banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 03:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
bojmen je napisao:
Pa sada to zavisi kako se gleda na stvari.. da li je Ceska (ili neka druga drzava iz tog talasa, na pragu ulaska) ispunila te uslove ekonomske stabilnosti i nivoa zivotnog standarda? Da li je mozda neko bio u Ceskoj da nam prenese kako su oni to napredovali?

Javio se TechX iz Grcke i naveo stanje tamo.

bojmen je napisao:
Kolika je razlika u standardu izmedju Portugala, Finske, Svedske?

E sada postoji pitanje druge vrste, a to je koliko je realno za ocekivati da sistem koji se na zapadu gradi jedan duzi vremenski period uspije u primjeni na nekom drugom tlu, dosta drugacijem po mnogo kriterijuma.
Koliko je realno ocekivati da sistem zasnovan na lazi, nepravdi i potlacivanju ima buducnost?

Navodis neke detalje a ja cu kad nadjem link postati ovde listu korumpiranosti zemalja odnosno od najmanje ka najvishe korupiranim zemljama. Na prvom mjestu je Finska, cisto reda radi, a Bih na 87om.
Ukupno je nekih 130 zemalja. Mi mnogo toga moramo da uradimo da bi se uopste poredili.

Citiraj:
Istina je to da ovdje:
1) nije sproveden referendum za ulazak u partnerstvo za mir
2) nije sproveden referendum za ulazak u NATO
3) nije sproveden referendum za ulazak u EU
I ne samo to, prije toga nije napravljena od strane ovdasnjih vlasti odgovarajuca studija koja bi bila u stanju narodu da prezentuje sta se to gubi a sta se to dobija. U Evropu se ide gledajuci unaprijed maksimalno 1-2 godine (umesto 20,50,100 godina)

Ulazak u EU se nece desiti preko noci, niti za godinu - dvije. Slovenija je prije 2 godine i jos nije usla a imala je vec tad mnogo uslova ispunjenih.
Politicari pricaju za period koji su oni na vlasti jer sve sto oni zele uciniti (ukrasti, otudjiti, pokupovati) se tiche mandata funkcije na kojoj se nalazi. Mi NEMAMO dugorocnu politiku i kad dodju stranci onda 'nam sole pamet'. Ne znam ni jednu vlast koja je do sad bila a da se nije masovnim kriminalom bavila.

Ma ovo je vishe razmisljanje nego bilo sta drugo jer ja ulazak odnosno taj neki 'evropski nivo' ne vidim blizu u BiH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 22:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Nešto mi nije jasno. Kažeš da komunizma više nema (i to po tebi: nažalost) i nema starog režima kad smo živjeli kao lordovi a onda kažeš da trebamo prihvatiti kapitalizam. Pa što ne bismo prihvatili komunizam i stari režim u kom smo živjeli kao lordovi?

Komunizam kao uredjenje je utopija odnosno parola 'svi smo jednaki' ne pije vode nigdje jer u prirodi ne vlada zakon 'svi smo jednaki'.

Vader je napisao:
Ne kažem da trebamo prihvatiti onakav (bezbožni) komunizam ali smatram da bi pobožni komunizam bio neuporedivo bolji od kapitalizma. Uostalom, vjerujem da je to sistem budućnosti. Vrijeme će pokazati.

komunizam + istinska pobožnost = prava hrišćanska država

Opet uvlacis religiju. Ne moguce je napraviti jednoreligijsku drzavu, pogotovo ne u BiH gdje imas toliko naroda i religija. Navedi mi primjer kome je to poslo za rukom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Komunizam kao uredjenje je utopija

Kao što rekoh - vrijeme će pokazati

Citiraj:
Nemoguce je napraviti jednoreligijsku drzavu

Rekao sam "istinska pobožnost". Ona može biti i kroz hrišćanstvo, islam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Vader je napisao:
Ne kažem da trebamo prihvatiti onakav (bezbožni) komunizam ali smatram da bi pobožni komunizam bio neuporedivo bolji od kapitalizma. o

ma ja bi ga rado prihvatila :D nije to u pitanju, vec nema vishe povrtaka na staro, nakon svih desavanja, a osim toga nema odekvatne osobe koja bi mogla da vrati takav duh narodu...
Cika Mico Carevic kao predsjednik Partije saveza komunista pokreta za Jugoslaviju, jeste posten i pametan , ali nije vishe covjek kadar da nesto uradi :)

A osim toga...vezujesh komunizam sa religijom ...nelogicno. Religiju ako neko osjeca treba da je osjeca u sebi i da vjeruje skrusheno i da to osjeca u svom srcu a ne da zahtijeva od politckog sistema(bilo kojeg) da je orjentisan religijski :roll:

A ovo da su mnoge zapadne zemlje nezadovoljne sa EU....ima istine...
ALI ljudi moji MI nismo ispunili ni uslove jer nismo ih dostigli, a vec mislite kako cemo josh biti nezadovoljni sa tom ekonomijom, politikom, socijalom i slicno...

Bitno je ukljuciti se u evropske integracije, steci uslove (da nisamo zadnja rupa na svirali), a onda se boriti da korigujemo ....znaci step by step...

I josh nesto sto mogu da povezem sa ovim.....bila sam ove godine u Bugarskoj i to je zemlja koja toliko zudi za EU da je to pomalo komicno (npr. na osnovnoj skoli visi zastava Bugarske a pored nje EU zastava) :lol: :lol: :lol: na tramvajima proevrpske reklame itd... :D

oni prilagodjavaju masu nekih zakona prema zemljama EU... i ocekuju mnogo bolji zivot....
Mislim da ce im to mnogo pomoci, svakako...jer obican narod tamo jako tesko tamo zivi, fabrike su prazne, treba dosta donacija da se to pokrene....

