banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 13:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2011, 17:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2008, 17:03
I dok u susjednoj Srbiji i susjednoj Hrvatskoj pojedine mobilne kompanije uveliko reklamiraju flat mobilne internet pakete (neogranicen upload i neogranicen download podataka uz fiksnu mjesecnu naknadu bas kao sto je to slucaj kod ADSL interneta) kod nas to, kao po obicaju, nije slucaj, posto mi ocigledno volimo da kaskamo za drugima i u onim stvarima za koje nije potreban naporan rad da bi se napravilo nesto. Iako nase komsije vec uveliko isprobavaju cari neogranicenog mobilnog interneta, korisnici sva tri telekom operatera u BiH, a koji koriste usluge mobilnog interneta, nemaju tu "privilegiju" da koriste flat mobilni internet, vec su prinudjeni da placaju pretplatu (onaj dio koji stize na racun i kada ne koristimo mobilni internet) + jos ono dio sto se utrosi, tako da mobilni internet u BiH vazi za jedan od najskupljih interneta te vrste u Evropi i sire, stoga postavljam pitanje, kada ce flat princip, koji kao sto rekoh postoji kod ADSL-a, biti uveden i kod mobilnog interneta, jer ova sadasnja tarifa ne da je skupa, vec je preskupa i mnogo vise nalikuje davno prevazidjenom dial-up internetu. Koje je vase misljenja povodom mobilnog interneta?

http://www.thepetitionsite.com/32/peticija-za-flat-mobilni-internet---hocemo-neograniceni-mobilni-internet--/

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Odgovor je jednostavan:
Onog dana kad budu imali konkurenciju te prilagodjavanje potrebama musterija bude potreba, a ne "dobra volja". A taj dan nece brzo stici ........

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Taj flat internet kod komšija i nije tako neograničen. Imaju velike brzine do odredjenog protoka podataka, poslije im brzina pada na neke bizarne brojke. Pogledaj po forumima iz Srbije i Hrvatske.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 20:13 
Početnik
Početnik

Ne mislim ja na brzinu, vec na promet, posto i kod nas ovaj mobilni internet ima velike brzine, doduse ujutru u 5-6 sati kada nema zive duse na netu, tada je internet saobracaj nezakrcen, ali zato od 16 h pa sve do ponoci mobilni internet je spor sacuvaj boze, inace tako je kod svih bezicnih nacina umrezavanja bilo da je rijec o bezicnom internetu, mobilnom internetu ili bilo kom drugom vidu bezicnog umrezavanja, tako da ni mi nismo po tome izuzetak, ja govorim o neogranicenom prometu, nazalost promet je ogranicen, dok kod njih nema ogranicenja u prometu podataka, preko njihovog mobilnog interneta mozes mjesecno da downloadujes gigabajte i gigabajte prometa racun ce ti biti uvijek isti, postoje rijec o fiksnoj mjesecnoj naknadi, dok kod nas probaj da utrosis par gigabajta prometa i racun ce ti biti gastronomski, u tome je mana kod nas, meni brzina nije problem, neka ide i ko po jajima, vec mi je neogranicen promet, a ponajvise download jako bitan posto skidam sa neta puno muzike.

http://www.thepetitionsite.com/32/peticija-za-flat-mobilni-internet---hocemo-neograniceni-mobilni-internet--/

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 20:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Citiraj:
i racun ce ti biti gastronomski,
:D 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 20:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kad ga vidiš budeš sit svega.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 21:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
zipo je napisao:
Kad ga vidiš budeš sit svega.

Краљ... :D

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
ne mora da bude flat. samo da budu dovoljne kolicine protoka. naprimer 1GB 5KM

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 23:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
a sta fali adslu??? 8) :D :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2011, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
Fali mu to sto ga nemozes nosati sa sobom po gradu :)
Elem, ja bi volio da ima barem ta neka opcija 1 GB za 5KM, meni ne treba previse mobilnog neta, dovoljno za provjeriti par emailova, napisati tu i tamo koji, provjeri par siteova vezanih za biznis 8) i to je to.
Ali nece to jos kod nas, zadugo...

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2011, 18:25 
Početnik
Početnik

Eno osim Vip Mobajla (koji posluje i u Srbiji i u Hrvatskoj i koji nudi flat mobilni internet u obje zemlje u kojima posluje), u Srbiji i MTS (koji je vlasnik i naseg Telekoma Srpske), odnedavno nudi usluge flat mobilnog interneta u Srbiji, dok nazalost ta ista firma ne nudi tu istu uslugu i ovdje gdje posluje, ista firma a dvije razlicite politike, pitam se gdje im je tu smisao za poslovnu logiku, jer kada vec imas ama bas sve preduslove i kada su i sami konzumenti tih isluga vec po-odavno culi za to da komsije vec uveliko imaju flat mobilni internet, zasto i ovdje ne uvedu flat internet, pa bas sada, u doba ekonomske krize treba biti inovativan ili barem gledati ono sta ti maticna firma radi pa i ti tako postupati, no medjutim polako sticem utisak da, iako je Telekom Srpske vec odavno promijenio vlasnika, da su stari salabajzeri, koji nemaju ili ne osjecaju potrebu za promjenama i koji ne osluskuju potrebe svojih musterija, vec i dalje se sluze onom starom politikom "drndaj svoju sve dok ne izdrndas", pa ko prezivi, neka prica, "prezivjeli" promjenu vlasnicke strukture i to nacin sto su boravili u misjoj rupi dok su promjkene trajale i nakon promjena ponovo nastavili u svom neradnickom tonu, bez obzira na cinjenicu sto je vlasnik promijenjen, nazalost mislim da su jos uvijek u Telekomu prisutni ostaci "bivseg rezima", jer kako drugacije objasniti sistem "jedno tijelo, a dva mozga" koji jos uvijek preovladava u Telekomu.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2012, 20:12 
Početnik
Početnik

