te neodgovorni političari koji su zakone donijeli ali ih ne provode.

Darko Topić iz Prijedora kaže da je četiri godine proveo u Vojsci RS, a nakon toga u Oružanim snagama BiH. Kada je njemu i njegovim kolegama istekao ugovor, prema važećem zakonu, stekli su uslove za penzionisanje ali kako kaže za penzije nema.

''Ja ne mogu živiti, ni moja familija, od iluzija i praznih priča. Džaba je meni govoriti kako sam ja Srbin ako su moja djeca gladna, ako ja nemam od čega da živim, ako ne mogu da platim režije..A prije svega, ostavimo to iza sebe, to što je bilo, mi smo i tada bili izigrani od strane političara u tom suludom periodu rapada bivše Jugoslavije i samoga dešavanja na tlu BiH, znači mi smo tu samo bili iskorišteni, mi smo bili pijuni za pomjeranje, gdje su sa nama manipulisali kako je njima odgovaralo. Prošlo je to vrijeme, kako vrijeme prolazi tako i rane zacjeljuju i moramo gledati unaprijed'', priča Topić.

Slučaj za primjer

Parlament BiH je 2010. donio zakon koji vojnicima otpuštenim zbog navršenih 35 godina starosti garantuje penzije ili otpremnine, no to pravo niko od njih do sada nije uspio ostvariti. Entitetski zavodi penzijskog osiguranja nisu dobili garanciju da će im novac za to biti osiguran iz državnog budžeta.
Vojnici na Danu Oružanih snaga BiH - ilustracija
​​
Za sada, na osnovu odluke o privremenom finansiranju otpuštenim vojnicima iz Federacije u naredna tri mjeseca biće isplaćivana nadoknada u iznosu minimalne penzije od 310 KM od koje će oni dobrovoljno odvajati za kolege iz RS-a.

Ovaj hvale vrijedan potez bivših vojnika mogao bi biti putokaz za sve druge građane čija prava bh vlasti ne poštuju, ističe predsjednica Helsinškog komiteta BiH Vera Jovanović.

''Izgleda da je to najbolji pokazatelj da naši ljudi u jako teškim ekonomskim situacijama pokazuju tu solidarnost, naravno jeste neobično da je to krenulo od njih, ali u svakom slučaju to upravo može biti jedan pozitivan pokazatelj koji govori da mi, bez obzira na prošlost koja nas je zadesila, da nju trebaju raščišćavati pravosudni organi. Ta solidarnost u njihovom slučaju bi trebala da bude primjer i za ostale da samo tako, na taj način ujedinjeni, mogu pomoći i mogu, ne samo dovesti do uvažavanja svojih prava, nego jednostavno do širenja tolerancije, razumijevanja i pomoći jednih drugima'', ističe Jovanović.

Neimaština koju dijele i učinjena im nepravda, među vojicima nekada zaraćenih strana, učinila je više za proces pomirenja nego brojni projekti civilnog društva, domaćih i stranih NVO organizacija, religijska ili akademska zajednica u BiH.

Potez bivših vojnika armije BiH i solidarnost pokazali su da razumiju druge i to je jako važno, naglašava direktor Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra, Marko Oršolić.

''Mi se od početka borimo da ljudima kažemo; ili ćeš biti u dijalogu i razumijevanju raznoraznih interesa, čak životnih potreba ili ćeš se međusobno istrijebiti. Nema trećega puta. To važi za BiH i za cijeli svijet. Meni je drago da ovaj segment našega društva, jako osjetljiv i važan, vojni, da je to prije shvatio nego mnogi koji su na to jako pozvani i koji iskreno u tome ne sudjeluju, mislim i na ljude iz vjerskog života, iz intelektualnog života. To govori istovremeno i o našoj situaciji koja je izuzetno teška barem što se tiče dijaloga, zato što oni koji su na njega pozvani, neiskreni su u tome, čak uništavaju i one koji počnu da taj dijalog primjenjuju ili ga minimiziraju ili ga odgurnu na neki način, jer neće iskreno to pomirenje. Meni je drago da su vojnici upravo ti koji su sad očito dali pravi primjer'', kaže Oršolić.

Ovo je slika danasnje surove realnosti, ljudi su se gledali preko nisana, pa su se ujedinili, da bi danas pomagali jedni drugima. A ako je neko osjetio rat, onda su to defeinitivno ovi ljudi, koji su dokazali da su ljudi.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 16:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
I u ratu smo se pomagali,slali smo jedni drugima municiju (ali kroz cijev. 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Schlager je napisao:
I u ratu smo se pomagali,slali smo jedni drugima municiju (ali kroz cijev. 8)

:D Sada je dosla demokraCija :D

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
To su propalice koji su skontali kako da se uhljebe radeci apsolutno nista.
Zamisli kakav trut trebas biti pa da se prijavis u aktivnu vojnu sluzbu u BiH ? Momci bi u penziju, a mladji od mene ?

