banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
scorsese je napisao:
Halpert je napisao:
... на полеђини новчића од 10 центи није споменик у Јасеновцу, највећи концентрациони логор фашистичке НДХ-а, стратиштe преко 750.000 Срба, Јевреја, Рома и других.

Jesam li ja ovdje lud ili ostali ljudi čitaju na preskok?

Ljudi piše SPOMENIK !
1. Spomenik je simbol stradanja Srba s jedne i ustaških zločina s druge strane.
2. Spomenik nije izgradila NDH, nego antifašisti da se nikad ne zaborave upravo ta stradanja enormnog broja ljudi.
3. Na kovanici nije ustaški znak "U" nego upravo suprotno simbol anti-ustaštva.
4. Šta se ima ko normalan buniti, valjda je to za pohvalu (ili ćemo ići a prori principom ne valja jer je iz Hrvatske...)
5. Hertzog boga ti, objasni kako se veličaju zločini postavljanjem spomenika koji ima svrhu da podsjeća na ono šta se dešavalo u Hrvatskoj sredinom 20-og vijeka. Meni zdrav razum govori da je u interesu Hrvatske da taj spomenik proguta zemlja da se što prije zaboravi na Jasenovac, a nikako upravo ovo što je urađeno - stavljanje spomenika na kovanicu da i oni evropljani koji ne znaju za Jasenovac da kad vide kovanicu se zainteresuju šta je to, kakav je to spomenik, šta predstavlja.

Jedina primjedba koja stoji i koja je čudna je taj serijal "biljni i životinjski svijet Hrvatske"
A ne bi me čudilo ni da je vijest totalni lažnjak.

Upravo. Ovo meni nije nikakvo naslađivanje i liječenje kompleksa ali priznajem da je moglo i drugdje nego na floru i faunu...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Halpert je napisao:
Obzirom na njihovu diskriminatorsku politiku prema svemu srpskom, itekako čudi što bi se na poleđini ''njihovog'' eura mogao naći antifašistički spomenik.
Opet, tu ne odlučuje većina jer da se nje pitalo digla bi se (sramežljiva) buna protiv jasenovačkog spomenika, a tražili bi, npr. neki vukovarski monument, kra(o)vatu i slične prepoznatljive hrvatske brendove.

nemoj vise ljeba ti i ovako me ziga glava na promjenu vremena jos kad neko istrese NPK umirem lagano

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 00:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nisam video da je tacka 5 vezana za mene....

Nisam mislio da oni time velicaju, nego da se moze manipulisati tom odlukom o simbolu na kovanici... Mislim da bi u tom slucaju bilo normalno da je i nemacka uradila isto, ali nije, jer je mnogo teze uskladiti misljenja naroda... Sumnjam da bi neki jevrej zeleo u svom dzepu kovanicu sa spomenikom iz konc logora, onako da ga svaki dan podseca na to vreme... Sta znam, mislim da ima lepsih stvari za postaviti na novac...

Pogresno se izrazih u gornjem postu

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Hertzog je napisao:
@Unbeliever
Rommel nema nikakve veze sa nacistickim zlocinima i to je jedan od retkih ljudi koji su cistog obraza (ako se tako moze reci)... Njegove jedinice i on jedini nisu radili zlocine i postupali su prema zatvorenicima po propisima, cak je i glavu izgubio zbog politike koja je kontrirala Hitleru i Berlinu... Bio je umesan i u pokusaje atentata na Hitlera, ali dobro ovo nije tema danasnje emisije :D

...i na kraju je dobio pištolj sa jednim metkom.
Znam to.
Poštujem njegov lik i djelo. Poštujem Wermacht, SS mi se gadi.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 17:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Mar 2007, 22:19
zar Jasenovac nije u Bosni i Hercegovini?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 17:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx

Spomen područje Jasenovac s Memorijalnim muzejom, osnovano je 1968. na prijedlog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Socijalističke Republike Hrvatske «radi očuvanja trajne uspomene na žrtve fašističkog terora i borce Narodnooslobodilačkog rata stradale u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, kao i radi očuvanja tekovina antifašizma.» (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Spomen području Jasenovac, NN 21/01).

Koncentracioni logor Jasenovac bio je mjesto zatočenja, prisilnog rada i likvidacija, u prvom redu srpskog pravoslavnog stanovništva koje je, u cilju stvaranja čistog etničkog teritorija, trebalo potpuno iskorijeniti s područja Nezavisne Države Hrvatske, kao i Židove i Rome, rasnim zakonima diskriminirano stanovništvo. U logoru je stradao i znatan broj Hrvata - komunista i antifašista, pripadnika Narodno – oslobodilačke vojske Hrvatske, kao i članova njihovih obitelji i drugih protivnika ustaškog režima.

Spomen područje Jasenovac mjesto je promišljanja i učenja, mjesto izgrađivanja osobnog stava prema zlu i zločinu, prema vrijednostima svakog ljudskog života, na moralnim načelima prema kojima svatko od nas treba pridonijeti izgrađivanju humanije budućnosti.