Evropske integracije su po meni sansa za takve zemlje da se se trznu i skoce na svoje nogice...a potom se stanje dalje uredjuje zavisno od stanja i potreba....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 00:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
misk0 je napisao:
Komunizam kao uredjenje je utopija

Kao što rekoh - vrijeme će pokazati

Pa zar nije vec pokazalo ? Koliko ti jos dokaza trebalo pored skoro svih komunistickih drzava koje su propale ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 01:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Prije odlaska na pocinak da jos malo (pokusam da) zatalasam.

misko je napisao:
Javio se TechX iz Grcke i naveo stanje tamo.

Tata mi je bio u Grckoj prije jedno 15-ak dana i prenio mi je malo drugacije utiske.
Recimo kada su oni dosli ili odlazili (otprilike) bio je organizovan neki masovni strajk koji se odnosio na vise organizacija... npr. radnici na aerodromu su bili u strajku, u prevozu i sl... Cak im se desilo to da su penzioneri kada su vidjeli njihovu grupicu pitali protiv cega strajkuju, sa namjerom da im se pridruze :)
Ovo naravno ne govori o tome da je tamo skroz lose, propast itd, vec da i njima nije bas veselo. Naveo sam od ranije primjer sa poljoprivrednicima tj. unistavanjem date grane u Grckoj (a i vecini drugih zemalja). Ipak, kod primanja Grcke u EU treba uzeti u obzir neke druge stvari, npr. geopoliticki polozaj.

misko je napisao:
Navodis neke detalje a ja cu kad nadjem link postati ovde listu korumpiranosti zemalja odnosno od najmanje ka najvishe korupiranim zemljama. Na prvom mjestu je Finska, cisto reda radi, a Bih na 87om.
Ukupno je nekih 130 zemalja. Mi mnogo toga moramo da uradimo da bi se uopste poredili.

Ja sam vise mislio na poredjenje medju tim Evropskim zemljama, sa namjerom da se vidi da i medju njima postoje znacajne razlike u standardu. Da li je neko gledao nedavno glamur i reportazu sa Sicilije? Tamo nije nista drugacije nego u nasim prosjecnim donjim p*dicima.

Nego, kada sam rekao "lazi, nepravdi..." nisam mislio na korupciju vec na momenat bogacenja tih zemalja, tj. na nacin na koji su stvorene nekada mocne imperije a sada ekonomski snazne drzave, npr. sa akcentom na kolonijalizmu. Mi nismo kroz istoriju radili takve stvari.

misko je napisao:
Politicari pricaju za period koji su oni na vlasti jer sve sto oni zele uciniti (ukrasti, otudjiti, pokupovati) se tiche mandata funkcije na kojoj se nalazi. Mi NEMAMO dugorocnu politiku i kad dodju stranci onda 'nam sole pamet'. Ne znam ni jednu vlast koja je do sad bila a da se nije masovnim kriminalom bavila.

Upravo tako. To je posledica propasti kroz koju smo prosli i prolazimo, ali i intervencija sa strane. Mi jesmo zajebali stvar ali su nam stranci tu pomogli, sa direktnom namjerom da se okoriste. I veoma im odgovara da takvo stanje traje sto duze.

vader je napisao:
Rekao sam "istinska pobožnost". Ona može biti i kroz hrišćanstvo, islam...
...
komunizam + istinska pobožnost = prava hrišćanska država

Sta znaci istinska poboznost? Gdje je u svemu tome istina?
Pazi, kako ti mislis da se ostvari recimo ta nazovi tolerancija medju religijama sa islamom, kada je islam po pocetnim pretpostavkama netolerantna religija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 01:30 
Pripravnik
Pripravnik

gipsy_girl je napisao:
Tito je umro, komunizma vishe nema(nazalost) i starog rezima kad smo svi zivjeli kao lordovi. Treba prihvatiti cinjenicu razvijenog svijeta , kapitalistickih zemalja
..
ma ja bi ga rado prihvatila nije to u pitanju, vec nema vishe povrtaka na staro, nakon svih desavanja, a osim toga nema odekvatne osobe koja bi mogla da vrati takav duh narodu...

Ovaj dio sam propustio..
Recimo ti si pripadnik mladje generacije. I sto je zalosno(ili smijesno), ti zalis komunizam i Tita, a samo si manji dio zivota provela u tom vremenu.
Zato sto je njima tada bilo "lijepo", zato je nama sada lose. Komunizam i Titov sistem je zivio po doktrini "uzmi od svojih unuka, ko ih j*, neka im nista ne ostane". Ti si upravo taj unuk koji treba da otplacuje dugove koje su bezumni napravili.

Baska to sto je komunizam predstavljao klasicni drzavni prevrat.. npr. vjerovatno ti nije poznato da je krajem 43. na teritoriji Jugoslavije bilo vise cetnika nego partizana.. ili da je neposredno po zavrsetku rata samo u Beogradu ubijeno 20-30 hiljada ljudi u sklopu raznih cistki "nepodobnih".. vjerovatno ti nije poznato ni ko je naredio vaskrsnja bombardovanja Podgorice, Nisa, Beograda.. koliko je imovine oduzeto i predano u "narodne ruke"... koliko je samo svestenika pobijeno... koliko se ljudi nije smjelo vratiti svojim kucama na Kosmet zato sto je Tito planirao da ga ustupi Albaniji u zamjenu za ulazak u federaciju... goli otok... itd itd.... "glavno je da su svi zivjeli kao lordovi".
Ima tu i jedna izreka "doso golja do pistolja, hoce selja i da strelja". Princip negativne selekcije je bio veoma koristan za komunizam, najvedje gnjide su zauzimale najvece pozicije. To se izmedju ostaloga na kraju pokazalo i fatalnim za taj od satanista izmisljen sistem ("Crvena simfonija").

gipsy_girl je napisao:
ALI ljudi moji MI nismo ispunili ni uslove jer nismo ih dostigli, a vec mislite kako cemo josh biti nezadovoljni sa tom ekonomijom, politikom, socijalom i slicno...

Taj sistem vjerovatno nikada necemo ni dostici, tj. bar ne u skorijoj buducnosti, i to iz nekoliko razloga:
- banana drzava
- nedostatak jedinstva i volje
- nedostatak kriticne mase inteligencije
- malovjerje, beznadje, posrnuce
- nikakva strategija-doktrina razvoja (ekonomska, kulturna, duhovna, bioloska)
- nema suvereniteta
- oni nam ne daju
- itd.

