The_new_Statesman je napisao:
Medi, te ce blokove uklanjati kroz par godina. Zivi bili, pa vidjeli. Drugi red je prakticno nepotreban, nece se tu trkati tenkovi od 70 tona pa da je potreban toliki nivo zastite.
Ajd sto je nepotreban, vec sto jako suzava prostor izmedju vanjske zastitne ograde i tog zida. Zamisli samo sta ce se desavati u slucaju udesa (daleko bilo). Stvorice se tolike kolone da ce kola Hitne pomoci imati ozbiljnih problema da se probiju do mjesta udesa.
Ili ako se pokvari neki sleper ili autobus, ma i auto...
Ја мислим да су два реда блокова итекако потребна. Свако озбиљније избијање неког од блокова у супротну саобраћајну траку може да доведе до далеко већих проблема од оних који су већ створени удесом у првој траци. Безбједност и превенција прије свега.
shakal je napisao:
Gomila stvari mi nije jasna sa tim autoputem.
Kao prvo taj beton na sredini, jebote, stavili ga 20 cm od trake.
Kao drugo to je onaj haos na Klasnicama. A zatim i naplatna kucica, koliko ih planiraju staviti od Bl do Gradiske?
Хех, то није аутопут, већ брзи пут. Аутопут почиње од Гламочана.
Што се тиче унутрашње банкине, стандард каже 35cm од саобраћајне траке. Ако узмемо да су линије 15-20cm, испада да је ствар по стандарду.
Што се тиче наплатних кућица, засад се граде само оне на почетку аутопута, у Гламочанима. Видјећемо какав ће систем наплате бити, затворени највјероватније, као у Хрватској.
Ташко je napisao:
Danas nam je profesor, Mihajlovic, pricao bas o tom autoputu. Naveo je onaj kretenluk od spustanja nivelete puta kod nadvoznjaka, ali je pohvalio trasu. Kaze da je jako dobro projektovana. Za dupli red blokova nije nista govorio; pa kontam da nisu bezveze stavljeni. Bilo je rijeci da su preblizu, pa je pogotovo na vecim brzinama faktor straha puno veci.
Да, преблизу су. Испод је слика стандардизованог профила брзог пута, који се мање-више примјењује свуда у Европи. У случају нашег брзог пута, растојање између банкина је уже. Претпостављам да су имовинско-правни проблеми спријечили да траке буду раздвојене ширином од 3m. И овако су рађене егзибиције код петље у Трну да би се овај профил некако провукао.