banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 09:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 89  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2011, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
srdjanBL je napisao:
Znam, beskorisno je zato sto je tesko... A dijete su korisne, izgladnjivanje je zdravije i korisnije od tracanja, a-a

Nije trčanje toliko teško fizički, koliko psihički. Ja na fudbalu bez problema trčim 2-3 sata, ali me trčanje radi trčanja ubi u mozak. A da je nešto posebno korisno, i nije.

A odgovorio sam ti prvenstveno zato, što upadaš na 20-tu stranicu teme sa postom koji malo kome može pomoći, koji sadrži poluistinitu konstataciju, a ne vjerujem ni da si pročitao ostatak teme. Da jesi, vidio bi da su pisali ljudi koji se manje ili više razumiju u problematiku, da cilj nije puko mršavljenje, da je naslov "kako zdravo smršati" što će reći zdravo se hraneći i čuvajući ili dobijajući mišiće. I da je jedno 10 puta ponovljeno da su "7 kila u 10 dana dijete" i izgladnjivanje glupost i da nemaju veze sa mozgom.

Eto, zato ću opet ponoviti da je trčanje beskorisno, i da ga ne preporučujem nikome :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2011, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
"Најбољи начин да се смрша је да једете шупљом кашиком!"
(проф.др. Никола Мркобрада, предавања 2002/03)
И Калуш је био на том фону... :D

P.S. Не гарантујем за резултате нити стојим иза изјава... Само преносим... :)

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2011, 07:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
To je onaj kardiolog? Doktor "jebi ga".....E,jeste ti i autoritet.....

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2011, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ne bih se slozio da trcanje nije korisno kod mrsavljenja.
Meni je pomoglo, dosta. Trcao sam 3-4 puta sedmicno. Ili 3.5 km na Sehove i jos toliko niz, ili 7-10 km "u krug" i odradim jos par sprinteva od 60-100m, zavisno kako sam raspolozen tog dana.

Ni sa ovim da odose koljena se ne slazem. Ja nisam imao nikakvih problema...
Kolega je imao opasnih problema sa koljenima. Na oba je imao problema sa hrskavicom, tj. sa nedostatkom iste, a na jednom cak i sa ligamentima(ne znam kojim, jbg.) Kljukao je neke tableturine, hormone, sta sve ne i trcao skoro svaki dan, na preporuku doktora. I puno je bolje. Tretman je trajao jako dugo, preko pola godine. Prestao je piti tablete ali i dalje trci cesto i ima zdrava koljena.

Samo dobra obuca i nema straha za koljena. Naravno, beton izbjegavati, kad god je to moguce.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2011, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
_zoka je napisao:
To je onaj kardiolog? Doktor "jebi ga".....E,jeste ti i autoritet.....

A zasto nije?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2011, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Nije da trčanje ne daje rezultate, daje. Ali nije lijepo uletjeti na 20. stranicu teme, i pisati stvari tipa "kakve dijete, samo trčanje". Em nije tačno, jer trčanje bez dijete može da ne daje nikakve rezultate, em ne daje svako trčanje jednake rezultate, em nije svačiji organizam isti.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2011, 16:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Apsostrumfno. Ishrana je i dalje najvaznija.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2011, 00:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Vidim da se ovdje svasta pise, nazalost nemam vremena da ponaosob ista ispravljam, Bahamut je na putu da jednog dana bude dobar znalac, za sada ima mnoge greske i kontradiktornosti koje su normalne u tom dobu proucavanja treninga i ishrane, dogodine ce biti nesto ako se nastavi ovako, samo od mene savjet - zaobici magazine i casopise, pa i u specijalizovanim tipa Ljepota i zdravlje ima toliko besmislica o hrani i treningu da je to tuzno do groba.

Uvijek je dobitna kombinacija bila zdrava ishrana + fizicka aktivnost, s tim sto i jedno i drugo moze dovesti do mrsanja. Poenta je stvoriti suficit (manjak) energije, i tijelo ce je nadomjestiti iz svojih rezervi, u koje spadaju salo i misici. Najbolje je kombinovati, ali se moze postici ili samo pazljivom ishranom, ili uz dosta aktivnosti na normalan unos hrane. Teze da je ishrana bez treninga uzaludna za mrsavljenje, i obrnuto, nemaju uporista.