Kada se sve pogleda, te zemlje imaju veci interes da udjemo u EU nego mi. Oni znaju sta hoce od toga a mi ne znamo zato sto se planira i razmislja od danas do sutra i zato sto je sve na staklenim nogama; zato sto niko ne vjeruje ni u sta drugo sem sopstvene koristi i bogacenja.

Kod ulaska u EU treba imati u vidu da tu nema nikakve ljubavi, pomoci itd. Tu postoje samo interesi, a njihov je interes da dobiju jeftino trziste za njihovo smece, jeftnu radnu snagu, jeftine resurse, i da sve to bude fino zaokruzeno pravnim i policijskim sistemom da im ne bi iskliznulo iz ruke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 01:31 
Pripravnik
Pripravnik

gipsy_girl je napisao:
I josh nesto sto mogu da povezem sa ovim.....bila sam ove godine u Bugarskoj i to je zemlja koja toliko zudi za EU da je to pomalo komicno (npr. na osnovnoj skoli visi zastava Bugarske a pored nje EU zastava) na tramvajima proevrpske reklame itd...

Da jeste smijesno.. to me je podsjetilo na one u Srbiji sto su demonstrirali protiv Milosevica i mahali njemackim i americkim zastavama, a godinu-dvije poslije toga braca im poslala bombe i radioaktivnu municiju...
Nazalost, u istoriji Bugarska je vise puta bila instrument zapadnih sila u izazivanju i odrzavanju nereda na Balkanu. Vidjecemo da li ce ih to mimoici i ovaj put, mada nisam bas siguran...

gipsy_girl je napisao:
oni prilagodjavaju masu nekih zakona prema zemljama EU... i ocekuju mnogo bolji zivot....
Mislim da ce im to mnogo pomoci, svakako...jer obican narod tamo jako tesko tamo zivi, fabrike su prazne, treba dosta donacija da se to pokrene....

Zivi tesko kao i kod nas i kao u svim postkomunistickim zemljama. Ko je izmislio komunizam i poslao im ga? Ko je cekao te silne decenije da se spusti gvozdena zavjesa, da krene u pohod na ljude i resurse?

Ti kazes "treba donacija da se to pokrene".. Ma daj, gdje se to jos daju donacije za fabrike? Nema tu nikakvih donacija, mi nismo dobili nikakve donacije. Sve para sto smo dobili do sada su KREDITI, neki manje a neki vise povoljni. Ti krediti su imali svoju svrhu u svim bivsim komunistickim zemljama, a neke od njih su: transformacija drzavne uprave, transformacija vojske, reorganizacija poreskog/carinskog sistema, transformacija svijesti ljudi (kroz nevladine organizacije) itd itd.
Krediti se ne daju tamo gdje ce lokalci imati koristi vec tamo gdje ce stranci imati koristi. To ti je kao kad odes kod zelenasa, takvi su njihovi krediti.
Besmisleno je da dajes donaciju da se podigne fabrika koja ce ti praviti konkurentski proizvod. Tu se donacija jedino moze dati da ta fabrika skroz propadne tj. izgubi na trzisnoj vrijednosti da je lakse kupis i preuzmes pod svoje.

Sve te kredite neko mora da vrati. Kada se kredit potrosi u guzicu i kada nista od njega ne napravis, ti samo svojoj djeci stavljas kamen oko vrata, oni ce to morati da vracaju. Ti mozes da "zivis kao lord" ali ce zato neko drugi to da plati. U Hrvatskoj svako dijete duzno je oko 4000 usd cim se rodi, a niko ne zna koliko ce biti duzno kada bude kao starac umiralo i koliko ce prenijeti dalje na djecu.

Mi sada (jos uvijek, djelimicno) imamo svojih suma, jakih preduzeca, rudnika, prirodnih izvora itd itd i drugih resursa. Po sistemu privatizacije sve se to prodaje ili se vec prodalo u bescijenje. Kada se sve to proda, i kada se te pare potrose za guzicu, onima koji ce ovdje biti poslije nas nece nista ostati. Ta djeca ce biti rodjena u ropstvu. Ovo nece vise biti njihova zemlja, njihova suma, njihov izvor zdrave vode (njihov vazduh :) ), vec nekog guzonje koji ima milijarde dolara i koji vjerovatno ima veze sa Rokfelerima, Rotsildima, britanskom kraljevskom porodicom, Bildeberg grupom ili
nekim slicnim bejterima.

Dalje sto se tice rada u fabrikama... perspektiva zemlje nije da njeno stanovnistvo radi u fabrikama. Nekvalifikovana radna snaga u svjetskim okvirima nije ni malo konkurentna. Samo u Evropi imas koliko hoces zemalja u kojima svaka od tih velikih kompanija (Nike itd) moze da otvori fabrike (i zatvori kada hoce). Ne zna se koja je kojoj konkurentnija. A tek Azija! Da li ti mislis da mozes da konkurises Kinezu, Korejcu ili Juznoafrikancu sa njegovih 2$ dnevne zarade na sivenju patika?? Da li ti zelis da tvoja djeca melju keks i siju patike za 2$ dnevno?

gispsy_girl je napisao:
Evropske integracije su po meni sansa za takve zemlje da se se trznu i skoce na svoje nogice...a potom se stanje dalje uredjuje zavisno od stanja i potreba....

Dalje sto se tice jacanja drzave... poslije 2. SR Japan je nekih 20-30 godina bio zemlja u maltene potpunoj izolaciji, u ekonomskom smislu. Da je njihov ekonomski sistem bio neuredjen i nekontrolisan kao sto je danas kod nas (po principima liberalizma, koji je davno prevazidjen i uglavnom se ne postuje ni kod onih koji su to izmislili - US/UK) oni nikada ne bi postali privredna sila kao sto su danas. Odlucili su da primjene liberalizaciju trzista, uvoza, izvoza itd tek kada su ocjenili da ce od toga imati vise stete nego koristi i kada su uvidjeli svoj stepen konkurentnosti na svjetskom trzistu.

