banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 12:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Razdruzivanje
PostPoslato: 15 Sep 2011, 01:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Nedavno sam razgovarao sa jednom osobom koja mi je tvrdila da ima dosta prijatelja i poznanika u Federaciji i iznijela mi je stav da mnogi tamo u Federaciji (muslimani) smatraju da je ideja razdvajanja/razdruzivanja od RS jedno nenegativno rjesenje. Naravno, odmah sam pohitao da ukazem na ultra stavove na sa-x.com. Medjutim na to mi je samo odmahnuto rukom kao da je u pitanju najekstremistickiji sajt (sto vjerovatno i jeste) u "vecem" entitetu.

Sta mislite, da li bi u nekoj blizoj buducnosti narod u Federaciji zaista bio za ovu opciju? Evo i glasanje.

Edit: U stvari, da li se na politici moze postaviti glasanje?

Vrh

Tema posta: Re: Razdruzivanje
PostPoslato: 15 Sep 2011, 07:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Народ у Федерацији?? :D
Па они још увијек нису увјерени у назив своје нације, неки се зову Бошњацима, неки Босанцима, док има и оних који су још увијек Муслимани.
Значи како чобани покажу пут, тамо ће овце и да одблеје.

А прича о раздруживању или унитаризацији је само начин неспособњаковића на власти да оперу своје руке од свих глупости које су направили у последњих 20 година.

Прво треба донијети један закон који ће ЗАБРАНИТИ било какво мијењање унутрашњег уређења БиХ на рецимо 20 година и онда господо изволите се бавити економским развојем а не млаћењем празне сламе. Или кад дигнете БНП на ниво из 1991. године онда паламудите о заштитама националних интереса и сличним глупостима.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 07:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Otisli su drugovi, najeli se, napili... Sinny, moratorijum najvise odgovara Srbima, Hrvatima nikako, dok bi Bosnjacima bio povredjen ego.
Dakle, zaboravi, cist SF.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 08:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не одговара мораториј никоме, тј. политичарима не одговара. Како ће онда да слуђују народ.

Па Срби хоће независност, како им онда одговара мораториј.

Да има у бошњачком корпусу политичара са IQ већим од броја ципела он би управо заговарао мораториј од једно 20-30 година и онда фино извршио попис становништва, констатовао апсолутну већину свог народа и радио на новом Уставу под новим околностима.

Што се Хрвата тиче, мислим да су они већ колатерална штета и да ће попис само показати да их има мање него Срба у Хрватској 1991. године.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 08:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Neka magla se moze uvijek prodavati. Grijes sto se tice popisa i nekog populacijskog rasta Bosnjaka. I to je jedna velika sarena laza. Sto se protive detaljnom popisu? Sve ih je manje u Bosni.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Kakvo razdruživanje, nema teorije, evo ja sam srpski nacionalista ali to ne želim jer to nema smisla ni logike.
Dovoljno je pogledati geografsku kartu i jasno je da RS kao samostalna država nema nikakve šanse, zamislite samo cijenu nektar piva u trebinju, sve bi nam bilo 5 puta skuplje, što zbog infrastrukture što zbog nepovezanosti.
Moja vizija BiH je RS, federacija i distrikt Sarajevo u granicama prijeratnog Sarajeva, a da se ukine distrikt Brčko koji treba da pripadne RS-u, to je jedini model za koji ja vidim da bi bio uspješan, sve ostalo su nebuloze.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 11:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Teoretski najbolje rjesenje bi bilo razdruzivanje, jer onda politicari nebi mogli stalno okrivljivati drugu stranu pa bi sami snosili odgovornost. Ulaskom u EU te granice koje bi nastale izmedju FBiH i RS se nebi vise ni osjetile tako da nebi bilo prepreka u transportu, carini, neprijateljstvima i drugim stvarima.
Medjutim, prakticno je to nemoguce jer Muslimani i medjunarodna zajednica to nece da prihvate. Dakle, cista fikcija.
Zato bi u ovom trenutku trebalo odustati od toga, jer to ionako nebi nista promijenilo samo bi zadovoljilo ego. U ovom trenutku bi se trebalo koncentrisati na razvoj, jer kad je partner razvijen onda svi hoce da pregovaraju sa njim, a kad je siromasan kao sad RS onda ga niko ne ferma ni dva posto bio samostalan ili ne bio. Dobar primjer je Kosovo. Osamostalilo se a gore im je nego ikad, kriminal, korupcija i nezaposlenost najveci u Evropi, najnerazvijeniji u svemu, ne mogu nigdje mrdnuti s kosovskim pasosem, nemaju nista zivo, dzaba im "nezavisnost" kad su stota rupa na svirali.
Zato kazem, nezavisnost je trivijalna stvar sve dok ljudi lose zive, kako na Kosovu, tako i u RS i svugdje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
The_new_Statesman je napisao:
Neka magla se moze uvijek prodavati. Grijes sto se tice popisa i nekog populacijskog rasta Bosnjaka. I to je jedna velika sarena laza. Sto se protive detaljnom popisu? Sve ih je manje u Bosni.

