banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Razdruzivanje
PostPoslato: 15 Sep 2011, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Nedavno sam razgovarao sa jednom osobom koja mi je tvrdila da ima dosta prijatelja i poznanika u Federaciji i iznijela mi je stav da mnogi tamo u Federaciji (muslimani) smatraju da je ideja razdvajanja/razdruzivanja od RS jedno nenegativno rjesenje. Naravno, odmah sam pohitao da ukazem na ultra stavove na sa-x.com. Medjutim na to mi je samo odmahnuto rukom kao da je u pitanju najekstremistickiji sajt (sto vjerovatno i jeste) u "vecem" entitetu.

Sta mislite, da li bi u nekoj blizoj buducnosti narod u Federaciji zaista bio za ovu opciju? Evo i glasanje.

Edit: U stvari, da li se na politici moze postaviti glasanje?

Ja nisam ni za kakvo razdruzivanje. Samo jos vise pojacati ovlastenja RS u okviru BiH.Gledati da svaki pfening poreza koji se moze oteti od bih i federacije dodje ovamo u BL. Ubjedjen sam da i muslimani nisu ni za kakve podjele. Hrvati jesu u najgorem polozaju ali sami su krivi za to.
Gdje bi kad se razdruzis sa muslimanima i hrvatima???
Sa Srbijom u zajednicu???
Ili jos veci crnjak da se nesto foliramo sami kao RS
Neka hvala...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Sinny je napisao:
Народ у Федерацији?? :D
Па они још увијек нису увјерени у назив своје нације, неки се зову Бошњацима, неки Босанцима, док има и оних који су још увијек Муслимани.
Значи како чобани покажу пут, тамо ће овце и да одблеје.

А прича о раздруживању или унитаризацији је само начин неспособњаковића на власти да оперу своје руке од свих глупости које су направили у последњих 20 година.

Прво треба донијети један закон који ће ЗАБРАНИТИ било какво мијењање унутрашњег уређења БиХ на рецимо 20 година и онда господо изволите се бавити економским развојем а не млаћењем празне сламе. Или кад дигнете БНП на ниво из 1991. године онда паламудите о заштитама националних интереса и сличним глупостима.

Imaš pivo od mene :occasion5: moj debeo potpis! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Džontra je napisao:
Čovječa šta bi proizvodila to prava vlast?
Jel nam to industrija i privreda razvijena da imaju šta da proizvode?

Kada prava vlast dodje fabrike same nicu.
Sjetimo se Titovog vremena. Porusena zemlja, nigdje fabrika, gladni ljudi, natalitet ogroman, Staljin prijeti...
I uprkos tome Tito je napravio fabrike, zaposlio ljude, pokrenuo proizvodnju, podigao standard medju najvecim u komunistickim zemljama.

A sta su dale nove vlasti? Nove vlasti imale gotove fabrike, izgradjenu zemlju, skolovane ljude... i upropastili sve. Zatvorili fabrike, izgradili trgovine, kafane, kladionice i sta. Zato i jeste ovako.

Primjer Njemacke koja je bila srusena do temelja i jos morala platiti ratnu stetu i za 15 godina od rata uvozi radnu snagu iz bivse SFRJ i Turske.
A evo mi 15 godina od rata i nigdje nista, nezaposlenost 40 posto, svadja, prepirke, nacionalizam, medjusobno optuzivanje za zlocine, hranjenje nacionalizmom...

Kad je prava vlast ona sve moze, izgraditi ekonomiju to su dokazali Nijemci, Japanci, Italijani, Tito poslije drugog svjetskog rata. Kad vlast ne valja kao kod nas oni sruse i ono sto je bilo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
nepokoreni je napisao:
Sinny je napisao:
Народ у Федерацији?? :D
Па они још увијек нису увјерени у назив своје нације, неки се зову Бошњацима, неки Босанцима, док има и оних који су још увијек Муслимани.
Значи како чобани покажу пут, тамо ће овце и да одблеје.

А прича о раздруживању или унитаризацији је само начин неспособњаковића на власти да оперу своје руке од свих глупости које су направили у последњих 20 година.

Прво треба донијети један закон који ће ЗАБРАНИТИ било какво мијењање унутрашњег уређења БиХ на рецимо 20 година и онда господо изволите се бавити економским развојем а не млаћењем празне сламе. Или кад дигнете БНП на ниво из 1991. године онда паламудите о заштитама националних интереса и сличним глупостима.