Svako moze smrsati, i to mnogo, iskljucivo ishranom, ili iskljucivo vjezbanjem, sve je stvar energetskog bilansa, u sta se ukljucuju osnovne premise nauke da se ni iz cega ne moze stvoriti nesto. Recimo da covjeku dnevno treba 2500 kalorija, ako unese 2500, a zbog treninga potrosi 3000, sigurno ce mrsati do odredjene granice jer mora stvoriti energiju od nekud, a nije je unio dovoljno kroz hranu. Dakle, rezerve, masno tkivo i proteini u misicima.
Ako unese 2000 a trosi 2500, efekat je isti, samo postignut razlicitim sredstvima. Fizika je neumoljiva. Takodje, ako trosi 2500 a unosi 3000, dio od onih 500 viska ce se pretvoriti u rezervnu energiju u vidu sala (tu je vec fiziologija neumoljiva).

Trening + ishrana je ipak zlatna sredina i dobitna kombinacija, jer ujedno osnazujemo kompletan organizam. Proteklih godina se pojavljuje sve vise studija i prakticnih dokaza da su upravo treninzi sa tegovima jedni od najzdravijih i najbezbjednijih i najefikasnijih, pa ce se vremenom promjeniti i predrasude o teretanama kao mjestima za vjezbanje i nestace averzija prema istima nastala raznorazrnim carsijskim pricama i mitovima koji i danas kruze medju ljudima.

Da kazem na temi, iako se sjecam da sam vec jednom pisao na njoj.

Mrsaviti putem ishrane i uz to biti izuzetno dobrog zdravlja je veoma, stavise, krajnje jednostavno, ali ujedno vecini veoma tesko jer nas zivotni stil, tradicija, kompletne industrije, tjeraju da nezdravo zivimo.

Jednostavno treba zaboraviti na bilo sta sto je gotovo jelo i sto je proslo procese prerade (sem nekih mlijecnih proizvoda). Sve se jede svjeze, ili se priprema kuvanjem. Seceri ne postoje, osim malo iz voca i mlijecnih proizvoda. Vrlo jednostavno, ali trazi izmjene mnogih navika i odricanja losih navika zarad dobrog zdravlja.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2011, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
^ Neke knjige su radile ipak, iz kojih izvukao te neke zlatne sredine, mislim da sam pohvatao dovoljno, zamolio bih te kad budes imao vremena da me ispravis u necemu sto sam pogrijesio, kontam da sam dovoljno proucavao tematiku, ipak ne planiram biti nutricionista :D

Moja preporuka za zdravu dijetu (po mojim nekim dnevnim rutinama) su:
- dorucak bogat zdravim secerima, najbolje i najjednostavnije su neke zitarice, jer se jedu s mlijecnim proizvodima, citaj kalcijum koji koliko-toliko topi masne naslage a i potreban je organizmu.
Onda vjezba u vidu otici na posao ili fakultet pjeske :D
- rucak proteinski, meso, riba, sir, izbjegavati masnoce i poslije toga trening snage.
- vecera voce, i to gledati neko sa anti kalorijama, tipa narandze ili jabuke, nikako banane.

Na ovaj nacin ce se smrsati zdravo i BRZO, ukoliko se slobo ili nikako ne unuse losi seceri (grickalice, alkohol, slatkisi, tjestenine, hljeb, sokovi...)

Naravno, svako semu pravi po svom nacinu zivota, ali u principu idu zitarice>proteini>voce, izmedju svega ovoga vjezbanje, jednostavno utuviti sebi u glavu, ako se cijeli dan uci ili igraju igrice da na kraju (ili pocetku) dana se mora odraditi neki trening kako bi se kalorije potrosile...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Bahamut je napisao:
Ako si mene pitao, zdrava dijeta ne postoji, vec zdrav zivot, kraj price.

Sto se tice dijeta, imas proteinsku kao najnezdraviju ali najbrzu, fazon, unosis u organizam samo proteine, 0 grama secera u bilo kom obliku ugljenih hidrata (ni sokovi, ni voce).

Fazon je jesti proteine (meso, jaja) da se utoli glad, dok nedostatak secera pravi glukozu koja direktno utice na cijedjenje masnih naslaga, tako da tezina nije bitna u ovoj dijeti jer se mast topi, dok misicno tkivo zak i naraste (ao se uzima dosta proteina).

