lollipop je napisao:
Kotrlj, kotrlj, reče pravnik zaposlen u državnoj upravi.
A
Zakon o zaštiti ličnih podataka kaže sljedeće:
Citiraj:
Član 3
(Definicije)
Posebne kategorije podataka su svi lični podaci koji otkrivaju:
b) krivične presude;
Član 9
(1) Obrada posebnih kategorija ličnih podataka zabranjena je.
http://www.rzs.rs.ba/Dokumenti/OstaliZa ... dataka.pdfBudući da si pravnik, objasni nam da li se to možda drugi stav Člana 9 može primjeniti na konkursu.
Što se tiče Ljekarskog uvjerenja, ja sam već rekao, sivo područje. Ali:
http://www.cci.ba/campaigns/1/43/14.htmlPokrenuta je kampanja Centra za civilnu inicijativu kojoj je cilj da poslodavac prilikom raspisivanja Javnog konkursa ne postavlja kao uslov pristupanja konkursu dostavljanje Ljekarskog uvjerenja i Uvjerenja o nekažnjavanju.
Kampanju je među prvima podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.
Lemi, potrudi se pa pročitaj čitavu priču prije komentara.
A sad, ako nekima još uvijek nije jasno, iako piše na kraju - ja ću iskoristiti sva zakonska sredstva za zaštitu svojih prava, pa i više. To podrazumijeva tužbu. Što se tiče advokata, imam jednog, brutalnog.
Evo još neke zanimljivosti...
Odem u Ombudsman za ljudska prava BiH (
LINK), žena pravnik pogleda odgovor iz Ministarstva i kaže: "Što su oni uopšte raspisivali taj konkurs?" Ona možda ne zna, ali ja znam odgovor na to pitanje. Zato što državni službenik ne može drugačije biti zaposlen. Naravno, Ombudsman mi ne može pomoći u ovom slučaju - oni se bave nekim drugim stvarima, ta žena mi je rekla kako tužba košta 200 KM te kako su male šanse da ću išta postići. Hvala na ohrabrenju na putu za ostvarivanje ličnih prava.
Odem u Centar za pružanje besplatne pravne pomoći (
LINK), naravno, ni oni mi ne mogu pomoći jer se i oni bave nekim drugim stvarima, parnice i tako to, objasni meni bradonja. Objasnim ja njemu moj slučaj pa mi on kaže kako nema ništa protiv da se ja borim za svoj slučaj. Hvala i njemu, ni na čemu.
Nije li zanimljivo, dvije vladine ustanove koje treba da pruže pravnu pomoć građanima ne mogu da pruže pravnu pomoć građanima koji se bore protiv države. Bitno je da se tu primaju državne plate.
A propos ovog što kaže Džontra. Nije baš da svi traže ta uvjerenja, neki traže i više, kao npr. Škola učenika u privredi. Oni su na konkursu tražili:
- Uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od tri mjeseca);
- Uvjerenje da nije osuđivan pravosnažnom presudom na bezuslovnu kaznu zatvora.
Od njih sam dobio odgovor na prigovor pa sam pripremio jedan dokument, čuće se, vidjeće se.