banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 18:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1703 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 86  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2011, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Skenjo neko barjaktara :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 17:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ima informacija da je Sanad Al-Sadek, onaj što je javno priznao da je ubio Gadafija, "doček(ir)an" u Misurati.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 08:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Nasilni protesti u Tunisu

TUNIS - Nasilni protesti izbili su u centralnom dijelu Tunisa neposredno nakon objavljivanja rezultata prvih demokratskih izbora održanih nakon nekoliko decenija i devet mjeseci poslije svrgavanja predsjednika Zine el Abidin Ben Alija.
Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala nekoliko stotina demonstranata u gradu Sidi Bouzid koji su protestovali zbog ukidanja poslaničkih mjesta kandidatima iz stranke "Narodna lista".
Stranka "Narodna lista", na čijem je čelu biznismen Hašemi Hamdi, osvojila je određeni broj poslaničkih mjesta, ali je Centralna izborna komisija saopštila da je njihova lista kandidata nevažeća zbog "finansijskih nepravilnosti".
U ovom gradu su počeli nemiri, koji su izbili početkom godine i poslije kojih su krenule pobune i u drugim arapskim zemljama takozvano Arapsko proljeće.
Umjereni islamisti iz stranke "Enanda"pobijedili su na izborima održanim tokom prošlog vikenda.
Prema zvaničnim rezultatima izbora "Enanda" je osvojila 41 odsto glasova, čime dobija 90 poslaničkih mjesta u 217-očlanom parlamentu.
Lider stranke "Enanda" Rašid Ganuči rekao je da će vlada nastaviti sa ispunjenjem ciljeva revolucije.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Revolucija jede svoju djecu.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je bila besplatna za sve građane.

* Krediti su bili beskamatni.

* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.

* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.

* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.

* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.

* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.

* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.

* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.

* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.

* Onome ko nije mogao da nađe posao nakon završetka školovanja država je isplaćivala novac u vrednosti prosečne platu u njegovoj profesiji sve dok ne dobije posao.

* Četrdeset vekni hleba koštalo je 0,15 dolara.

* Gadafi je napravio najveći irigacioni sistem na svetu, poznat kao Velika veštačka reka, kako bi vodu dobili svi u pustinji.

* Ako neko nije mogao da nađe obrazovnu ili medicinsku ustanovu koja mu je bila potrebna, vlada mu je plaćala da ode u inostranstvo, a pored novca za lečenje i obrazovanje, dobijao je i 2.300 dolara mesečno za smeštaj i iznajmljivanje kola.

TRIPOLI - Demokratski gube beneficije.

Nakon ubistva Moamera el Gadafija svi Libijci su na gubitku. Uvođenjem zapadne demokratije, za koju su se borili pobunjenici, Libijci će izgubiti povlastice koje nijedan drugi narod na svetu nije imao. Evo šta je Gadafi omogućio svom narodu:

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Izvor: http://www.kurir-info.rs/planeta/u-libi ... 141944.php

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
sad je jasno da je sledeca sirija. al asad ako nece da mu nabiju metalnu sipku u dupe (a to je americki ritual), mora kupiti kobalt 60 od velikog vodje. vise nema nazad.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nešto nezapaženo prošao skup podrške Asadu na kojem je bilo oko milion ljudi. Valjda su nešto naučili gledajući šta se desilo u Libiji. I Gadafi je bio okupio stotine hiljada pa ...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 18:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
U intervjuu za danski dnevni list "Politiken," Rasmusen je ocenio da "može doći do situacija kada međunarodna zajednica ima legalne osnove da interveniše, uz podršku u povelji UN, bez rezolucije Saveta bezbednosti".

"To ne bi bila idealna situacija, ali smo to videli na Kosovu. Tamo je međunarodna zajednica intervenisala i ja smatram - posmatrajući u istorijskom svetlu - da su svi saglasni da je to bilo ispravno", kazao je generalni sekretar NATO-a.

On je dodao da ne želi da bude pogrešno shvaćen i ne "advokatiše za takav tip intervencija, pošto je najbolje imati podršku rezolucije Saveta bezbednosti".

"Ali, sa druge strane, to ne znači ni da će međunarodna zajednica sedeti skrštenih ruku i pasivno posmatrati dok se stanovništvo masakrira, dok se brutalno krše ljudska prava, ili čak vrši genocid", istakao je Rasmusen za "Politiken".

Anders Fog Rasmusen je ocenio i da je NATO operacija u Libiji, koja se završava u ponedeljak, "bila jedan veliki uspeh, sa 25.000 izvedenih letova i 10.000 izvršenih napada bombama, bez potvrđenih civilnih žrtava uzrokovanih od strane NATO-a".

