Прочитајте, јако занимљиво

Citiraj:
Многи навијачи Борца остали су изненађени чињеницом да је успјешног тренера Владу Јагодића на врућој клупи замијенио Звездан Цветковић. Велико играчко име загребачког Динама, са не баш сјајном тренерском репутацијом, остављало је велику дилему: хоће ли се "модри" дјечак снаћи у немирном фудбалу у БиХ. Резултати у првих пет кола, али и наступ у Европи, демантовали су многе, па је Звездан Цветковић за кратко вријеме око себе створио ореол побједника.
- Када сам долазио у Борац, био сам свјестан свих изазова. Моја жеља је била да играмо нападачки, за гол више, агресиван фудбал и мислим да има помака у односу на ранији период. Знам да је све то тешко постићи у кратком времену, али 13 бодова од могућих 15 показује да имамо квалитет – каже стратег "црвено-плавих".
Ако би издвајао најбоља издања на почетку сезоне, онда је то окршај са Леотаром у Бањалуци (3:1).
- Утакмица са Требињцима је најближа ономе чему тежим, прво полувријеме са Рудар Приједором такође је било добро, а ни у Травнику тих 45 минута није изгледало лоше. Једина замјерка је неефикасност. Истина, дали смо девет голова, није мало, али створили смо велики број шанси. Невјероватно лако улазимо у њих, али их тешко реализујемо и то је сегмент игре на којем морамо да порадимо. Праве игре Борца очекујем тек на прољеће. Волио бих да видим још два љевака у тиму и то ће ми бити приоритет у зимској паузи – поручује Цветковић.
Већ сада ситуација на врху табеле је много јаснија. Издвојили су се Борац и Сарајево, а у стопу их прати Вележ.
- Има разлике у бодовном салду нас и Сарајева. Они су три од пет утакмица били домаћини, а ми смо чак три пута гостовали, тако да то није реално. Вележ цијеним, али мислим да није из те приче. Жељезничар има мање бодова него што објективно има квалитет, а њима бих придодао Широки Бријег. Одушевили су ме у нашем међусобном дуелу и не би било незаслужено да су побиједили. У тај горњи дом додао бих и Олимпик, али и они имају великих падова у игри и питање је хоће ли издржати у трци са поменутом четворком. Наравно, лагао бих када би рекао да наше амбиције нису највеће. Титула је реалност Борца, а и Куп БиХ схватићемо врло озбиљно – поручује шеф струке Борца.
Цветковић је као ријетко ко прије њега дао велику подршку младим играчима, покушавајући да афирмише омладинску школу клуба са Градског стадиона.
- То ми је приоритет, овдје има талената и желим да се они афирмишу. Граховац, иако има 19 година, већ је готово доказан играч, његовим стопама кренуће Синиша Дујаковић, Рунић, Кунић, Стефан Дујаковић... Очекујем да у блиској будућности баш они буду носиоци игре Борца – не оставља дилему кормилар Бањалучана.
Цветковић поручује како има намјеру да дужи период остане у актуелном шампиону БиХ.
- Нисам дошао у Борац да будем епизодиста. Желим овдје да оставим трага, а за то треба времена, које ћу, надам се, добити. Свјестан сам да тренера држе резултати, али, поред њих, ја ћу се посветити и Борчевој младости – каже Цветковић, који истиче да има велико разумијевање породице у послу којим се бави.
- Ја сам већ деда. Син и кћерка ми имају своју дјецу, супруга, која ради у Забоку, има велико разумијевање за мој посао. Понекад дође у Бањалуку и то за сад функционише. Они знају да ми је Борац на првом мјесту, тако се и понашам, а оно што иде добро нема разлога мијењати – закључио је Звездан Цветковић, шеф стручног штаба бањалучког премијерлигаша.
Макаби фудбалска рана
Једини пораз за сада Цветковић је доживио у првом мечу квалификација за Лигу шампиона у Хаифи од Макабија (5:1).
- То нећу прежалити до краја живота. Нисмо заслужили онакав дебакл. Та "црна рупа" коштала нас је и пролаза даље. Јесте да смо побиједили у реваншу, дали реномираном противнику четири гола и оставили убједљиво најбољи утисак од свих бх. клубова у Европи, али знам да смо уз мало среће могли и више. Међутим, то је она разлика између великих и малих. Макаби је запео на посљедњој степеници и то на пенале, и они иза себе имају на претек оваквих мечева. Ми смо се помало изгубили у свему томе и на крају доживјели то што јесмо. Понављам, жао ми је, и када бих нешто мијењао у животу, била би то сигурно та утакмица у Израелу – присјећа се европске одисеје Цветковић.
Легенда "модрих"
Звездан Цветковић спада у једну од легенди загребачког Динама. У "модром" дресу у периоду од 1980. до 1987. године одиграо је 492 службене утакмице, што га ставља на 11. мјесто по броју наступа у историји овог клуба.
- Динамо је мој клуб и увијек ће тако бити. Са њима сам се радовао шампионској титули 1983. године, када нас је предводио Ћиро Блажевић. Прошао сам све репрезентативне селекције бивше државе, а имам и девет наступа за А селекцију Југославије. Можда је мало, али не треба заборавити каква је конкуренција тада владала на овим просторима. По одласку из Динама у Њемачку имао сам великих пехова са повредама. Не знам који дио тијела није био у завојима, али, хвала Богу, све се добро завршило – прича Цветковић.
Бањалука као из бајке
Више од три мјесеца Звездан Цветковић је у Бањалуци. Било је занимљиво чути његово мишљење о граду на Врбасу.
- Прекрасан град, без конкуренције најљепши у БиХ, али и шире, права европска метропола. Поред града, врло брзо су ми се свидјели и навијачи, и то посебно наглашавам играчима, да управо због њихове љубави морају да дају све од себе на сваком мечу, тренингу. Само коректним односом бићемо миљеници у њиховим очима и никако другачије – каже Цветковић.
Динамо и Партизан
Ако би некога требало да копира са простора бивше Југославије, Цветковић нема дилемо ко би то био.
- Само Динамо и Партизан. Пуно су одмакли остатку друштва, а то је највише захваљујући систему који су успоставили. Исти људи у клубу су посљедњу деценију и то је оно што даје резултате. Ништа не долази преко ноћи. Динамо је у Лиги шампиона, Партизан је тамо био прошле године, и моја жеља је да и Борац иде тим путем – каже Цветковић.