Druga je suprotna, dosta bolja, izbjegavanje masti na 0 grama dnevno, secera i proteina u normalnim dozama (do 100 grama dnevno).
E sad, ovdje se mora paziti na gubitak misicne mase, znaci moraju se jesti proteini, ali izbjegavati mast, pa je malo tricky.
Sto ce reci, voce i zdravo meso, tipa kuvana piletina (bRez kozice iliti holesterola).

Prva je za selebritije koji za 5 dana moraju uci u haljinu, stiklu, ili glumiti Riddlera u Betmenu a gradje je pingvina.
Takodje ima ogroman jo-jo efekat, pa ako neko misli da ako za 10 dana skine 10 kila i vrati se na staru ishranu, vratice tih 10kg i fobiti jos 5kg.

Druga je uvod u zdrav zivot, nije zdrava jer se ne smiju unositi masti, ali nakon smanjenja sala (tu pomaze fruktoza sa svojim kontra-kalorijama), masti se postepeno vracaju u organizam i stvara se navika da se zivi zdravo...

Zdrava dijeta, ili, kao sto sam rekao, zdrav zivot, za ljude koji zele da smrsaju, prvo moraju znati sta zele da izgube.
Naravno, niko ne zeli da izgubi misice, pogotovo muskarci, takop da zaboravite trcanje.
Uzimanjem pozitivnih secera u skoro neogranicenim kolicinama omogucuje dovoljan izvor energije za VJEZBANJE, jer bez toga nema nista, covjek moze dijetom izgubiti 10 kila, ali od tih 10 kila, 8 su misici, 2 salo.
Znaci, fruktoza, dosta proteina (kuvano meso, jaja), izbjegavati mast skoro pa uvijek i teretana majka.

Mnogi misle da trcanje pruza veci ucinak sto nije tacno.
Tacno je ako je osoba sportista i trci bas svaki dan (a njima i ne treba dijeta).
Fazon je sto trcanje i ostale kardio vjezbe uticu i na smanjenje misicne mase.
Banalan primjer:

- 10 minuta trcanja skine 100 kalorija, 10 sati spavanja takodje (10 kalorija po satu).
- 10 minuta dizanja tegova skine 10 kalorija, ali na spavanju ode 1000 kalorija (100 po satu, jer misici rade zbog prethodne vjezbe snage)

Do the math :)

E sad, naravno, nepravilno vjezbanje na snazi moze dovesti do deformacije tijela, tako da prije ulaska u teretanu (sto vecina zna, ali nije na odmet ponoviti) treba poznavati vjezbe, ljudsko tijelo, tretirati svako misic ponaosob, drugim rjecima imati trenera.

Evo jedan primjer kardio atlete i "warrior" atlete, citaj, fudbaler i profesionalni rvac.
Ova dva sportista su iste visine (1.96cm), s tim da je ovaj drugi vise glumac, ali ide u teretanu :D

http://news.freebettingonline.co.uk/af/1152.jpg
http://www.wrestlingyard.com/wp-content ... /edge1.jpg

Razlika izmedju njih je 17 kila, Edge ima 107kg, a Chech 90kg.
Chech da ne trci svaki dan imao bi stomak, dok Edge koji mozda dva puta sedmicno ide u teretanu trosi vise kalorija smo sjedeci nego Chech.

Poenta zdravog zivota je skontati svoje mogucnosti sto se tice ishrane, vremena, obaveza, svega, napraviti neki plan i od njega napraviti rutinu vremenom.
A brza i zdrava dijeta ne postoji, ali ko hoce brzo da smrsa (sa manje rizika od nekog oboljenja), ja mu preporucujem ovu drugu dijetu jer bez secera organizmu slabi imunitet, nmastaje vrtoglavica, muka, nervoza...

Znaci malo matematike, do 100 grama ZDRAVOG secera dnevno, proteina po zelji, mast izbjegavati, redovan trening mase (svaki drugi dan sve misice ili svaki dan odredjeni dio misica, NIKAKO svaki dan sve misice), kalcijum obavezan, ali paziti na mast u sirevima i sl.

I to je to, sporo, ali zdravo i djelotvorno.