Kod nas drzava unistava domace firme i proizvodjace zato sto su joj od strane MMF-a i slicnih institucija (uglavnom) zavezane ruke. Mi iz Evrope uvozimo sve i svasta bez ikakve kontrole i odgovarajucih carinskih itd stopa, ali Evropa od nas bilo sta ne prima. To je taj odnos ljubavnika, mi im se podmetnemo a oni nas j*.
Tako je i sa Slovencima, razlika uvoz/izvoz RS:Slovenija je prosle godine bila negdje oko 30:1, i sada je tu negdje.

Poenta je u tome kada dodje Pedi i krene da kenja nesto na televiziji kako nam zeli dobro i kako je njegova zivotna misija da mi zivimo u blagostanju da mu se ne povjeruje na prvu loptu. Oni to rade stotinama godina, kradu od drugih (glupljih i naivnijih) i uzimaju sebi. Sada se ipak neke stvari razlikuju... nove doktrine podrazumijevaju kontrolu i izrabljivanje ljudi na taj nacin da oni ne budu svjesni toga i da budu.. srecni. Tu se dolazi do "matriksovske dileme" (nisam pretjerano ljubitelj tog filma ali mi pade na pamet priblizna analogija), dileme izmedju crvene i plave pilule.
Znaci, buducnost je sumorna i ne treba se zanositi pricama da ce nam neko drugi pomoci i/ili da ce nam biti bolje ako budemo lezali ili bjezali.
Treba dobro zapeti da se stvari promjene, a ako se zeli uspjeti ne treba se kopirati ni istocni ni zapadni sistem vec napraviti novi sistem, realno primjenljiv i ostvarljiv u lokalnim uslovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 09:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
ako se zeli uspjeti ne treba se kopirati ni istocni ni zapadni sistem vec napraviti novi sistem, realno primjenljiv i ostvarljiv u lokalnim uslovima

Pa dobro jeste li vi normalni - uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 10:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pozdrav indijanki!
dakle, navodis...

indijanka je napisao:
rio je napisao:

egocentricnost...
ja sam beskrajno daleko od centra.nisam ja u centru vec onaj cije rijeci ponavljam.
ja bih sebe bacio u najtamniji kutak kad bi On bio u centru svakog covjeka.
a ti vidis mene u centru a On ti je u tamnom kutku.

ja pa ja :o i nisam uopste egocentrik :lol: :lol:

pa moram napisati "ja" jer je optuzba za egocentricnost i sebicnost bila na MOJE ime.
kad neko napise da sam JA ovakav ili onakav, moram braniti SEBE, a ti stices utisak da sam ja egocentrik!? :o
i nisam dostojan da kad o sebi govorim, da govorim o Njemu, jer ja i On nismo isto.
nevolim govoriti o sebi. ali ponekad ljudi nevjeruju u ono sto im govorim i vide da je to samo slijepo ponavljanje Biblije, a moje rijeci su upravo iz mog srca.ono sto ja osjecam.i tada moram govoriti o sebi.
no nije egocentricnost kad covjek govori o sebi vec kad svoj ego drzi u centru...ego-centricnost.
ja u svom centru nastojim drzati Njega, a svoj ego izbaciti iz sebe.
sad se ja pitam, ko je zapravo egocentrican a ko hristocentrican?

Citiraj:
Novi Zavjet nije knjiga za sebe... ona je samo nadogradnja na Stari Z. ...

odlicno!
Citiraj:
Znaci , ako je Isus rekao : " Dusa je preteznija od jela i tijelo od odijela. Pogedajte gavrane kako ne siju, ne zanju,koji nemaju podruma ni zitnica, i Bog ih hrani: a koliko ste vi pretezniji od ptica?...... i svi ostali dalje stihovi u Luka 12,23 pa na dalje ti stihovi ne znace da je on opovrgao stih koji kaze : " Sa znojem lica svojega jesces hljeb, dokle se ne vratis u zemlju od koje si uzet.... "

odlicno!
vjerujem samo da ti se potkrala greska u kucanju..("preteznije od (t)jela").
Citiraj:
Da rezimiram : Bog nije rekao gdje covjek treba da zivi; nije rekao sta treba da se radi nego KAKO da se zivi i KAKO da se radi.

odlicno!
Citiraj:
Ako je moj cilj biti posten i raditi ono sto sam naucila i sto znam, apsolutno je svjedeno gdje ja to radila. Ako mi Njemacka nudi mogucnost za vecom nagradom za moj posao zasto bi ja to odbila????
Citiraj:
odlicno!
Citiraj:
Ili mi zelis reci da je Banjaluka nesto posebno??? Ako je nase podneblje tako dobro i posteno , zasto onda sve vise ubistava, sve vise kradje i sve vise kurvaluka???

...ali ovde se razilazimo!
cini mi se da me nisi razumjela. ja nisam rekao da je ovde raj a tamo negdje pakao.ja upozoravam,"samo", da je teze tamo sacuvati cistocu duse, nego sto je to ovde.i o tome se radi.
konkretno...sta mislis gde ces biti po Bogu lakse? tamo gde je u centru grada cijela ulica poznata po prostitutkama koje otvoreno rade uz zastitu drzave ili negdje gde je prostitucija zabranjena?
sta mislis...gde ces lakse biti po Bogu? tamo gde se narkotici prodaju u prodavnicama legalno, uz placanje poreza, ili negdje gdje su zabranjeni?

o tome ja govorim! o drustvu! u kom je drustvu lakse zivjeti po Bogu?
eto ti shvatas boziju volju za ljude pa reci ovde javno na forumu onima koji neshvataju boziju volju.

komsije moje drage...
ja se neplasim za sebe licno koliko se plasim za nasu djecu. kakvu cemo djecu odgojiti u drustvu koje nam takav otrov nudi kao eliksir?
kako cemo izlijeciti nasa bolesna pluca udisuci zagadjen zrak?
kako cemo izlijeciti nase rane, tamo gde nam zabadaju nove?