U vezi ove teme, pokrenuo sam peticiju za flat internet, pa potpisite. 8)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2012, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Nece nazalost pomoci peticija dok se ovi ne smiluju nema nista ili dok im se bar kao sto neko rece gore ne pojavi konkurencija

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2012, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
@-Ekser-: Kao prvo, ne znam gdje zivis, ali ja sam korisnik Mtelovog mobilnog interneta, u BL (na Starcevici) ne pada ispod 5Mbit, kuci, u Modrici, ne spada ispod 3.
Sto se tice brzine, odlicna je.
Ako su nedavno u Srbiji uveli flat, uskoro ce i kod nas, u to ne sumnjam, mada ne vidim poentu sto bi isli u korist musterijama kada su jedini u regionu i boli ih uvo, njima je to uzmi-ostavi, prije ili kasnije ce svi uzeti (kome treba) jer nemaju drugog izbora...

Ali, sa druge strane, ja sa 5Mbita i flatom bi zagusio cijeli 3G, jer bih konstantno skidao nesto, takodje, svi bi presli na mnet i zagusili mrezu nenormalno.

Volio bih i ja flat, ali razumijem ih...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 18:37 
Početnik
Početnik

Ma i kod mene je u prosjeku oko 5 Mbit/s, u tome i jeste problem, tu je moja cijela poenta, naime daju ti jako brzu vezu, a jako limitiran mobilni internet, pa bolje bi bilo da mi daju znatno sporiju vezu (ako treba i trabantski sporu vezu) i neogranicen upload/download, negoli ultra brzu vezu i paket koji mogu da "spucam" u roku od ne 2-3 dana, vec 2-3 sata.

Naime, u mene je paket od 500 MB, pola gigajta, sta je to, pa moj rodjak toliko potrosi na svom kompu za manje od 2-3 sata.

Do zakrcenja mreze nebi doslo kada bi se brzina ogranicila na recimo 2 Mbit/s maksimum, sto je brzina sasvim dovoljna da se nesmetano ocita HQ video sa youtube-a, tako da ako neko iz m:tela trenutno cita ovu temu, onda predlazem da se brzina limitira, a sama kolicina podataka ne ogranici, a ne obrnuto ko sto je sada trenutni slucaj. Na taj nacin nebi doslo do zakrcenja 3G internet saobracaja, a i postojeci klijenti te usluge bi bili zadovoljniji i nebi imali potrebu da nakon isteka obavezujuceg ugovornog perioda raskidaju ugovor. Ovo isto vazi za sva tri operatera posto ni oni nemaju flat internet, tako da je problem taj sto mi imamo konkurenciju, samo ta konkurencija igra sasvim istu igru, tako da nemas izbora, sto je nista drugo nego oligopol, dakle monopol na sofisticirani nacin.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Šta radite preko telefona kada vam nije dovoljno 5 GB, ako nije tajna? Ja na računaru znam napraviti po 500 GB mjesečno, a na telefonu imam tarifu 10 mb/s i 2 GB mjesečno i u životu nisam potrošio baš sve.

Pogotovo ako skinete Operu kao browser pa aktivirate turbo, stranice se optimizuju i jako je teško potrošiti sve.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
ja ne mogu potrositi ni 250 MB osim ako puno koristim yt. na surfanje i sync svih mailova ne potrosim ni 100MB. Opera Mini dosta stedi saobracaj(oko 80-90%). uglavnom moze se nekako izdrzati, ako se pazi

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 19:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
Ja mobilni net koristim samo za provjeru mailova i tu i tamo procitam neki online portal na brzinu, ne treba mi nizasta drugo.

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 19:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Za nešto više od dva mjeseca (od 30.11.2011.) sa operom mini sam povukao 11.4 GB (originalna veličina) koja su komresovani na 1.9 GB (data savings 84%).

Uglavnom surf, blejanje na forumima, provjera pošte ittntt. Telefon koristim barem 2-3 sata dnevno, a od ovih 1.9 GB oko 300 MB je čisti download gdje nema kompresije. Slike se učitavaju u najboljem kvalitetu, jer se kačim na kućnu ili fakultetsku mrežu pa mi to nije problem.

Par puta sam na selu koristio EDGE jer nema 3g pa sam isključivao prikaz slika ili stavljao na najlošiji kvalitet. Za te sesije kompresija je bila i preko 95% originalne stranice što je potrošnju svelo na minimum.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2012, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
E ovaj, za one koji ne znaju, "Mobilni Internet" ne znaci net na mobilnom telefonu vec na kartici.
Postoji mali USB modem koji cita SIM kartice.
Zajedno stvara konekciju za racunar, laptop i sl. uredjaje.
Ja ga koristim jer studiram u BL, zivim u MD i cesto putujem.
Jedan ulazak na fejsbuk je 5-6mb na browseru koji ucitava slike, 500mb je premalo.

@Ekser: Sad te kontam, i ja sam imao 500mb jedan mjesec i odmah presao na 5gb, ali ja sam bas pred novu godinu trazio mobilni internet i gledao sam i u Makedoniji i Srbiji i svugdje je ogranicen protok.
Naravno oni imaju i vecu brzinu, nasi smecari ogranicili na 7 Mbit, dok nasa 3G mreza pruza do 20Mbit brzinu.
Ali, ako kazes da su u Srb i Hr uveli flat, ovdje je samo pitanje vremena.
Mada, sa druge strane, mtel nema konkurenciju tako da im se moze sta hoce, i ja bih bio zadovoljan sa 2Mbita flatom nego 7Mbita i 5GB protoka.
Svakako da ih treba smarati ako vec srbijanski mts ima flat...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]