banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovaj, zar Hica nije bio najslabija karika Njemacke?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pred kraj rata jeste, mozda je i u ratu, ali je omogucio nemackoj ubrzan razvoj, za razliku od onoga gde je pre bila

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Njemu su presudile nerealne zelje,preveliki apetiti, pogotovo kasnije kad je izgubio kompas i dodir sa realnoscu. A to stoji da je Njemacku digao iz pepela.

Poslednji put menjao shakal dana 29 Nov 2011, 11:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Njemcima nije niko kriv za poraz....Ne može jedna zemlja da pokori ostatak svijeta....Možda ako ima stanovnika kao Kina ili Indija...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zar taj uzlet Njemacke nije krenuo paralelno sa oporavko cijele svijetske ekonomije koja je u isto vrijeme bila u gabuli kao i Njemacka?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Zar taj uzlet Njemacke nije krenuo paralelno sa oporavko cijele svijetske ekonomije koja je u isto vrijeme bila u gabuli kao i Njemacka?

U par godina od toga da imaju najvecu inflaciju do tada zabiljezenu, postali su jedna od vodecih sila, recimo da su u Evropi samo Britanci bili jaci.

Tacno da bi se Njemacka oporavila i bez njega ali bi proslo mnoooooogo vise vremena da dostignu to sto su sa njim dostigli za 4-5 godina.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Uzlet je bio super.....al' je zato pad bio još teži....

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sumnjam da je pad bio jos brzi jer su i danas najjaca ekonomska sila evrope... Gledas kratkorocno... Oni su mozda 5 godina bili u kanalu posle rata, neka je i 10, a posle toga su se opet digli... Obezbedio je njih Hitler i na tome su mu sigurno zahvalini, makar ne javno ;)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Misliš da ne bi bili najjača sila i bez Hitlera? Mislim da bi. Nisam ekonomista i ne mogu tvrditi ali mislim da bi oporavak od prvog rata trajao duže koju godinu ali da bi isplivali na vrh i ovako i onako....a desetine miliona ljudi bi ostalo na životu....o baštini koja je uništena ne vrijedi ni govoriti...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bez rata nema pravog napretka.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Bez rata nema pravog napretka.

Tako se pokazalo kroz istoriju.... Isplivali bi Nemci, nisu oni stoka kao mi balkanski narodi :D

Nije bio potreban Hitler, ali se pojavio, podigao ih je velikom brzinom, a pored te ekonomske strane, meni je u njegovom slucaju zanimljiva i psiholoska, jer je uspeo da ujedini narod u jednu ideju i, kao sto neko rece, da drzavne zastave zameni stranackim, da im usadi totalno drugo misljenje... Takva propaganda se pre toga nije vidjala i verujem da i danas ljudi koriste neke od tih tehnika u stranackim kampanjama... Mozda to nije licna zasluga Hitlera, mozda je vecu zaslugu za to imao Goebbels, ali i on je hitlerov produkt i snalazljivost da oko sebe okupis najbolje ljude za taj zadatak

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 11:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Možda je on u početku i imao neku iskricu genijalnosti ali sve što je uradio kasnije je tu iskricu potamnilo višestruko. Adolf je krajnje negativan lik u istoriji ljudskog roda.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slazem se da je negativan lik, ali ne mozes osporiti uspehe koje je imao (racunacemo do pocetka rata)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Hertzog je napisao:
Isplivali bi Nemci, nisu oni stoka kao mi balkanski narodi :D

Nema vece stoke od onog ko moze pobiti milione i milione neduznih, samo zato sto su druge boje, vjere, kulture... Tako da ja smatram da smo mi za njih becka skola.
Hitler bi bio OK lik, da nije bio umno poremecen. Da nije bilo te price oko Jevreja, vise-nize rase... Zapamtili bi ga kao spretnog covjeka koji se digao protiv kolonijalnih sila. Ovako su Nacisti, Svabe, Hitler i ostala boranija najveci zlotvori 20og vijeka.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A to se na balkanu nije desavalo, ubijao je komsija komsiju, samo je lakse gledati u tudje dvoriste, kako bi prikrio svoje stanje... Nisu ubijeni milioni, jer nas nema toliko, a i rat se vodio na manjem prostoru, ali verujem da bismo sa lakocom oborili taj neslavni rekord nacisticke nemacke samo da su nas pustili da se koljemo medjusobno... Tako da ne gledas sve kroz prizmu mira, sumnjam da je u ovom zadnjem ratu bila prisutna becka skola