Ove brze dijete covjek koji je izasao iz puberteta moze koristiti, nece mu puno naskoditi ako ima jaku volju, samo mora znati granicu da ne bi doslo do anoreksije ako vec ima neku potrebu da sto prije smrsa, ALI nakon toga mora krenuti na "zdrav zivot" dijetu jer je jo-jo efekat ogroman i surov :D

Nadam se da sam nekome pomogao, ako ima bilop kakvih pitanja bilo oko zdrave ili brze dijete ili vjezbanja, mislim da mogu dosta pomoci[/quote="Bahamut"]

Ovdje je jako mnogo pogresnog, na brzinu:

To o cemu pises ne postoji, jer i na ketogenoj dijeti unosis do 50g UH. Bez UH bi veoma brzo rasturio organizam.
Ketogena dijeta nije stetna i ne treba je mjesati sa Atkinsonovom (cak se koristi u medicinske terapeutske svrhe). U ketogenoj se velik dio povrca moze konzumirati u velikim kolicinama, zajedno sa svim ostalim namirnicama koje ne sadrze ugljene hidrate. Ne koriste je slavne licnosti, vec medicina i ljudi koji se bave fitnesom. Jo-jo efekat je samo vracanje vode koja se u tijelu vezuje za vracene ugljene hidrate (glikogen) uskladistene u misicima, a druga prica je sto neko smrsa 10 kg (od cega je pola voda), pa se sa dijete vrati kao pusten sa lanca i onda jede kao iz gladi utekao i nadeblja se.

Ogromna greska je izbjegavanje masti, i dijete sa 0 masti su daleko teze i losije rjesenje nego sa niskim unosom UH, jer masti ima gotovo svugdje. Unistava se insulinska osjetljivost, stvara se ovisnost o secerima i otezano zasicivanje obrocima, te samim time o osjecaj gladi. Fruktoza nema negativne kalorije, stavise, ima veoma los ucinak na mrsavljenje, to jeste kontra ucinak.

"Pozitivni seceri" ne postoje. Seceri su nepozeljni u zdravoj ishrani, cine mracnu grupu ugljenih hidrata, ali postoje pozitivni ugljeni hidrati - slozeni hidrati (seceri su prosti hidrati).

Bez vjezbanja se moze izgubiti navedenih 10 kila, od cega bi znacajna vecina bile salo, pa cak se moze dogurati i da je preko gotovo 100 izgubljenog salo, bez ikakvog gubitka misica.

I nakon trcanja imas dug period u kojem tijelo pojacano trosi kalorije, primarno iz masti. Slican efekat je i nakon teretane, samo sto jos dobijas i na misicnoj masi.

Bez secera ne slabi imunitet (ne pricam o 0 secera jer takva zdrava dijeta ne postoji), nema muka, vrtoglavica i cuda.

Iskljucive dijete za pocetnika mogu biti samo pogubne jer su komplikovane za uspjesno izvodjenje, a traze previse odricanja. Malo slozenih UH ujutru, malo prostih i slozenih nakon treninga, u svim obrocima dosta proteina, masti ne unositi ciljano jer ih svakako ima svugdje.

Ovaj dokumentarac ce ti pruziti uvid u dosta korisnih i zanimljivih stvari

http://topdocumentaryfilms.com/10-thing ... ng-weight/

Bahamut je napisao:
^ Neke knjige su radile ipak, iz kojih izvukao te neke zlatne sredine, mislim da sam pohvatao dovoljno, zamolio bih te kad budes imao vremena da me ispravis u necemu sto sam pogrijesio, kontam da sam dovoljno proucavao tematiku, ipak ne planiram biti nutricionista :D

Moja preporuka za zdravu dijetu (po mojim nekim dnevnim rutinama) su:
- dorucak bogat zdravim secerima, najbolje i najjednostavnije su neke zitarice, jer se jedu s mlijecnim proizvodima, citaj kalcijum koji koliko-toliko topi masne naslage a i potreban je organizmu.
Onda vjezba u vidu otici na posao ili fakultet pjeske :D
- rucak proteinski, meso, riba, sir, izbjegavati masnoce i poslije toga trening snage.
- vecera voce, i to gledati neko sa anti kalorijama, tipa narandze ili jabuke, nikako banane.

Na ovaj nacin ce se smrsati zdravo i BRZO, ukoliko se slobo ili nikako ne unuse losi seceri (grickalice, alkohol, slatkisi, tjestenine, hljeb, sokovi...)