Prva je na mjestu.
Sto se ostalog tice, bez popisa je bubanje i jedno i drugo. Sto nece popis? Tacan odgovor je da ga nece zato sto ga Bl hoce, mislim da je to najveci razlog, kao i za vecinu ostalih stvari u kojim se Bl i Sa ne slazu...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 12:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
E, sada ja neću, jer do prije 5 godina nisam znao na šta će Montenegro ličiti, 5 porodica kontroliše sve tokove novca i čitavu državu. To bi isto i nas čekalo. A ova teorija da bi se u TB pio HEKTAP za 5 maraka je smiješna, pošto je Slovenija odavno druga država, a valja nam od kraja rata svoju robu.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па што се Нектара тиче и овако се не пије ни у Требињу, ни у Бијељини, ни у другим источним дијеловима РС.
Свака регија има своје пиво, плус ови велики који држе све.
Али то није до изгледа или величине државе већ до неспособног руководства бањалучке пиваре.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
@ filozof: ne moze se ipak bih porediti sa crnom gorom jer tamo ima koliko stanovnika 500000?
Nema kriticne mase da svrgne takve porodice... Drukcije je u BiH.

Citiraj:
Teoretski najbolje rjesenje bi bilo razdruzivanje, jer onda politicari nebi mogli stalno okrivljivati drugu stranu pa bi sami snosili odgovornost. Ulaskom u EU te granice koje bi nastale izmedju FBiH i RS se nebi vise ni osjetile tako da nebi bilo prepreka u transportu, carini, neprijateljstvima i drugim stvarima

ovo je i moje misljenje.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
ovo je i moje misljenje.

Kad bi RS bila ko što je ta na tvom avataru i da nas ima još jedno 500 hiljada onda bi to i imalo nekog smisla, a ovako su takve ideje ravne sprdnji.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Teoretski.... 8)

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Nekog sam mišljanja da bi Feeracija umrla od sreće kad bi došlo do rastavljanja...EU i SAD kao primarni finansijeri ove naše banana države se zalažu za jedinstvenu BIH, te raspadom bi mi izgubili sva njihova sredstva. S druge strane nit mi imamo saveznika za odvajanje nit imamo nekog ko bi nam davao pare, nit imamo privredu, RS bi se kao takva sama od sebe urušila što bi u novonastaloj Federaciji svima stavilo osmijeh na lice...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Nekog sam mišljanja da bi Feeracija umrla od sreće kad bi došlo do rastavljanja...EU i SAD kao primarni finansijeri ove naše banana države se zalažu za jedinstvenu BIH, te raspadom bi mi izgubili sva njihova sredstva. S druge strane nit mi imamo saveznika za odvajanje nit imamo nekog ko bi nam davao pare, nit imamo privredu, RS bi se kao takva sama od sebe urušila što bi u novonastaloj Federaciji svima stavilo osmijeh na lice...

