Vidi i
mtorit čitao Ilijadu, pa šta je ovo odjednom
Ko pročita Ilijadu šteta bi bilo da ne pročita i Odiseju, još je zanimljivija
Baš sinoć sam sa dosta starijom osobom pričao malo o Ilijadi i o nekim mojim zapažanjima i ta osoba mi je rekla da su Ilijada i Odiseja štiva za one koji su duhovno odskočili jer će ih tek takvi bolje razumjeti.
Ilijada i Odiseja su daleko više od pukog mita, u njima ima začuđujuće mnogo istine i to iz dana u dan sve više uviđam kako saznajem neke druge stvari, sve se to lijepo povezuje u razumljiv, logičan i lijep mozaik.
Istorija uči da se dotični Trojanski rat odigrao oko 1200 godina prije nove ere, imaju i neka nalazišta za koja vjeruju da su ostaci Troje (Ilija). Ne znam da li je neko od vas čuo za meksikanca Roberta Salinasa Prajsa koji smatra da je Troja bila u dolini Neretve, da je Odisej lutao Jadranskim morem i slično. On se 20 godina bavio proučavanjem Ilijade i Odiseje i drugih spisa i svoje teorije je iznio u knjizi zanimljivog naziva "Homerova slijepa publika" kojom je izazvao pažnju svjetske javnosti. Nešto o njemu i njegovom istraživanju sam ranije postavio na sledećoj temi
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=2289
Turbo Grom je napisao:
dobra je meni Ilijada, samo sto mi sporo ide citanje jer moram citati u sjedi-za-radnim- stolom-i-pisi stavu... posto moram zapisivati teze, citate
I ja sam radio slično, doduše nisam čitao sjedeći već ležeći ali sam i ja vadio neke stihove i zapisivao ih a onda ih ukucavao u kompjuter i dodavao neke svoje komentare, uglavnom vezano za paralele između ovih mitova i Svetog Pisma, stihova Ilijade i Odiseje sa stihovima Svetog Pisma.
A i razvukao sam čitanje, čitao sam dugo. Sad čitam Odiseju i uglavnom ne stignem pročitati više od jednog poglavlja dnevno.