banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2003, 11:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
evo jednog vaznog pitanja!

mislim da se necemo svi sloziti oko njegovog odgovora. prirode Isusa Hrista! ko je On (ili...on), bio?
Bog?
covjek?
bogo-covjek?
andjeo?

p.s.
volio bih kad bi oni koji budu pisali, jasno napisali u jednoj rijeci a ne nasiroko i nadugacko pisali pa nakraju opet ostali nejasni :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 11:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Bogočovjek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Оваплоћени Бог Логос - Син Божји - друго лице Свете Тројице, у коме обитава једна личност са две природе, сачуване без мешања и дељења. Човечанска природа нема лично постојање у њој самој, него је устаљена у сопственој личности Сина. Исто тако, људска воља нема кретање сама по себи или према самој себи, него у Богу и према Богу. Тиме је људска природа добила нов облик и поредак у Христу. :D

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 30 Dec 2003, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Da, Isus je Sin Božiji i DEFINITIVNO nije anđeo (primjer: čitava prva glava Poslanice Jevrejima).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 22:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Isus,Isa s.a.w.s

Je Boziji rob i Poslanik!!!
On nije Bog,on nije duh i on nije Boziji sin!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 01:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Moj Kralj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2003, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Писано је:

(Јован 10)
24 A Jevreji ga opkoliše, i govorahu mu: dokle ćeš mučiti duše naše? ako si ti Hristos, kaži nam slobodno.
25 Isus im odgovori: ja vam kazah, pa ne vjerujete. Djela koja tvorim ja u ime oca svojega ona svjedoče za me.
26 Ali vi ne vjerujete; jer nijeste od mojijeh ovaca, kao što vam kazah.
27 Ovce moje slušaju glas moj, i ja poznajem njih, i za mnom idu.

(Jovan 20,31) A ovo se napisaše (јеванђеље), da vjerujete da Isus jest Hristos sin Božij, i da vjerujući imate život u ime njegovo.

(Rim. 14,9) Jer zato Hristos i umrije i vaskrse i oživlje da oblada i mrtvima i živima

Еда ли може ико спасти цело човечанство доли сам Бог ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2004, 05:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:D Kur`an jasno govori da jevreju nisu ubili Isaa a.s nego da ga je Allah dz.s uzdigao sebi i da on nece umrijeti,prije nego sto sidje na zemlju pred nastup sudnjeg dana.Allah dz.s u tom ajetu kaze ovako:
"I zbog rijeci njihovih:"Mi smo ubili Mesiha,Isaa,sina Merjemina,Allahova poslanika"...A nisu ga ubili ni raspeli,vec im se pricinilo.Oni koji su se o njemu u misljenju razlilazili,oni su sami o tome u sumnji bili;o tome nisu nista pouzdano znali,samo su nagadjali;a sigurno je da ga nisu ubili,vec ga je Allah uzdigao sebi-a Allah je silan i mudar.I nema ni jednog sljedbenika knjige koji kada bude umirao ,nece u njega onako kako treba povjerovati,a na sudnjem danu ce on protiv njih svjedociti"

Dobro razmislite o ovom ajetu,sa paznjom velikom!

Pa zato neka se raduju pravi vjernici,da taj nas poslanik niti je ubijen,niti raspet,vec je tamo gdje zelimo svi biti :)
Allah dz.s lijepo navodi u Kur`anu da On nema ni sudruga nit zene nit djece.Sta ce to Njemu?zar je On ovisan o nama? :)
hm, :wink: stvarno,treba shvatiti pravu sustinu poslanika i sustinu njihovog poslanstva.I ne treba ih puno razlikovati,jer su oni svi odabrani ljudi,nasi poslanici,cijelog covjecanstva :)
A vi sami razmislite,dali je on Bog,poslanik il duh(melek )al,dobro razmislite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2004, 16:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 03:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:lol:

Poslednji put menjao Dzenita dana 02 Jan 2004, 04:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 04:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Micelijus je napisao:
Ja vjerujem da je Isus Hrist Bogočovjek, a takođe i sin Božiji. Jer ko na ovome svijetu nije sin Boga živoga? Ko?

Pozdrav s moje strane :)

Allah dz.s je o svemu obavjesten!Ko je stvorio Adema i Havu?Zar oni ne bijahu prvi ljudi!?Al`ga vi krscani ipak ne zovete nit Bogom nit duhom nit sinom Bozjim...dakle.....stvaranje svakog covjeka je u Njegovim rukama.To sto je Isaa a.s postao kako je postao,je bio samo primjer uzvisenog Allaha,nebili razmisljali o tome :)On uistinu ne moze da bude troje:ili je covjek ili je Bog(neuzubillah) ili je duh!
A Kur`an casni lijepo kaze i lijepo opominje za to iskrivljeno misljenje :

"Nevjernici su oni koji govore"Allah je jedan od trojice"!A samo je jedan Bog,i ako se ne okane onog sto govore,nesnosna patnja ce zaista stici svakog od njih ako ostanu nevjernici"

