banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 21:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Nov 2011, 23:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Sta mislite je li moguce izvorno prakticiranje vjere...obzirom na danasnji high tec, utrku s vremenom, mnostvo, raznolikost, uredbe, odredbe... itd.itd.

Da li covjek bas mora ili treba biti dio mase, iako znamo da su odredjene stvari koje masa cini pogresne, pogresni rituali, pogresan odnos prema Bogu, sebi, bliznjem...
Onako ako je covjek dio mase, tad nema problema, dio je mnostva, krece se u masi, i nije uopste interesantan nikom ...znaci ima svoj mir...ukoliko pocne da prakticira ono sto masa nije do tad prakticirala a svi manje vise-znamo da bi trebali, i to po vrh svega javno ispolji, tad nastaju problemi izvana a i kolebanje iznutra.

Uzmimo prijmjer svih Poslanika s.a.w.s. ...dok su bili s narodom, uzhivali su njihovo pojverenje, djelili sve...medjutim kad su krenuli stazama koje vode na drugu strano...malo je ostalo od prijatelja s njim...a o masi da i ne govorimo....

Kako biste reagirali kad bi vidjeli poznanika, rodjaka, dobrog prijatelja koji je poceo nesto prakticirati sto do tad nije, koji je promjenio misljenje spram neceg...u tom slucaju prema tom prijatelju ili poznaniku mi smo prva linija mase...da li bi pomislili da je glumac...ili da mozda istinski zeli promjeniti bar jedan dio svog zivota.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom je napisao:
Kako biste reagirali kad bi vidjeli poznanika, rodjaka, dobrog prijatelja koji je poceo nesto prakticirati sto do tad nije, koji je promjenio misljenje spram neceg...

Ako ne steti ni sebi niti drugima, pustila bih ga da se ohladi.

Teznja ka 'savrsenstvu' u bilo cemu je tendencija narcisoidnih osoba, pretjerivanje u bilo cemu nikome ne donosi dobro. Pretjerivanje u religijskom smislu mi je znak da budem oprezna s tom osobom. Refleksna reakcija mi je : 'Sta to krije, ili od cega bjezi pa tezi (kvazi)savrsenosti ?'

Slijedeca asocijacija mi je Nietzsche i 'Tako je govorio Zaratustra'. :D Drugim rijecima nemam bas najbolje misljenje o ekstremima ( u slucaju da ti je promaklo :D ) - bilo da su u pitanju politicka, socioloska ili religijska gledista.

Umjerenost je kljuc za sve u zivotu, pa i religiju. Provjerene i iskrene vjernike i vjernice koje sam srela u zivotu, je bez izuzetka krasila umjerenost u rijecima i djelima.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Poznajem takve neke primjere, prije ili kasnije sam detektovao kod takvih osoba slijepi dogmatizam u nekom pogledu ili pretjerivanje (npr. totalno odbacivanje svijeta). Bez rezerve sam uvjeren da je svaki vid praktikovanja religije savrseno kompatibilan sa zdravim razumom, tako da mislim da nam intelekt treba biti mjerilo ispravnosti prakse koju upraznjava religijski "disident". Znaci ako primjetim da neko krece neutabanim putem, koristim zdrav razum da ocijenim ispravnost njegovih postupaka, naravno sve mora biti utemeljeno u spisima. Znaci centralno pitanje je kako to neko odstupa od mase.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 00:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da li si definirala rijec "umjerenost u vjeri" kroz rijeci same vjere ili govoris o umjerenosti po licnom arsinu ???
Onu umjerenost koju definira vjera, je u danasnjem vremenu priblizna ili ravna extremizmu u vjeri kakvu poznaje masa....biti umjeren u vjeri znaci prakticirati mnoga vjerska nacela, javno i tajno....sto opet znaci izlagati se osudi onih koji umjerenost definiraju modernim zakonima....(i asocijacijama na Nicea... :D ...mala bajramska...naravno da mi nije promaklo)

Teznja ka savrsenstvu u svemu je uvjek bila osobina vjernika...jer i sam Poslanik s.a.w.s kaze "Dosao sam da usavrsim ljudski moral"....a Poslanik s.a.w.s nije bio narcisoidan...

