banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 18:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2011, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Nasi ljudi nisu navikli da imaju autoput.... treba sacekati koji mjesec-godinu.... a sto se tice Hrvata, oni su svjetlosnim godinama ispred nas...

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2011, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Panzer je napisao:
Imam jedno pitanje za iskusnije vozače pa kad je već pitanje o autoputu pa da postavim ovdje. Možda će vam malo zvučati smiješno ali koliko se vi osjećate sigurno na autoputu? Trebao bih za jedno 15 dana voziti kroz Sloveniju i Hrvatsku do BL, a nisam nešto iskusan vozač, tek sam ovo ljeto dobio vozačku nisam nešto previše ni vozio od tada. Iskreno malo me strah ali šta vi mislite? Je li prerano da vozim autoputem? :?

Kad se vracas u svoju traku ankon preticanja ostavi dovoljno mjesta iza sebe, savcekaj da vidis auto koje pretices u desnom retrovizoru pa se tek onda vrati u desnu traku.
I kad to radis nemoj ulijetati onima koji su vec u lijevoj traci pa da zbog tebe moraju kociti. Zvuci banalno ali me to izludjuje na autoputu, ne govorim bezveze.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2011, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
blaf77 je napisao:
Panzer je napisao:
Imam jedno pitanje za iskusnije vozače pa kad je već pitanje o autoputu pa da postavim ovdje. Možda će vam malo zvučati smiješno ali koliko se vi osjećate sigurno na autoputu? Trebao bih za jedno 15 dana voziti kroz Sloveniju i Hrvatsku do BL, a nisam nešto iskusan vozač, tek sam ovo ljeto dobio vozačku nisam nešto previše ni vozio od tada. Iskreno malo me strah ali šta vi mislite? Je li prerano da vozim autoputem? :?

Kad se vracas u svoju traku ankon preticanja ostavi dovoljno mjesta iza sebe, savcekaj da vidis auto koje pretices u desnom retrovizoru pa se tek onda vrati u desnu traku.
I kad to radis nemoj ulijetati onima koji su vec u lijevoj traci pa da zbog tebe moraju kociti. Zvuci banalno ali me to izludjuje na autoputu, ne govorim bezveze.

Ma za ovakve detalje nije problem, to manje-više znam i sam, a i imaću iskusnog vozača pored sebe...

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2011, 19:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Rastojanje i retrovizor. Koje auto? Ako je nesto slabo...

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2011, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Renault Laguna dCi 1900cc, valjda... :D

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 10:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Пробајте да сву причу око коришћења аутопута, и овог нашег и других аутопутева (дакле, како возити, је ли пут добар или нераван и слично) причате на овој теми: viewtopic.php?f=32&t=55639&start=220. Овдје пишите о актуелностима у вези аутопутева.

Изгледа да нема ништа од Кинеза и АП Бања Лука - Добој!

Citiraj:
ЕБРД ПРИМИЛА ЗАХТЈЕВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ АУТОПУТА БАЊАЛУКА - ДОБОЈ

Европска банка за обнову и развој примила је захтјев Републике Српске да заједно са Европском инвестиционом банком финансира изградњу аутопута Бањалука - Добој, потврдио је шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Либор Кркошка.

Slika

Кркошка је појаснио да ће захтјев РС бити упућен менаџменту ЕБРД-а на разматрање и да очекује да ће коначан одговор бити познат у првом кварталу наредне године.

Наводећи да ЕБРД планира да наредне године за БиХ обезбиједи 200 милиона евра, Кркошка је рекао да ће ова банка 2012. године бити фокусирана на инфраструктуру, енергију и приватни сектор.

"У транспортном сектору, осим исплате по већ потписаним уговорима, вољели бисмо да радимо на новим дионицама кључних транспортних рута. Не говорим само о коридору Пет це, већ о свим кључним рутама за које тренутно не постоји новац", рекао је Кркошка и додао да ће много пажње бити посвећено системима водовода и отпадних вода.

Кркошка је рекао да је ЕБРД спреман да пружи финансијску подршку за приватизацију великих државних предузећа и најавио да су ефикасна и брза имплементација пројеката ЕБРД-а једно од главних питања која ће бити разматрана у наредном периоду.

"Имали смо довољан напредак у посљедњих неколико мјесеци да бисмо са самопоуздањем могли рећи да ћемо наредне године исплатити око 100 милиона евра за пројекте у јавном сектору који су већ одобрени", рекао је Кркошка за "Дневни аваз".

