banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 19:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Dec 2011, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
filozof sa vrbasa je napisao:
Zašto da proslavljamo datum, ako većina stanovništva ne pridaje tome značaja, jer je situacija teška i narod beznadežan.

Značajni datumi tvoje države su jedan od stubova državnosti i razlog zbog čega je to nešto tako kako jeste. OK, ne priznaješ 25. novembar niti 1. mart, a i ravnodušan si prema 9. januaru. Meni da je svejedno ja bih u tom slučaju obilježavao sa Bosancima, Bošnjacima i Muslimanima 25. novembar.

Citiraj:
Vole Srpsku, ali malo o njoj uče u školama
Datum: 04.12.2011 21:00
Autor: Dragana Keleč
BANjALUKA - Iako je patriotizam pozitivno osjećanje prema sopstvenom narodu, državi, jeziku, istoriji i kulturi, osnovci i srednjoškolci u Republici Srpskoj veoma malo o tome mogu da nauče u školskim klupama, zbog čega veliki broj njih i ne zna ključne datume i obilježja Srpske.

Gdje se uči ljubav prema otadžbini i koliko o tome mladi znaju, na ispravan i pozitivan način, saznali smo upravo od njih samih.

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola na pitanje "Glasa Srpske" da li voli svoju zemlju odgovorio je potvrdno, ali istovremeno na pitanje da li zna kada je Dan Republike Srpske ili koja je himna Srpske odgovorio je da ne zna.

Mnogi od njih nikada nisu čuli da je himna RS "Moja Republika", a nerijetki misle da je himna Srpske "Bože pravde".

Svi osnovci i srednjoškolci znaju ko je Novak Đoković koji je za njih "nacionalni brend broj jedan", kao i to da su boje na našoj zastavi crvena, plava i bijela, ali u školi nisu naučili kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i koji je njegov značaj.

Vjeroučitelj u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" Zoran Pajkanović kaže da kada se pomene riječ patriotizam, prvo što mu na pamet padne je besjeda vladike Nikolaja koji otadžbinu poredi sa lađom, koju vijekovima gradimo, a u izgradnji te lađe učestvuju svi naši preci, ali i mi sami.

Smatra da je u gradivu za osnovne škole dovoljno zastupljena srpska istorija, od nastanka prve srpske države Nemanjića, te drugih istorijskih događaja, ali da je malo prostora dato novijim dešavanjima.

Direktor "Gimnazije" u Banjaluci i profesor istorije Zoran Pejašinović kaže da mnogi mladi ne stignu da nauče o novijoj istoriji, zbog toga što se te lekcije obično nalaze na kraju knjiga na kraju školovanja.

- Uglavnom maturanti imaju lekcije o novijoj istoriji u aprilu, a to je već vrijeme kada su oni u maturskim haljinama i odijelima, i nije im do škole, a ni do učenja. Po pravilu, uvijek te zadnje lekcije se ne stignu uraditi temeljito, tako da one iako su formalno u udžbenicima, ne budu savladane - istakao je Pejašinović.

Dodao je da je i većina profesora i nastavnika u školama starije generacije, koji poznaju ove činjenice i događaje vezane za nastanak Srpske, pa nerijetko misle da bi to i đaci trebali već da znaju.

- Zaboravljamo da su mladi ljudi, ljudi drugog vremena, da im je Josip Broz Tito daleka istorija, a nama je bio savremenik - kaže Pejašinović.

Socilog Biljana Milošević rekla je da bi mladi u Srpskoj svakako trebalo da tokom školovanja nauče nešto više o zemlji u kojoj žive.

- Nastavnici i profesori moraju da budu kreativni te da im prenesu na najbolji mogući način dešavanja, značajne datume i događaje vezane za Srpsku - istakla je Miloševićeva.

Šta je patriotizam?
Patriotizam i rodoljublje i je izraz koji u najširem smislu označava pozitivan odnos pojedinaca ili grupa prema svojoj otadžbini.

Patriotizam se odražava kroz osjećaj ponosa prema dostignućima i kulturi svoje otadžbine, nastojanju da se očuva njen karakter i identitet, odnosno identifikacija s ostalim pripadnicima zajednice koja tvori domovinu.

Patriotizam pretpostavlja da otadžbina sama po sebi predstavlja moralnu vrijednost, odnosno da pojedinac vlastite interese uvijek mora podrediti interesima šire zajednice.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... olama.html

Tekovine drugog svjetskog rata su za mene daleka prošlost, ali sam se uvijek radovao 29. novembru, a ove generacije rođene u ratu su razočarenje, ali opet nisu oni krivi već njihovi roditelji.