@Hristov

"Znaci centralno pitanje je kako to neko odstupa od mase."

Mislim da to bas nije centralno pitanje...upravo suprotno...htio sam da nas stavim u masu spram takvog jednog slucaja...pitanje je "Da li mi mislimo da znamo sve i da prakticiramo sve religijsko i da je to dovoljno za raj"
Ako postavimo sebi takvo pitanje lakse cemo prihvatiti takvo "novo" ponasanje takve osobe, medjutim ako takvu osobu svrstamo u extreme makar i nakon nekog vremena onda smo mi ti koji smo ograniceni i onda smo upravo mi oni koji nismo umjereni u razmisljanju...zapamtite Poslanici s.a.w.s su u svoje vrijeme bili EXTREMISTI....to je kljuc teme.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad si me zbunio. Zadnja recenica iz prvog posta:

Kako biste reagirali kad bi vidjeli poznanika, rodjaka, dobrog prijatelja koji je poceo nesto prakticirati sto do tad nije, koji je promjenio misljenje spram neceg...u tom slucaju prema tom prijatelju ili poznaniku mi smo prva linija mase...da li bi pomislili da je glumac...ili da mozda istinski zeli promjeniti bar jedan dio svog zivota.

Na osnovu ovoga sam skontao da je subjekt diskusije taj zalutali coban koji se izgubio od stada :D

Mozes li navesti par primjera ekstrema na koje mislis? Diskusija je pomalo apstraktna posto nema konkretnih primjera, pa i ja mogu dati samo generalno misljenje, za ocjenu ekstrema mora postojati neko mjerilo, i kao sto rekoh, to su intelekt i spisi kao najbolji savjetnik, po mom misljenju.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da li si definirala rijec "umjerenost u vjeri" kroz rijeci same vjere ili govoris o umjerenosti po licnom arsinu ???
Onu umjerenost koju definira vjera, je u danasnjem vremenu priblizna ili ravna extremizmu u vjeri kakvu poznaje masa....biti umjeren u vjeri znaci prakticirati mnoga vjerska nacela, javno i tajno....sto opet znaci izlagati se osudi onih koji umjerenost definiraju modernim zakonima....(i asocijacijama na Nicea... :D ...mala bajramska...naravno da mi nije promaklo)

Teznja ka savrsenstvu u svemu je uvjek bila osobina vjernika...jer i sam Poslanik s.a.w.s kaze "Dosao sam da usavrsim ljudski moral"....a Poslanik s.a.w.s nije bio narcisoidan...

Napisala sam iskreno misljenje kao odgovor na temu, a ti odgovaras provokacijama. Varas se ako mislis da cu se spustiti na ovaj nivo diskusije.

pozdrav

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 09:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2011, 12:09
Da se priključim, zanimljiva tema.
Ilustracije radi, imate primjer ovog lika iz Uprave za ind. oporezvanje.
Čovjek koristi popodnevnu pauzu kako bi obavio molitvu. Praktikujući to je upao u oči svojih radnih kolega i sad je stigmatiziran i predmet analize.
Neke naše kolege na forumu su otvorile temu o njemu i već su ga definirali kao "vehabiju", ekstrema i šta sve ne!!!
Čovjek može bit na radnom mjestu sasvim OK, kao kolega može biti sasvim korektan ali on trenutno "odudara" od okruženja i sad trpi kritike.
A šta je njegova namjeta, motiv,,,,šta je njegov "grijeh" u svemu tome??
To što izdvoji par minuta pauze na koju ionako ima pravo i posveti se Bogu.
U isto vrijeme većina tih radnika uz alkohol, cigarete i trač provodi isto vrijeme.
Dakle, možda upravo on traga za izvornošću a okruženje mu baca trnje na stazu!?

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 10:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Napisala sam iskreno misljenje kao odgovor na temu, a ti odgovaras provokacijama. Varas se ako mislis da cu se spustiti na ovaj nivo diskusije.