Imaš pivo od mene :occasion5: moj debeo potpis! :evil3:

Ал само Нектар, јел смо патриоте или не.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Naravno :D Nektar i to točeni u Zlatnoj krigli :wink:
Džontra je napisao:
Ne kažem da je sad sjajno, već da bi bilo samo gore...

Ako hoćeš da nekog da nahraniš nauči ga da peca a ne davati mu ribu. Kad nestane para da se zagrabi, a opteretiš raju nastaje belaj....al i ja vjerujem da bi bilo gore kad bi se odvojili prvi mjesec-dva ko preživi nek priča.... :-? MORALI bi da pokreću proizvodnju hrane i poljoprivredu kako znaju i umiju jerbo bi uvozno mlijeko koštalo 5 KM litar, inače bi imali rog Afrike u sred Balkana!

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А и више ти кредити.
И то треба забранити овим мамлазима.
Можеш само да посредујеш да наши привредници добију кредите, а не да сам узимаш да би себи дизао плату два пута годишње.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tačno, a domaća privreda sje8ana uvozom totalno! Kad pukneš rampu i zavrneš slavinu.....da vidiš parole "snađi se druže!" :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Tačno, a domaća privreda sje8ana uvozom totalno! Kad pukneš rampu i zavrneš slavinu.....da vidiš parole "snađi se druže!" :roll:

Ал цака је у томе да ови неће заврнути славину. Славином нас колонизују.
Ми морамо да је заврнемо и кажемо хвала што сте нам толико помагали, доста је било, идите помажите неког другог. А што си мањи то је теже. Југославија је једва држала тај висок ниво раста бруто производа зато што је имала и тржиште, а ови тржишта немају а и то што имају не могу да задрже.
Једноставно заборавили смо да радимо и да од рада живимо.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 15:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nekad smo ovo proizvodili za sebe domaćom pameti i za izvoz išlo:
Spoiler:
Slika
Slika
Slika
Slika

E sad domaćom pameti proizvodimo i izvozimo ovo:
Spoiler:
Slika

Za koju godinu osvojimo i proizvodnju iverice pa čak i šperploče.....

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jellyfish je napisao:
Primjer Njemacke koja je bila srusena do temelja i jos morala platiti ratnu stetu i za 15 godina od rata uvozi radnu snagu iz bivse SFRJ i Turske.
A evo mi 15 godina od rata i nigdje nista, nezaposlenost 40 posto, svadja, prepirke, nacionalizam, medjusobno optuzivanje za zlocine, hranjenje nacionalizmom...

Kad je prava vlast ona sve moze, izgraditi ekonomiju to su dokazali Nijemci, Japanci, Italijani, Tito poslije drugog svjetskog rata. Kad vlast ne valja kao kod nas oni sruse i ono sto je bilo.

Nije ti dobro poredjenje uopste. Njemacku, i to jaku Njemacku, su trebali Ameri da bi imali branu protiv SSSR-a, i sve su dali da nakon II svj. rata jedna takva Njemacka bude stvorena. Ali to je bila Zapadna njemacka. Primjer kako bi Njemacka izgledala da nije bilo americkog interesa je Istocna Njemacka.

Kod nas je naravno skroz drukcija situacija i na nas se gleda iz samo jednog ugla: ugla jeftine radne snage i povoljnih cijena za sirovine. Zato za razliku od BMW-a nije bilo sanse da se npr. Cajavec preorijentise za civilnu proizvodnju itd, itd...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

fantastikus1 je napisao:
Ja nisam ni za kakvo razdruzivanje. Samo jos vise pojacati ovlastenja RS u okviru BiH.Gledati da svaki pfening poreza koji se moze oteti od bih i federacije dodje ovamo u BL. Ubjedjen sam da i muslimani nisu ni za kakve podjele. Hrvati jesu u najgorem polozaju ali sami su krivi za to.
Gdje bi kad se razdruzis sa muslimanima i hrvatima???
Sa Srbijom u zajednicu???
Ili jos veci crnjak da se nesto foliramo sami kao RS
Neka hvala...

Nije stvar u foliranju.
Kad god se malo narod pobuni, oni imaju dzokera u rukavu kojim mahnu na nacionalnoj osnovi u smislu ugrozenosti RS-a, i da kad ne bi njih bilo, RS bi nestala.
Dok god postoji BiH, politicari ce mrcvariti narod kroz jadnu ekonomsku politiku koju odrzava nacionalna retorika.

