banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 10:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Nov 2011, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
zipo je napisao:
I meni je ovo za Francusku previše, ako uzmemo u obzir francusko junaštvo i njihovu ratničku istoriju.

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Hertzog je napisao:
Nije on Ruse napao po zimi, akcija Barbarosa (napad na Rusiju) je zapoceo u junu mesecu, ali se razvukao do zime, pa su ih Rusi sacekali i odvalili... To je bila cak 1941. godina, ali se Nemci od toga nikada nisu oporavili, izgubili smu mnogo ljudi i tehnike, a uz to razvukli su se na veoma sirok istocni front koji vise nisu mogli da pokriju i tu je poceo pad...

I svakako je lupanje sa ovim ciframa za Poljsku i Francusku, ali nije to ni toliko daleko od istine...

Počeo je napad u junu, ali nije trebao forsirati napad preko zime kad već nije obavio pripreme za to. Plus što je front bio širok skoro 2000 km i to je dodatno otežavalo dalje napredovanje. U svakom slučaju, prvi hitlerov kiks koji je promjenio odnos snaga na istočnom frontu. Rusi kad jednom uhvate zalet nema nazad, samo tjeraju naprijed ka zapadu. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Unbeliever je napisao:
Badinerie je napisao:
Nacional-socijalizam je duhovna bijeda. U osnovi morbidni kič i duboka malograđanština. Hitler je bio lider mittleuropskih malograđana, prostaka i gubitnika.

Rizikujući da budem prozvan ili protumačen simpatizerom NSDAP-a smatram da je ta ideja bila fenomen i postigla zavidan uspjeh u istoriji.
Zamijeniti državnu zastavu stranačkom, podići moral milionima, nije mala stvar.
Zato se ne može reći da je nacional-socijalizam bio bez duha i da je bio "mačiji kašalj".

Upravo tako, ono sto je NSDAP uradila za tako kratak period je fenomen(alno)

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pekmen je napisao:
Hertzog je napisao:
Nije on Ruse napao po zimi, akcija Barbarosa (napad na Rusiju) je zapoceo u junu mesecu, ali se razvukao do zime, pa su ih Rusi sacekali i odvalili... To je bila cak 1941. godina, ali se Nemci od toga nikada nisu oporavili, izgubili smu mnogo ljudi i tehnike, a uz to razvukli su se na veoma sirok istocni front koji vise nisu mogli da pokriju i tu je poceo pad...

I svakako je lupanje sa ovim ciframa za Poljsku i Francusku, ali nije to ni toliko daleko od istine...

Počeo je napad u junu, ali nije trebao forsirati napad preko zime kad već nije obavio pripreme za to. Plus što je front bio širok skoro 2000 km i to je dodatno otežavalo dalje napredovanje. U svakom slučaju, prvi hitlerov kiks koji je promjenio odnos snaga na istočnom frontu. Rusi kad jednom uhvate zalet nema nazad, samo tjeraju naprijed ka zapadu. :D

Pa on nije imao plan da se to razvuce do zime... Cekali su idealne uslove... U Rusiji je i prolece poprilicno hladno, tako da se odlucio za Jun kao pocetak napada, a planovi su bili da se Rusija slomi pre zime, upravo iz razloga sto je znao da nisu spremni za rat u tim uslovima, a prosto se nisu mogli ni pripremiti za to jer nigde u evropi nisu takvi uslovi pa da mozes odraditi pripreme ili bilo kakav vid trenaznog procesa

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pekmen je napisao:

Rusi odgovaraju kontrofanzivom, tako da ne znam da li bi to šta promjenilo na frontu da su i sačekali da prođe zima.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Pekmen je napisao:

Rusi odgovaraju kontrofanzivom, tako da ne znam da li bi to šta promjenilo na frontu da su i sačekali da prođe zima.

Da su čekali sledeću godinu, dakle 1942. imali bi više vojnika u stroju, jer bi vratili dobar dio vojske sa afričkog fronta. Dalje, Rusi su bili okrenuti prema istoku, jer su očekivali napad sa japanske strane. Treće, ušli bi spremniji urat, jer se za godinu dana dosta toga može poboljšati i usavršiti.
Znam da je rusko proljeće hladno do bola, nešto kao zima kod nas, ali ipak je lakše dejstvovati na -10 ili -5 nego na -30 do -40.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ja ti kažem da ne vjerujem da bi Žukov čekao da se Njemci ukopaju iako je Žukov tvrdio da goloruko jurišanje na Njemce je ravno ludosti.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hitler i Staljin su imali dogovor o nenapadanju, a Hilter je htio da ga zajebe pa je krenuo odmah 1941. na SSSR. Da je sačekao još godinu dana siguran sam di bi bolje prošao, jer Staljin sigurno ne bi napao prvi. U svakom slučaju, ovakav rasplet je išao na ruku Rusima. Ako ništa drugo, na vrijeme su došli pameti da sa Njemcima nema dogovora.
Ili još bolje, kažu naši istoričari, da Hilter nije krenuo na Jugoslaviju imao bi više vremena da odradi istočni front. Ispade da je Juga najzaslužnija sa neuspjeh Wehrmacht-a na istoku. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 17:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hertzog je napisao:
Cekali su idealne uslove...