Bahamut je napisao:
Naravno, svako semu pravi po svom nacinu zivota, ali u principu idu zitarice>proteini>voce, izmedju svega ovoga vjezbanje, jednostavno utuviti sebi u glavu, ako se cijeli dan uci ili igraju igrice da na kraju (ili pocetku) dana se mora odraditi neki trening kako bi se kalorije potrosile...

Opet, dorucak ne sa secerima vec sa ugljenim hidratima slozenog tipa.
Za veceru ni u kojem slucaju ne jesti ugljene hidrate, a narocito narocito ne fruktozu iz voca. Ona moze posluziti samo neposredno nakon treninga, u suprotnom drasticno koci mrsavljenje, stavise, prije ce pomoci debljanju. Negativne kalorije ne postoje vec su samo suplja prica i mit, neke firme su je pokusale iskoristiti pa su platili masne novcane kazne. Ne postoji ni prazna, kamoli negativna kalorija, a kada bi i postojala, svakako bi isla proteinu, koji trazi mnogostruko vise energije da se iskoristi iz hrane u tijelu nego hidrati i masti (jos jedna dobra stvar visokoproteinskih dijeta). To o cemu se prica i negativnim kalorijama jeste celuloza (cuvena i slavljena vlakna - hidrat koji je neprobavljiv, daje volumen stolici i pomaze radu crijeva, i nema kalorija u sebi. Sjajna je za probavu, a najbolje ju je unositi kroz zitarice (slozeni uH), pogotovo psenicne klice (mekinje), doda se kasikica-dvije u mlijeko, i dobija se toliko vlakana koliko ima u pola kile-kili povrca bogatog vlaknima.

U zdravoj ishrani, redoslijedom, ide: Protein> povrce>... ... slozeni UH>masti... ... ... negdje daleko na kraju balade voce.

Ne treba biti ekspert, generalno ce ljudima izbacivanje rafinisanih proizvoda drasticno poboljsati zdravlje i izgled, a ako vec imas volju da ulozis vremena, nije potrebno citati knjige i knjige, osnovi nutricionizma preneseni u praksu stanu na desetak strana, kao i osnovi treninga, samo treba naci prave stvari i kasnije se dopunjavati detaljima i razvijati se.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 00:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Iskreno, mislim da je najbolji odgovor na pitanje kako smrsati zdravo - odlazak nutricionisti, ulozite tih par maraka participacije, gdje ce covjek dobiti kompletan jelovnik za svaki dan i obrok. Opcija koju nudi ovaj forum jeste pazljivo iscitavanje ove teme, narocito prvog posta, a ne bjesomucno postavljanje istih pitanja sa strane na stranu.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 06:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pod "pozitivni seceri" mislim na pozitivne UH, samo mi lakse izgovoriti :D Pogresno sam se izrazio...

Ovo gore sam nabrajao nezdrave dijete i pritom zdravu kao kombinaciju nekih, mada sam ocigledno bio u zabludi sa UH iz fruktoze za veceru, promijenit cu to onda :)

Mada, pod "negativnim" kalorijama mislim na voce koje podstice topljenje masnih naslaga, nemoj mi reci da je i to mit?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 09:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zamolio bih moderatora da popravi "quotove" u mom prethodnom postu, vidim da ne mogu da ga editujem sada, a jako je nepregledan.

Voce je odavno pretalo biti saveznik u zdravoj ishrani, jer se, za primjer, prosjecna jabuka, prska jednom sedmicno pesticidima, dok ne dodje do kupca. Unijeces sitno vitamina i minerala, ali pozamasno pesticida i nepotrebne fruktoze.

Najveca pomoc voca pri gubljenju sala je u tome da ti bude zamjena slatkisima i da time smanjuje psiholosku tezinu dijete i zdrave ishrane, posto su mnogi od nas ljubitelji slatkog. Efekti nekih enzima i voca na masti postoje, samo sto niko ne kaze da to "helps burn fats" obicno znaci da su statisticki pomogli za neki malecni procenat u gubljenju masti, koji je zanemariv. Vitamini i minerali su bitni za gubljenje masnoca, ali danasnje voce je jako siromasno istima, a bogatmo kojecim losim.

http://www.t-nation.com/free_online_art ... il_veggies

Ovdje imas jednostavno objasnjeno zasto ne voce
http://www.t-nation.com/free_online_art ... f_fructose