... koji licimuri.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 21:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
@winstonwolfe

a jel se iko ikad zapita dal je to sve istina? imaju li negdje provjerene informacije o tome?
mislim, otkud to da je gadafi mogao da priusti svojim gradjanima ono sto ni jedna druga drzava na svijetu ne moze ni izbliza, i da jos uz to on i njegova porodica imaju milijarde dolara na racunima sirom svijeta?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 21:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A da li je istina da imaju milijarde na računima?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
A da li je istina da imaju milijarde na računima?

nije li interesantno kako volimo da prozivamo glupe amerikance i britance kako vjeruju svemu sto cuju na BBC/CNN, a istovremeno smo spremni bez imalo razmisljanja da povjerujemo u sve sto procitamo iz bilo kojeg izvora, a sto odgovara nasoj verziji "istine"? da sutra "skandal" ili "trece oko" objavi da je svaki libijac pod gadafijem dobijao po 1 000 000 $ (eto 'nako, cist' da mu se nadje za crne dane), odma bi se naslo 50 likova koji bi to postavili ovde na forum...

da li su gadafijevi imali milijarde dolara? pa, neka njegova 'podobna' djecica su imala biznis na zapadu (cak je u jednom periodu bilo govora da ce jedan od njegovih sinova kupiti juventus fc). banke su objavile priblizan iznos na racunima koje je porodica gadafi imala.
mozda je to sve laz i propaganda. ali, jednako tako je mozda laz i propaganda ono sto se cuje iz gadafijevskih izvora o prijasnjem blagostanju u libiji. za neke od objavljenih stavki, recimo da su cijene u supermarketima smijesno male, smo se vec uvjerili da su obicna laz...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Да ли је истина или не, не знам, данас је тешко добити тачну информацију. Ако је и пола од овог тачно, онда су имали више него што ми можемо да икад овде имамо.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Par tih "laži" o cijenama u Libiji je napisao i Lazanski u članku na početku sukoba. Valjda je barem u tome vjerodostojan.
Evo vijesti par godina prije sukoba, odatle to o raspodjeli prihoda od nafte.
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53352

Libija je imala izvoz od 1.5 miliona barela nafte dnevno. A 5-6 miliona stanovnika. Mlađih od 14 godina skoro 35%. Imali su mogućnosti da svašta finansiraju. Na primjer da nisu ni popravljali vojnu tehniku koja se kvarila nego kupovali novu.

BDP po glavi stanovnika početkom 80-tiih je bio veći i od USA. Sada kada su mislili da su zakopali ratne sjekira, mogli su se vratiti u to društvo. Lijepo je sve to izgledalo.
Italija obećala isplatiti 5 milijardi. Kondoliza u posjeti. Britanci i Francuzi se "uvlače" na sve moguće načine. Odali mrežu trgovaca nuklearnom tehnologijom, pa ukopali Pakistance. U saradnji sa USA sprečavali prodor islamskog ekstremizma na sjever Afrike... To su sami Ameri priznali.
Čak je i Saif, bio, jedan od bliskh prijatelja Lorda Nataniela Rotšilda...
I koji preokret. Meni je to nevjerovatnije od svih spomenutih beneficija. A istinito je.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 01:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... u-zavicaju

Zanimljiv feljton.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je bila besplatna za sve građane.
* Krediti su bili beskamatni.
* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.
* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.
* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.
* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.
* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.
* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.
* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.
* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.
* Onome ko nije mogao da nađe posao nakon završetka školovanja država je isplaćivala novac u vrednosti prosečne platu u njegovoj profesiji sve dok ne dobije posao.
* Četrdeset vekni hleba koštalo je 0,15 dolara.
* Gadafi je napravio najveći irigacioni sistem na svetu, poznat kao Velika veštačka reka, kako bi vodu dobili svi u pustinji.
* Ako neko nije mogao da nađe obrazovnu ili medicinsku ustanovu koja mu je bila potrebna, vlada mu je plaćala da ode u inostranstvo, a pored novca za lečenje i obrazovanje, dobijao je i 2.300 dolara mesečno za smeštaj i iznajmljivanje kola.

