banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 00:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Nemojmo pretjerivati.
Iako se očigledno radi o šali, možda će neko zlonamjeran to jedva dočekati da se okomi na ono što zastupate

Ma naravno da se radi o sali. :D
I nadam se da u ovom gradu bas nema tolikih ludaka.

Citiraj:
U svakom slučaju potpuno je jasno da je nepotrebna i veoma opasna upotreba "pomoćnih" sredstava za duhovne namjene.

Naravno, slazem se, ali eksperimentisao sam par puta sa tim, kako ti kazes "pomocnim" sredstvima. I nije na odmet reci da ljudi znaju dozivjeti iskustvo jedinjenja sa Sobom. Ali ako to preraste u svakodnevno ili dosta cesto "jedinjenje" na takav nacin, postaje opasno. No, ipak ne bih preporucio da se takvi eksperimenti rade bez pasnje Majstora (ucitelja) koji je prosao stazu.

Androgin:
Citiraj:
Izvorna religija je davala sljedbeniku gnozu (znanje) kako da dozive Direktno iskustvo.

Bas to.

Citiraj:
U spiritualnoj percepciji,medjutim, zastupljeno je znanje steceno Bicem-ono se javlja u stanju kada je dualitet posmatraca i posmatranog iscezao. Ovo je srz direktnog ili,kako se drugojacije naziva, misticnog iskustva.?

Fino opisano. :D
Tada prestaje znanje a nastaje iskustvo. Jer nema ni objekta posmatranja niti posmatraca, samo jedinstvo. No, mislim da je mnogo teze zadrzati iskustvo, a manje teze uletjeti u njega. Barem je meni to problem. Nije mi neki problem probiti se u njega, manje vise, ali mi j problem kako TO dovesti u tijelo.

Svidja mi se komenar Androgine. :D [/b]

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 10:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
JivanMukta je napisao:
Naravno, slazem se, ali eksperimentisao sam par puta sa tim, kako ti kazes "pomocnim" sredstvima. I nije na odmet reci da ljudi znaju dozivjeti iskustvo jedinjenja sa Sobom. Ali ako to preraste u svakodnevno ili dosta cesto "jedinjenje" na takav nacin, postaje opasno. No, ipak ne bih preporucio da se takvi eksperimenti rade bez pasnje Majstora (ucitelja) koji je prosao stazu.

Jivane Jivane...nesreco!
kakvo crno iskustvo!?
kakvo crno jedinjenje sa Sobom!?
kakvi crni ucitelj koji je prosao stazu!?

pa, ako je Istina u drogi, zasto ubija?

nema Istine u smrti Jivane.
nema Dobra u Zlu.

nije Istina u "tripovima uma"...vec u cistom srcu!
a ja te pitam, jeli tvoje srce cisto ako ga omamis?

vjeruj cista srca Jivane, a ne omamljena.
zavodis sopstveno srce Jivane.
uzmes sarenu tabletu i kazes mu "evo Boga"!
uzmes drugu sarenu tabletu i kazes mu "evo Boga"!
uzmes trecu...i nekazes vise nista...no "places i zubi ti skrgucu."

nema Svijetlog Boga u sarenoj tableti, vec crnog andjela.
pa zar neznas da ga prozvase "lukavi".

Lukav je on Jivane (sa velikim "L")...nevinom srcu prikaze se kao Bog, a srce ko i svako, zeljno svog Tvorca i svog Izvora.

Jivane, nepij sa tog izvora....i ziva je bistra!
Jivane, otrova se!

nadam se da netrazis vise Boga u sarenoj tableti, ali onaj ko procita tvoj gornji tekst, pomislice..."gle, ovaj nadje Boga u toj tableti,...odoh i ja".

Jivane Jivane...ako hoces da te volim, napisi da nema Boga u sarenoj tableti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 13:45 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Rio ne žesti se.
Bog je svugdje pa i u šarenoj tableti, samo što ga mudar čovjek ne tamo traži. Dovoljno je da zna da je svugdje. Jer ako ga se ne vidi bez "pomagala", teško će se išta vidjeti kako treba kada čovjek nije svoj (pri svijesti).
Nije dobro prije svega za tebe da uslovljavaš svoju bratsku ljubav Jivanu. Mislim da ga razuumijem sa koje strane ide i ono kako mi odiše,mislim da nije zastranio. Zato je bolje da se prođete te teme i nađete nešto u čemu se bolje slažete ili razumijete. :D
Mir među ljudima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 13:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

RIO:

"Jivane Jivane...nesreco!
kakvo crno iskustvo!?
kakvo crno jedinjenje sa Sobom!?
kakvi crni ucitelj koji je prosao stazu!?

pa, ako je Istina u drogi, zasto ubija? "