Citiraj:
Rio, ja sam bila dole a ti nisi bio ovdje gdje sam ja......
Ucini mi uslugu i nemoj da pricas o necemu o cemu si samo nacuo od drugih. Uvjeri se sam pa onda pricaj :wink:
[/b]

otkud znas gde sam ja sve bio?
bio sam i na zapadu.u Njemackoj konkretno. u gradovima, minhen, landshut, nirnberg,...konkretno.

da ti ispricam kakvo sam "dobro" vidio u nirnbergu?
u starom dijelu grada, samo ulicu dalje od katedrale po kojoj je nirnberg i poznat, dakle u centru grada, nalazi se cijela ulica u kojoj su jedna do druge nocni barovi, sex shopovi, i nesretne djevojke koje polugole stoje ispred vrata i namiguju prolaznicima.
jako ljekovito!

takvog zdravlja u banjaluci nema jer mi smo jos uvijek zaostala balkanska zemlja, ali idemo na zapad! (blago nama... :( )

ja znam da svugdje ima dobrih ljudi. ima ih i u njemackoj i u svakoj zemlji. mnogo znam o tome...jer znam da je svaki covjek moj brat, i svaka zena moja sestra.ali ja ovo negovorim zato da bih osudio svoju bracu i sestre vec da bih spasio njih i njihovu nevinu djecu.

a mene se osudjuje jer je onima koje zelim spasiti MRSKO da budu spasavani. njima je tako toplo u blatu u kojem su!
ok.
samo mi prestanite vikati..."hej rio, ovo je blato ljekovito"!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 10:31 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Citiraj:
prestanite brinuti "brige o mnogome", i kao sto je marija ucinila, sjednite i slusajte...i nebrinite!

Sta ovo znaci ...
Pa ko ce se onda pobrinuti za nas ....
Ko ce iznijeti tu hranu na sto ?????
Jel uvijek ima "budala" koje su spremne pomagati i izdrzavati druge?

znam da nevidis. isto kao sto znam da ti ja nemogu otvoriti oci ako ti onaj ko ti donosi hranu na sto neodluci tako :(
"ko ce se brinuti za nas...?"
pa isti onaj koji te je rodio!nesreco!
zar bi te radjao da nemoze brinuti o tebi!?
Citiraj:
koliko je samo Marti na ovom svijetu!
Citiraj:
Marti, koje ce o svemu voditi brigu i nikad nece saznati da je "samo jedno potrebno".

Mene je strah da Marija ne bude bas previse .... jer cini mi se da ona dobro zna sta je to "samo jedno potrebno" - a to je da Marta donese vec jednom taj rucak

zalosno sto nevidis...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 11:08 
Majstor
Majstor

Citiraj:
"ko ce se brinuti za nas...?"
pa isti onaj koji te je rodio!nesreco!
zar bi te radjao da nemoze brinuti o tebi!?

Ja mislio da je tebi npr 31 godina .... a tebi 13 (slovom TLINAEST).
Jel to tebe jos tvoji izdrzavaju ?
NESRECO :wink:
Citiraj:
zalosno sto nevidis...

Ma vidim ja ali MARTA ne vidi :lol: .

Citiraj:
dakle u centru grada, nalazi se cijela ulica u kojoj su jedna do druge nocni barovi, sex shopovi, i nesretne djevojke koje polugole stoje ispred vrata i namiguju prolaznicima

A u Banjaluci skoknes do Seve ili Kissa (ili sta ti ja znam danas gdje se ide) ....

Bojmen
Citiraj:
Dalje sto se tice jacanja drzave... poslije 2. SR Japan je nekih 20-30 godina bio zemlja u maltene potpunoj izolaciji, u ekonomskom smislu. Da je njihov ekonomski sistem bio neuredjen i nekontrolisan kao sto je danas kod nas (po principima liberalizma, koji je davno prevazidjen i uglavnom se ne postuje ni kod onih koji su to izmislili - US/UK) oni nikada ne bi postali privredna sila kao sto su danas. Odlucili su da primjene liberalizaciju trzista, uvoza, izvoza itd tek kada su ocjenili da ce od toga imati vise stete nego koristi i kada su uvidjeli svoj stepen konkurentnosti na svjetskom trzistu.

Zaboravio si napisati da ljudi tamo rade od jutra do sutra, da ne znaju ni za subotu ni za nedelju, da godisnjeg odmara imaju ca 10-ak dana, da ljudi zivotima placaju greske u svom radu (samoubistva .... pa cak i kad se ne upisu na fax) ....
MISLIM SVE SU TO SAMO SITNICE.
A ovdje bi neki radije radili 4 sata i zivotarili (ja za to kazem ZIVOTINJARILI) ili cak i manje ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 11:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Vrlo dobro rečeno Bojmen.

Samo mala ispravkica u sjajnom primjeru Japana, umjesto:
Citiraj:
Odlucili su da primjene liberalizaciju trzista, uvoza, izvoza itd tek kada su ocjenili da ce od toga imati vise stete nego koristi i kada su uvidjeli svoj stepen konkurentnosti na svjetskom trzistu.

Treba da stoji (pretpostavljam):
Odlucili su da primjene liberalizaciju trzista, uvoza, izvoza itd tek kada su ocjenili da ce od toga imati vise koristi nego stete i kada su uvidjeli svoj stepen konkurentnosti na svjetskom trzistu.

:D

Citiraj:
Treba dobro zapeti da se stvari promjene, a ako se zeli uspjeti ne treba se kopirati ni istocni ni zapadni sistem vec napraviti novi sistem, realno primjenljiv i ostvarljiv u lokalnim uslovima.