Bez BiH, narodu kad bi dopi*dilo, jednom bi se digao i pobio/otjerao gamad. Sjetimo se pobune VRS tokom rata kad su ljudi ginuli na ratistima, a svo to vrijeme su dopirale informacije kako mnogi u BL lagodno zive od ratnog profiterstva. To je bio pokazatelj da se narod moze dici... a mogao bi i ponovo, da nema te rucne kocnice koja se zove "Zajednica sa Federacijom."

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ekonomija nema nikakve veze sa borbom za nezavisnost. kljucno pitanje je koliko je jedan narod zreo da odlucuje sam o svojoj sudbini a mi smo prije 20 godina pokazali da jesmo. najveci problem je sto imamo duduka na vlasti koga su instalirali nasi neprijateli i koji vec deset godina sistemtski manipulise narodom i dezavuise nase nacionalne interese.

da imamo normalnu vlast propustena je sansa onoga dana kada je kosovo proglasilo nezavisnot da to isto uradimo mi, ili barem da krenemo u projekat nezavisnosti.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Malko si profulao RS: Čajavec je pravio programatore za veš mašine, štampane tranzistore, televizore, auto module, radio kasetofone, grijače, fenove, elektro brojila....a onda tek vojnu tehniku. Nije on bio samo namjenska industrija kao npr Kosmos.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije ti dobro poredjenje uopste. Njemacku, i to jaku Njemacku, su trebali Ameri da bi imali branu protiv SSSR-a, i sve su dali da nakon II svj. rata jedna takva Njemacka bude stvorena. Ali to je bila Zapadna njemacka. Kod nas je naravno skroz drukcija situacija i na nas se gleda iz samo jednog ugla: ugla jeftine radne snage i povoljnih cijena za sirovine. Zato za razliku od BMW-a nije bilo sanse da se npr. Cajavec preorijentise za civilnu proizvodnju itd, itd...

Evo dokaz da je upravo suprotno tome sto ti govoris, Njemacka je dobila manje pomoci po stanovniku od BiH, samo sto je kod nas pomoc potrosena nenamjenski i otisla u privatne dzepove i za plate:

http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz- ... lapsa.html

"...List navodi da je BiH nakon rata po glavi stanovnika dobila neuporedivo više pomoći nego Nemačka i Japan posle Drugog svetskog rata, ali da to nije dalo očekivani rezultat...."

Citiraj:
Primjer kako bi Njemacka izgledala da nije bilo americkog interesa je Istocna Njemacka.

Sve zemlje pod ruskom vlascu su izgledale tako. I Rusija, i Cehoslovacka, i Poljska, i Madjarska, i Rumunija, i Albanija, i Bugarska. To je bilo zbog ruske, a ne zapadne politike.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
@ filozof: ne moze se ipak bih porediti sa crnom gorom jer tamo ima koliko stanovnika 500000?
Nema kriticne mase da svrgne takve porodice... Drukcije je u BiH.

Citiraj:
Teoretski najbolje rjesenje bi bilo razdruzivanje, jer onda politicari nebi mogli stalno okrivljivati drugu stranu pa bi sami snosili odgovornost. Ulaskom u EU te granice koje bi nastale izmedju FBiH i RS se nebi vise ni osjetile tako da nebi bilo prepreka u transportu, carini, neprijateljstvima i drugim stvarima

ovo je i moje misljenje.

Cuj, nema kriticne mase.
Pa Egipat ima 50 puta vise ljudi nego RS pa je Mubarakova porodica gotovo iskljucivo vladala i Mubarak je bio nezvanicno najbogatiji covjek na svijetu sa preko 70 milijardi dolara bogatstva, dok ljudi u Egiptu rade za 200 dolara plate.

Ili drugi primjer Sjeverna Koreja. Kim Jong Il i njegova porodica imaju apsolutnu vlast u zemlji od preko 20 miliona stanovnika, dakle 10 puta vise od RS.

Mogao bi ti navesti jos stotine primjera: Staljin, Fidel Kastro, Sadam Husein, Robert Mugabe, Gadafi, desetine africkih i azijskih lidera...

"Kriticna masa" nije potrebna dok vladar ima apsolutnu moc. A vladar moze imati apsolutnu moc na vise nacina, kao nasljednik, kao bogatas, ili kao politicar koji naivnim narodnim masama zna isprati mozak, a takvih ima kod nas i previse.
Tako da se ne bih kladio da nebi bilo jos gore nego u CG.

Egipat koliko god mozda imao nasih simpatija je zemlja koja je dugo vremena bila na razvoju znatno nizem od naseg i samim tim je te mase mnogo lakse bilo kontrolisati.