danas sam razgovarao sa jednim libijcem kojem je vecina familije jos u tripoliju. covjek se sasuo od smijeha na vecinu ovih "istina" o libiji, a pogotovo na one oko kuca, stanova, farmi i plata koje se isplacuju po zavrsetku skolovanja. kaze da od drzave neces dobit zutu banku kad diplomiras.
stipendije za studiranje u inostranstvu postoje i lako ih je dobiti, ali ne pokrivaju nikakav dzeparac, tj. ovo za 2300 dolara mjesecno je obicna laz. stipendije pokrivaju samo skolarine.
takodje kaze da su zdravstvo i obrazovanje besplatni, ali da im je visoko obrazovanje katastrofalno, a sto se tice zdravstva, onaj ko ikako moze da priusti lijeci se u tunisu, jer je zdravstveni sistem u libiji uzas boziji. njemu licno kcerka zamalo nije nastradala zbog tog "besplatnog zdravstva" kad je imala saobracajnu nesrecu i moro je prebaciti u tunis...

cisto da se zna povodom "istine o libiji"

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
To su ovi "demokratski" Libijci. Ja znam opet drugog Libijca u Becu koji potvrdjuje 90% navedenog ovdje.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo jos jedne price od neke koja zivi u egiptu...

http://www.e-novine.com/svet/svet-repor ... ijelo.html

Citiraj:
To su ovi "demokratski" Libijci. Ja znam opet drugog Libijca u Becu koji potvrdjuje 90% navedenog ovdje.

sta, potvrdjuje da svako ko zavrsi univerzitet dobija prosjecnu platu za svoje zanimanje? zivo me zanima sta onda taj libijac radi u becu, kad je vec kod gadafija mogo da zivi ko bubreg u loju, i to 'svoj na svome'...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Milanko Djeric je napisao:
zivo me zanima sta onda taj libijac radi u becu, kad je vec kod gadafija mogo da zivi ko bubreg u loju, i to 'svoj na svome'...

Vjerovatno studira i zajebava se o Gadafijevom trošku, uostalom kao i svuda što se liBijci zajebavaju, ali nema više ne, ne, gotovo je sa zajebavanjem, sada će da jebu svoju majku i proklinju dan kada su se rodili.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2011, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Milanko Djeric je napisao:

Odlican link Milanko. Za trenutak sam povjerovao da je stari pacov dijelio narodu sakom i kapom, ali ispostavilo se da su vise od pola od onih teza o blagostanju u Libiji samo obicni urbani mitovi. Dovoljno je procitati ovo iz gornjeg linka:

"...Voda iz česme se pije, mada nije preporučljiva. Za cijenu litra pitke vode može se kupiti deset litara benzina..."

ili ovo:

"...Kada je riječ o besplatnome zdravstvu, radilo se o skroz lošem nivou medicinske i druge opremljenosti , tako da su ljudi nosili sa sobom posteljinu, dobijajući samo goli krevet. Operacije su se vršile bez anestezije, a lijekovi plaćali po apotekama. Plaće u libijskim firmama su mizerne (od 150 do 250 dolara za poslove diplomiranoga inžinjera, koji najčešće nalazi radno mjesto u oblasti nafte). S obzirom na veliki broj stranaca, koji su tokom rada u Libiji sa porodicama tu i živjeli, zapanjuje činjenica da upisati dijete u srednju školu na engleskome jeziku ne može se ni u jednom libijskom gradu, čak ni u Tripoliju. Kako su plaće i prosvjetnim radnicima sramno niske, obrazovanje nije garantiralo stručnost i sistematsko znanje. Čak su i strane knjige cenzurirane i prevođene samo one koje je vladar odredio. Na fakultetima se studenti nisu osposobljavaju za konkretni posao. Tehnički nepotkovani, oni su i nezainteresirani, s obzirom da su tu stranci koji za razliku od njih bivaju dobro plaćeni.

Rijetki su bili oni kojima je država poklanjala stan. Da bi se uopće neko oženio, po tradiciji mora imati puno novca, koji ide mladinoj familiji, a u slučaju razvoda mora se ispoštovati obaveza, tzv. "mahr", otpremnina, čija se vrijednost određuje već pri sklapanju braka. Nerijetko su tridesetogodišnjaci samci, koji nemaju ni novac, ni stan, pa prema tome ni realne šanse da se žene. Zabavljanja gotovo da ne postoje, pa nije ni čudo što su muškarci jako isfrustrirani. Sa druge strane, postoji poligamija i najčešće su to starci sa mladim ženama kao drugim, trećim ili četvrtim...''

Sta ces od nafte ako nemas vode.
Iako im je bilo vjerovatno prilicno lose, ne znam da li ce im demokratija donijeti nesto bolje, nama u bivsoj Yu nije donijela. Zavisi ko im dodje na vlast.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1703 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 86  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]