Мислим да су чекали нешто друго....Хитлер је хтио да буде највећи војсковођа у историји па је напад на Русију покренуо у истом временском интервалу када и Наполеон,у жељи да тим потезом покаже да је бољи....Сјебало га је исто што и Наполеона. Већ тад се могло видјети да Хићо није нормалан.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 18:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hiki je definitivno puk'o poslije poraza kod Staljingrada, tačnije poslije poraza PRED Staljingradom. Bio je milion % ubjeđen da će ga osvojiti. Kad ono međutim 2:0 za Ruse. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije ga osvojio, ali Satljingrad je bio ničija zemlja.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 19:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne znam da je bio "ničija zemlja". Bilo je tu povuci potegni nekoliko mjeseci a onda su Rusi preokrenuli bitku na svoju stranu, jer su imali "dužu klupu", što bi treneri rekli. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pekmen je napisao:
kažu naši istoričari, da Hilter nije krenuo na Jugoslaviju imao bi više vremena da odradi istočni front.

Ma ja , sjebalo ga tih 6 dana koliko mu je trebalo da sjebe i pregazi jugoslaviju :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Pekmen je napisao:
kažu naši istoričari, da Hilter nije krenuo na Jugoslaviju imao bi više vremena da odradi istočni front.

Ma ja , sjebalo ga tih 6 dana koliko mu je trebalo da sjebe i pregazi jugoslaviju :roll:

Naravno, ovo sam napisao u šali. I meni je bilo smješno kada sam čuo da mu je tih 11 dana rata u Jugoslaviji sjebalo pohod na SSSR.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Možda se misli na to ogromno prebacivanje resursa, ipak par stotina hiljada ljudi ne možeš prebacivati tako lako s kraja na kraj svijeta.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 23:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da Hitler nije mogao cekati sledecu godinu za napad, razvukao se na previse strana i pocetne godine rata su isle na njegovu stranu, jer je nemacka bila vrhunski naoruzana, a ostatak sveta je dosta zaostajao... Greska je sto su se sirili na previse frontova, pa su morali da razbijaju svoje grupacije i time su osiromasili svoje jedinice... Rusija je osetila da Nemci nesto mute i krenuli su rapidno da se naoruzavaju, pa bi sledecom godinom imali jos vise gubitaka... Mislim da je ono bilo idealno vreme za napad, ali je greska bila prevelik broj frontova na kojima su se borili... U Africi nisu trebali ici na neke zemlje, mozda par njih bogatih naftom i to je to... Jednostavno nisu imali od koga da dobiju podrsku, zabari su za sve bili samo ne za sigurnog saveznika, japanci su se tukli na drugim frontovima, tako da su se oslonili sami na sebe, ali to nije bilo dovoljno jer su Rusi pruzili zavidan otpor i njima je primarni cilj bio da izdrze do zime

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
СТАН АНЕ ФРАНК НА ЈЕДАН ДАН ОТВОРЕН ЗА ЈАВНОСТ

Стан дјевојчице Ане Франк у којем је живјела са породицом прије него што су отишли у склониште од нацистичког прогона биће отворен идућег мјесеца на један дан.
Инфо | 18:14 24/11/2011 | Извор: СРНА

Холандска корпорација "Имере" је 2004. године купила стан у Улици Мерведеплен у јужном дијелу Амстердама и рестаурирала га да изгледа као из тридесетих година прошлог вијека.

Овај стан сада користе страни писци који се у матичним земљама суочавају са репресалијама.

Корпорације истиче да ће максимално 300 гостију, за улазницу по цијени од 7,5 евра, моћи да прошетају кроз стан у којем су Ана и њена породица живјели од 1933. дo 1942. године.

Породица Ане Франк прешла је у скривени стан иза куће у близини канала, гдје је дјевојчица написала већи дио свог дневника који је постао симбол свих Јевреја страдалих у холокаусту.

Ана и њена породица заробљени су након двије године проведених у склоништу. Дјевојчица је преминула 1945. године у нацистичком концентрационом логору.

В.Д.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2011, 21:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Rusi bi kapitulirali da se Amerikanci nisu iskrcali na siciliju a posle na jug italije,hitler je bio prinudjen da povuce deo jedinica sa istocnog fronta i posalje u italiju,tako bar kazu na nacionalnoj geografiji u onom dokumentarcu apokalipsa ww2

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2011, 23:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
Rusi bi kapitulirali da se Amerikanci nisu iskrcali na siciliju a posle na jug italije,hitler je bio prinudjen da povuce deo jedinica sa istocnog fronta i posalje u italiju,tako bar kazu na nacionalnoj geografiji u onom dokumentarcu apokalipsa ww2

To nije tačno. I bez savezničke pomoći, Rusi bi sjebali Hitlera. Jednostavno, bili su prejaki za Njemačku a i bilo ih je duplo više. Jebiga, to ti je prosta računica u ratu.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2011, 00:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uglavnom je prosta racunica, mada ne mora da bude... Brojnost nije uvek presudna u ratu, dosta puta se to pokazalo u istoriji

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 896 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]