Ja sam odgovorio hadisom na tvoje iskreno misljenje junge frau...tvoja kuca tvoj ducan...pa pa.

@Hristov

Da, intelekt i spisi...upravo su oni ti koji pokrecu jednog vjernika da promjeni svoje ponasanje ka boljem, da se priblizi Savrsenom...
S druge strane je osuda drustva, izolacija, smanjenje broja prijatelja, drzanje na distanci, reduciranje druzenja s takvim...koji je do juce npr. rukovao se s zenama ali to vise ne cini,...je bio u drustvu prijatelja medju kojima su jedan ili devojica pili u vremenu dok je bio s njima a od sad uredno izidje iz tog drustva, koji svoja djela potkrepljuje izvornim tekstovima....

Primjetio sam kad covjek promjeni samo jedan mali segment svog ponasanjai tu promjenu veze za vjeru...smanjuje se broj osoba s kojima je bio "dobar"...

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 13:11 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
izvorno prakticiranje u danasnjem drustvu jednostavno znaci vuk samotnjak...osoba moze, ali ce ga uvijek drustvo, okolina, poznanici uglavnom ignorisati..

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 13:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Od izvornog praktikovanja mnogo je bitnije spoznati kako Otac Nebeski želi da se to radi danas, i onda tako raditi. Jer svako vrijeme je drugačije i do danas postoje razni "update"-i po ovom i onom pitanju samo što ih mnogi ljudi nisu u stanju čuti (nisu u ličnom kontaktu sa Silama Nebeskim) pa nisu "u toku" već su stalno zarobljeni u tome kako su stvari nekad bile pa misle da baš sve tako treba i danas, i da stvar bude još gora te razne neke stvari o "praktikovanju vjere" rade mehanički a ne duhom.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Sad si me zbunio. Zadnja recenica iz prvog posta:

Na osnovu ovoga sam skontao da je subjekt diskusije taj zalutali coban koji se izgubio od stada :D

Mozes li navesti par primjera ekstrema na koje mislis? Diskusija je pomalo apstraktna posto nema konkretnih primjera, pa i ja mogu dati samo generalno misljenje, za ocjenu ekstrema mora postojati neko mjerilo, i kao sto rekoh, to su intelekt i spisi kao najbolji savjetnik, po mom misljenju.

Mislim da je oficir postavio sasvim dobro pitanje a ti kao i mnogo puta ranije vodjen sadasnjim pogledom na neke stvari odgovaras u pogresnom pravcu.

Ti na tu neku osobu x iz oficirovog primjera gledas kao na nekoga ko je odlutao od stada. A oficir misli upravo suporotno, jer i Isus se mogao definisati upravo ovako, kao "ekstrem" koji se idzvojio (ne odlutao) od stada i poceo razmisljati nekomformisticki.

Uostalom, to je jedan od paradoksa religije. Vecina danasnjih religija je nastala upravo ovako, kada je neko odlucio da se nece slijepo pridrzavati postojeceg sistema misljenja vec ce krenuti nekim svojim putem. Razlozi sada nisu bitni, bilo da su oni duhovne ili politicko-ekonomske prirode (pogotovo prirode koja podrazumijeva sticanje moci).
Dakle to je onaj primjer sa definicijom sekte, Crkva ce danas na svako nekonvencionalno upraznjavanje religije odreagovati burno nazivajuci to vjerovanje herezom a te pripadnike nazvati clanovima sekte, pokreta koji se "odvojio od jedinog pravog puta istine". A onda ce doci sekte i reci ce da je crkva ta koja je zapravo sekta jer ne propagira ono sto bi trebala da propagira i da je davno izgubila kompas i da se odmakla od sustine te religije.

E sad, oficira nakon svega ovoga vjerovatno zanima kako najbolje doci do savrsenstva u duhovnom smislu dok bi mene ovo sto sam napisao odvuklo u jos vecu distancu prema religijama, prava i jedina istina ne postoji cim imamo hiljadu razlicitih istina. Cak i da prihvatimo da je jedna od tih istina ona prava, sanse da je to bas ona koje se mi pridrzavamo su jako male.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 13:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2011, 12:09
Jedno je sigurno. Mnogi koji teže za izvornošću treba da imaju na umu da pravo i sloboda pojedinca završava tamo gdje počinje pravo i sloboda drugoga.
Ako se drže tog kriterija onda neće zalutati u neki ekstremizam, što se nažalost zna desiti.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 14:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Od izvornog praktikovanja mnogo je bitnije spoznati kako Otac Nebeski želi da se to radi danas, i onda tako raditi.

