banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 02 Nov 2011, 18:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jun 2009, 12:32
Forty Two je napisao:
Ne vjerujem da ti je tržišni inspektor nadležan za to. Pretpostavljam da imaš pravo na žalbu carini, a nakon toga pokretanje upravnog spora.

Moguce je. Definitivno cu se zaliti. Nema mi logike da mi naplate carinu na postanske troskove. U to sam ubijedjen. Sutra cu zvati upravu za indirektno oporezivanje i pokusati doci do konkretnijih informacija.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2011, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Carina i PDV se racunaju na ukupnu cijenu proizvoda koji kupis.
Ako si platio bateriju npr telefon 120 usd, i DHL kostao 30 usd, osnovica je 150 usd, sto je i normalno.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2011, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
да, и ја мислим да се рачуна царина на укупну цијену производа заједно са поштарином, јер да није тако, онда се договориш са продавцем да ти смањи цијену производа, а повећа цијену поштарине. све у свему у том случају ти би платио исто, али би ти царина била мања јер би се гледала само цијена производа

зато и иде царина на укупне трошкове. није ми сам ојасно какви су ово административни трошкови 10 марака?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2011, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Forty Two je napisao:
Nikome. Transportni troškovi (u tvom slučaju poštarina) čine dio carinske osnove.

НеБиХ се сложио са овом констатацијом али никако. Нажалост немам овде више папире кад сам плаћао царину на нешто из САД-а, али колико се сјећам, није наплаћена царина на укупан износ него само на вриједност робе. Што је по мени и нормално.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2011, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:
да, и ја мислим да се рачуна царина на укупну цијену производа заједно са поштарином, јер да није тако, онда се договориш са продавцем да ти смањи цијену производа, а повећа цијену поштарине.

Јеси ли икад покушао да неког Амера питаш да ти направи то? :) Елем, укупна цијена производа је цијена производа која пише на рачуну. Да није тако, не би се поштарина водила одвојено...

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Da li bi ko htio da mi kupi par majica na eBay, dobiće i malo provizije? :)

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 00:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Danny ^_^ je napisao:
Da li bi ko htio da mi kupi par majica na eBay, dobiće i malo provizije? :)

Није проблем, дај ми линкове и пошаљеш ми лову унапријед на жиро рачун у Фолксбанци. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Narucio sam sestri neki prsluk u vrijednosti od 152AUD i postarina je iznosila 27AUD... Zamolio prodavca da stavi nizu cijenu i da je kao poklon. Prodavac stavio 45AUD i da je rodjendanski poklon...Kad vidi cuda danas me zovu iz agencije in time da pitaju sta je u pitanju i da im dostavim kopiju licne i izvod sa paypal-a...
Na moje pitanje koliko to sve izadje zena spomenu neke spediterske troskove od 60KM :roll: i ostalo carina i pdv na cijenu proizvoda...
E sad fora je u tome da je to poslano preko TNT dok je prodavac stavio da se salje Standard International Flat Rate Postage, i da je najvjerovatnije zbog toga i poslano na carinu (tako rece zena iz in time)... Spomenu nekih 20KM za lezerinu na carini (valjda do 30kg tezine se placa 20KM) i jos neke administrativne troskove itd... Cuj 60KM za spediciju, pa toliko ne uzmu ni za kamion robe, a ne neki prsluk. (po meni klasicna pljacka)

Sad mene zanima da li ja to moram pokupiti ili jedostavno reci njima na carini da to vrate i prodavcu reci da mi posalje ponovo artikl ali ovaj put sa standardnom postom, a ne nekom agencijom (posto to nije u opisu artikla, tj. ne pise da se salje sa tim TNT i tu vidim mogucnost zalbe jer nije tako navedeno u opisu) i naravno da stavi jos manju cijenu?

