banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 16:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: HTC Hero
PostPoslato: 29 Dec 2011, 06:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
E ljudovi....ajd nek pomaze neko strucniji....

Naime....kupio sam Hero pre neki dan i u startu mi je genijalan ali skontam taj problem sa app2sd....skinuo sam aplikaciju ali mi ne radi....sad sam malo skontao da ta aplikacija ima integrisana na Androidu 2.2 i 2.3....pa krenem malo po netu da cackam da vidim kako bi ja metno taj noviji android na ovo svoje cudo...medjutim...problem...gomila sajtova....neki ROM-ovi...neka cudesa...pa ajd nek mi neko samo da link za sajt gdje je to fino objasnjeno...ili ako mu nije tesko da mi to malo ovde pojasni....sta su ti ROM-ovi i kakve to veze ima sa verzijom androida....kod mene je sad momentalno VillainROM-v13 (sta god to bilo)...

Vrh

Tema posta: Re: HTC Hero
PostPoslato: 29 Dec 2011, 07:31 
Rom ti je verzija OS-a, ustvari "rucno" podesen OS, na kojem je stvaralac stavio odredjene programe i izmjene.

Vidi da nadjes cyanogen mod, ja sam sada malo guglao i nasao par linkova (imaju i zvanicni sajt pa tamo sigurno mozes skinuti rom):

http://theunlockr.com/2011/07/08/cyanogenmod-7-rom-19/

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=934721

Btw niko ti ne moze reci koji je najbolji dok ne probas sve...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2011, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok...skontao sam to za ROM...a kakve to sad veze ima sa verzijom androida...???

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2011, 08:46 
Razliciti ROMovi mogu biti razlicite verzije androida...

Android 2.3 dopusta instalaciju na SD karticu bez problema (bar kod mene cyanogen mod dopusta), dok 2,2 neke aplikacije dopusta, a neke ne, dok u verzijama prije 2.2 samo na memoriju telefona se moze instalisati...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2011, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Za tvoj telefon nema Android 2.3.3 (gingerbread). Naravno, ima na XDA. Prvo i osnovno je da rutujes tel (root), zatim da stavis Recover. Preko njega instaliras ROM. Ovdje bi trebalo da bude za tvoj tel.
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=643

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2011, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aj sad da vidim jesam li ista skontao...

Taj gingerbread je koliko sam skontao neki defaultni Android 2.3 ROM...Cyanogen mod je valjda neki user friendly modovan ROM i kao nesto je gotivniji....naravno za moj telefon ne postoji zvanicni update na 2.3 verziju nego mogu samo "samsvojmajstor" tehnikom da natakarim neki od tih ROM-ova na telefon....

E sad...posto je na mom telefonu bio neki cyanogen (rekao mi lik koji mi je prodao tel) pa je sad neki VillainROM (koji mi je ok ali ima tu manu da aplikacije ne idu na SD) pretpostavljam da je on bio Root-ovan....to jest izbirsan je sa njega onaj defaultni fabricki ROM....da li to sad znaci da ja kad hocu da stavim drugi ROM moram opet to Root-ovanje da odradim...

I jos bitnije...svaki od tih najjednostavnijih nacina mjenjanja ROM-a zahtjeva ROM Manager koji je valjda prije bio u free varijanti a sad se placa i ne znam kako da instaliram tu free varijantu....ili cu morat da platim tih nekih 5-6km (nije neka para, al ne bi da bacam ako ne mroam)....

Znam da smaram al kad toga ima toliko na netu da je to cudo...ne bi da pogrijesim pa da dobijem jako skupi podmetac za stol....

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2011, 22:05 
Mozda ti je vec rootovan telefon, valjda se ima nekako provjeriti.

Nakon sto provjeris, budi siguran da imas taj recovery (kod mene je neki recovery clock work ili tako nesto), to ti je nesto kao bios, sta god ukenjas na telefonu uvijek mozes uci u taj clockwork mod i instalisati drugi rom, prikljuciti telefon kao usb, vratiti na default podesavanja i ostale radnje koje su neophodne kada ne mozes pokrenuti OS telefona.

Mislim da ako ima clockwork da je automatski samim tim i rootovan telefon...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2011, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Ima recover na njemu sigurno, samo pogledaj kako se ulazi u taj mod. Obično se drži neka tipka dok se pali telefon. I naravno, baci oko na romove, poskidaj nekoliko, isprobaj.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2011, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok...skontao sam da vec imam taj ClockworkMod Recovery...skontao sam kako ulazim u njega....skontao sam kako da nadjem te ROM-ove...sve je to ok....napravim backup za ovaj sistem koji imam i krenem polako da brisem redom cache, factory, i jos neki fazon....i kad hocu da pokrenem instalaciju on nece da instalira odredjeni ROM...nesto izofira da neka verifikacija nije u redu....

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2011, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dodatak:

Nakon jos malo cackanja uspjesno sam instalirao Cronos Ginger 2.2.3 (Android 2.3.4)...jest malo stur al ok...poprilicno funkcionalan....

Imate pivu od mene za pomoc....

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2012, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Freak on a leasH je napisao:
Ok...skontao sam to za ROM...a kakve to sad veze ima sa verzijom androida...???