Jedno od srzi teme jest i gore napisano....medjutim u danasnjem vremenu covjek-vjernik je zbunjen...uzecemo primjer da je ta osoba vec u odredjenoj religiji bilo da je rodjena ili konvertirala ali jednostavno slijedi folklor...imamo od tog covjeka lijepu fasadu...on je dobar, posten, drustven, na raspolaganju je ljudima oko sebe...ali,...ali...ako je s svima takav, tad ima vrlo malo vremena da bude na raspolaganju Bogu.

Malo je tesko prenijeti misao vama krscanima ili ateistima, jer nisam siguran da u potpunosti razumjem krscanski nacin zivljenja jednog krscanina-vjernika....Islamski nacin zivljenja podrazumjeva da covjek nije samo s Bogom u vrijeme molitve, nego i za vrijeme druzenja, rada, kupovine, rata, mira, ovog onog...sve mora biti u skladu s sunnetom Poslanika s.a.w.s. i iskreno u ime Boga...

Nemamo update Objave svaki dan kad se ustane iz kreveta, medjutim kad se taj dan ustane iskreveta nista nije kao juce...a treba se prilagoditi, oni koji propuste "prilagodjavanje" postaju mlaki na sve negativnosti koje dodju s novim danom...e sad kad se nanize godinu dana...takav covjek odrveni prvo na male grijehe, pa onda lagano i na vece i vece itd...i u takvoj situaciji se susretne s jednim prijateljem koji je prilagodjavao danasnje vrijeme Objavi...i takav prijatelj je za njega extrem.

Elvis Presley je napisao:
Vecina danasnjih religija je nastala upravo ovako, kada je neko odlucio da se nece slijepo pridrzavati postojeceg sistema misljenja vec ce krenuti nekim svojim putem.

Pa mozda bas i nije....(moj pogled bi bio) da su upravo ove tri religije nastale iz jednog izvora (zbog toga je i toliko slicnosti) jer Poslanici s.a.w.s. i vjerovjesnici su bili i reformatori, i ima mnostvo vjerovjesnika koji su samo dolazili da vrate narod na ispravnu stazu...

Svaki danasnji "odlutali" samo to zeli ( da vrati prvo sebe na ispravnu stazu)...e sad koje je "ispravna staza" ...taj odgovor najbolje daju spisi i intelekt.

...ima toga jos...ali ...poslije... :)

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa mozda bas i nije....(moj pogled bi bio) da su upravo ove tri religije nastale iz jednog izvora (zbog toga je i toliko slicnosti) jer Poslanici s.a.w.s. i vjerovjesnici su bili i reformatori, i ima mnostvo vjerovjesnika koji su samo dolazili da vrate narod na ispravnu stazu...

Naravno da im je isti izvor (Abraham/Avram) ali nije o tome stvar.
I samo ovo izvoriste je u jednom trenutku bilo "ekstrem". isto kao sto je i teizam bio ekstrem za prvobitne religije rodova i plemena a to su bili totemizam i animizam. Onda je i monoteizam bio ekstrem za ustaljeno politeisticko glediste. Tako je i danas sajentologija ekstrem u odnosu na postojece religije i tako u nedogled.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, možeš li navesti jedan primjer tog odvajanja od mase po praktikovanju, kakva je to bila izvorna praksa, par konkretnih primjera, na koji način se očekuje da budeš sa Bogom i van molitve?

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
na koji način se očekuje da budeš sa Bogom i van molitve?

Iako pitanje nije meni upuceno, nadam se da ne smeta ako odgovorim.