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 02:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
To sto su ti oni naveli je PREVISE, DHL na paket od 3 kg uzme 20 KM ( +/- par KM nisam sad bas siguran 100%) i zaracunaju 31% od ukupne cijene proizvoda za carinu i pdv.
Druga stvar ti se ne mozes zaliti, tj. mozes ali do prodavaca je hoces li ti dobiti pare nazad, svugdje u TOS ( terms of service ) pise da oni ne odgovaraju za carinjenje, i ne isplati im se da ti vratis robu i da oni tebi daju kopletan refund jer su oni u minusu tada ( troskovi shipping-a).
A sto se tice toga sto on nije stavio nizu cijenu na paket, tu nemas nikakvo pravo zalbe jer je to krivicno dijelo, pokusaj prevare drzavnih organa je krivicni prekrsaj i jos mozes najebat zbog toga, tako da cuti u vezi toga ;).
Ako imas para, pokupi robu, ako nemas, naganjaj se prodavacem i paypalom.
Sretno :)

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma nije problem u tome sto nije stavio nizu cijenu, jer jeste stavio je 45$ (a stvarna vrijednost je 180$). Poslao mi je i racun na kojem pise ta cijena od 45$, (da pokusam sa tim kao dokaz vrijednosti umjesto paypal-a)...
Ova zena iz intime-a rece da moram platiti carinu jer je doslo preko TNT-a i da se sve posliljke koje idu preko njih (i dhl i slicnih agencija) carine, a da je doslo obicnom postom vjerovatno se ne bi carinilo...
E sad nigdje u opisu artikla nije stajalo da se salje TNT nego je naznacena obicna posta, i zbog toga sam naveo razlog da bi se mogao zaliti prvo prodavcu pa onda ebay-u...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Onaj ko narucuje putem DHL, Fedexa i slicnih se grdno zezne skoro svaki put.
Ja sam imao preko 100 paketa u zadnjih 8-9 godina, a svega 2-3 preko fedexa, izbjegavam to kad god mogu.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da ali ja nisam narucio preko tih agencija nego preko standardne poste, tako je pisalo u opisu artikla da se time salje... I onda dodje kod nas na carinu i kazu da je poslato preko TNT-a, a sve te agencije idu na carinu...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 02:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
Шајин je napisao:
1.наравно да можеш куповати преко ибеја, само за све што је скупље од 50 КМ наплаћује се царина. е сад ту има пуно до среће, све зависи од цариника хоће ли ти или неће наплатити. поштарина је регулисана када купујеш производ, тамо ти пише да ли достављају у БиХ, да ли је поштарина урачуната у цијену или ако није колико износи
........

meni su rekli da imaju pravo da carinu naplate i za robu ispod te vrijednosti, mada je meni prolazilo i preko 100 dolara, pa cak i ako na paketu pise ta vrijednost :-?
a sto se tice ovoga ebay.com, ebay.de ili ebay.co.uk na svakom postoje prodavaci iz kine i istocnih zemalja, nije bitno koji je ebay. treba gledati odakle je prodavac, a ne koji je ebay ;)
sinip je napisao:
dukicas je napisao:
Meni nije jasno gde je ta carina vršena, na aerodromu u Sarajevu ili u našoj pošti, pošto je roba došla iz Kine??? I da li vredi zvati nekog telefonom, bar da im skrenem pogled da im se to više ne događa uz koji sočnu psovku!?

Царинарница је у БЛ, и увијек је и била, а сад како је РС ономад добила свој међународни поштански код, могуће је да Сарај'во више нема ништа са тим, чак ни у пролазу. Али прво правац у Пошту и разговор са контролором. Па онда млати по Царини, ако буде требало.

jeste, jos uvijek ide preko sarajeva, gledam preko tracking brojeva, uvijek prikaze na posta.ba da je stiglo u basjja sarajevo ;)
nadam se da ce poste srpske konacno uvesti tracking :roll:
@sinip: moguce je da seller nije dobro zapakovao.. mada, mozda su i ovi nasi prepakovali, iako meni nikad nije stigao ovdje prepakovan paket, iako je imalo selotejp posta carinjenja.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 02:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vezano za ovu pricu o ip adresama sa proslih par stranica i da su mozda zbog toga blokirani paypal racuni... imam namjeru da otvorim jos jedan paypal racun. naravno, koristicu ga sa ovog istog racunara, ista internet konekcija, dinamicki ip. kako oni mogu da dokazu da je to ista osoba. mislim, sto ne mogu ja i mojih 5 sestara imati svaka svoj paypal? :D lol
mislite li da bi to mogao biti problem? :-?

i druga stvar, zvao me juce neko sa ebaya/paypala, sestra je pricala sa njima, trazili su konfirmaciju paypal mail adrese :-? ko je to mogao biti? nisu oni znali objasniti kako treba, a i sestri je trebalo vremena da skonta sta je u pitanju.. kako ona ne zna moju paypal adresu nije im ju ni mogla reci. malo me zabrinulo ovo, sta su mogli traziti i ko je to uopste mogao biti?
mislim da paypal nema obicaj da kontaktira korisnike.. kontam da nije neki seller sa ebaya :/