Шеф канцеларије ЕБРД- каже да је БиХ у веома доброј позицији да привуче знатно више страних инвестиција него што је то тренутно случај. "БиХ ће за 18 мјесеци бити на граници ЕУ. Уз то, има вишак електричне енергије, јаку индустријску базу и природне ресурсе. То све погодује привлачењу инвеститора", навео је Кркошка.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=51571

Дил са Кинезима је био да они праве аутопут Бања Лука - Добој, али да кинеска банка финансира са кредитом градњу тог АП. Ако се тражи лова од ЕБРД, то значи да а) испада из приче кинеска банка и б) подразумјева се јавни тендер за извођача радова. Дакле, дилови са Кинезима "у четири ока" падају у воду.

Друго, Република Српска је дакле тражила од ЕБДР 200 милиона евра кредита. Приликом потписивања предуговора са Кинезима, и Џомбић и Додик су тврдили да је АП Бања Лука - Добој пројекат вриједан 400 милиона евра. Што значи да ће се вјероватно ићи на изградњу само дијела АП Бања Лука - Добој (рецимо, Прњавор - Добој).

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 11:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ici ce sve, cak mislim da je ideja da se Bl-Doboj zavrsi znacajno prije 5c kako bi se gomila saobracaja preusmjerila na Gradisku.
E sad, to Hrvatima nije u nekom interesu jer bar 70 km njihovog autoputa ostaje bez lijepog dijela vozila iz Bosne, pa ce vjerovatno vezati most u Gradisci sa zavrsetkom radova na 5c dijelu kroz RS.
Na taj nacin bih ja razmisljao.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Безвезе логика, ТНС.

Замисли заврши се АП Бања Лука - Добој. Неко ко иде из Сарајева за Загреб (и даље у Европу) ићи ће релацијом Сарајево - Зеница (до Какња аутопут, ускоро и више), а затим до Добоја.

Након тога, може ићи од Добоја до Брода магистралама (уз масу лоших дионица, пуно полиције), па на мост у Броду (чекање и гужве на граничном прелазу) и онда аутопутем од С. Брода до Окучана и даље на Загреб.

А може ићи тим аутопутем Добој - Маховљани - Градишка (то је мање од 100 километара које ће прећи за 45 минута), па на мост у Градишци (такође гужва и чекање), па 8 километара до Окучана. У овој другој варијанти, иде и сигурнијим путем (аутопут умјесто магистрале), краћим (отприлике иде хипотенузом правоуглог троугла умјесто преко две катете) и бржим (од Добоја до Окучана му треба сат времена уз проходну границу, а у првој варијанти само од Славонског Брода до Окучана му треба пола сата).

Шта хоћу рећи? Изградили ми нови мост код Градишке или не, изградњом АП БЛ - Добој преусмјеравамо добар дио саобраћаја из средње Босне за запад преко АП Градишка - Маховљани - Добој.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto bi se Hrvati odrekli i jednog evra u nasu korist? A ovde je rijec o milionima po godini.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 12:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Прочитај још једном мој претходни пост.

Хрвати губе на путарини на Сл. Брод - Окучани ако ми изградимо АП Бања Лука - Добој (јер ће неко из средње Босне прије ићи АП преко Маховљана до Окучана умјесто као до сад на Брода па на аутопут) . Губе Хрвати на путарини направили они нови мост на Сави код Градишке или не направили га.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Кога занима, ово је јавни позив за додјелу концесије за аутопут Гламочани - Бања Лука - Мркоњић Град - Млиништа - граница са Федерацијом БиХ: http://www.autoputevirs.com/upload/doku ... cesije.pdf

Из ових 7 страна јавног позива је видљиво:

а) да је предвиђена концесија на 30 година уз могућност продужења
б) да Република Српска треба да откупи земљиште (изврши експропријацију) за наведени аутопут, а да све остало (плаћање дозвола, пројеката, изградње а касније и одржавања) треба да уради концесионар.

Наравно, нико се није јавио на овај јавни позив, рок за пријаву је био 2. септембар 2011. године. Рок за пријаве је једном пролонгиран и ништа.

Најновији рок за пријаву на овај јавни позив је 30. децембар ове године: http://www.autoputevirs.com/upload/doku ... sije_3.pdf

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tacno je da gube, od prvog slova to govorim. Samo je pitanje koliko ce da izgube. Sigurno manje ako Vc bude zavrsen od Doboja do Svilaja.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Tacno je da gube, od prvog slova to govorim. Samo je pitanje koliko ce da izgube. Sigurno manje ako Vc bude zavrsen od Doboja do Svilaja.

Нема везе Vc.

Ево замисли да су завршени АП Добој - Маховљани са новим мостом у Градишци и да је завршен АП Добој -Свилај са новим мостом на Сави и прикључком на АП БГ - ЗГ.