A i Adem je isto poslanik a samo razmislite kako je Allah njega stvorio???I zaista ne pripisujte Allahu( Bogu )nikog ravnim!Cinite uistinu grijeh!Isaa,je Njegov odabranik,i prije njegovog rodjenja je Allah znao kako ce se zvati ko ce mu mater biti i kako ce zemljom hodati,isto kao sto je znao za sve druge poslanike.
Grijeh je pripisivati jednog covjeka,za Bozijeg sina,duha il(nedaj Boze) Boga.

razmislite sami .......... :cry: :cry: :cry:
mada......moguce da sam i ja tako godinama poducavana da bih shvatila tako i da bi mi bilo zao okaniti se toga.Ali treba istini pogledati u oci.Kur`an nije bez veze dosao kao zadnja opomena.
Ne zamjerite mi..........
pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 16:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 20:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Ја мислим да је Исус Христ БогоЧовјек...
Он је и лијечио људе и радио чуда свакаква

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 21:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Olimpija BoY je napisao:
Ја мислим да је Исус Христ БогоЧовјек...
Он је и лијечио људе и радио чуда свакаква

Postoji veoma poucna knjiga koja se zove "Medicina Resulullaha Muhammeda"

Olimpija Boy,to je Allah dz.s(Bog) preko Isaa a.s lijecio ljude.Tebi je mozda poznato,kad je ljudima lose da se obracaju hodzama.....ali hodza ne pomaze,vec Allah preko hodze.koliki ce uspjeh biti,zavisi koliko je doticni hodza predan Bogu Allahu i koliko je doticni pacijent pobozan.
Shvatanja poput vaseg,mogu da razumijem,nauceni ste tako,i ne ljutim se ja na vas.....molim samo da me ne shvatite pogresno.Ja sam malo pojasnila kako Islam i Kur`an gledaju na takve stvari.

A sto se tice Micelujusa,pozdrav!

hmm,dostignuce do Boga vrhovnog nivoa je grijeh.Mi ne mozemo biti On,jer On zna ono sto mi neznamo,u Njega je kljuc svih kljuceva i riznica poznatih i nepoznatih!
Navodis da je Isus,bogocovjek,sin Bozji i cak i Arandjeo Mihael.....sam razmisli.Kako moze jedan covjek biti troje od jednom?
Kako nisu svi andjeli poznati i nepoznati dvokrili,trokrili,cetvorokrili takodje ljudi,ili u ljudima,poslanicima?Zasto pripisujete jednom covjeku,smrtnom a i njegov zivot je u Allahovim rukama,Bogu ravnom,zar ne cinite svjesno grijeh?Zar Bog nije pojasnio u Kur`anu da je grijeh svjedociti tako?Na sudnjem danu ce Isaa sici,i posvjedociti protiv svih onih koji tako tvrde.
I Muhammed je bio primjer,vodic,uzor,ali ga mi muslimani nit Bogom smatramo,nit duhom nit Sinom Bozjim,isto kao sto Isaa a.s ne smatramo takvim.
Morao je doci Kur`an kao objava koja ce sve te polemike razbistriti i pojaniti drevna ne shvatanja.
Misija ljudi na zemlji je upravo u natjecanju dobrocinstva i svih dobrih djela,misija bogobojazi,poboznosti,da ne nabrajam...
Nas cilj je da spoznamo Stvorizelja i da se vladamo po Njegovim propisima,jer bogami,treba zaraditi vjecni zivot,treba sklopiti gole ruke i nista ne ponijeti na onom svijetu,osim svojih djela.
A na nama samima je koliko cemo mi shvatiti i koliko cemo moc raspoznaje upotrjebiti

pozdrav i sellam svim iskrenim vjernicima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 23:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 23:44 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 00:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Kod:
[quote="Micelijus"]Pozdrav.

[quote="Dzenita"]hmm,dostignuce do Boga vrhovnog nivoa je grijeh.[/quote]
Sa ovim se ne mogu složiti, jer po mom vjerovanju to ne da nije grijeh nego je i cilj čovjekovog postojanja na zemlji.

Jos jedan topal pozdrav s moje strane,neka te Allah nagradi i uputi na pravi put!

Apsurdno je teziti da se dodje do Bozijeg visocanstva.On je Tvorac,Stvoritelj,Milostiv,Samilostan,mi nikada ne mozemo biti kao On niti ljucko bice mozemo sa Njim uporedjivati,to je po Islamu jasan grijeh.Jer je On stvorio sve i covjeka i vasionu i zivotinje i biljke...i grijeh je teziti da budemo On ili kao on :oops: Nase je da mu klanjamo,da mu se divimo na Njegovim velicanstvenim djelima,Njegovoj mudrosti,Njegovom stvaranju,da ga velicamo,da cinimo dobra djela,kako bi mu se priblizili i blagost Njegovu prema nama usmjerili.

Citiraj:
ako uistinu želimo da postanemo nasljednici Oca našeg nebeskoga, tj. ako želimo da se duhovno uzdignemo do nivoa Boga. Zato trebamo da radimo dobro, da se pokažemo dostojnim nasljednicima, vrijednim povjerenja.
Jer mi smo djeca Božija, a djeca rastu i postaju kao i roditelji što su.