Poneki ljudi, imaju zelju, da probaju razlicite nacine dolazka do sebe, poneki to rade sa yogom, poneki sa bhakti pristupom, poneki hriscanstvom i sl. No ima ljudi koji rade sa svim tim u, moglo bi se reci isto vrijeme. Koriste i yogu, i zen, i sufi metode. Oni koji na taj nacin rade, najcesce su tantrici ili su na putu gnoze i sl. Za takve zivot nije informativno znanje o necemu, ili opredjeljenje za jedan pristup, vec direktno iskustvo. Koriste sve iz svega sto moze da ih otkrijeu vecoj mjeri. Reci da je nesto pogresno a prije toga nemati nikakvo iskustvo o tome je ....
No, oni koji su probali stazu sa razlicitih uglova, najcesce ne sude o nekoj drugoj stazi, jer znaju jednu cinjenicu: Kada se popnes na planinu, vidis da je svaki put bio pravi, samo na nekom je vise trnja, na nekom manje, neki je poplocen, a neki jos neistrazen. Osuditi jednu stazu ili nacin spoznaje je nerazumijevanje svog puta, i onoga do cega te je on doveo.

RIO:

"nadam se da netrazis vise Boga u sarenoj tableti, ali onaj ko procita tvoj gornji tekst, pomislice..."gle, ovaj nadje Boga u toj tableti,...odoh i ja".

Jivane Jivane...ako hoces da te volim, napisi da nema Boga u sarenoj tableti!"

U nijednom dijelu teksta nisam rekao da ljudi probaju taj nacin, a u drugom dijelu sam rekao da ako ipak se odluce da to ne rade bez ucitelja. :)
Kao sto sam i rekao da je to OPASAN nacin.

Ako sam ga ja probao, ne znaci da je i za tebe dobar.
Ja sam na tantrickom putu, i probavam sve sto mislim da treba. I ne zastupam ideje da postoji nesto izvan Boga. SVE je to STO JESTE. Ne dijelim svijet na svjetovno i sveto. Ili je sve sveto ili nista nije sveto. Moje iskustvo mi je pokazalo da je najmanji kamencic svet kao ako ijedna stvar u ovom univerzumu nije sveta onda nista nije sveto. Ne trazim dualitet uma, vec jedinstvo sa Tvorcem. Zar je manje drag Tvorcu, neko ko je los? Zar Tvorac odbacuje i najgoreg sina? Ili mu je drag i najlosiji sin?
U njegovoj ljubavi nema podjele.
Ako unutar tebe traje saznanje, ostaje samo smijeh na sve sto se oko tebe desava, jer u svemu vidis njegovu volju i ljubav, a ljubav nema granice, niti je podjeljena na one koji su u bogu i oni koji su izvan njega. Sunce ne daje toplotu samo onima koji su u bogu a ostalima je uskracuje. Sija ne sve jednakom snagom.
Smisao ljubavi je u samoj ljubavi, a ne u produktu voljenja necega i klasifikovanju na dobro i zlo. Ili Volis ili ne.

RIO:
"Jivane Jivane...ako hoces da te volim, napisi da nema Boga u sarenoj tableti!"

Boga nema u onom sto tezi podjeli, vec u onom sto je jedinstveno. (ne mislim na covjeka ko jedinku, iako se moze i tu svrstati)
Ako tako zelis da stvoris podjelu, onda evo odgovara na tvoj zahtjev.
Boga ima svugdje gdje god pogledas. Ali je pitanje vidis li ga ili ne. Kao sto rijeci ovog sto sam napisao nemaju nikakvo znacenje sem pukih rijeci, postoji nesto sto se zove tolerancija, sirina misljenja, ne osudjivanje, ne stvaranje podjele. Bog je u onom sto trazi, a ne u nekom nacinu da se dodje do njega.
Sto se tice da li ce me netko voljeti ili ne, :) ja volim Sebe, stoga ljubav izvan Njega mi nije najpreca stvar u ovom univerzumu, bitno mi je da me On voli. A ne neka ljubav koja klasifikuje. Bitno je da ja mogu da volim a ne da mi netko tu ljubav uzvrati ili ne uzvrati. :) Ljubav ne trazi nista za uzvrat, a sve sto trazi neku uslugu nije ljubav, vec samo misao o ljubavi. Sto nije isto. :)

Ipak, ne zbog Ria ili ljudi koji bi htjeli da se to napise ili ne, vec zbog zdravlja vecine: nema Zdravlja u tableti. A ako nisi zdrav kako ces ostvariti Sebe ili Boga?

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 13:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bog je svugdje pa i u šarenoj tableti, samo što ga mudar čovjek ne tamo traži

:D bas tako. Slazem se.
Moj ekesperiment se desio pre nekih 6 ili 7 godina. Dok sam radio sa uciteljom u Beogradu. I vise je io cilj provjere kvalitete svijesnosti, kao nacina da se ostane pribran u svakoj situaciji. I nije rijec o nekim teskim drogama, vec o travi. I jednom na ekstaziju. A koliko ovaj um ima sjecanje posle nije toga bilo.

Citiraj:
Jer ako ga se ne vidi bez "pomagala", teško će se išta vidjeti kako treba kada čovjek nije svoj (pri svijesti).