Sa ovim se apsolutno, apsolutno slažem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 11:36 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Citiraj:
dakle u centru grada, nalazi se cijela ulica u kojoj su jedna do druge nocni barovi, sex shopovi, i nesretne djevojke koje polugole stoje ispred vrata i namiguju prolaznicima

A u Banjaluci skoknes do Seve ili Kissa (ili sta ti ja znam danas gdje se ide) ....

izgleda da nerazumijes sta ja govorim...
prostitucije ima svugdje, ali problem je kad drustvo LEGALIZUJE prostituciju, ZAGOVARA je i STITI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 11:56 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
pa ti ne pristupash nijednoj stvari da prvo cujesh SVOJU dushu, vec automatski citirash mi ovde prichice i citate iz biblije..

upravo suprotno!
govorim BAS IZ SVOJE DUSE. onako kako ja osjecam. samo je tebi to toliko nestvarno osjecanje da mislis kako ja samo citiram.
Citiraj:
Povuci malo Bibliju na stranu a ispricaj neku pricu na osnovu LICNIH spoznaja da i nekog LICNOG zakljucka...bez predrasuda (duhovnosti i BIBLIJE).....ako uopste dopustash sebi neka desavanja koja nisu vec unaprijed predodredjena u duhovnim spisima...
Budi covjek prije svega....

ah!
pa pisao sam o svojim licnim iskustvima, kad to ucinim onda mi pisete da sam egocentrican :o
kad citiram bibliju, negovorim to napamet. citirati bibliju moze i svaki papagaj, ali ja to cinim bas zato jer osjecam, da je sve sto tamo pise, napisano istinito i bas onako kako i ja osjecam.
kako da "budem covjek prije svega", a da nebudem srcem uz bibliju!? :o
to je nemoguce!
biti covjek bas znaci biti uz bibliju.
biti uz bibliju NIJE slijepo podrzavanje necega, vec OSJECANJE SVIM BICEM!
onaj ko sebe nemoze naci u bibliji, nazalost, nemoze sebe uopste naci!
Citiraj:
citam ja jako dobro, citala sam te na drugim temama, gdje kazes da se ne moze voljeti bez braka...ili cekati idealnu i tako to..ali to nije tema ovde..pa necu sad o tome

kako sad neces, kad si vec dva puta rekla! :o
ja znam da nebih nikad rekao da je uslov za ljubav brak.
opet si me nesto pogresno razumjela i sad mi prisivas rijeci koje nisam napisao.

Citiraj:
Legalizovana prostitucija znaci imati kontrolu nad istom(a to je jedini izalaz da bi imali u vidu sta se desava, a to sto ti govorish ....pokusati to iskorijeniti ili ponistiti....je uzaludan posao..od kad je svijeta to postoji)...

jesi li ti prisebi? :o
zamisli da ja napisem...
legalizovano ubistvo, znaci imati kontrolu nad istim...(i dalje sve kako si ti).
pa ti nesreco zagovaras legalizaciju zla!

budemo li se povlacili pred zlom i prihvatali ga, kako mozemo ocekivati dobro!?
pa nije ni cudo sto me nerazumijes kad je tebi crno, zapravo bijelo.
kako da ti ja objasnim da se zivi od ljubavi, kad ti nevidis ni da se protiv zla treba boriti!?

NA OVO ja upozoravam!
zapad se miri sa zlom, onda kad vidi da moze izvuci...zaradu!
kakva crna zarada kad pogubimo duse!

kako ja da ti objasnim sta je nevidljivo kad ti ni ocito nevidis!?
Citiraj:
Narkomanija isto tako..narkomana na svakom cosku, sprica, igala,droge za kupiti....ova zemlja je divno gnijezdo za dilere.
A sta trebamo uzeti od Zapada...prevenciju i lijecenje.

pa na zapadu, konkretno u holandiji, digli su ruke od borbe protiv narkomanije, tako sto su legalizovali lake droge. sljedeci korak je da se legalizuje sve!
nema legalizacije onog sto je zlo!
nema u zlu dobra!
i ti hoces da mi od njih ucimo!?

neka nam oni budu primjer i upozorenje!

Citiraj:
Negativne stavri sa Zapada od kojih sam vec neke i pobrojala su ovde prisutne i od toga pobjeci ne mozesh..samo treba uzeti sada mjere sa zapada kojim oni sprecavaju i kontrolishu takve stvari....

pobogu!
ti kontrolom nazivas, kad se popusti zlu i kaze..."ako to zelite ciniti, cinite, ali placajte porez"
pa zar je to borba?
pa zar je to sprecavanje?
zar stvarno vjerujes da je sprecavanje prostitucije kad svim prostitutkama das zdravstveno osiguranje, penziono i socijalno?

pa pola banjalucanki ce otici da se prostituisu ako im se nude "dobri uslovi". i onda, reci ce se kako su pokvarene one a ne zapad! :o

pokvaren je onaj ko nagovara i postice na zlo!
a vi, pametni moji, vidite ko to radi.
KO!?

Citiraj:
AHhh divan bi bio taj tvoj svijet rio......ali daleko si od realnosti mlloogoo daleko....

jos smo dalje ako idemo surotnim smjerom!
ja nekazem da je put kojim trebamo ici lak. ne! vec samo da trebamo KRENUTI NA PRAVU STRANU!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 12:01 
Majstor
Majstor

Ma ne razumijes ti ni sta ti pises a kamo li sta drugi .....
Kad ces ti shvatiti da ako se zna (a to znaju svi od obicnih, policije, suda ...) da su doticne ... kod Seve npr. onda to nije nista drugo nego "legalno".
Kad ces skontati da je tu sve "legalno" jer svakog pa i drzavu (policiju i sudstvo) kupis za cenera .
Samo sta kad se gazda "zasiti" i kad sutne doticnu gologuzu na cestu ...
kome ce se ona zaliti ?

Kad ces skontati da nije problem u LEGALIZACIJI nego upravo u suprotnom, u negiranju postojanja ili odrzavanju takvog stanja znamo - branimo - sutimo - i nema dalje.
Kad ces shvatiti da LEGALIZACIJA nije tu da ZAGOVARA I STITI prostituciju vec ZAGOVARA I STITI osobe koje se bave s tim (i to su ljudi od krvi i mesa) koji imaju pravo na zastitu kao i svako drugi.
Ti bi jako velikoj grupi LJUDI osporio prava (da zive izgleda) homoseksualci, narkomani, alkoholicari, prostitutke .... sta cemo sa pusacima (i to je ovisnost, droga) .....