Идеш из Сарајева, Зенице, Мостара... за Загреб. Дођеш до Добоја ( тад ће постојати АП Сарајево - Зеница, а можда и АП Зеница - Добој). Али небитно, дођеш до Добоја и требаш у Загреб.

Погледај карту. Опет ти је ближе ићи преко Маховљана и Градишке него преко Свилаја и Славонског Брода. Као што сам и написао, краће је ићи хипотенузом него ићи преко две катете ( није у питању "прави" правоугли троугао, али личи).

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidi Sulc, matematika kaze da je putovanje od Doboja do Okucana preko Gradiske krace za oko 35-40 km nego preko Svilaja. Sto ce reci 15-20 minuta voznje...

Citiraj:
E sad, ljudska psihologija kaze: To je nas A1, nasa dika i ponos. Jest da ide kroz cetnitet, ali jbg-a, Europa ih je natjerala da ga izgrade jer je dio panevropskog koridora, a mi smo multi kulti panevropejci u fulu. Cetnici nisu i zato necemo kroz Laktase.

...Inspirisan sa-x-om...

Kako bilo, nece svi htjeti kroz Gradisku, bez obzira sto je krace. A i Hrvati mogu malo pojacati kontrolu na GP Gradiska i odose u dim onih 20 minuta prednosti...

Slazemo se da ce se dobar dio saobracaja prebaciti na Gradisku, ali se ne slazemo oko toga da li ce Hrvatska to posmatrati sa strane bez da pokusa uticati.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Vidi Sulc, matematika kaze da je putovanje od Doboja do Okucana preko Gradiske krace za oko 35-40 km nego preko Svilaja. Sto ce reci 15-20 minuta voznje...

Мало више...

Дионица Маховљани - Градишка (ово што су неки дан отворили Додик и Тадић) је 26,5 км.
Дионица Добој - БЛ (Маховљани) је 72,1 км. (http://www.sicip.co.rs/sr/delatnost/teh ... Doboj.html).
Од Саве до наплатне рампе у Окучанима има 8 км.
Сума сумарум то је око 106 километара.

Дионица Добој - Свилај је 64 км (http://bs.wikipedia.org/wiki/Koridor_Vc).
Дионица Свилај (нови мост на Сави) - Славонски Брод је око 30 километара. Ово сам процјенио на Гулг Мапс. Имај у виду да овај Пет-Це иде даље ка Осијеку, дакле он излази на постојећи АП Загреб - Београд више од 20 км источно од Славонског Брода.
Дионица Славонски Брод - Окучани је 66 км.
Сума сумарум то је око 160 км.

Дакле, пут преко Свилаја је дужи 55 километара. Теби је то можда мало, али ни укупне дужине нису велике. Пут преко Свилаја је дужи за 50% од пута преко Маховљана, а то није мало.

Ове "патриотске" приче су шупљак и то знамо и ти и ја. И АП Добој - Градишка и АП Добој - Свилај градиће РС, нико други. РС ће бити власник и једног и другог АП.
И у једној и у другој варијанти, неки Сарајлија пролази кроз Републику Српску. А сви ми гледамо уштеду и квалитет, иначе би сви и данас ишли коридором за Србију.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 21:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Priznajem gresku u racunu :) Ali opet mi nekako izgleda da taj dio Vc definitivo ostaje da visi.
Nasi bi trebali pruziti brzu cestu prema Gradaccu kako bi privukli jos vise saobracaja iz tog dijela.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2011, 22:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
Hrvatima ne odgovara uopste da BiH ima autoput jer kopletna slavonija ce do mora ici preko BiH..., a i obrnuto...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 08:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sulc!!! Nije ni tvoja racunica dobra. Uzeo si pocetnu tacku Doboj Jug, a petlja ce biti 10-tak km nize.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 08:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Да, сад сам провјерио, треба смањити разлику за 10 км.
Али то суштински не мијења ствар, ред величина остаје исти. Поготово кад се зна да је АП Добој - Градишка дијелом завршен, а дијелом испланиран и прича се о конкретној реализацији. АП Добој - Свилај нико ни не спомиње, више га спомињу Муслимани него ми који га требамо правити.

Овдје се само види да АП Бања Лука - Добој долази до Јоховца, а то је сјеверно од Добоја. И ту стаје анимација. Логика је онда да спој тог аутопута и Пет-Це буде негдје сјеверно од Добоја. Планирана је петља Добој Сјевер на коридору Пет-Це у Руданци, па вјероватно ту.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=agMM_FRQXIQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 08:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
ubiste vi mene s ovim :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]