Svo su potpisali ugovore prije zasnivanja odnosa, i svima je bilo jasno da ce biti otpusteni kad napune 35 godina.
To ste se SDA kurtoni na taj nacin bore za koji glas vise na izborima, pa bi ih penzionisali, apsolutno nije moj problem.
Neka im golum da peMzije.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 17:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Lijep gest, ali ko jebe i jedne i druge i treće. Čuj u penziju sa 35 navršenih godina života. Pošto je ovo NATOva reforma neka onda taj isti jebeni NATO i plaća.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Banjalucki_Behar je napisao:
Parlament BiH je 2010. donio zakon koji vojnicima otpuštenim zbog navršenih 35 godina starosti garantuje penzije ili otpremnine

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Znam i za to, ali takođe znam da je zakon donesen zbog pritisaka MZ, ali su vjerovatno smetnuli sa uma da ovo nije Njemačka, i da se ne može imati vojna penzija od 2000 evra sa navršenih 35 godina života.

Zato neka traže pare od onih koji su ih gurnuli u tu avanturu.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Rocker je napisao:
Zamisli kakav trut trebas biti pa da se prijavis u aktivnu vojnu sluzbu u BiH ? Momci bi u penziju, a mladji od mene ?

Svo su potpisali ugovore prije zasnivanja odnosa, i svima je bilo jasno da ce biti otpusteni kad napune 35 godina.
To ste se SDA kurtoni na taj nacin bore za koji glas vise na izborima, pa bi ih penzionisali, apsolutno nije moj problem.

"To su propalice koji su skontali kako da se uhljebe radeci apsolutno nista".

To su ljudi koji su se borili za svoje ideje neki sa jedne neki sa druge i sa jedne i sa druge strane nekome su spasili zivot i nekog su branili postovanja pa cak i prema neprijatelju treba imati a pogotovo za vojnike RS-a !

Ne slazem se sa idejom penzije u 35 godini ali se slazem da drzava MORA naci posao za te ljude do starosne ili vec koja penzija ih snadje !

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2003, 12:50
Koliko ima ljudi koji su izašli iz vojske bez ijednog dinara??
Ako je ovim mladićima 35 godina sada, većina njih i nije vidila rata, tako da se ne može pričati o nekoj njihovoj velikoj zasluzi i govoriti kako su "ratni veterani".
Uostalom jasno je već godinama da se nakon 35 godine najkasnije leti iz vojske, a pošto znam određen broj pripadnika OSBIH koji su doskora radili, jasno je da oni ništa ne rade, češljaju jaja i dobijaju preko 1000 KM plate, dok drugi rintaju 12 sati dnevno negdje u industriji za 400 Km mjesečno.
A evo i jedan primjer izvršenja obaveza OS BIH, prvenstveno čuvanja kasarni i skladišta naoružanja:
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 17717.html

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ja sam protiv penzija. Zašto ne nastave raditi negdje? Gotovo svi su radno sposobni.

Ali, ako je već regulisano zakonom da idu u penziju, neka im daju penzije u skladu sa godinama radnog staža.
To bi značilo da bi za 10-ak godina staža (koliko ih većina ima) imali najnižu garantovanu penziju u RS, što je oko 150 maraka.
Pa bi morali birati da nastave negdje raditi i odreknu se penzija (većina njih može volu rep iščupati) ili da primaju malu penziju.
Mada, i zakoni se mogu mijenjati, pa tako i taj koji im garantuje penzija nakon 10 godina staža :confused2:

dado_n je napisao:
Uostalom jasno je već godinama da se nakon 35 godine najkasnije leti iz vojske, a pošto znam određen broj pripadnika OSBIH koji su doskora radili, jasno je da oni ništa ne rade, češljaju jaja i dobijaju preko 1000 KM plate, dok drugi rintaju 12 sati dnevno negdje u industriji za 400 Km mjesečno.

Potpis!
Znali su u startu na koliko potpisuju ugovor.
A mogli bi im i smanjiti plate, jer većina ionako ništa ne radi.

Uostalom, šta će nam koji k... OSBiH? Treba to ukinuti!

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 20:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Igor Vujcic je napisao:
Rocker je napisao:

"To su propalice koji su skontali kako da se uhljebe radeci apsolutno nista".

To su ljudi koji su se borili za svoje ideje neki sa jedne neki sa druge i sa jedne i sa druge strane nekome su spasili zivot i nekog su branili postovanja pa cak i prema neprijatelju treba imati a pogotovo za vojnike RS-a !

Ne slazem se sa idejom penzije u 35 godini ali se slazem da drzava MORA naci posao za te ljude do starosne ili vec koja penzija ih snadje !