Verzija Androida je, takoreći, framework. Tako je CyannogenMod 6 baziran na 2.2.x (FroYo) Androidu, a 7-ica na 2.3.x...ovaj "x" je "verzija verzije", ne znači mnogo.
tensSa je napisao:
Android 2.3 dopusta instalaciju na SD karticu bez problema (bar kod mene cyanogen mod dopusta), dok 2,2 neke aplikacije dopusta, a neke ne, dok u verzijama prije 2.2 samo na memoriju telefona se moze instalisati...

Ustvari, to nema veze sa ROM-om.
Do verzije 2.1, aplikacije su se mogle instalirati samo na telefon, sem rootovanih koji su mogli korisitit aplikaiju A2SD koja je neke aplikacije mogla smjestiti na SD.
Sa 2.2 je došla "native" A2SD aplikacija, koja na SD može smjestiti aplikacije koje a) su napisane za 2.2+, b) koje se ne dižu sa sistemom, jer se SD mountuje tek po boot-u, tako da bi dolazilo do grešaka.
Ono što Cyannogen i ostali custom ROM-ovi rade je korištenje ext particije na SD-u, koja je linux native (za razliku od FAT32, koji SD/external storage uređaji koriste.) i on je "vidi" kao dio ROM-a (u ovom slčaju mislim na ROM disk na telefonu, njego "internal storage" ne ROM kao custom ROM), te je po defaultu mountovana, dok ovaj "native" A2SD aplikacije prebacuje u folder na kartici (dakle FAT32)...
tensSa je napisao:
Mozda ti je vec rootovan telefon, valjda se ima nekako provjeriti.
:lol: :lol: :lol:
Jok, nije rootovan, custom ROM mu je push-ovao u NAND preko ADB-a i telefon je to progutao bez obzira što je Ship:S-ON...
:roll:
NHF, al' nemoj dalje.
tensSa je napisao:
Nakon sto provjeris, budi siguran da imas taj recovery (kod mene je neki recovery clock work ili tako nesto), to ti je nesto kao bios, sta god ukenjas na telefonu uvijek mozes uci u taj clockwork mod i instalisati drugi rom, prikljuciti telefon kao usb, vratiti na default podesavanja i ostale radnje koje su neophodne kada ne mozes pokrenuti OS telefona.

Recovery je inače bootabilna particija, koja u stock verziji ima otprilike opciju za hard reset i flash stock (i samo stock) ROM-a...uglavnom pri root-u se automatski flashuje custom recovery (Amon_Ra ili ClockworkMod Recovery), a imaš i u ROM Manageru opciju za flash recovery, u kom ti slučaju flashuje CWM.
U suštini, CWM t je sasvim dovoljan za backup i flash ROM-a, ne treba ti ROM Manager.
Drži Volume Down i pritisni tipku za paljenje...bootaće u recovery mod i odatle imaš opciju za "flash zip from SD", tu odeš do foldera u kom ti je ROM, selektuješ ga i hop.
tensSa je napisao:
Mislim da ako ima clockwork da je automatski samim tim i rootovan telefon...

Ispravno misliš, jer da bi te telefon pusto da mu flashuješ recovery, moraš imati Superuser iliti root access.
Freak on a leasH je napisao:
Ok...skontao sam da vec imam taj ClockworkMod Recovery...skontao sam kako ulazim u njega....skontao sam kako da nadjem te ROM-ove...sve je to ok....napravim backup za ovaj sistem koji imam i krenem polako da brisem redom cache, factory, i jos neki fazon....i kad hocu da pokrenem instalaciju on nece da instalira odredjeni ROM...nesto izofira da neka verifikacija nije u redu....

U opcijama imaš "toggle signature verification", ugasi tu verifikaciju...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 10:09 
Citiraj:
NHF, al' nemoj dalje.

Zato i pisem mozda, posto nisam siguran, i ja sam pocetnik sto se tice androida, imam ga tek par mjeseci...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma, ok sad...

Freak, usput, šta ti nije valjalo na GingerVillain-u, ja sam ga noćas skinuo (RevolutioN sux!), terorišem ga danas, fino se pokazao.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma bio mi je super...al mi app2sd nije radio...nije ga imao automatski a aplikacija sa marketa mi nije radila....i ja fino skinem ovaj neki Cronos Ginger 2.2.3 i radi mi ok...iako mi je villain bio gotivniji ovaj mi je ipak funkcionalniji....

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kod GingerVillain je fora što on ne podržava App2SD aplikaciju, već ima Darktremor A2SD+, koji po defaultu prebacuje sve na SD i prijavljuje kao instalirano na internal...ako radi kako treba.
E, sad...moguće su dvije stvari:
Prvo, da nisi imao ext particiju na kartici (pogledaj iz GParted-a, ili prosto ako je kartica od, npr, 8GB, a telefon je vidi kao 6.40GB (moj slučaj), to znači da je ok.)
Drugo, da ti nije bilo podešeno da automatski gura cache na karticu. To se riješi tako što instaliraš (ako već nemaš) Terminal Emulator sa marketa i kucaš:
Kod:
su
a2sd cachesd

I od tad bi trebalo da ti radi kako treba.

Pa eto, za ubuduće...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]