Cilje je bio kao sto sam napisao, vidjeti sebe i kada si pod uticajem koji ti klasicni um zamagljuje.

sve sto sam napisao nema veze sa ljubavlju prema covjeku, jer je ona postojana. I sve oprasta. Vec sve sto komentarisem je upuceno na usmjerenost uma kroz misli, koje ponekad iznose cudne cinjenice, a ne na bice koje je iza njih. Jer osudom tog Bica, osudio bih sebe na sve sto osudjujem tog Covjeka.

Pozdrav i Riu i Aharonu.
PS: sve je ovo samo iznosenje misli, a ne ljudskosti. Zato je najbolje se opustiti i posmatrati tudje komentare i svoje, jer dovode do boljeg kristalizovanja na putu ka Jednom. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 09:08 
Majstor
Majstor

pozdrav....i oprezno!

aharonu...dobro je sto me umirujes, ali neznas na koga se zestim.
nezestim se na jivana, koga sam nazvao jednom i svojim bratom, vec na zlu rijec koju je napisao.
ja se na zlo zestim i zlo mrzim, a dobro volim.

vidim dobro u jivanu i zato su rijeci koje mu upucujem posebno ostre.
ostar sam namjerno! da bih ga povratio sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 09:31 
Majstor
Majstor

jivane jivane, nesreco!
moram prema tebi biti posebno ostar, i ti znas zasto. jer vidim iz tvojih rijeci da si duhovan covjek, a duhovan covjek duhom djeluje na druge duhove.

a sta ima gore za covjeka nego kad mu se duh truje.

jivane jivane, zeste me tvoje rijeci koje nisu od tebe.
napisa ti jivane...

JivanMukta je napisao:
U nijednom dijelu teksta nisam rekao da ljudi probaju taj nacin, a u drugom dijelu sam rekao da ako ipak se odluce da to ne rade bez ucitelja. :)

...i jos mi posla osmjeh? :o

crni jivane, zamisli da ja kazem..."da ako se ipak odluce da ubiju nekog da to nerade bez ucitelja"
jivane jivane, tvoja zla rijec je duplo teza od iste zle rijeci nekog drugog covjeka, jer ti si duhovan covjek.
jivane jivane, tvoju ce rijec neko cuti pa ce otici u smrt.
jivane, budi odgovoran za svaku svoju rijec!

ti si napisao i ovo...
Citiraj:
I ne zastupam ideje da postoji nesto izvan Boga. SVE je to STO JESTE.

jivane jivane....zar sve pod istu kapu?
i zlo i dobro?
izjednaci ti sve! :(

izvan Boga je SVE sto nije u njemu...a to je, zlo, smrt, glad, bolest,...
ako je i sve to u Bogu, onda koga da volim a koga da mrzimo?
nikog?
ako nikog nevolimo i nikog nemrzimo, cemu da zivimo?
sve ode u besmisao i iz postojanja se vrati u nepostojanje...

i na kraju...
Citiraj:
Ipak, ne zbog Ria ili ljudi koji bi htjeli da se to napise ili ne, vec zbog zdravlja vecine: nema Zdravlja u tableti. A ako nisi zdrav kako ces ostvariti Sebe ili Boga?

cini mi se da kritika malo djeluje i posebno mi je drago sto si napisao "Zdravlje" a ne "zdravlje" (nema Zdravlja u tableti).
stidljivo ali dobro :wink:

neka bude ovaj tvoj zadnji citat, kao tvoja ispravka.
ipak,i zbog Jivana i zbog ljudi koji bi htjeli da se to napise ili ne...
jivan je zadnjim rijecima ponovo zasijao u mom srcu!

veliki pozdrav mom bratu jivanu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2003, 23:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
rio je napisao:
izvan Boga je SVE sto nije u njemu...a to je, zlo, smrt, glad, bolest,...
ako je i sve to u Bogu, onda koga da volim a koga da mrzimo?
nikog?
ako nikog nevolimo i nikog nemrzimo, cemu da zivimo?
sve ode u besmisao i iz postojanja se vrati u nepostojanje...

Heh .. morao sam prokomentarisati malo ovu tvrdnju .. :)

Sta je zlo i dobro ako ne jedno te isto, sastavni dio jedno drugoga ...
Ako je "Bog" podario zivot, sta je onda smrt ? Ako je Bog svemocan i kontrolise sve - zasto onda ubija, zasto ljudi stradaju u nesrecama, poplavama, zemljotresima, od teskih bolesti itd.. ??
Zasto se sve opravdava jednom ogromnom dogmom. "Tako je, tako mora biti" i "To je tako, ovo je ovako, zbog toga i toga i to je to!" ...

p.s. volio nekoga 100% ili mrzio nekoga 100% u principu ti je isto... I jedno i drugo su 100% osjecanja, a osjecanja (pozitivna/negativna) su samo ljudska varka i nista vise ...

(sva sreca pa sam umoran i nemam volje jos pisati, no svejedno se ne valja pravise uplitati u pricu s ljudima koji ne zele saslusati ili pokusati da shvate sta im se govori pa tek onda kritikovati a ne odmah skakati "na prvu" i vaditi rijeci iz konteksta)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]