jellyfish je napisao:
Kao sto rekoh osnovni problem je nedostatak sredstava. I to je isto i u Federaciji i u RS. Dakle, da je Federacija puno bolja onda bi imala nesto prigovarati i znacilo bi da je samo do jedne strane. I "Republikosrpci" bi se rado pridruzili Federaciji isto kao i EU sto zele jer im trebaju pare iako ne vole ni EU kao ni Federaciju ali ih privlace njihove pare. Medjutim, svjedoci smo da je stanje identicno i u Federaciji i RS. A osnovni problem je siromastvo i nedostatak sredstava, pa se onda to od strane politicara sa obe strane pokusava nadomjestiti praznim obecanjima kao sto je taj autoput, ili jos gore nacionalizmom koji je uzrok sveg zla na ovim prostorima u zadnjih 20 godina, a i sire (mislim na 2 svjetski rat i ranije). Kad bi nasi narodi uspjeli da uguse nacionalizam, a Arapi religiju sve bi procvalo. Ali da Balkanci zaborave na nacionalizam ili Arapi na islam (religiju) to je nemoguca misija. Prije bi natjerao govedo da samo sebe pojede nego Arape i Balkance da zaborave na religiju i nacionalizam. A vidis to je Tito uspio. Na kratko, ali je uspio. Uspio je Arape nagovoriti da zaborave medjureligijska trvenja i pridruze se nesvrstanima, a Balkance je uspio nagovoriti na bratstvo i jedinstvo. Ali problem je sto fali novi Tito.
A sto se tice Federacije i RS tu nema nikakve razlike osim u sitnicama koje su zanemarljive.
Naravno sredstava nema vise, srdstva su bila, ali su nestala naravno u dzepove onih koji nas drze u ovim torovima. Jedina razlika izmedu cemera u FBiH i kod nas u RS je ta da su oni FBiH nisu prodali svoj "Telekom", i ostale jake kompanije, dok je kod nas Mile sve rasprodao.
Tito je bio KRALJ, i to mozemo sada najbolje da zakljucimo. Za doba Tita, smo bili 30 god ispred, Poljske, Rumunije, Bugarske, Cehe, pa mi smo njima bili sinonim za "zapad" . Moji su roditelji putovali sirom Evrope, svi su bili zaposleni, bilo je slobode hiljadu puta vise nego danas. 20 godina poslje nama je "luksuz" otici 5 dana na more, "luksuz" je imati redovnu platu. Nama je jedna Rumunija pojam "razvoja", i dobroga zivota. Tito je uspio da drzi sve "fasiste" pod kontrolom, iskoristio je Ameriku, Rusiju, EU, Arape, i svima nam je bilo dobro. Danas je taj "Titov period" nedoztizljiv sa ove nase domoljube i borce za svoj dzep, koji je svaki dan sve siri, a i dublji.