A da, ti samo UPOZORAVAS. Pa kad malo bolje pogledas sve na sto upozoravas postoji i tu (u istoj ako ne i goroj i vecoj mjeri) - sto i sam znas.
Razlika - jedni kazes LEGALIZUJU drugi ne.
Jedni dijele igle, drugi pustaju da se AIDS siri brzinom munje ....
Za jedne su svi isti, za druge ne.
Ako dva muskarca odluce da zive zajedno - zasto bi drzava bila ta koja ce stojati izmedju njih.
.....

Ma necu dalje da nabrajam samo .... slabo si se ti sabrao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 12:09 
Majstor
Majstor

kotrljajucem kamenju...
drago moje kamenje.i vi, i ja, smo na jednoj velikoj planini.
no, razlika je ta sto se vi kotrljate niz planinu i jurite sve brze i brze.
pricate mi o raznobojnim kamencicima na koje nailazite na svom putu i hvalite njihovu ljepotu.od sve svoje price, vi necujete sta vam ja govorim.
a ja vam kazem...
da sam ja kotrljajuci kamen, ja bih pogledao u dno provalije u koju jurim i koja me ceka da me razbije na hiljadu komada.
a ja vam kazem...
ja gledam u vrh planine, tamo iznad oblaka. tamo je vec stiglo srce moje i grije se.ostalo je samo tijelu mom da izdrzi, jos samo malo, i da se i ono pridruzi.
a ja vam kazem...
zvijezde i sunce koje ja vidim, neuporedivo su ljepsi od kamencica koje vi vidite.kako da vam pokazem da je iznad vas nebo, kad vi cijeli svoj pad samo gledate podsebe. negledate cak ni na kraj vase staze, jer bi tad vidjeli da vas u zagrljaj ceka smrt.
a vi vidite...
samo moje krvave tragove.krv s mojih zguljenih koljena, i laktova, koje sam zgulio penjuci se. vidite samo znoj, koji sam prolio penjuci se.
a moje srce nemozete vidjeti.
kratkovidi ste.
nemozete vidjeti da mi je srce na vrhu planine. na vrhu koji takodje nevidite jer je iznad oblaka, a vase malo skamenjeno srce, nevjeruje da ima ista iznad oblaka.
sve sto ono moze vidjeti, su sareni kamencici koje sam ja vec pregazio i zanemiario iako su mi oni gulili i ruke i noge, i morili moje misice.
ali ja se nevracam!
jos samo malo treba mi pa da i moje tijelo stigne tamo gde mi srce vec jeste.
drago moje kamenje...
kad bi udahnuli samo jedan dah zraka koji udise moje srce, istog trena bi progledali i vidjeli ambis u koji jurite. i od kotrljajuceg kamena, pretvorili bi se u penjuceg planinara...kao sto sam ja.
lakse je padati nego penjati se...da.

p.s.
samo da naglasim....
ja ovo govorim....kotrljajucem kamenju!nikog neprozivam, osim kotrljajuceg kamenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prostitucija je kako se kaze 'najstariji zanat'. Do sad znaci unazad ne znam koliko stotina
godina niko nije uspio da je ukine. Onda su pametni ljudi sjeli i skontali da se ne mogu boriti
na taj nacin odnosno ne mogu mazati ochi i govoriti da to ne postoji. Onda su skontali da mogu
kontrolisati na taj nacin sto ce ih oporezovati, da ce prostitutke biti ciste i zdrave odnosno da nece
siriti AIDS, da ce imati neki socijalni status.
Isto tako i sirenje droge, nije moguce zaustaviti, vec kontrolisati i znati gdje je i sta je.
Ako ti dopustis da se prodaju droge sa odredjenom kolicinom THC-a samim tim kontrolishes
kvalitet droge koju uzimaju narkomani (koji ce naci nacina da dodju do nje u svakom slucaju)
i stitis njihovo zdravlje na taj nacin sto neces dozvoliti da pushe i truju se svacim. Isto tako radi se na
omogucavanju da dodju i do teskih droga koje su opet kvalitetne i ne 'sjeku' se strihinom i slicnim
otrovima.
Na taj nacin drzava pokazuje kako im je stalo do te populacije koja naocigled svih postoji i zivi
a gosti javnih kuca su od onih najnizih radnika pa do uglednih politicara i ostalih.

Ne znam ali sticem utisak da rio misli o sebi da je sam Bog jer ono sto nikome do sad nije poslo za rukom
njemu ce da podje jer on ima ideje.
Rio kad ne moze direktno onda pocne pricati o kamenju, cvijecu, suncu, ljubavi i izvrce na metafore koje
su navodno 'pogresno protumacene' i slicno.

bojmen stoji vecina (necu citirati) sto si rekao medjutim nas narod sad krepava od GLADI. Ne vidim
bilo ciju inicijativu da se bilo sta promjeni. Svaka vlada i dalje krade i krade i krade.
Navedi mi nacin kako to izvesti sto pricas jer ja ne vidim. Mi i Japanci nismo isti narod, to sto oni
mogu mi ne mozemo. Na nas da je pala atomska bomba opet bi isto bilo.
Stvarno me interesuje kako kontas da se to izvede ali molim te da mi govoris o realnim uslovima i ljudima
koji zive dole...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 12:31 
Pripravnik
Pripravnik

ezan je napisao:
Zaboravio si napisati da ljudi tamo rade od jutra do sutra, da ne znaju ni za subotu ni za nedelju, da godisnjeg odmara imaju ca 10-ak dana, da ljudi zivotima placaju greske u svom radu (samoubistva .... pa cak i kad se ne upisu na fax) ....
MISLIM SVE SU TO SAMO SITNICE.
A ovdje bi neki radije radili 4 sata i zivotarili (ja za to kazem ZIVOTINJARILI) ili cak i manje ....