Sjeverna Koreja je ipak svima nama jedna nepoznanica i vecinu informacija koju dobijamo o njima su zatrovene putem zapadnih medija. Ali evo jedno pitanje: Da je Gadafi gajio i odrzavao vojsku kao sto to ima S.Koreja, da li bi se neko usudio da ga tek tako napadne? Po meni, Sjeverna Koreja igra jednu dobru igru, istina igru na sigurno i zrtvujuci svoju naciju u mnogim stvarima, ali mislim da je bolje imati kakve-takve uslove u SVOJOJ zemlji, i da te uslove diktiraju tvoji ljudi, nego da ti udju nekakvi visoki predstavnici, sude ti haske sudije i sl.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Gdje su tacne cifre?
Imaj na umu da je to bilo 1945-e. Gdje korekcija inflacije cak i ako postoje odredjene cifre.

PS
Moji starci su oboje u jednom momentu radili u Cajevcu, kad se rat zavrsio, prvi visoki predstavnik nije htio ni da cuje da Cajavec nastavi sa radom (vojna oprema), a naravno nikome nije ni palo na pamet da nas podrzi u eventualnom preuredjenju tog giganta... A BMW se mogao preorijentisati u Njemackoj.
Kazem ti, nemoj biti lud i smatrati da su nam ponudjeni isti uslovi...
Ne kazem da novac koji nam je bio posudjen nije mogao biti bolje iskoristen, ali da su oni htjeli da se BiH postavi na noge, ne bi odobrili ni fening dok tacno ne bi znali kud sve te pare idu.
Ovako su se samo smjeskali i odobravali kredite, pozajmice i sta sve ne, nezainteresovani gdje ce te pare ici (a znali su u stvari)... Njima je najbitnije to da ce se krediti vracati...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Ne kažem da je sad sjajno, već da bi bilo samo gore...

Ja ne znam kako nam moze biti gore.
Po osnovu kojeg principa, ako se svi dobrovoljno dogovore za razdruzivanje, EU odlazi sa ovih prostora?
Pa valjda bi i dalje obe nove drzave tezile ka EU i podredjivale svoje politike prema tome.

A proizvodnje svejedno nema bilo da je to BiH ili razdruzena BiH. Mijenja se jedino percepcija naroda, ali i stvara objektivna mogucnost da se korupciji stane na put revolucijom.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja se sjecam 1997 ili je 1998 u centru u Srpskoj ulici u prodavnici elektronike vidim dva televizora jedan do drugoga "Cajavec" i "Sony". Iste velicine i gotovo istog izgleda i dizajna. Taj tv "Sony" kostao 530DM, a "Cajavec" 560DM. Treba li sta dodati. Ko je budala za "Cajavec" dati 560DM, ako moze na istom mjestu kupiti duplo bolji za 530DM.
Znaci skresala nas je konkurencija. Isto je i sa vocem i sa povrcem i svim ostalim. Niko nece da kupi kilogram domacih jabuka koje imaju lisajeve, crve i sta sve ne za 2KM ako moze kupiti uvozne bez ijedne tackice za 1,5KM.
Kod nas je problem sto nema proizvodnje na veliko, sto su veliki nameti i sto su proizvodjaci zinuli puno da zarade, i onda je proizvedena roba skuplja od uvozne i nije konkurentna pa svi kupuju uvoznu jer je kvalitetnija i jeftinija. I onda nema kupovine domacih proizvoda s cime se smanjuje i proizvodnja i tako u krug.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 19:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
nepokoreni je napisao:
Malko si profulao RS: Čajavec je pravio programatore za veš mašine, štampane tranzistore, televizore, auto module, radio kasetofone, grijače, fenove, elektro brojila....a onda tek vojnu tehniku. Nije on bio samo namjenska industrija kao npr Kosmos.

Ali ako gledamo dobit više novca je dolazilo od vojne tehnike. Jer kasetofone, fenove i brojila može praviti svako, a sisteme za upravljanje vatrom, blizinske upaljače i ostalo rade odabrani i od toga zarađuju višestruko više. To su bile riječi nekoliko mojih profesora iz srednje koji su radni staž zaradili u tom preduzeću radeći vojnu tehniku, a pod stare dane im ostalo da se vrate u školu i da se djeca zajebavaju sa time.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 20:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tačno, al ja sam samo ispravio RSBPBIH da to nije bila samo vojna industrija. Proizvodio je Čajavec SUV za M-84, HUD za avione, i radar za Bofors PAT tzv "Žirafa" licencno od Ericssona što nije mala stvar....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]