To je više do nacionalne svjesti neke persone. Pola mojih poznanika ovo gore ne zna a bukvalno će sutra biti ljudi, iskreno mene bi bilo sramota, ali i treba ih biti, meni još srpski nije maternji i znam dosta stvari iz gore navedenog teksta.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Neko ce reci da branim Federaciju, ali prema mojoj ideologiji blizi mi je 25 novembar nego ovo novo sranje. Ali to nije zbog Federacije nego zbog oslobodjenja od fasizma i SFRJ koja mi je bila bolja i draza milion puta od 100 RS-ova.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Moj prvi post + da kazem super forum svaka cast ;)

Eh sto se tice godisnjice sretan ti rodjendan Republiko i hvala svim junacima sto su pali za odbranu Srpskog naroda na ovim prostorima!

Sto se tice RS-a danas poslije skoro 20 godina treba da se mijenja velika je korupcija i to je danas glavni problem RS-a koji treba rijesiti kad se rijesi korupcija mislim da bi stvari polako dolazile na svoje mjesto one podobne u zatvor i otpustanje a postaviti sposobne koji ce raditi svoj posao e tek onda se moze ocekivati pomak u zaposljavanje industriji poljoprivredi medicini itd itd taj dan ce sigurno doci ja sam uvjeren i cvrsto vjerujem u to.

Sto se tice neprijatelja RS-a danas najveci neprijatelji RS-a su ovi unutrasnji neprijatelji tu bi izdvojio nasu "diku" Duduka ops Dodika :D koji nerazumije danasnju politiku i lupeta ko maksim po diviziji time cineci vise stete RS-u nego koristi on je po mom misljenju najveca prijetnja iz vise razloga svu korupciju on drzi u rukama nema medijske slobode drzi sebi podbne na pozicijama ali isto tako daje Izetbegovicu i companiji razloge da demoniziraju RS i da salju iskrivljenu sliku RS-a u svijet itd itd....

Glava nada RS-a je njena omladina i na novim generacijama ostaje Republika Srpska nadajmo se da sa njima dolaze i novi dani za RS...

RS-u treba novi vodja novi predsjednik po mom misljenju pragmaticar koji bi bio dobar i sa Bosnjacima i sa Hrvatima a opet naravno najvise gledao korist Srba.I koji nebi stalno govorio krivi su ovi krivi su oni nego koji bi preuzeo krivicu na sebe i na svoju politiku trebaju nam kako da kazem politicari sa manje radikalnih izjava tipa "otcjepljenje" i sl polako ljudi sad nije vrijeme za to a docice samo treba biti strpljiv i sacekati.

Et toliko pozdrav

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 18:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Dobrodosao,i sjajan post za pocetak,bravo!

Nadam se da cemo se lijepo druziti.

Osim Dodika,koga i ja smatram velikom prijetnjom za RS,izdvojio bih i Zlatka Lagumdziju,koji nije nista bolji i gura islamske fundamentalisticke i ratne ciljeve Armije BiH,pod plastom gradjanske price i multietnicnosti.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Treba nam neko sličan pokojnom Dr. Jovanu Raškoviću. Da nam je takav političar brzo bi se izvukli iz ove mutljavine od Bosne i Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pekmen je napisao:
Treba nam neko sličan pokojnom Dr. Jovanu Raškoviću. Da nam je takav političar brzo bi se izvukli iz ove mutljavine od Bosne i Hercegovine.

Kad je bio tako dobar kako nije izvukao Krajinu iz Hrvatske onda? Da nam je takav politicar imali bi samo novi rat.
Inace, svaka cast Jovanu jer se kasnije pokajao za ono sto je radio, ali nije uspio smiriti Karadzica i kompaniju, bilo je vec kasno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A šta misliš zašto nije uspio? Da nije možda malo Zlobo Milošević umješao svoje prste? Miloševiću je odgovarao rat, a Raškoviću autonomija bez da se ide u rat, jer je znao da Beograd neće do kraja stajati uz krajiške Srbe.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Не бих да тема оде у погрешном смјеру . Тема је о једном рођендану, прије свега за оне који воле слављеницу. И о начину како се тај рођендан слави.

Има на овом форуму маса тема о:
1. антифашизму
2. СФРЈ
3. Додику
4. Лагумџији
5. празницима у БиХ
итд...

Коме слављеница није битна/драга, а шта да им радим? Разумијем их. То није разлог да пишу неистине (Бехар, буџети Лакташа и рецимо Требиња се разликују у пар милиона, а гдје су остале општине на истоку РС) или постове који никоме нису јасни ( непокорени је српски националиста који би се сутра борио против РС (!!!), а његова држава као српског националисте је комунистичка Титова Југославија (комунизам и национализам)).