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Juliette je napisao:
vezano za ovu pricu o ip adresama sa proslih par stranica i da su mozda zbog toga blokirani paypal racuni... imam namjeru da otvorim jos jedan paypal racun. naravno, koristicu ga sa ovog istog racunara, ista internet konekcija, dinamicki ip. kako oni mogu da dokazu da je to ista osoba. mislim, sto ne mogu ja i mojih 5 sestara imati svaka svoj paypal? :D lol
mislite li da bi to mogao biti problem? :-?

i druga stvar, zvao me juce neko sa ebaya/paypala, sestra je pricala sa njima, trazili su konfirmaciju paypal mail adrese :-? ko je to mogao biti? nisu oni znali objasniti kako treba, a i sestri je trebalo vremena da skonta sta je u pitanju.. kako ona ne zna moju paypal adresu nije im ju ni mogla reci. malo me zabrinulo ovo, sta su mogli traziti i ko je to uopste mogao biti?
mislim da paypal nema obicaj da kontaktira korisnike.. kontam da nije neki seller sa ebaya :/

Што се тиче динамичке адресе, није проблем да имаш 5 налога отворених са исте адресе, али би онда требао да имаш и 5 рачунара за сваки Пејпал налог посебно. :) Имаш оно нешто што се зове "колачић" или ти по енглески "куки", који ти остаје након логовања на Пејпал. Мислим, могао би ти то да бришеш сваки пут, али имаш и идентификацију прегледача (браузера) и рачунара (оперативног система) приликом приступа Пејпал сајту, тако да ако неко буде тјерао мак на конац у Пејпалу а ти хипотетички имаш 5 налога са истог компјутера на различите људе, могао би да имаш проблема... :)

Што се тиче овог другог, мене нико никад није звао са Пејпала, али знали су да зову Кинези са неких сајтова гдје сам остављао упите за неке ствари. :) Ако те баш интересује, пошаљи мејл Пејпал подршци и питај да ли су звали. Иначе, неки дан сам примио "пецачки" мејл како се наводно неко интересује за нешто што продајем, па да кликнем да му одговорим, адреса наравно не води на Ибеј него на: http://www.zac-line.de/red.html

Наравоученије: ЧУВАЈТЕ СЕ ПЕЦАЊА!!!! :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 01:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

okej. imam 2 racunara, pa planiram 2 paypala :D hehe :D
al glup im je to fazon.. eto recimo muz i ja imamo svako svoj paypal a jedan racunar, sta onda? :-?

a drugo pitanje, mogu li imati vise ebay naloga i na svakom koristiti isti paypal? tj.placati preko jednog paypal naloga na vise ebay naloga.
ja sam primijetila da neki kinezi imaju vise ebvay naloga, a za sve im je ista paypal adresa. ako mogu oni, mogu i ja :D

ma to ko me zvao, vjerovatno je neki kinez :D ne vjerujem da pp to ima obicaj raditi.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Шта добијете кад саставите Пејпал и ЕЛТА кабел? Гомилу проблема - шта друго?!? И разваљен ГСМ систем m:tel-a. :D

О чему се ради? Да Пејпалу сви нису на броју показује јучерашњи случај кад је моја жена добила неке паре на свој Пејпал, и обавјештење на мејл у коме испада да је она сама себи послала паре, и из ког баш није јасно јел она добила паре или је платила нешто. Кад смо провјерили директно на Пејпалу, наравно, паре су легле на рачун. :D

А онда је у све то "уклизала" већ "легендарна" ЕЛТА тако што је пресјекла оптику код Србца (наравно ја то нисам знао у вријеме кад се дешавало). Елем, јуче је од некад поподне заџебавао нет, мало мало па прекине и тај рад. Раније тог дана сам ја најнормалније регистровао и платио домен на Годедију, пејпалом наравно. Навече, наиђем на неке јефтине меморијске картице на "Фокалпрајсу" и одлучим да купим. Пошто је како рекох нет будало, искључим-укључим АДСЛ модем. Проток се нормализује. Кобна грешка...
Одем на Фокалпрајс, региструјем се, убацим ствари у корпу, одем на плаћање, Пејпалом наравно.
Умјесто да добијем обавјештење о успјешно обављеној трансакцији, Фокаплпрајс издави нешто да је плаћање немогуће док не закачим банковни рачун на свој Пејпал?!?
Шта који мој????
Одем да видим да не треба нешто да се дода у мом профилу, нађем тамо верификацију адресе е-поште, реко' 'ајд да и то урадим. Одем да видим јел стигла порука кад тамо обавјештење од Пејпала да ми је налог ограничен!
ШТА КОЈИ МОЈ??????