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dok si tu, jedno pitanje:
-negdje si naveo da treba unositi oko 100gr secera iz voca dnevno (bar mislim da si ti to rekao), a brat Google kaze da prosjecno voce ima 7-14% secera... Sto bi reklo da dnevno treba jesti 700gr-1500gr...
Recimo kilogram voca dnevno.
Pije li to vode?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Do mene je, nasao sam...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2011, 09:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To je rekao Bahamut. Voce ima samo jednostavne secere, i ponesto vlakana (celuloze). NIkako 100 gr iz voca, unositi 100 gr ukupno UH je jako dobro za mrsavljenje i za srednje faze definicije kod bodibildinga. Od tih 100, iz voca moze biti 40-50%, samo ujutru ili nakon treninga kada su nam glikogenske rezerve prazne u misicima i jetri, ali sto rjedje koristiti banane.

http://www.fitness-fit.hr/voce.html

Mislim da sam dovoljno pisao i ne mogu svakome objasnjavati pojedinacno, pogotovo sto se vrte ista pitanja stalno, za to postoje treneri i klijenti, uzima se novac, ko je lijen da sve odgovore potrazi na specijalizovanim forumima na internetu i u knjigama ili ode nutricionosti, moze mi se obratiti na privatno da mu sastavim plan prehrane i treninga, za nadoknadnu.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2011, 09:57 
Stigao sa mora sinoc, nakon 20-ak dana ozderavanja svega i svacega, to jest tzv. "normalne" ishrane dobio 3-4 cm u struku...

Moj plan ishrane u narednih 6-8 sedmica sa kojim cu smrsati:

1. ovsene pahuljice 100 grama, 4 bjelanceta, 3 cjela jajeta
2. 150 gr mesa, 50 gr. rize
Poslije treninga 30-40 grama whey proteina
3. 150 gr mesa, 100 gr rize
4. 150 gr mesa, salata sa maslinovim uljem i dosta povrca
5. 150 gr mesa, hrpa vlaknastog povrca
6. Sir "moja kravica" 200-250 grama

Meso je sto manje masno i sa dosta proteina, znaci pileci file, junetina, govedina, konjetina, razne vrste riba, osnova je da imam oko 30-35 grama proteina zivotinjskog porijekla u svakom obroku...

Ugljene hidrate cu mijenjati svaki dan, znaci jedan dan cu unositi 200 grama, drugi 100, treci 50 i mijenjati na slican nacin da se organizam ne bi navikao na jednolican unos.

Masti po potrebi unosim kada imam dan sa jako malo ili nula ugljenih hidrata, ipak ne zelim da idem prenisko sa kalorijama...

Vode unosim minimum 3 litre dnevno, idem nekada i do 6-7 litara, voda je odlicna stvar, sto se tice suplemenata tu je multi vitamiski dodatak i 1 do 1.5 grama vitamina C dnevno sa whey proteinom nakon treninga...

Trening 3x sedmicno sa tegovima, ne zelim preko toga ici kako sam natural (a nemam ni neku jaku suplementaciju da pokrije vise treninga sedmicno), kardio cu MOZDA ubaciti u kasnijim fazama dijete ako sta uspori, mada nisam ljubitelj istoga, vrlo vjerovatno da ce to biti par sedmica niskog intenziteta, a onda cu ubaciti HIIT za kraj dijete.
Ako ni onda ne budem zadovoljan onda idem na ketogenu dijetu 6 sedmica, a onda cu morati ubaciti i BCAA da cuva misice tokom iste.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2011, 08:46 
Visoko proteinska ishrana, zasto je protein bitan?

Visoko proteinska dijeta može biti od ogromne koristi bez obzira da li zelite izgubiti mast, odrzavati tjelesnu tezinu ili stvoriti jos misica.

Protein je jedan od gradivnih blokova tjela i konzumacija istog je jedinstvena i pomaze oporavku misicnog tkiva.
Protein se sastoji od 20 razlicitih spojeva koje nazivamo aminokiseline. Razlicite kombinacije njih cine proteine. Zavisno od toga koje us aminokiseline povezane, molekula proteina moze formirati enzime, hormone, misice, organe i mnogo drugih tkiva u tjelu.