Добро дошао, Игоре!

П.С. Тема није ни Слобо ни Рашковић ни РСК. Не спамајте тему!

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pekmen je napisao:
A šta misliš zašto nije uspio? Da nije možda malo Zlobo Milošević umješao svoje prste? Miloševiću je odgovarao rat, a Raškoviću autonomija bez da se ide u rat, jer je znao da Beograd neće do kraja stajati uz krajiške Srbe.

Jeste, ali mu nisu dali autonomiju, zato je Slobo i krenuo u rat. Ja i ne kazem da je J.R. bio los covjek i imao je dobre namjere, samo kazem da to nije bilo ostvarivo u datom istorijskom trenutku. On je to shvatio i povukao se, a ovi nastavili ratom.
Inace, J.R. je bio jedan od najboljih srpskih umova u novije doba, citao sam njegovu biografiju.

@shoole
Ok. Covjek je postavio pitanja, pa sam odgovorio. Prestajem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Pekmen je napisao:

Jeste, ali mu nisu dali autonomiju, zato je Slobo i krenuo u rat. Ja i ne kazem da je J.R. bio los covjek i imao je dobre namjere, samo kazem da to nije bilo ostvarivo u datom istorijskom trenutku. On je to shvatio i povukao se, a ovi nastavili ratom.
Inace, J.R. je bio jedan od najboljih srpskih umova u novije doba, citao sam njegovu biografiju.

@shoole
Ok. Covjek je postavio pitanja, pa sam odgovorio. Prestajem.

Rašković je bio sam sa jedne, a ostali sa druge strane: Milošević, Karadžić, Martić, Babić... sam nije mogao, a najgore je kad se tvoj neko okrene protiv tebe pa onda imaš dva umjesto jednog neprijatelja. Evo, završavam i ja sa spam-om. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ja sam nacionalista u smislu da volim svoj narod i njegove običaje i svoju otadžbinu, a ova nakarada uključujući Srbiju joj je najveći dušmanin. I da u komunističkoj tamnici naroda Srbi su imali pozitivan priraštaj, a kad su došle nacionalne demokrate bijela kuga na sve strane vlada, samo toliko! Kraj off-a!

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Čestitke, i neka je vječna slava svim srpskim junacima, Republika Srpska je živi monument njihovom junaštvu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
filozof sa vrbasa je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n4tpLO6lX0w[/youtube]

Prelijepo. A pogotovo ova cura glavni vokal, jesu li to Banjalučanke?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
U RS je više nego dobro stanje, kakav je narod i situacija uopšte, Dodik ne da je vrhunski političar i ekonomista, već i zaslužuje nobelovu nagradu za ekonomiju, znači problem je u narodu i ovo je puno što imamo, ovde niko kurca ne radi i ono što rade za kurac rade i od tog rada je više štete nego koristi, ljudi vožd je mađioničar.
Ovaj narod je najveća stoka i u to se svakodnevno iznova uvjeravam, korupcija i mito je u narodu, samo gledaju da zavrnu, da isprljaju, zagade, unište itd.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hristov je napisao:
Prelijepo. A pogotovo ova cura glavni vokal, jesu li to Banjalučanke?

SPD Jedinstvo. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Naravno OFM.....Dodika mogu da usporedim sa Gorbačovom, a njegovu ekonomsku politiku sa Perestrojkom. Ono što nije Hitler uspio 1941, Gorbi je uradio veoma uspješno, a nešto slično i ovaj naš samo mjesto Švaba su u pitanju komšije....

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da ti dođe bilo ko na svijetu sa ovakvim narodom ne bi mogao više napraviti, znači zaostali smo u svakom smislu i ovo što radi vlast u RS i Federacij u ovakvim okolnostima je ravno svjetskom čudu.
Sjećam se izjave slovenaca od prije par godina kada su izjavili, da ne postoji ekonomska logika po kojoj bi neko u BiH mogao imati platu veću od 400 km, ljudi su 100% u pravu.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
a kako su onda nasi ljudi dobri radnici i uzorni gradjani vani?

prije bih rekao da ovdje fali organizacija i dobronamjerna vlast...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
ne postoji ekonomska logika po kojoj bi neko u BiH mogao imati platu veću od 400 km, ljudi su 100% u pravu.

Naravno da ne postoji logika i da su u pravu, kad se 60% budžeta koristi za izdržavanje birokratskog aparata, a isti birokrati imaju plate preko 5000 KM, a nigdje privrede i proizvodnje. Al zato se lupaju globe i harači po polugladnom narodu....

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Schlager je napisao:
a kako su onda nasi ljudi dobri radnici i uzorni gradjani vani?

Neko te debelo slagao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]