Mene je uvijek privlacio duhovni aspekt vjere i posljedicno sufizam. Odgovor na pitanje koje si uputio se sastoji u samokontroli - znaci kontroli onoga sto govorimo, onoga sto cinimo, a onda nadati se akoBogda i onoga sto mislimo. Detaljnije ovdje. Nase je da se trudimo, da grijesimo, ali i da se kajemo, i da istrajemo na putu cinjenja dobra po mom misljenju.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

I samo ovo izvoriste je u jednom trenutku bilo "ekstrem". isto kao sto je i teizam bio ekstrem za prvobitne religije rodova i plemena a to su bili totemizam i animizam. Onda je i monoteizam bio ekstrem za ustaljeno politeisticko glediste. Tako je i danas sajentologija ekstrem u odnosu na postojece religije i tako u nedogled.

Da, ali ti gledas liniju razvitka religije onako kako to uce djeca ( ne poredim te s djetetom) u skoli ...mislim i ja sam tako ucio iz predmeta "poznavanje prirode i drustva" da je prvo bio ne znam sad, ne mogu redom nabrojati ali od prilike vjerovanje u gromove, vatru, animizam, totemizam, ovaj izam, onaj izam da bi se kasnije dooooosta kasnije doslo "razvitkom" religije do monoteizma koji je danas ajd da kazem "atraktivan"....

Misljenje vjernika je malo drugacije...ono ide da u pravcu da je od samog pocetka postojao monoteizam, ali da se "upetljavanjem" djavola, ljudskog nefsa, duse sklone grijehu i lijenosti, itd.itd. monoteizam "iskrivio" ili mu je nesto dodato ili oduzeto...i zbog tog dolaze svi Poslanici i Vjerovjesnici kroz ljudsku istoriju da vracaju na siratul mustekim ili Pravi Put...zato sam i rekao da su svi oni (Poslanici i vjerovjesnici s.a.w.s) bili ujedno i reformatori i extremi jer se narod ili covjecanstvo udaljilo od Pravog Puta i zato je trebalo slati odredjene ljude koji ce vracati bar dio mase...razumjes...

Ako krecemo s tacke od koje ti polazis sve je ok. sve stima, medjutim ako krenemo od tacke od koje polazi vjernik...ja i ti se razidjemo vec na startnaoj poziciji ( kad mislim "ja i ti" mislim na ekipu "vjernik - ateist-agnostik" itd.)

Hristov je napisao:
Oficire, možeš li navesti jedan primjer tog odvajanja od mase po praktikovanju, kakva je to bila izvorna praksa, par konkretnih primjera, na koji način se očekuje da budeš sa Bogom i van molitve?

U Islamu je dosta tih priimjera...ali ne znam koji bih nasao kao univerzalni da bi se nasli u odredjenom razumjevanju...evo recimo primjer alkohola je mozda dobar primjer....

Svi znamo da je danas alkohol dostupan svugdje i za sitnu lovu...u Islamu on je strogo zabranjen pa makar se radilo i o maloj kolicini...u krscanstvu on nije bas toliko zabranjen, ali...uzecemo slucaj Isusa koji ga je dozvolio...konkretno vinu...medjutim nigdje u Bibliji ne moze se naci da je iko vidio Isusa da je bio pjan ko letva, cista duda, talambus od vina, da nije znao sta prica...to su sve karakteristike koje ima jedan covjek kad se napije...

E sad ako imamo nekoliko prijatelja kojima je biti pjan u petak ili subotu navece "normalno" a i vama je bilo, ali ste shvatili u jednom momentu da Isus (kao osoba preko koje se dolazi do Boga) nikad nije bio P I J A N niti ijedan dan svog zivota u 33 godine...i vi onda kazete da zelite u tom segmentu biti kao on...ne zelite piti, niti se druziti s takvim bar u tom momentu dok su dibidus od kolicine alkohola u krvi...i ako im sutradan kazete da ste napustili njihovo drustvo iz cisto religijskog razloga jer zelite udvoljiti Bogu...vjerovatno cete biti extrem, sektas, glumac...

