banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
A sta bi nam to ponudilza unitarna BiH, slobodu mozda? Neka nama RS, kakva takva je, ali bar nas ne mlate kao Srbe na Kosmetu.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
A koja su to prava ukinuta? Uvijek svi kukaju kako su zakinuti za neka prava, pa kažite već jednom šta vam je zabranjeno da vidimo kako da se to riješi?

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
све је то тако друже меди, али власт није република српска, нити је оно што се замјери србији, тј. њеној власти србија.

зипо, ето, укинуто је брчко

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Skrećeš temu sa mog pitanja. Medi je rekao kako se u RS nepoštuju elementarna ljudska prava. Ja sam samo pitao koja su to ljudska prava ukinuta, ne koje su teritorije otete i koje su nadležnosti ukinute.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ах опрости, нисам намјерно. оно што се крши је људско право на нормалан живот, на запослење и унапређење по заслузи, право на информисање грађана о утрошеним буџетским новцима итд.. реалност је да живимо у једном корумпираном сиромашном друштву гдје се полтронство и увлачење у дупе награђује а размишљање својом главом кажњава, гдје се не поштује ама баш ништа, гдје имамо тону бесмислених закона само да би се и ово мало пара од народа извукло, гдје се све користи само за увећавање моћи оних на врху.. све ми се то гади и нека се сви наједу гована. и све то раде чувари републике српске ложећи прости пук неким курчењем док заправо прднути не смију док не добију дозволу.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Меди, пријатељу...

Прво, рођендане славе и сиротиња и богати, и писмени и неписмени, и националисти и интернационалисти. Исправи ме ако гријешим.

Друго, РС је далеко од раја на Земљи, сви то знамо. Реално, ми смо сиротиња и доњи разред по квалитету живота у односу на европске земље. Нико не тврди другачије.

Национализма, сиромаштва, религијске затуцаности, неписмености... наведи ми земљу на свијету у којој тога нема.

Да смо у ових 16 година након рата могли и морали боље, јесмо. Да смо прије 20 година били Швајцарска, далеко до тога.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
zipo je napisao:
Skrećeš temu sa mog pitanja. Medi je rekao kako se u RS nepoštuju elementarna ljudska prava. Ja sam samo pitao koja su to ljudska prava ukinuta, ne koje su teritorije otete i koje su nadležnosti ukinute.
Национална, полна и политичка дискриминација приликом запошљавања, узурпирање приватне имовине, корумпирано правосуђе и слично, су редом ствари које газе велики број људских права. Суштина мог поста нису људска права, већ чињеница да Република Српска као заједница није у стању својим грађанима да обезбиједи елементарне ствари због којих свака "држава" постоји: квалитетно судство, здравство, образовање, привредни амбијент, или боље речено услове у којима сваки грађанин може нормално да живи. А као што тренутно можемо да видимо, Република Српска изузетно добро обавља своју елементарну функцију. Слава јој!

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@shoole:
Слажем се са свиме што си рекао. Истина, реалност је таква каква јесте. Али није тренутно стање оно што мене љути, мене љути то што не постоји никакав видљив тренд да се ствари мијењају набоље. Умјесто да постоји тежња ка маргинализацији појава као што су необразовање, неписменост, национализам, корупција, сиромаштво, незапосленост, религијски утицај,... ствари иду у потпуно обрнутом смјеру.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Medi, a kada si ti okrenuo ploču? Ti si uvijek podržavao očigledno propale projekte i razmetljivost vlasti.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
s obzirom da se 99% ovog foruma slaze s tim da unitarna BiH ne bi ponudila nista bolje, tj. bilo bi jos gore, onda je jedino rjesenje nezavisna RS. Ono sto naizgled nezavisna RS nudi korumpiranoj birokratiji bi im se jako brzo odbilo od glavu u situaciji kad RS stekne nezavisnost.
Moje predvidjanje je da nakon sto se to desi, nece proci ni 4 godine, a docice do revolucije u kojoj ce mnogi stradati.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2011, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
filozof sa vrbasa je napisao:
Medi, a kada si ti okrenuo ploču? Ti si uvijek podržavao očigledno propale projekte i razmetljivost vlasti.

Ni meni nije jasno sta se desilo sa Medijem, on je oduvijek podrzavao sve sto radi aktuelna vlast.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 00:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
mozda vise nije placen da postuje :)

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 03:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovaj datum je nepraktican. Prije dok nisam slavio Bozic ok, ali od kada slavim Bozic, krsna slava RS ce uvijek biti u njegovoj sjeni. Za Dan SFRJ u skolama su se organizovale priredbe, ali to za Dan RS nije moguce jer su djeca na raspustu. Kako bi vi organizovali proslavu ovog Dana?