Tih 20 spojeva se «razbija» u dve vrste amino kiselina:

- «ne-esencijalne» aminokiseline koje je tjelo sposobno samo stvoriti
- «neesencijalne» aminokiseline koje tjelo ne moze stvoriti i moraju biti unesene kroz hranu koju konzumiramo, postoji 9 esencijalnih aminokiselina

Bilo koja vrsta vjezbe ili treninga povecava zahtjeve tjela za proteinima. Nedostatak kvalitetnih proteina rezultira smanjenjem misicne mase i tonusa, smanjenje funkcije imunog sistema, sporiji oporavak i nedostatak energije. Ako ste u potrazi za izgradnjom misica i povecanjem snage, ili zelite da smanjite masne visoko proteinska ishrana je od velike vaznosti.

Zivotinjski i Biljni proteini

Zivotinjski proteini sadrze sve esencijalne aminokiseline, oni su poznati kao kompletni proteini.

Masna riba kao sto je losos, pastrmka ili tuna su izvrsni izvor bjelancevina. Takodje imaju tu prednost da imaju visok sadrzaj esencijalnih masti koje pruzaju zastitu od srcanog i mozdanog udara. Masna riba moze sadrzavati i do osam puta vise omega3 i omega6 esencijalnih masti i to riba ao sto je bakalar.

Pileca prsa i govedji odresci su takodje izvrstan izvor zivotinjskih proteina i vrlo su svestrani kada je rijec o njihovom koristenju u receptima.

Izvori zivotinjskih proteina su:

- mlijecni proizvodi
- jaja
- riba
- meso
- peradi

Biljni proteini

Biljni proteini sadrze dosta aminokislina, ali ni jedan ne sadrzi kompletan aminokiselinski profil kao sto sadrze proteini zivotinjskog porijekla.
Morate kozumirati sto vise razlicitih biljnih proteina ako zelite kompletan asortiman aminokiselina koje su potrebne vasem tjelu u toku visokoproteinske dijete.

Izvori biljnih proteina su:

- grah
- zitarice
- mahunarke
- sjemenke
- sojini proizvodi
- biljne bjelncevine kao sto su quorn (nemam pojma sta je ovo) ili povrce mljevenog mesa

Koliko proteina nam je potrebno?

Preporuceni dnevni isnos (RDA) proteina je 0.36 gr proteina po kg tjelesne tezine. To znaci da bi trebali da 10-15 posto kalorijskog unosa bude protein da bi se zadovoljile potrebe vaseg tjela, sto iznosi u prosjeku oko 55 grama proteina za muskarce I 45 za zene. Medjutim, vjezbanje moze I vise nego udvostruciti potrebu za proteinima, prema tome ako spadate u grupu ljudi koji redovno vjezbaju trebacete unositi bar 1.7 gr. proteina po kg tjelesne tezine. Ako zelite da izgradite misice onda slobodno povecajte na 2.5 gr. po kg tjelesne tezine.
Nazalost, ako ne dobijate dovoljno proteina u prehrani vase tijelo ce posegnuti za sopstvenim misicima (svojim izvorom proteina I energije). Ono pocinje jesti samo sebe smanjujuci snagu I zaustavljajuci misicni rast.
Visoko proteinska ishrana igra vaznu ulogu u dijeti sa kojom zelite skinuti masne naslage.
Da bi izgubili na tezini morate smanjiti broj kalorija koje konzumirate. Kao sto je vec receno, ako smanjite kolicinu hrane onda tijelo pocinje konzumirati proteine iz misici, bukvalno prevedeno jede samo sebe da bi obezbjedilo proteine, tj. aminokiseline potrebne organizmu. Zato morate unijeti dovoljno proteina putem hrane da pokrijete taj gubitak Ako ne unesete dovoljno proteina putem hrane brzo cete izgubiti snagu I usporiti metabolizam. Takodje ako trenirate dosta sa tegovima I ne vidite rezultate onda trebate razmisliti o povecanju proteina u ishrani.
Nadamo se da vam je sada jasno koliko su proteini bitni.

Ovo sam preveo sa http://www.livegood-health-fitness-nutr ... -diet.html
Nadam se da nema puno gresaka u prevodu.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2011, 11:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa nema, sve je tacno, ali 21 strana cistog ponavljanja :)

A u tom clanku nema pominjanja UHa i njihovog dobrog i loseg djelovanja...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2011, 11:35 
Clanak i jeste posvecen samo proteinima, uskoro cu prevesti jos jedan clanak, o ugljenim hidratima naravno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 89  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]