Primjer koji sam naveo je totalni promasaj u koliko vi (ne mislim konkretno na krscane nego na vas licno kao osobe ) vjerujete da je Isus petkom ili subotom kad je "izlazio" znao popiti litru votke i doci kuci u jutro u 4 sata i nastaviti propovjed na ranoj jutarnjoj molitvi.....

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E pa ako uzmemo to sto si ti rekao za tacno onda bi svi monoteisticki vjernici trebali da budu pripadnici judaizma, jer realno, They had one God before it was cool :lol:

Nebitne su slicnosti izmedju judaizma, hriscanstva i islama, ako je ovako kao sto ti tvrdis ti bi trebao da se preobratis i da pocnes praktikovati judaizam jer oni polazu pravo na prvu monoteisticku religiju u istoriji (iako ni ovo nije bas najtacnije ali hajd' ti sad to nekome objasni).

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nebitne su slicnosti izmedju judaizma, hriscanstva i islama, ako je ovako kao sto ti tvrdis ti bi trebao da se preobratis i da pocnes praktikovati judaizam jer oni polazu pravo na prvu monoteisticku religiju u istoriji (iako ni ovo nije bas najtacnije ali hajd' ti sad to nekome objasni).

Bravo... :D

Medjutim ja nikad nisam spomenuo neki naziv neke religije...u istorij "razvitka"...judaizam je naziv od jednog sina od Musa a.s. koji se zvao Juda...kad je dosao na oblast Palestine...plemena koja su bila starosjedioci su vidjela da Judino pleme prakticira nesto sto oni nisu prakticirali ...monoteizam....medjutim nisu imali ime za to pa su nazvali takcvo prakticiranje vjere Judaizmom...
Medjutim Islam nije dobio naziv po nekome ko se zvao Islam, ili Ismail nego od rijeci ili bolje reci recenice

Islam = totalno podredjenje Bogu u svim stvarima....

Mislim da bi se Judino pleme prije nazvalo "onima koji nastoje da se totalno predaju Bogu"...ali ovi s strane su to nazvali Judaizmom...

Da ne idemo sad u istoriju jel to bas tacno ili nije jer hriscani imaju malo drugaciji pogled na nastanak vjere i religije...ali je poenta da ukazem da je "Judaizam" kao rijec nastala dooooosta kasnije ali ono sto je prakticirala masa iz plemena Jude je monoteizam prenesen od Musaa. a.s. a prije njega od Ibrahima a.s. i tako sve do Adema a.s.

Znaci nije bit u vremenu kad je nastala nazivom neka religija, nego je bit u pocetku vremena kad je ta "neka religija" bila bez naziva jer je oznacavala upravo ono sto Bog od nas sviju zeli....totalnu pokornost a to nastaje daaaaavno prije atributa Judaizam... :)

poput primjera da je kisik otkriven ne znam mozda 1800 i neke godine, pa se pitamo kako su ljudi zivjeli bez kisika do tad...razumjes...monoteizam je postojao i prije rijeci "Judaizam"...kisika je bilo i prije rijeci "kisik"

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To kada je nastala rijec nije bitno niti je za kisik bitno kada je on dobio ime.
Ja govorim o nastanku monoteistickog sistema ideja, ucenja kako hoces. A to se odnosi na judaizam (naravno, ako kao kriterij uzmemo prvi masovniji monoteisticki pokret).
Bilo kako bilo, islam tu onda nema sta da trazi jer je posljednja "objava" kako ti uvijek govoris istog Boga mada i sam znas da to nije tacno i da Bog za ove 3 religije nikako nije isti.
Ali i da jeste, islam kao islam ne bi imao smisla ako bismo se orijentisali prema ovome o cemu ti pricas jer je jednostavno posljednja objava. Samo sto su muslimani paradoksalni pa pokusavaju da proture spiku da bas zato sto je to posljednja objava ona je i najsavrsenija pa zato mora biti i ona prava (izvorna). Ne moze nesto sto dolazi hronoloski posljednje da bude izvorno.
Dakle odluci se, je li bitna izvornost (judaizam) ili modernost (islam). Poceo si da pricas o izvornosti i ja ti opet kazem, onda bi trebao da pocnes praktikovati judaizam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]