ajd, odgovoricu ti na pitanja
Citiraj:
Pokušavam razmišljati i o suštini problema, i stalno mi se vrzma pitanje - ako ja sav taj sadržaj mogu da skinem besplatno i prođem nekažnjeno, je li problem samo u meni? Ili je problem i u vlastima koje nemaju mogućnost da me kazne?
problem jeste u tebi, jer mnogo stvari se moze uraditi a da se prodje nekaznjeno, pa ne znaci da te stvari treba raditi.
Citiraj:
Ili u zakonima koji su krojeni prije internet revolucije i nisu u stanju da pokriju oblast na pravi način?
dobro, kakve izmjene zakona ti predlazes?
Citiraj:
Jesam li ja fin i pošten ako platim 300 KM za Windows, koji mogu da instaliram i sa bratovog cedea za džabe, ili sam idiot?
nisi idiot, nego si posten, a to sto je kod nas uvrijezeno misljenje da je biti posten = biti idiot je samo posljedica haosa u kojem zivimo vec poduze vrijeme.
kao sto ni ja sebe ne smatram idiotom sto kupujem cd-ove preko amazona, iako mogu besplatno da ih skinem preko torenata, sto imam pretplatu na sky, iako mogu sve serije da skidem preko istih torenata.
Citiraj:
Hoćeš li bar za trenutak stati, i priznati da je tehnologija prešišala legislativu, i mogućnost razumnog poimanja situacije za toliko, da su pokušaji da se na staromodan način razmišlja, pristupa, pa i bori protiv piraterije, poput pokušaja Pere Kojota da klepi Pticu Trkačicu?
opet, pitanje, a sta ti predlazes?
Citiraj:
Zamisli da te pozovem u goste, pa ti pustim neki najnoviji film koji sam kupio, jesi li ti prekršio zakon? Ili ja? Naravno, uvijek ti ostaje mogućnost da prekriješ oči i uši i da ti savjest ostane čista.
ni ti ni ja nismo prekrsili zakon, jer je copyrightom zabranjeno JAVNO emitovanje sadrzaja, a gledanje filma kod tebe u gostima ne spada pod JAVNO emitovanje.