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 03:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako bi ste vi organizovali proslavu dana RS? Zar ne bi trebalo taj dan ispuniti da se zabavljaju siroke narodne mase, a ne kao svake godine guzonje u Banskom dvoru, naravno da bi opstine trebale da snose dio troskova. Nekako je krsna slava RS neprakticna jer je u sjeni Bozica. Ja otkad slavim Bozic, zaboravim na krsnu slavu RS, problem je i sto je tada raspust, pa nema priredbi, a trebalo bi ih biti u skolama.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 08:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
filozof sa vrbasa je napisao:
Kako bi ste vi organizovali proslavu dana RS? Zar ne bi trebalo taj dan ispuniti da se zabavljaju siroke narodne mase, a ne kao svake godine guzonje u Banskom dvoru, naravno da bi opstine trebale da snose dio troskova. Nekako je krsna slava RS neprakticna jer je u sjeni Bozica. Ja otkad slavim Bozic, zaboravim na krsnu slavu RS, problem je i sto je tada raspust, pa nema priredbi, a trebalo bi ih biti u skolama.

Jedne godine,dok sam bio načelnik inspekcija u našoj opštini, sam zatvarao trgovine i na taj način obilježavao taj svečani dan.

Nego, slažem se sa Medijem, uopšte nije u pitanju dal' RS treba ukinuti ili pripojiti ili utopiti, pošto vidim da se neki odmah hvataju za to čim kažeš da nešto ne valja, što je opet, da ne idem u digresiju , još jedan dokaz ispranosti mozga...stvar je u tome da je moglo bolje kad je za to bilo vrijeme, međutim ovo je daleko od bilo kakve države i jedino što sve drži na okupu je zakon gravitacije kao jedini od svih zakona koji se poštuju, da nema njega, moja, tvoja i naša govna bi počela opasno da levitiraju, a i ovako polako ali sigurno, prijete da nam dođu do guše.
Mi stojimo, svijet ide dalje. Ko stoji, propada.

Slava mrtvima!

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zašto da proslavljamo datum, ako većina stanovništva ne pridaje tome značaja, jer je situacija teška i narod beznadežan.

Značajni datumi tvoje države su jedan od stubova državnosti i razlog zbog čega je to nešto tako kako jeste. OK, ne priznaješ 25. novembar niti 1. mart, a i ravnodušan si prema 9. januaru. Meni da je svejedno ja bih u tom slučaju obilježavao sa Bosancima, Bošnjacima i Muslimanima 25. novembar.

Citiraj:
Vole Srpsku, ali malo o njoj uče u školama
Datum: 04.12.2011 21:00
Autor: Dragana Keleč
BANjALUKA - Iako je patriotizam pozitivno osjećanje prema sopstvenom narodu, državi, jeziku, istoriji i kulturi, osnovci i srednjoškolci u Republici Srpskoj veoma malo o tome mogu da nauče u školskim klupama, zbog čega veliki broj njih i ne zna ključne datume i obilježja Srpske.

Gdje se uči ljubav prema otadžbini i koliko o tome mladi znaju, na ispravan i pozitivan način, saznali smo upravo od njih samih.

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola na pitanje "Glasa Srpske" da li voli svoju zemlju odgovorio je potvrdno, ali istovremeno na pitanje da li zna kada je Dan Republike Srpske ili koja je himna Srpske odgovorio je da ne zna.

Mnogi od njih nikada nisu čuli da je himna RS "Moja Republika", a nerijetki misle da je himna Srpske "Bože pravde".

Svi osnovci i srednjoškolci znaju ko je Novak Đoković koji je za njih "nacionalni brend broj jedan", kao i to da su boje na našoj zastavi crvena, plava i bijela, ali u školi nisu naučili kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i koji je njegov značaj.

Vjeroučitelj u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" Zoran Pajkanović kaže da kada se pomene riječ patriotizam, prvo što mu na pamet padne je besjeda vladike Nikolaja koji otadžbinu poredi sa lađom, koju vijekovima gradimo, a u izgradnji te lađe učestvuju svi naši preci, ali i mi sami.

Smatra da je u gradivu za osnovne škole dovoljno zastupljena srpska istorija, od nastanka prve srpske države Nemanjića, te drugih istorijskih događaja, ali da je malo prostora dato novijim dešavanjima.

Direktor "Gimnazije" u Banjaluci i profesor istorije Zoran Pejašinović kaže da mnogi mladi ne stignu da nauče o novijoj istoriji, zbog toga što se te lekcije obično nalaze na kraju knjiga na kraju školovanja.