Dear ХХХХХХХХХХХХХ,

We need your help resolving an issue with your account. To give us time to
work together on this, we've temporarily limited what you can do with your
account until the issue is resolved.

We understand it may be frustrating not to have full access to your PayPal
account. We want to work with you to get your account back to normal as
quickly as possible.

What's the problem?

We want to check with you to make sure that no one has logged in to your
account without your permission.

Please take a moment to change your password and create new security
questions. You should also take a look at your account information and
recent transactions. Make sure that your account information (address,
phone number, etc.) hasn't changed and that you recognize all of your
recent transactions.

If you see a payment that you don't recognize, let us know by going to the
Resolution Center. Click "Dispute a Transaction" to report an unauthorized
transaction.

Case ID Number: PP-ХХХХХХХХХХХХХХ

Гледам ја у то и не контам који им је, ако ишта пазим то пазим да немам неку гамад на рачунару. ОК, улогујем се дирекнто на Пејпал кад тамо:

We are currently performing regular maintenance of our security measures. Your account has been randomly selected for this maintenance, and you will now be taken through a series of identity verification pages.

Protecting the security of your PayPal account is our primary concern, and we apologize for any inconvenience this may cause.

Аха, јесте, баш сте мој изабрали...
И тако, поновна потврда кредитне картице, промјена лозинке, промјена безбједносних питања 1 и 2... 15 минута касније, добијем назад приступ и платим шта треба.

У чему је квака, па у томе што сам умјесто са 109.106.нешто или како већ иде нормална Телекомова адреса ја тад кад сам плаћао имао 46.239.нешто адресу!!!! Зашто? зато јер су морони са кабловске сџебали кабл па је Телеком другачије рутирао саобраћај/ресурсе а Пејпал сконтао да нешто "не штима"...

Елем, ЕЛТУ треба запалити... :D

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Hmm, nije mi jasno, što PayPal-u smeta promena naše IP adrese!??? Ionako većina nas ima dinamičku IP adresu i to podrazumeva da je IP adresa promenjiva. Donekle razumem da im smeta što se sa jedne IP adrese koristi više PayPal naloga, al' što im smeta da se jedan nalog koristi sa više IP adresa!?
Jel to onda ispada kad bih ja otišao privremeno negde (na par dana), npr. u inostranstvo ili u neku od komšijskih zemalja da ne bih tamo mogao koristiti svoj paypal!???

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2011, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dukicas je napisao:
Hmm, nije mi jasno, što PayPal-u smeta promena naše IP adrese!??? Ionako većina nas ima dinamičku IP adresu i to podrazumeva da je IP adresa promenjiva. Donekle razumem da im smeta što se sa jedne IP adrese koristi više PayPal naloga, al' što im smeta da se jedan nalog koristi sa više IP adresa!?
Jel to onda ispada kad bih ja otišao privremeno negde (na par dana), npr. u inostranstvo ili u neku od komšijskih zemalja da ne bih tamo mogao koristiti svoj paypal!???

Пејпалу очигледно не смета динамичка адреса, док је год у истом рангу, како рекох "стандардна" Телекомова адреса је 109.106.ххх.ххх а ова која је мени допала након хаварије је била 46.239.ххх.ххх значи потпуно други опсег. Е сад, вјероватно да се ништа не би ни десило да сам се ја само улоговао у свој Пејпал налог и излоговао. Али пошто сам пробао да платим Пејпал је то "схватио" као сумњиву активност, тј. неко ми је "хаковао" налог и аутоматски га блокирао, поготово што сам раније истог дана плаћао са "стандардне" адресе. Тако да ако се ти логујеш у свој Пејпал из иностранства, то ће вјероватно да буде ок, ал' ако покушаш нешто да платиш, вјероватно ће да ти се деси исто. Да напоменем да мој Пејпал није новоотворени и да сам са њега плаћао ствари већ ихахај пута... Е да, ако се логујеш у свој Пејпал из неке земље коју Пејпал нема на списку прихваћених земаља, могуће је да добијеш "инстант" блокаду. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Који eBay је најповољнији а са ког најбрже стигне наруџба?
Хвала

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]