Mi nismo Njegovi nasljednici niti mozemo ikada biti Bogovi......jer je On taj koji je vjecni,koji nece umrijeti i mi nemamo sta da nasljedimo osim Njegov velicanstveni Dzennet da zaradimo,mi smo samo Njegovi robovi,i ko god shvata drugacije,nada se nekakvom vanzemaljskom dostignucu cini grijeh prema sebi.Mi smo samo prasina Njegove velicanstvene zemlje u koje je On zivot udahnuo,i koje ce On u zemlju vratiti.Dan rodjenja,dan smrti i citav nas zivot je vec zapisan,i nece biti drugacije vec kako nam je propisano.Dakle,stvoreni smo i svi imamo misiju zarade vjecnog zivota,ko je cinio dobro imace dzennet a ko je cinio grijehe imace dzehenem,osim ako mu se Svevisnji ne smiluje.

To kako je nastao Isaa a.s za Allaha nije nista da ucini....po meni je teze bilo stvoriti Adema onako skladno od zemlje pa u njega zivot udahnuti.
On(Svevisnji)uistinu nije dosao sa Merjemom da nacini Isaa,vec je to Njegovim htjenjem postalo.Poruka joj je dosla od Dzibrila a.s odabranog meleka.Zato se u Kur`anu navodi u mnozini,jer je glas od Allaha prenio Dzibril.

Meleci su bica koja ne grijese,takvi su od Allaha nacinjeni i sluze Allahu,to je Njegova vojska koja cini ono sto On zapovijedi...dakle zato se u Kur`anu casnom nekad govori u jednini a nekad u mnozini.

Moja pohvala,postavio si veoma korisna pitanja,neka te Allah za to nagradi

pozdrav :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2004, 00:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I jos nesto,zapazanje koje sam ja licno primjetila u Kur`anu,npr...."I spomeni onu...iz ove recenice mozemo vidjeti da je Muhammedu a.s tacno dolazio glas Dzibrila i on je tacno prenosio sta bi mu Dzibril rekao..
t.j Muhammed je mogao da kaze:
Ona koja je sacuvala.....itd.itd a ima takavih ajeta ppuno,u kojima se tacno moze primjetiti da je Muhammed a.s tacno prenosio rijeci kako su mu dolazile :)To je ono sto mi se posebno svidja,da bas nista nije izostavljeno i prenijeto bas u rijec :) :P

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 03 Jan 2004, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ironično je da se najveća gomila gluposti nalazi upravo na forumu Duhovnost i religija.
Ja ne znam po kojim se vi knjigama upravljate, ja vjerujem u Bibliju i ono što u njoj piše, a tamo piše da je Isus Sin Božiji.
Micelijuse, da ti nisi slučajno Jehovin svjedok? To da je Isus navodno Arhanđel Mihajlo je njihov izum. Jedino ne znam kako već decenijama uspijevaju da proturaju tu šuplju priču, koja je očigledno u totalnoj suprotnosti sa svim što piše u Bibliji (ponavljam, PROČITAJTE PRVU GLAVU POSLANICE JEVREJIMA!).

A što se tiče Kur'an-a, žao mi je Dženita, ali priznajem jedino Bibliju i Sveto Predanje.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 03 Jan 2004, 01:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Harvester je napisao:
Ironično je da se najveća gomila gluposti nalazi upravo na forumu Duhovnost i religija.
Ja ne znam po kojim se vi knjigama upravljate, ja vjerujem u Bibliju i ono što u njoj piše, a tamo piše da je Isus Sin Božiji.
Micelijuse, da ti nisi slučajno Jehovin svjedok? To da je Isus navodno Arhanđel Mihajlo je njihov izum. Jedino ne znam kako već decenijama uspijevaju da proturaju tu šuplju priču, koja je očigledno u totalnoj suprotnosti sa svim što piše u Bibliji (ponavljam, PROČITAJTE PRVU GLAVU POSLANICE JEVREJIMA!).

A što se tiče Kur'an-a, žao mi je Dženita, ali priznajem jedino Bibliju i Sveto Predanje.

Postovane s moje strane

Svaki covjek ima pravo slobodno da bira....niko te ne sili niti podstice da priznas Islam ili Kur`an.To je stvar raspoznaje i shvatanja.U Kur`anu lijepo stoji:
"Tebi tvoja a meni moja vjera"
Ja samo znam jedno.....tesko onom ko Bogu pripisuje druga,tesko onom ko se kipovima klanja,tesko onom ko se krstu obraca,tesko onom ko svoja lica okrece od istine i ne zeli cuti i ne zeli vidjeti....Niti je bilo koji kip niti je krst niti ikona naslikana na zidu niti kip marije,bilo kome sta dao,ali pojedini ipak klece pred njom i mole se,smatrajuci Boga u tom kipu :( a niti imaju ti koji se mole snage niti ima taj kip kojem se obracaju snage da stvori jednu musicu a kamoli sta drugo

Neka je slavljen Allah Gospodar sudnjeg dana Gospodar znanog i neznanog,a velicanstven je On tvorac :)

pozdrav i sellam svim vjernicima

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]