- Uglavnom maturanti imaju lekcije o novijoj istoriji u aprilu, a to je već vrijeme kada su oni u maturskim haljinama i odijelima, i nije im do škole, a ni do učenja. Po pravilu, uvijek te zadnje lekcije se ne stignu uraditi temeljito, tako da one iako su formalno u udžbenicima, ne budu savladane - istakao je Pejašinović.

Dodao je da je i većina profesora i nastavnika u školama starije generacije, koji poznaju ove činjenice i događaje vezane za nastanak Srpske, pa nerijetko misle da bi to i đaci trebali već da znaju.

- Zaboravljamo da su mladi ljudi, ljudi drugog vremena, da im je Josip Broz Tito daleka istorija, a nama je bio savremenik - kaže Pejašinović.

Socilog Biljana Milošević rekla je da bi mladi u Srpskoj svakako trebalo da tokom školovanja nauče nešto više o zemlji u kojoj žive.

- Nastavnici i profesori moraju da budu kreativni te da im prenesu na najbolji mogući način dešavanja, značajne datume i događaje vezane za Srpsku - istakla je Miloševićeva.

Šta je patriotizam?
Patriotizam i rodoljublje i je izraz koji u najširem smislu označava pozitivan odnos pojedinaca ili grupa prema svojoj otadžbini.

Patriotizam se odražava kroz osjećaj ponosa prema dostignućima i kulturi svoje otadžbine, nastojanju da se očuva njen karakter i identitet, odnosno identifikacija s ostalim pripadnicima zajednice koja tvori domovinu.

Patriotizam pretpostavlja da otadžbina sama po sebi predstavlja moralnu vrijednost, odnosno da pojedinac vlastite interese uvijek mora podrediti interesima šire zajednice.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... olama.html

Tekovine drugog svjetskog rata su za mene daleka prošlost, ali sam se uvijek radovao 29. novembru, a ove generacije rođene u ratu su razočarenje, ali opet nisu oni krivi već njihovi roditelji.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
s obzirom da se 99% ovog foruma slaze s tim da unitarna BiH ne bi ponudila nista bolje, tj. bilo bi jos gore, onda je jedino rjesenje nezavisna RS. Ono sto naizgled nezavisna RS nudi korumpiranoj birokratiji bi im se jako brzo odbilo od glavu u situaciji kad RS stekne nezavisnost.
Moje predvidjanje je da nakon sto se to desi, nece proci ni 4 godine, a docice do revolucije u kojoj ce mnogi stradati.

RS je potpuno cenrelizovan entitet, gdje je sve u Banjaluci i Laktasima. Samo cu navesti da je buzdet Laktasa veci od skoro cijele Istocne RS, toliko o centarlizaciji.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 16:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
A imas li podatak sa koliko Banjaluka i Laktasi ucestvuju u punjenju budzeta u odnosu na istocni dio RS?

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
http://www.laktasi.net/Dokumenti/PDF/Od ... A_2011.pdf

http://www.trebinje.rs.ba/doc/b2011.zip

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2011, 16:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
АЛЕКСАНДАР je napisao:
ах опрости, нисам намјерно. оно што се крши је људско право на нормалан живот, на запослење и унапређење по заслузи, право на информисање грађана о утрошеним буџетским новцима итд.. реалност је да живимо у једном корумпираном сиромашном друштву гдје се полтронство и увлачење у дупе награђује а размишљање својом главом кажњава, гдје се не поштује ама баш ништа, гдје имамо тону бесмислених закона само да би се и ово мало пара од народа извукло, гдје се све користи само за увећавање моћи оних на врху.. све ми се то гади и нека се сви наједу гована. и све то раде чувари републике српске ложећи прости пук неким курчењем док заправо прднути не смију док не добију дозволу.

Potpisujem. Republika Drpska je jedna nebulozna i apsurdna nesposobna gomila birokratije, plutokratskog i polu-feudalnog uređenja. Preskupa za izdržavanje a nije ni država, a njeni čuvari su beskrupulozni lopovi kojih od kojih bi se Kapone dobio kompleks niže vrijednosti, koji čuvaju istu tvorevinu korupcijom, vezama i nebuloznim zakonima kojima pljačkaju vlastiti narod koji ionako jedva preživljava. Iako sam Srpski nacionalista ( u pozitivnom smislu) sutra bi se borio protiv ove nakaradne države i stao na drugu stranu samo zato što sam joj i previše dao a ona mi je učinila više nepravde i zla nego i Federacija i Hrvatska! Kad je nestala SFRJ nestala je i moja zemlja i Dan republike....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]