Ko je MENI nasao posao ?
Ucesnik rata od '91 pa do kraja, visestruki ranjenik, itd itd, da ne nabrajam. Ko MENE postuje ?
Kakvi kurcevi "profesionalni" vojnici kakve picke materine.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 21:13 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
dado_n je napisao:
Koliko ima ljudi koji su izašli iz vojske bez ijednog dinara??
Ako je ovim mladićima 35 godina sada, većina njih i nije vidila rata, tako da se ne može pričati o nekoj njihovoj velikoj zasluzi i govoriti kako su "ratni veterani".

sa 16 si mogao dobrovoljno da se prikljucis, tako da je moguce da su neki vidjeli ludost rata..

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 22:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
samo u bih ovo ima da ne radnici traze penzije...

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2012, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Komplikovano je to. Nisam mnogo upućen, ali mi je jedan komšija pričao, a on je pilot (helihoptera) da je problem naših vojnika što R.Srpska njima za penziju računa koeficijent na osnovu proseka svih njihovih plata od kako su počeli raditi, znači i onda kad je plata bila u propalim dinarima krajem osamdesetih i početkom devedesetih i kad je bila mizerna tokom rata i to im kvari veličinu penzije. A ovi iz federacije koeficijent za penziju računaju na osnovu proseka zadnjih 5 godina i zato je njima penzija velika i rado idu u penziju i dovode mlade vojnike, a naši maksimalno eskiviraju penziju i rade što duže i tako nema mesta za naše mlade vojnike jer stari neće u penziju. Tako je on meni objasnio iz svoje tačke gledišta.

A slažem se da je glupo da se u penziju ide sa 35 godina starosti. Tad je čovek u punoj snazi što fizičkoj a naročito psihičkoj, tad su ljudi najrazumniji, najrazborritiji, dovoljno mudri i iskusni, a jebeš ''zelembaća'' od 20 godina, on pogine ko zec jer nema iskustva i ne zna đe goni.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
To su najveće pizde, znali su kada su potpisali ugovore da je to do 35, kršili su platu milju i po ne radeći ništa.
Dođu ujutro da se tuspase i doručkuju, a onda bleje po gradu do ručka, kada se džaba najedu razgule kućama i tako u krug, kada su te pizde napunili 35 godina dobili su po desetak milja otpremnine i pokupovali kojekakve tričine i astre i kada su spičkali pare sada bi ti nesposobni i bezvrijedni trutovi htjeli penziju.
Znam isto tako momka koji još nije otpušten, ali je dečko pametan zna šta ga čeka i već dosad je kupio motorku, traktorčić sa svim priključcima, napravio štalu, zasadio malinjak, znači pripremio se i njega boli kurac za penziju.
Međutim oni trutovi što se bune i oće penziju skršili su toliko para, a da se nisu mogli ni dokvalifikovat, položit nekakav državni da makar mogu voziti taksi ili nešto, već trutovi se zajebavali i sad misle neko ih dužan hraniti, jooj kako bi ja to zatjero ne gumenim već bojevim metcima.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 00:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
old fashion men je napisao:
To su najveće pizde, znali su kada su potpisali ugovore da je to do 35, kršili su platu milju i po ne radeći ništa.
Dođu ujutro da se tuspase i doručkuju, a onda bleje po gradu do ručka, kada se džaba najedu razgule kućama i tako u krug, kada su te pizde napunili 35 godina dobili su po desetak milja otpremnine i pokupovali kojekakve tričine i astre i kada su spičkali pare sada bi ti nesposobni i bezvrijedni trutovi htjeli penziju.
Znam isto tako momka koji još nije otpušten, ali je dečko pametan zna šta ga čeka i već dosad je kupio motorku, traktorčić sa svim priključcima, napravio štalu, zasadio malinjak, znači pripremio se i njega boli kurac za penziju.
Međutim oni trutovi što se bune i oće penziju skršili su toliko para, a da se nisu mogli ni dokvalifikovat, položit nekakav državni da makar mogu voziti taksi ili nešto, već trutovi se zajebavali i sad misle neko ih dužan hraniti, jooj kako bi ja to zatjero ne gumenim već bojevim metcima.

Mevlid bi bio ponosan na tebe.

Jel moguce da ti jos uvijek nisi nidje zaso medj kaku raju sa kakom puscetinom?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Šta tebi austrijanac nije jasno, jesam li nešto pogrešno napisao?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 00:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nista brate Mevlide, sve 5, samo ne potezi!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Sep 2010, 15:56
MuskoBre je napisao:

Ostavi se ti "naseg" Mevludina ... imas ti svog Boska. 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2012, 10:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ezan1 je napisao:
MuskoBre je napisao:

Ostavi se ti "naseg" Mevludina ... imas ti svog Boska. 8)

Ne moze on nikako biti "vas", nego samo "nas". Drzava je zajednicka (meHko C), tolerancija, prihvatanje, drz ne daj, i sve ostalo je zajednicko. Dakle, Mevludin je NAS, a ne VAS. Kao i cika Bole.

Zar stvarno mislis da bi se tek tako odrekli brata Mevludina?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]