А Федерацију би као финансирали?

И кад кажеш финансирати, на шта конкретно мислиш?

Нема џабе ни код старе бабе. Добијамо кредите које ће и наши чукунунуци да отплаћују.
И оно што дају бесповратно је у разне инфраструктурне пројекте, тј. дадну паре да ми направимо добар пут, да касније не би растурали своје џипове кад дођу по харач.

Запамти добро, ни један једини цент нису поклонили, све ће то да се врати и то многоструко!

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
The_new_Statesman je napisao:

Nije u tome kvaka nego u izjašnjavanju Bošnjaka. Dio Bošnjaka bi se mogao izjasniti kao Bosanci koji nisu etnička kategorija tako da bi u tom slučaju Bošnjaci dobili manje poluga u vlasti na državnom nivou.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
@ filozof: ne moze se ipak bih porediti sa crnom gorom jer tamo ima koliko stanovnika 500000?
Nema kriticne mase da svrgne takve porodice... Drukcije je u BiH.

Citiraj:
Teoretski najbolje rjesenje bi bilo razdruzivanje, jer onda politicari nebi mogli stalno okrivljivati drugu stranu pa bi sami snosili odgovornost. Ulaskom u EU te granice koje bi nastale izmedju FBiH i RS se nebi vise ni osjetile tako da nebi bilo prepreka u transportu, carini, neprijateljstvima i drugim stvarima

ovo je i moje misljenje.

Cuj, nema kriticne mase.
Pa Egipat ima 50 puta vise ljudi nego RS pa je Mubarakova porodica gotovo iskljucivo vladala i Mubarak je bio nezvanicno najbogatiji covjek na svijetu sa preko 70 milijardi dolara bogatstva, dok ljudi u Egiptu rade za 200 dolara plate.

Ili drugi primjer Sjeverna Koreja. Kim Jong Il i njegova porodica imaju apsolutnu vlast u zemlji od preko 20 miliona stanovnika, dakle 10 puta vise od RS.

Mogao bi ti navesti jos stotine primjera: Staljin, Fidel Kastro, Sadam Husein, Robert Mugabe, Gadafi, desetine africkih i azijskih lidera...

"Kriticna masa" nije potrebna dok vladar ima apsolutnu moc. A vladar moze imati apsolutnu moc na vise nacina, kao nasljednik, kao bogatas, ili kao politicar koji naivnim narodnim masama zna isprati mozak, a takvih ima kod nas i previse.
Tako da se ne bih kladio da nebi bilo jos gore nego u CG.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:
[
Федерацију би као финансирали?

naravno...Federacija je projekat koji govori "Evropa je za muslimane" pogotovo u doba gdje sve veća netrpeljivost ka istim u istoj
Sinny je napisao:
Нема џабе ни код старе бабе. Добијамо кредите које ће и наши чукунунуци да отплаћују.

A samostalni ne bi dobijali ni to...
ne kažem da nam poklanjaju pare, ali u situacciji kad nam ne bi uopšte ni posuđivali bi bilo još gore...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
ne kažem da nam poklanjaju pare, ali u situacciji kad nam ne bi uopšte ni posuđivali bi bilo još gore...

Nebi bilo gore. Vlasti nebi mogli vise nesmotreno trositi kao sad, a bilo bi manje, pa bi se narod pubunio i doveo pravu vlast koja proizvodi prvo pa onda trosi.
A ova vlast samo krpi rupe posudjenim sredstvima. Trosi nekontrolisano, zaduzuje se pod izgovorom da smo najmanje zaduzeni, a ne uzima u obzir da je najmanji standard, a time i mogucnost otplate dugova.
Kad nebi davali, vlast bi morala da razmisli gdje ide svaka marka, a ovako ih nije briga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čovječa šta bi proizvodila to prava vlast?
Jel nam to industrija i privreda razvijena da imaju šta da proizvode?
Ne kažem da je sad sjajno, već da bi bilo samo gore...

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]