Citiraj:
Zbog svih jasenovačkih stradalnika, Jasenovac je danas mjesto koje potiče na razmišljanja, učenja, istraživanja, mjesto izgrađivanja osobnog stava i aktivnog otpora prema zlu i zločinu, ali i mjesto prihvaćanja vrijednosti ljudskog života i moralnih načela svojstvenih čovječnosti. Jasenovac je mjesto s kojeg bi svatko od nas trebao otići noseći u sebi čvrstu poruku da se zločini «Jasenovca» više nigdje i nikada ne smiju ponoviti. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima - trebaju se poštivati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 17:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
djordjevet je napisao:
zar Jasenovac nije u Bosni i Hercegovini?

Donja Gradina je U RS.
old fashion men je napisao:
scorsese je napisao:
stavljanje spomenika na kovanicu da i oni evropljani koji ne znaju za Jasenovac da kad vide kovanicu se zainteresuju šta je to, kakav je to spomenik, šta predstavlja.

Pa da, i hrvati će im objasniti kako su tu stradali nekakvi antifašisti, kao što je na Kozari podignut spomenik nekakvim antifašistima, a ne Srbima i nevinim prostim srpskim seljacima koji su slavili slave i njegovali svoje običaje, riječ antifašizam i komunizam nisu znali ni izgovoriti, a sa komunjarama imali koliko i ja sa japancima :roll:

Je8o te hoćeš ti već jednom utuviti u glavu, da nije bilo KPJ i Dr. Stojanovića tih istih seljaka ne bi bilo do 1942!!!!! Da nisu komunisti organizovali otpor poklali bi Srbe još do ljeta 1941 jer su odmah po osnivanju NDH krenuli u istrebljenje Srba u Potkozarju!!!
Da nije vojvoda Jevđević sišao sa Sokoca pa ih poveo u borbu?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bolje da im nisu pomagali, čačkali su mečku dok Njemcima nije dopizidilo.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:

Po tebi Fiki trebali su sami da se nabijaju na noževe i skaču u bunare i krečane da se ne bi ovi napatili i uznemirili? Švabo je došao jer su Luburić, Kvaternik i njihovi kasapini samo bili korisni i hrabri kad se ubija goloruka nejač, e kad je Vlajko pripucao šta sad? Pokazali "Grko-Istočnjaci" zube....zna se dobro kako su prošli ti isti legionari u SSSR kad ih je Crvena Armija izvela na peron po sistemu kom opanci tom i obojci....

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hajde bolan nepokoreni,šta se nerviraš....Šta očekuješ od njih? Da priznaju kako su se njihovi đedovi skrivali po Romaniji i zabijali glavu u plast sijena kad god Švabe naiđu kraj sela dok su u Krajini naši ustali protiv tih istih Nijemaca?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nervira me nepoznavanje istorije vlastitog naroda a ne njihova rabota po Romaniji, zna se dobro ko je tad bio spreman za gerilsku borbu i dizanje ustanka....pa bili oni komunisti ili rojalisti al treba se znati istina. Komandant Kozarčana poslije pogibije Dr. Stojanovića je bio Hrvat Josip Mažar Šoša koji je probijao obruč i štitio srpske zbjegove, desna ruka mu bio Osman Krabegović BTW obojica su bili Banjalučani iz građanskih porodica i bili obrazovani.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
nepokoreni je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Po tebi Fiki trebali su sami da se nabijaju na noževe i skaču u bunare i krečane da se ne bi ovi napatili i uznemirili?

Ne, nego su trebali svi komunisti izginuti sa tim narodom gore. Ovako čuješ padaju slobodne teritorije, a isti "pokretači" slobode oslobađaju nove.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Većinom i jesu, prvi je i poginuo Mladen Stojanović (doduše ne na Kozari) spasilo se samo oko 1500 boraca od preko 3500.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
Da nije vojvoda Jevđević sišao sa Sokoca pa ih poveo u borbu?

E đe je vojvoda bio niko nije mogao klati Srbe, a tamo gdje je bio taj vaš jebeni doktor, neki Josipi i Osmani Srbi su žestoko najebali, a mi ovamo i gdje smo najebali, bar smo se propisno osvetili, a vi ste tamo sa svojim krvnicima kolo zaigrali. Idi onda sa mungosima slavi jebeni 25 novembar, ni sam ne znaš bi li pišao ili srao :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Aham, tako je...a de ti meni objasni gdje nestadoše onoliki Srbi po Sarajevu kad ih je vojvoda štitio? I kako je nastala pjesma "Đurđevdan"?
I malo poštovanja prema članovima moje porodice koji su izginuli nas Kozari i Jasenovcu hejteru :angry4:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
old fashion men je napisao:
bar smo se propisno osvetili,

E zato što su majmuni jedva čekali da se svete,zato nam i jeste ovako kao nam je....

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne ovako nam je jer su majmuni pravili neprijateljima državu, umjesto da su je pravili sebi, jer su majmuni poubijali u ime ustaše jože sve svoje, jer su majmuni obnavljali vjekovnu državnost Bosne, a mungosi im na tome zahvalili 92'...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Za državu se zahvali Pašiću i kralju Peri što su je izmislili 1918, a na njih je vaš dični vojvoda svršavao.....a u znak hvale 41 su isti tamanili Srbe.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ja, 18' bio zavnobih, iste godine napravljena makedonija i sap Kosovo... :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2011, 19:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Raspravljati s tobom o istoriji Srba naroda u Ex-Yu dođe isto kao i je8ati se za nevinost - zaista nema smisla.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]