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Da nema pritiska i malverzacija od strane Zapada (a i Istoka), mi bi ovdje manje-vise normalno zivjeli.
Ne bi se pretjerano volili, ali ne bi siktali ovoliko jedni na druge sigurno.

Normalno da smo becka skola. Oteo se koji manji logor, i par masovnih smaknuca... (koliko god ovo morbidno zvucalo)
Za vrijeme WWII rata sva "niza rasa" se sistematski unistavala. Ljudi su dovozeni u logore iz svih krajeva Evrope. Trpali ih u vozove kao stoku. Vrsili su sve moguce medicinske eksperimente na njima. O trudnicama ne treba ni govoriti; kako su zavrsavale u tim logorima. Crnce su zive bacali iz aviona po sjevernoj Africi.

Tako da nema smisla porediti rat komsija na komsija, sa genocidom i zlocinima koji su Nacisti ucinili.
Naravno, opet se moze potegnuti prica, nisu sve Svabe bile Nacisti.

Da je Adolf bio spretan, jeste. Mada sam ja misljenja da veliki dio pocetnog uspjeha snose njegovi generali.
Ali kao sto rece zoka, ne moze jedna zemlja osvojiti citav svijet... Morali su otresti i cao.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 12:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa naravno da nisu mogli vojno pobediti, ali su izvukli ekonomski profit iz toga i danas zive na taj racun.
Naravno da se ne moze porediti svetski rat u kojem ucestvuje milikardu ljudi i ovaj nas u kojem je bilo nekoliko miliona. Malo ko je u ovom ratu muslimane smatrao jednakim i ravnopravnim sa Srbima. Tako da o visim i nizim rasama nije pricano samo u WWII, vec i u proteklom ratu. Ja sam bio klinac u to doba, ali se secam nnogo toga, sto sumnjam da je u tvom slucaju jer si mladji od mene. Ali veruj da je mala razlika izmedju odnosa prema suprotnih strana u ovom i u WWII ratu. Kolika je mrznja vladala na ovim prostorima pa to je smesno, a i danas je prisutna 20 godina nakon rata. Niko nece da prizna zlocine, niko nece da optuzi svoje generale i da otkrije masovne grobnice, ne smeju ni popis stanovnista da urade zbog muljaza, sve je ovo moderni tip hitlerove propagande

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
http://www.svetskirat.net/2010/01/27-март-1941-године/#more-490

Milovan Đilas navodi, kada je Tito posle izvršenog puča, 29. marta 1941. došao u Beograd osudio je „anglofilske elemente i provokatore“ za spaljivanje nemačke zastave i razbijanje Nemačkog turističkog centra. Kao što je poznato, u to vreme je KPJ bila pod jakim uticajem sovjetsko-nemačkog pakta.

Bloody Brits...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Mene baš interesuje šta bi se desilo da je Operacija Valkira uspjela i da su uspjeli preuzeti vlast od Hitlera. Moguće da bi Njemačka uz neke manje promjene ostala na osvojenim teritorijama do toga momenta, a sigurno bi bilo sačuvano i puno više života i svijet vjerovatno ne bi vidio efekat atomske bombe...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2011, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Verovatno bi doslo do obustave rata, a verujem da bi se povukli sa zauzetih teritorija ili bi bila situacija kao sa SSSR gde bi kad-tad doslo do odvajanja tih zemalja... U svakom slucaju bi bilo dosta manje stete nego sada, a i Nemacka bi bila daleko mocnija

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]