Japan sam naveo kao primjer uspjesnog oporavka i izgradnje nakon izgubljenog rata, a tih godina im je bilo jako jako zajebano... kriza im je bila i prije 2. SR, imali su veoma malo prirodnih bogatstava, bili su u podredjenom polozaju u odnosu na sile pobjednice, imali su dva nuklearna zgarista itd itd.

Kada vec govoris o tim samoubistvima, ona su tamo vise manifestacija osjecanja licne odgovornosti i nezadovoljstva neuspjehom.
Kada oficir na frontu zakaze i izgubi pozicije, ubije se zato sto je iznevjerio svoj narod, drzavu i cara. Kada politicar ili biznismen ne uspije u onome cega se prihvatio, slicna je stvar. Na stranu to sto se samoubistvo nikako ne moze odobravati, akcenat treba staviti na tome da se politicar nije prihvatio funkcije radi lopovluka i obezbedjivanja svojih praunuka, nego radi napretka naroda i drzave, a tek poslije toga tamo nekog licnog uspjeha. Slican nivo odgovornosti tesko da cemo dostici u skorijoj buducnosti i zato cemo mi da krpimo patike za 2$ dnevno (uf ako budemo imali srece :) ) a oni ce da se bave visokom tehnologijom i vozovima od 500 km/h.

Ne znam da li sam u okviru ove teme to procitao, ali npr. ni Amerika nije bas sjajna po pitanju samoubistva.. na jedno ubistvo dolaze dva samoubistva (ili obrnuto). To je jako zabrinjavajuca statistika. Ili onaj drugi podatak - u Americi u svakom trenutku u zatvoru imas oko 2 miliona ljudi. To je kao kada bi u RS u zatvorima bilo nekih 15000 ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2003, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
cuj kotrljajuce kamenje.... :D ...
kao mala sam obozavala da se izvalim na travi ,na jendom brezuljku i da se kotrljam niz brdo u proljece, dok sunce grije lice, a ptice cvrkucu a dah proljeca se mijesha sa seoskim ambijentom.... super je to osjecaj probaj ako nisi....i obavezno otvori oci!! da vidish plavetnilo neba...totalni spoj sa prirodom :P

A ti stojish na tom brdu i ponashas se kao da si ti sam Bog...tako pishes, takve argumente imash i tao nama svima popujesh..zar imitiranje Boga nije grijeh..jer ja koliko znam (po ucenju pravoslavlja) ne postoji covjek koji je bezgreshan, jer je samo Bog jedan i bezgreshan...

Zato sam rekla..budi covjek a ne soli nam pamet kao neki bezgreshan i uzvishen....

vezano za legalizaciju..Ezan ti je pojasnio ..
To da fukse namiguju po Ninbergu....namiguju i kod nash....samo niti ti imao priliku da vidish cim tako govorish ...
A kakva je to sramota u sex shopu, zar je to nesto zabranjeno??? Pobogu....u 21. vijeku da je sex taboo tema???? :o :o

Ne treba oci zatvarati od stvarnosti i problema...tupiti kako se ti problemi trebaju iskorijeniti, a to je nemoguce , uzaludan posao .... Sizifov posao.... pa sta treba onda??
pokusati to skruziti, ograniciti sto vishe na taj nachin sto ces imati sve konce u rukama i znati sta se i gdje se radi.
KAd je javna kuca legalizovana onda sve "dame" moraju da imaju uredne ljekarske preglede ...mora da se kontrolishe mjesecno, samim tim manja mogucnost da se neko zarazi....gazda mora da placa porez drzavi, dame moraju imati licna prava, ne smiju biti bez pasosa i ne smiju biti prodavane, jer svako pa i najgori kriminalac ima pravo na licna prava. Jesi ti ikada citao Ustav??

Legalizacija prostitucije znaci zastiti ljude...a ne zagovaranje prostitucije. .
Legalizacija narkomanije: za to nisam, vec za preventivu jesam, kao i za prihvatanje tih ljudi u cilju njihovog izlijecenja(pobogu neces poubijati narkomane).
Za zakon o maloljetnicima..koji ce se usvojiti najvjerovatnije..da postoji zbarana tocenje alkohola mladjim od 18 godina, da se mladji od 16 god ne smiju kretati po ulici bez roditelja poslije 23 sata ... a to su sve zakoni po ugledu na razvijenije drzave....

Homosexualizam: smatram da je to pravo licnog izbora... i mjerama zabrane ce se stavriti samo kontra efekat.
Neka se maze,stopaju, zive skupa, to im niko ne moze zabraniti ....ali ne treba dosputiti da usvajaju djecu, i nece to proci josh mnogo mnogoooo godina kod nas, sigurno, jer proces usvajanja djeteta nije bash tako jednostavan nigdje, pa i kod nas....

A sto se tice komunizma...bila sam mala u tom periodu...ali dobro sam sjecam, zivjela intenzivno i zbog nekih drugih licnih prilika imala mogucnost da budem na raznoraznim mjestima..svake godine u Beogradu na paradama, sjedim u krilu na mnogim festama, primanjima, upoznam mnoge istaknute ljude(knjizevnike, slikare,politicare)...slikam se sa njma..idem svakog vikenda na more, putujem sa crvenim (sivim djecijim :wink: ) pasoshem sa roditeljima kuda hocu...sta sam god pozeljela roditelji su mi mogli priustiti :P ....radilo se gradilo se, slavilo se....
Osjecao se zajendicki duh.... A danas... koliko para toliko muzike.... :roll:

A to da je komunizam truo....ne podrzavam ,apsolutno!!!
njega su unistili oni izvana , zametuli kavgu ..jer je SFRJ bila mnogima trn u oku..kao izraziti napredna sa mnogobrojnim prirodnim resursima.

Ali eto..bilo pa proslo....krenuti se dalje mora....
Povratka nakon krvi i sukoba na staro tesko da ima..zato se pomiriti moramo i prikloniti vecin razvijenog svijeta..a ne glumiti i praviti neki svoj novi sistem :o

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]