banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Sep 2011, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Obrnuti kredit “hit” u Poljskoj

VARŠAVA, Sve više poljskih penzionera rješava svoje finansijske probleme uzimanjem takozvanog obrnutog hipotekarnog kredita.
Kod obrnute hipoteke finansijska institucija isplaćuje novac da bi joj poslije smrti klijenta pripao njegov stan ili kuća.

Za posljednjih godinu dana broj takvih kredita se u Poljskoj utrostručio a analitičari očekuju procvat ovih poslova kad parlament usvoji zakon koji će omogućiti da “obrnute hipoteke” nude i banke.

Današnji Đenjik Gazeta pravna navodi kao primjer da 75-godišnji Poljak za stan vrijedan 75.000 evra dobija mjesečno 200 evra, dok bi 80-godišnja žena sa nekretninom vrijednom 250.000 evra dobijala 750 evra mjesečno.

Za sada ovakve kredite odobravaju u Poljskoj četiri specijalizovana fonda a zakonodavci i vlada očekuju od novog zakona da će konkurencija među bankama poboljšati ponudu u korist klijenata. Beta

Banke postaju opasna konkurencija za nasljedstvo. :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2011, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
pa nije ludo uopste ... bolje i to ako nemas djece da im ostavis, nego da se poslje rodbina kolje kome ce imovina

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 08:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Pa da, ionako neki jedva cekaju da im neko crkne da se bore za stan, a ne bi mrvicu dali da pomognu covjeku, ne zasluzuju nista. Ovako se bar nece morati svadjati kasnije :-)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 08:36 
Zato banka "pomaze"...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
E, pa ovo se bas ubilo za smradove koji starim roditeljima, babama, didovima nisu ni mukajet za zivota, dok se ovi pate i samuju... a obicno su ko lesinari, prvi cim crkne starudija :lol:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
To kod nas postoji odavno. Samo u privatnoj reziji. U narodu se to zove dohranjivanje.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 10:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
blaf77 je napisao:
Pa da, ionako neki jedva cekaju da im neko crkne da se bore za stan, a ne bi mrvicu dali da pomognu covjeku, ne zasluzuju nista. Ovako se bar nece morati svadjati kasnije :-)

Ovo je tačno :evil3:

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 11:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Pitanje je koja fin.institucija ili banka ima tolika sredstva da krene u taj projekat. Za neke bi to sigurno bilo odlično rješenje (za jadne penzionere), a neki bi ostali kratkih rukava, npr. dalja rodbina - potencijalni nasljednici :D
Ne daj Bože ako moje dijete bude čekalo da umrem da bi imalo gdje živjeti. Valjda svako treba nešto za sebe da obezbijedi i napravi u životu, a ne samo da čeka gotovo da padne sa nebesa.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
BMary je napisao:
Pitanje je koja fin.institucija ili banka ima tolika sredstva da krene u taj projekat.

Ako bi se radilo po poljskom receptu, lako je izračunati bančin profit, a to je 50% ili više. nije loše, zaista. Kada se uzme u obzir da vrijednost novca je relativna, a vrijednost nekretnina uvijek raste, onda je stvar još povoljnija.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 14:00 
Ako neko im pare to su bankari...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kao stvorene za zemlje sa kraćim životnim vijekom, lošim zdravstvenim sistemom, gdje se starosna granica odlaska u penziju polako ali sigurno povećava, ...

Penzionerski staž u Francuskoj je prosječno preko 20 godina, u Njemačkoj 18 godina. Kod nas za muškarce 17, a za žene 19,5 godina.

Tako bi kod nas žena sa prosjećnim penz. stažom od 19.7 godina za mjesečno primanje od 200 evra dobila ukupno 47000 evra. Za stan koji vrijedi 75000 evrića. Ali već zamišljam kako bi to kod nas išlo.
Imali bi prednost muškarci, poželjno da su pušači i imali značajne zdravstvene probleme, ... :)
Prvo bi trebalo minimum 1000KM da se procjeni vrijednost stana i da se odradi sva papirologija. Sumnjam da bi procjenjena vrijednost banke bila slična tržišnoj cijeni stana. I dok bi čovjek sve to izganjao u vezi dobijanja obrnutog hipotekarnog kredita, toliko bi se iznervirao i bio pod stresom da bi izgubio par godina života :)
Vjerovatno bi postojaoi veći bonus za službenike banke čiji klijent umre ranije. A to bi službenike odvuklo na tamnu stranu :)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jos tamniju? Moze to? :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prjiedlog se prihvata. Ima smisla. :lol:
Moram da još poradim na priči i eto materijala za film. Kusta snimi, Dodik finansira, a novac lebdi i odlazi. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2011, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
A zamisli udare na neki tvrd orah koji obori rekord sa 134 godine i 38 dana života...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 07:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
To je uračunato u čitav projekat, ako na jednom klijentu i padnu 10-20 hiljada evra, na ostalih pet će se uplusati bar 80-100 hiljada.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 07:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
To je onda prevara za većinu klijenata. Kako se ljudi uopšte upuštaju u to?

Niko ne zna kad će umrijeti, to se ne može izračunati.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 08:07 
Citiraj:
to se ne može izračunati.

Ali mogu sracunati da ce se uplusati dobrano...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 12:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
BMary je napisao:
To je onda prevara za većinu klijenata. Kako se ljudi uopšte upuštaju u to?

Niko ne zna kad će umrijeti, to se ne može izračunati.

naravno da je prevara, al neki penzioneri ne mogu preziviti....i onda se odlucuju na ocajne poduhvata sto za njega znaci "slamka" koja mu daje mogucnost da dise dok je pod vodom..znaju finansijske institucije da tu lezi para, a i banke znaju...zalosno sta smo docekali u 21 vijeku..

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 12:40 
I osobe koje dizu kredite dizu ih jer su u nevolji i trebaju im novci, bar je vecina u tom slucaju...banka sebi u vecini slucajeva uzima oko pola posudjene sume novca...dignes 60.000 otplatis 90.000 i tako, tanka je razlika za prosjecnog covjeka...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2011, 13:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Bolje i ovo nego onaj ugovor o doživotnom uzdržavanju...Umnogome se u takvim ugovorima zna naći rupa, pa izdržavaoc postaje vlasnik stana prije no što ovaj koga treba izdržavati umre...Znam jedu osobu koja je potpisala taj ugovor, a onda prodala stan dok joj je tetka bila živba a nju istjerala napolje....

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]